![]() |
|
Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21) +---- Dział: ALIEN & PREDATOR (https://forumkmf.pl/Forum-ALIEN-PREDATOR--20) +---- Wątek: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott (/Thread-Prometheus-2012-re%C5%BC-Ridley-Scott--2694) Strony:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
|
RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Rodia - 21-07-2012 (21-07-2012, 18:48)Snappik napisał(a): Rodia - już było to gdzieś omawiane. To inna planeta, inny statek. Nie jest to direct prequel do pierwszego Aliena.Aha. No ale to i tak się nie zgadza. Przecież model statku Inżynierów z "Prometeusza" wygląda identycznie jak derelict z Aliena. Ma również identyczny mostek i identycznie wyglądającego Inżyniera jako pilota. Wnioskowałbym stąd, że również reszta rzeczy w tych statkach powinna się pokrywać. Tymczasem w ładowniach obu tych statków są zupełnie różne rzeczy. Z końcówki filmu wynika, że powstający właśnie xenomorph to pierwszy przedstawiciel swojego gatunku. A to oznacza, że między Promkiem, a Alienem musi się jeszcze wydarzyć MASA rzeczy - Obcy muszą się rozmnożyć (ciekawe jak), Inżynierowie muszą się dowiedzieć o nowym gatunku, muszą go ujarzmić i nauczyć się go produkować, muszą uznać go za broń (bo wnioskuję, że tym właśnie Alieny w "Alienie" z 79 r. były - bronią), muszą wpakować cały transport jaj na jeden ze swoich statków, wysłać go gdzieś i ten statek z jakichś nieznanych powodów musi się rozbić na planecie. Czyżby materiał na sequele? PONADTO nie zapominajcie, że, gdy załoga Nostromo w Alienie 1 przechodzi obok Space Jockey'a to zauważa, że z jego głowy (hełmu...) wyziera dziura, która sprawia wrażenie "jakby coś rozsadziło go od środka". Nie chcę was wkurzać, ale dokładnie takie same dziury są na kombinezonach Inżynierów w Promku i - jak się dowiadujemy - zostały wywołane przez te dziwne wężowe stwory powstałe z czarnej mazi. A to by oznaczało, że na derelictcie z Aliena 1 musiały być oprócz jaj wazony z ową czarną mazią. Doprawdy nie wiem jak oni mają zamiar to wszystko połączyć w logiczną całość. Poza tym - czy wy nie macie wrażenia, że kampania promocyjna tego filmu okazała się zdeczka oszustwem? Przecież wszyscy, którzy znają film z 1979 r. i na trailerach widzieli wielki statek identyczny jak derelict z 79 r. spodziewali się chyba, że jest to ten sam co z Aliena, nie? Spodziewali się odpowiedzi na pytanie jak doszło do wydarzeń z filmu sprzed 33 lat. Ja się tego spodziewałem. Nie uważacie, że wmawianie widzom na zwiastunach, że poznają losy tego samego statku, który widzieli w oryginalnym filmie, a potem wmawianie im, że to ZUPEŁNIE INNY STATEK zdeczka nie ma sensu? Już nie wspominam o tym, że to zmarnowana szansa na opowiedzenie fajnej historii. Pamiętajcie też, że w filmie nie ma powiedziane explicite, że to NIE JEST bezpośredni prequel Aliena więc oczekiwania ludzi, że te filmy powinny się ze sobą jakoś logicznie łączyć - nawet po seansie - wydają mi się jak najbardziej uzasadnione. Coś mi się wydaje, że "Prometeusz" podzieli losy "Superman Returns" Singera - filmu, który sam nie mógł się zdecydować czy być sequelem pierwszych dwóch części czy samodzielnym tworem i stanął w rozkroku. RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Turus - 21-07-2012 (21-07-2012, 19:14)Mierzwiak napisał(a): Powszechną opinią jest, że w Prometeuszu jest najlepsze 3D obok Avatara i Transformers 3. Jakoś bardziej wierzę tym opiniom aniżeli narzekaniom fanów wyskakujących z ekranu piłeczek :)Avatara nie widziałem, ale czyde w Promku czy w Transformers w ogóle nie różniło się chociażby od tego z Thora, MIBIII, Amazing Spider-Mana czy innych filmach, na których byłem. Tego 3D po prostu prawie wcale nie było. Nie wiem, może to wina CC, że ich sprzęt nie jest do tego przystosowany i dlatego wygląda to słabiutko. Fajne czy de to ja kiedyś widziałem w IMXA'ie gdzie pokazywali jakiś dokument o Titanicu. RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Martinipl - 21-07-2012 @ Rodia o oszustwie kampanii reklamowej już jest głośno - wielu krytyków i dziennikarzy (w tym rodzima TVN stacja) zauważa, że film obiecuje coś, czego w żadnym stopniu nie spełnia i Twoje obawy i obiekcje są w pełni uzasadnione. To znaczy na tyle tak uważam, na ile pozwala mi lektura tego tematu. RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Rodia - 21-07-2012 No. Samą koncepcję "Prometeusza" wybrano najgorszą z możliwych - ten film powinien być albo bezpośrednim prequelem Aliena i kończyć się tam, gdzie zaczyna się Alien albo stanowić całkowicie odrębną jakość i nowe uniwersum, z odmiennym designem potworów, statku Inżynierów i całej technologii. Lindelof wybrał najgorsze wyjście z możliwych - postanowił opowiedzieć zupełnie inną historię zupełnie o czymś innym, ale jednocześnie lekko powiązać ją z Alienem. Po czym sprzedano nam ją tak jakby to był rzeczywiście prequel Aliena. Po prostu genialne. Przecież nawet sam cykl rozrodczy Aliena nie ma w tym filmie sensu - wykluwa się z brzucha Inżyniera uprzednio zgwałconego przez proto-facehuggera już jako dorosła forma. To skąd się do cholery w ogóle wziął chestburster?! RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Indroman - 21-07-2012 Mam teraz 15 minut spacerem do Cinema3D i tam oglądałem film. Na oficjalnej stronie jest informacja, że to cyfra, więc chyba dobrze. Tylko, że podczas seansu 3D dupy nie urywa, ale może na czym innym się skupiałem. Mogło być też tak, że efekt nie był nachalny i nawet nie zauważyłem gdy "wrosłem". Musiałbym powtórzyć seans. RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Danus - 21-07-2012 (21-07-2012, 19:14)Mierzwiak napisał(a): Powszechną opinią jest, że w Prometeuszu jest najlepsze 3D obok Avatara i Transformers 3. Jakoś bardziej wierzę tym opiniom aniżeli narzekaniom fanów wyskakujących z ekranu piłeczek :)Ta powszechna opinia jest gówno warta. Owszem prawdą jest, że wciąż tylko dwa filmy miały najlepsze efekty 3D czyli Transformers 3 i Avatar, a w Prometeuszu jest bieda, 3D praktycznie nie ma. Ja po 5 min zapomniałem ze jestem na projekcji 3D, Nie jestem fanem wyskakujących z ekranu piłeczek. Dzisiaj byłem obejrzałem w 3D. Musze niestety napisać dwie krótkie opinie. Pierwsza to będzie opinia zwykłego kinomana który obejrzał film. Prometeusz jako odrębna historia nie związana całkowicie z sagą Alien(nie liczę tych licznych nawiązań- pomińmy je) to film całkiem niezły. Historia może wciągać, bohaterowie mogą się podobać(oprócz Vickers). Produkcja jest przepiękna wizualnie, zdjęcia są niesamowite, choć 3D jest do dupy(to chyba najgorsze wykorzystanie tej technologi w historii kina). Aktorsko daje rade, całkiem fajna jest Rapace. Ale teraz czas na opinie fana sagi Alien który poszedł też zobaczyć ten osławiony prequel Aliena. Ten film jako prequel to dno, syf, pomyje, rzygowiny, które nie mają prawa w jakikolwiek sposób wiązać się z legendą kina jaki jest Alien. To pogwałcenie rozumu zwykłego fana aliena, sprawienie by poczuł się jak człowiek z gównem zamiast mózgu. Tym właśnie jest ten film jako część sagi Alien. I że też Scott się pod tymi bzdurami podpisał, nie ogarniam. Nie polecam zatwardziałym fanom Aliena, bo tylko wyrzucicie kasę w błoto. RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Mierzwiak - 21-07-2012 (21-07-2012, 20:18)Indroman napisał(a): Na oficjalnej stronie jest informacja, że to cyfra, więc chyba dobrze.Inaczej niż w formie cyfrowej filmu w 3D nie obejrzysz. Masło maślane :) (21-07-2012, 19:41)Turus napisał(a): Avatara nie widziałem, ale czyde w Promku czy w Transformers w ogóle nie różniło się chociażby od tego z Thora, MIBIII, Amazing Spider-Mana czy innych filmach, na których byłem.Thor - jeśli wierzyć opiniom - to jedna z gorszych konwersji, ale nie wiem, nie widziałem. Za to 3D w Transformers (IMAX) wymiatało i mówię to ja, przeciwnik formatu. (21-07-2012, 19:27)Rodia napisał(a): Ma również identyczny mostek i identycznie wyglądającego Inżyniera jako pilota.Bullshit! Inżynier z Aliena jest jakieś dwa razy większy od tego z Prometeusza, ma monstrualną, nieproporcjonalną klatkę piersiową i takie same, długaśne ręce. Ludzik z Prometeusza to ludzik, może sobie być ubrany w naśladujący Space Jockeya kostiumik, ale to dwie różne istoty. Scott dał dupy i tyle. Na Prometeusza idę jutro, ale takich nieścisłości nie wybaczam, dlatego oglądając Aliena nigdy nie pomyślę, że pod tą skamieliną kryje się jakiś albinos. (21-07-2012, 19:27)Rodia napisał(a): Doprawdy nie wiem jak oni mają zamiar to wszystko połączyć w logiczną całość.Z takimi wynikami finansowymi sequel nie powstanie, więc nie masz się o co martwić. (21-07-2012, 19:27)Rodia napisał(a): Przecież wszyscy, którzy znają film z 1979 r. i na trailerach widzieli wielki statek identyczny jak derelict z 79 r. spodziewali się chyba, że jest to ten sam co z Aliena, nie?Bo w pierwszej wersji scenariusza to była ta sama planeta i ten właśnie statek. Ale przyszedł Lindelof i do spółki ze Scottem stwierdzili że jednak nie, ale zamiast zmienić fabułę, zmodyfikowali tylko miejsce i detale. Absurd. Pamiętajcie też, że w filmie nie ma powiedziane explicite, że to NIE JEST bezpośredni prequel Aliena więc oczekiwania ludzi, że te filmy powinny się ze sobą jakoś logicznie łączyć - nawet po seansie - wydają mi się jak najbardziej uzasadnione. (21-07-2012, 19:27)Rodia napisał(a): Coś mi się wydaje, że "Prometeusz" podzieli losy "Superman Returns" Singera - filmu, który sam nie mógł się zdecydować czy być sequelem pierwszych dwóch części czy samodzielnym tworem i stanął w rozkroku.Returns to jednocześnie sequel i remake, więc tam sytuacja była jeszcze bardziej kuriozalna. RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Predator895 - 21-07-2012 (21-07-2012, 21:34)Danus napisał(a): Prometeuszu jest bieda, 3D praktycznie nie ma. Ja po 5 min zapomniałem ze jestem na projekcji 3D, To musisz mieć naprawdę gówniane kino, albo siedziałeś kilometr od ekranu, bo w moim multi na największej sali efekt był piorunujący. Już dawno nie widziałem tak wyraźniej głębi, a jest sceptykiem jeśli chodzi o 3D :P RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - shamar - 21-07-2012 (21-07-2012, 18:48)Turus napisał(a): Nie mówię, że nie było. Chodzi o to, że idąc do kina dostaje lepszy efekt 3D w kilkudziesięcio sekundowej reklamówce przed filmem niż podczas samego seansu. Coś tu jest nie halo. Nie wiem czy ten film ma tak kiepskie 3D czy po prostu lubelskie Cinema City to jedno wielkie gówno. Ale jak pójdziesz na np. Final Destination 3D to będziesz dostawał różnymi badziewiami po oczach. Zależy od filmu. (21-07-2012, 18:48)Snappik napisał(a): Rodia - już było to gdzieś omawiane. To inna planeta, inny statek. Nie jest to direct prequel do pierwszego Aliena. Podejrzewam, że pojęcie, że to nie jest "direct prequel" uknuto podczas pisania scenariusza i planowania. Pewnie miał być to zwykły prequel ale zorientowali się, że nie wiedzą jak to podciągnać. Dlatego właśnie m.in. zamiast Giganta jest, po prostu, wyższy koleś. (21-07-2012, 21:34)Danus napisał(a): Pierwsza to będzie opinia zwykłego kinomana który obejrzał film. Prometeusz jako odrębna historia nie związana całkowicie z sagą Alien(nie liczę tych licznych nawiązań- pomińmy je) to film całkiem niezły. Miałem na odwrót. Przez to, że miałem świadomość oglądania prequela bądź "prequela" Aliena oglądało mi się go z jakimś mikropodekscytowaniem. Jakies pragnienie doświadczenia namiastki starej serii. Jeśli mam traktować to jako autonomiczny, niepowiązany film SF to tam nic nie zostaje. RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Gieferg - 22-07-2012 Cytat:ilmu, który sam nie mógł się zdecydować czy być sequelem pierwszych dwóch części czy samodzielnym tworem i stanął w rozkroku Que? Superman Returns był ewidentnym i 100% sequelem (który w dodatku kopiował szereg motywów z jedynki), nie było tam żadnego "rozkroku". Cytat:Oczywiście można tym manipulować i bardziej uwydatniać głębię/wychodzenie obiektów z ekranu, ale chodzi właśnie o to, by było to jak najbardziej naturalne. Ja tam dziękuję bardzo. Dopłacać, za coś czego prawie nie widać. Niestety na Prometeusza będę musiał iść na 3D (u mnie w mieście tylko tak go grają), pocieszam się, że to być może ostatni tegoroczny seans w 3D (no chyba że z Hobbitem pojawią się trudności z wyborem). Cytat:Z takimi wynikami finansowymi sequel nie powstanie, więc nie masz się o co martwić. A czemuż to? Film ma na koncie 300 baniek (czyli 2xbudżet + 40 baniek). Jak na R-rated niezły wynik. RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Mierzwiak - 22-07-2012 Kategoria wiekowa ma tu mało do rzeczy, film nie jest takim sukcesem, jakiego życzyłby sobie Fox. O 50% idących do właścicieli kin chyba nie muszę wspominać, zatem film zarobił dopiero żałosne 20 milionów. Mam uwierzyć że przy takich wpływach (haha) Fox wyłoży kolejne 150 mln na sequel? Abstrahując od tego, że pewnie musiałby być droższy biorąc pod uwagę o czym ma być. RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Gieferg - 22-07-2012 Cytat:Kategoria wiekowa ma tu mało do rzeczy Ma tyle do rzeczy że nikt się chyba nie spodziewa, że film z Rką zarobi miliard $. Ale fakt, faktem, wyniki mogą rozczarowywać. RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Mierzwiak - 22-07-2012 (22-07-2012, 10:08)Gieferg napisał(a): nikt się chyba nie spodziewa, że film z Rką zarobi miliard $To oczywiste, ale z drugiej strony wykładanie 130 mln na film z Rką to oczywiste ryzyko i w sumie głupota, skoro wychodzi na to, że jest to kwestia tylko jednej sceny. Ale i tak nie wydaje mi się, żeby z PG-13 Prometeusz odniósł jakiś znacząco większy sukces. RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Indroman - 22-07-2012 Mnie generalnie dziwi, że przy tak rozdmuchanym marketingu spora grupa fanów "Obcego" nie ma pojęcia o Prometheusu. Nie słyszeli, że powstaje, a rzucenie tytułem powoduje twarzowe WTF. Wiadomo też, że casualowych widzów na produkcjach sci-fi jest zawsze mało, bo ten gatunek się kocha, albo nienawidzi. Wyniki faktycznie średnio udane. RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Gieferg - 22-07-2012 Cytat:spora grupa fanów "Obcego" nie ma pojęcia o Prometheusu. Nie słyszeli, że powstaje, a rzucenie tytułem powoduje twarzowe WTF Znam paru takich osobiście, ale po tym jak niedawno się okazało, że znajomy, wielki fan LOTRa nie wiedział o istnieniu wersji rozszerzonych już mnie nic nie zdziwi :) RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Albertino - 22-07-2012 Wszyscy zapominacie o "Hugo" Scorsese. IMO miał lepsze 3D od "Avatara". "Prometeusz" nie wystartował jeszcze w paru krajach, więc jego zarabianie się nie skończyło. Poza tym pewnie upakują go do zestawu z czterema częściami "Obcego" i będzie się nieźle sprzedawał przez długie lata. Myślę więc, że sprawa sequela nie jest zamknięta, ale po takim a nie innym odbiorze filmu raczej samemu Scottowi się odwidzi. RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - military - 22-07-2012 Po "takim, a nie innym odbiorze"? Generalnie ten film jest bardzo lubiany. Na IMDB 7,6 bodajże - wysoki wynik. Moi znajomi mają w dupie, że fabuła nie trzyma się kupy itp. - są fajne efekty, są "głębokie pytania", podobało im się. Prometeusz jest chyba trzecim pod względem przyjęcia filmem spośród wszystkich o Alienie. Cieszy się większym uznaniem niż A3, A4 i oba AVP. RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - nawrocki - 22-07-2012 No i krytycy też go lubią (w większości) - 73% na RT, 65 na MetaCritic. RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Gieferg - 22-07-2012 W sumie to z taką nienawiścią zetknąłem się tylko tutaj i na Forum fanów Aliens. Nie sprawdzałem co piszą na AVP Galaxy, zajrzę tam dopiero po seansie. Cytat:moi znajomi mają w dupie, że fabuła nie trzyma się kupy itp. To mi z kolei przypomina jak to kilku osobom, które twierdziły, że czwarta część Piratów z Karaibów i Terminator Salvation są fajne, wytłumaczyłem dlaczego jednak są do dupy i przyznały mi rację :) Ciekaw jestem, czy z Prometeuszem nie będzie podobnie. Idę na 17:00, zobaczymy czy faktycznie jest na co narzekać :) RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Indroman - 22-07-2012 No to przyjemnego seansu życzę :) Biorąc pod uwagę wydanie ok. 20 PLN na bilet lepiej będzie dla Ciebie, jeśli taki delikwent jak ja nie ma racji :) PS. Ciekawe jak wygląda statystyka ocen względem podziału na fanów "Aliena" i tych "mniej zaangażowanych". Odnoszę wrażenie, że patrząc przez pryzmat serii widzi się tylko kiłę i mogiłę. |