Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Denisa Villeneuve'a (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Denisa-Villeneuve-a--78)
+---- Wątek: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve (/Thread-Dune-2021-re%C5%BC-Denis-Villeneuve--4675)

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Corn - 30-03-2022

No ja się zastanawiam jak w świecie z zakazanymi komputerami oni dalej budują statki kosmiczne wymagające komputerów pokładowych ;)

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Dr Strangelove - 30-03-2022

Mają żywe komputery Uśmiech
Ale budowa takich wypasionych statków bez komputerów to faktycznie nie najszczęśliwszy koncept.

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - yacajackowski - 30-03-2022

Czyli nie oglądałem filmu dupą tylko po prostu film jest zjebany, ok ok.

No znajomość książki z jednej strony pomaga, bo możesz sobie dopowiedzieć i wytłumaczyć pewne rzeczy, które na ekranie są potraktowane skrótowo, z drugiej strony wkurza, bo wiesz jak coś zjebali.

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - simek - 30-03-2022

(30-03-2022, 10:25)Dr Strangelove napisał(a): Mają żywe komputery Uśmiech
Ale budowa takich wypasionych statków bez komputerów to faktycznie nie najszczęśliwszy koncept.
Komputerów pokładowych nie ma, bo to co w naszym świecie robią komputery, to tam liczą mentaci. A co do budowy: w XIX, czy na początku XX wieku nawet na Ziemi budowano ogromne statki, czy samoloty bez komputerów, a my nie mieliśmy do dyspozycji modyfikowanych genetycznie ludzi-kalkulatorów, więc z nimi jest to pewnie jeszcze prostsze Uśmiech 

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Corn - 30-03-2022

(30-03-2022, 10:28)yacajackowski napisał(a): Czyli nie oglądałem filmu dupą tylko po prostu film jest zjebany, ok ok.
Zjebana jest cała Diuna. Jak byłem pryszczatym nerdem w gimnazjum to się nasłuchałem jaka to Diuna nie jest wspaniała, nowatorska i w ogóle Tolkien tylko że Sci-Fi. Nigdy nie byłem w stanie przebić się przez pierwsze rozdziały, ale w wieku szkolnym z książkami nie było mi po drodze. Lata minęły, wspomnienia po nerdostwie zostały wspomnieniami i sięgnąłem po Diunę przy okazji nadchodzącej adaptacji. Walczyłem z książką niemiłosiernie, ale uznałem, że się nie poddam i skończyłem, żeby móc uczciwie po niej jechać. Już rozumiem te zachwyty nerdów, bo to przecież jest czysty pokaz najgorszego rodzaju masturbacji własną kreatywnością, którą dzisiaj uprawiają inni mordercy drzew pokroju Brandona Sandersona, czyli nieważne jakie to pomysły, ważne, że ma być ich dużo, historia ma być zagmatwana i przesadnie długa, wypełniona gromkopierdnymi tekstami rozciągnięta na 7 tomów i koniecznie słowniczek na końcu by nie daj Boże czytelnik zrozumiał cokolwiek po pierwszym przeczytaniu.

Diuna jest koszmarna, wszelkie zachwyty nad tą literaturą są dla mnie niezrozumiałe. Założenia świata są absurdalne, historia i ścieżka Paula zupełnie mnie nie obchodziła, a pozostali bohaterowie wręcz odrzucają. Struktura jest taka, że przez 3/4 prawie nic się nie dzieje, a potem nagle dzieje się wszystko. Nigdy nie pojmę czemu akurat ta powieść cieszy się taką estymą w popkulturze

Bo Diuna to nie są książki do czytania, chyba, że ktoś ma mnóstwo wolnego czasu. Za to idealnie nadają się jako baza do dyskutowania o koncepcjach, jakie Herbert tam wymyślił Uśmiech

(30-03-2022, 10:43)simek napisał(a):
(30-03-2022, 10:25)Dr Strangelove napisał(a): Mają żywe komputery Uśmiech
 A co do budowy: w XIX, czy na początku XX wieku nawet na Ziemi budowano ogromne statki, czy samoloty bez komputerów, a my nie mieliśmy do dyspozycji modyfikowanych genetycznie ludzi-kalkulatorów, więc z nimi jest to pewnie jeszcze prostsze Uśmiech 
Cóż, pozwolę się nie zgodzić. Na pewnym etapie zatrzymujesz się na żaglowcu i nie zrobisz Gwiazdy Śmierci.

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - al_jarid - 30-03-2022

E tam, ja wierzę, że bez komputerów można budować skomplikowane rzeczy. Kurczę, w sumie to komputery same w sobie są skomplikowane, a przecież te pierwsze musiały być budowane bez użycia komputerów.

Czy ja wiem? Patrzę na lotniskowce z czasów I WŚ i dosyć im daleko do drewnianych żaglowców, a to raptem ~150 lat po rewolucji przemysłowej. W świecie Diuny na inżynierskie rozkminy mieli chyba tysiące lat i zmutowanych naukowców, więc będę się upierał, że zbudowanie statku kosmicznego bez komputera nie jest niemożliwe.

Zbudujesz to uwierzę. Deal?

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - al_jarid - 30-03-2022

(30-03-2022, 10:44)Corn napisał(a): Walczyłem z książką niemiłosiernie, ale uznałem, że się nie poddam i skończyłem, żeby móc uczciwie po niej jechać.

Trochę szanuję, trochę współczuję. Ale determinacja godna podziwu. Ja też miałem takie podejście i dlatego dwukrotnie próbowałem przebrnąć przez "Diunę" (raz na studiach, a drugi raz w okolicach trzydziestki), żeby mieć tę lekturę odhaczoną, ale po prostu... nie dałem rady. Dla mnie ta książka jest praktycznie nieczytalna.

Deal. Daj mi tylko 300 lat oraz kobietę o IQ w okolicach 500, abym mógł z nią spłodzić potomstwo, które będzie to wszystko projektować Uśmiech

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Gieferg - 30-03-2022

Cytat:Czy ja wiem? Patrzę na lotniskowce z czasów I WŚ

Z pierwszej?
Taki z ciebie ekspert, że wiesz, że były? (3 czy 4) Oczko

Może ten?
[Obrazek: 300px-Ark_Royal_NARA_45513193.jpg]

Ale ja to bałbym się latać tym w kosmos, nie to co simek.

Nie znasz doktorze Sokoła Millenium? To też była kupa sypiącego się złomu, a jak zasuwała!

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - yacajackowski - 30-03-2022

Ale to było w galaxy far far away

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Mefisto - 30-03-2022

No tak, bo Diuna to hard sf jest xD

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - raven.second - 30-03-2022

(30-03-2022, 13:32)yacajackowski napisał(a): Ale to było w galaxy far far away

Ale też long time ago!

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - zdzichon - 30-03-2022

Dawno już nie czytałem, ale czy tam nie było tak że zabronione były AI i pochodne? Podstawowa elektronika chyba była dozwolona?