Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Jak oni to zrobili... - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Muzyka filmowa, F/X, zdjęcia (https://forumkmf.pl/Forum-Muzyka-filmowa-F-X-zdj%C4%99cia--16)
+--- Wątek: Jak oni to zrobili... (/Thread-Jak-oni-to-zrobili--185)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

- Super Green - 29-11-2009

Snappik napisał(a):Czy dysponuje ktoś materiałami na temat filmu "Mighty Joe"

Garść informacji można znaleźć na stronce poniżej.

http://www.vfxhq.com/1998/mjy.html

- Jakuzzi - 08-01-2010

Demo studia Stargate, ktore pokazuje, ze wkrotce scenografia naprawde odejdzie do lamusa (niby powtarzany od kilku lat banal, ale ponizszy filmik, ze wzgledu na swoista prozaicznosc scen, w ktorych wykorzystano green-screen, jest bardzo dobitny).

- Tyler Durden - 11-01-2010

To prawda, gdy to zobaczyłem jakiś czas temu byłem zaskoczony tym, jak wiele z tych scen widziałem wcześniej nie zdając sobie sprawy z tego, że patrzę na scenografię wykreowaną w komputerze.

- military - 11-01-2010

No cóż, green screen green screenowi nierówny. Tutaj mieli o tyle łatwiej, że w 90% przypadków tła to sfilmowane prawdziwe lokacje. Kiedy zaczną robić takie cuda w 100% w CGI, wtedy będzie można powiedzieć, że scenografia odchodzi do lamusa.

- Martinipl - 13-01-2010

Niezłe, naprawde niezłe. W filmiku 3:31 widać jednak błąd oświetlenia - przez co scena wydała się sztuczna od pcozątku (dlatego ją przewinąłem, żeby się upewnić).

Kiedyś będzie to wyglądało tak:
- Wejdź do wody - powiedział reżyser
- Wody?! - zapytał aktor i dodał - Nie macie CGI?

- Kaczor - 15-01-2010

Fochów nie będzie bo aktorzy też będą CGI ;)

- military - 16-01-2010

Zrzut ekranu z Mass Effect 2:

[Obrazek: z7461690X.jpg]

Przyznam, że w pierwszym momencie pomyślałem, że to prawdziwy człowiek... Robi wrażenie. Dobre CGI, które jest częścią gry. Niesamowite.

- Snappik - 16-01-2010

Bump Mapping + Pixel shaders, wystarczy lekko przybliżyć kamerę i zobaczyć, że te dziary i blizny to w rzeczywistości zwykła tekstura tylko odpowiednio oświetlona.

I tak robi dobre wrażenie.

- military - 16-01-2010

Wiesz, nie obchodzi mnie JAK to zrobili, ważne że efekt jest piorunujący.:) Zresztą bump mapping to świetna technika, do dziś Doom 3 robi dobre wrażenie pod względem grafiki.

- Snappik - 16-01-2010

Cytat:Wiesz, nie obchodzi mnie JAK to zrobili, ważne że efekt jest piorunujący.:)

Tytuł wątku zobowiązuje :D

Doom 3 zastosował BM na szeroką skalę - wszystkie ściany, urządzenia, postaci, broń były dopieszczone pod tym względem.
Przykład:

[Obrazek: shot00145-s.jpg]

- soldamn - 16-01-2010

Skąd wiesz, że to screen z gry? coś mnie ominęło, bo wydaje mi się, że Mass Effect 2 jeszcze nie wyszło?

- military - 16-01-2010

Nie wiem jak u was, ale u nas przed premierą są wypuszczane materiały promocyjne - screeny, filmiki, plakaty itp., co zresztą tyczy się też filmów (czasem można nawet pierwsze 5 minut obejrzeć, a nawet coś takiego jak zwiastun - to taki zbiór pociętych fragmentów filmu czy gry). I właśnie powyższe zdjęcie pochodzi z materiałów przedpremierowych Mass Effect 2. Jeżeli w Twojej okolicy odbierasz również internet spoza województwa, wejdź na takie strony jak IGN czy Gametrailers - to cała kopalnia materiałów dotyczących gier.

- B2Ka - 16-01-2010

:D

- soldamn - 17-01-2010

ha ha ha. umieram ze śmiechu.

Przecież materiały promocyjne są ZAWSZE poprawiane. Nie uwierzę, że to jest screen in-game. A ty jesteś bardzo naiwny, jeśli w to wierzysz:)

- simek - 17-01-2010

Jak dla mnie nie wygląda tak świetnie, żeby to nie było z gry.

- Snappik - 17-01-2010

soldamn napisał(a):Skąd wiesz, że to screen z gry? coś mnie ominęło, bo wydaje mi się, że Mass Effect 2 jeszcze nie wyszło?

No dobra, naprowadzę Cię na cel - to jest gadka szmatka Sheparda (jego charakterystyczny fryz i uszy) z jakimś tam NPC. I tak, to jest z ME 2, który wychodzi za 2 tygodnie. Filmiki z gameplaya i promocja ruszyła już dawno.

- slepy51 - 19-02-2010

Przełom w efektach - Making of "Kołysanki"

Cytat:modelarz musiał wykonać sowę w najdrobniejszych szczegółach, łącznie z piórkami
<ok>

- Mefisto - 19-02-2010

tja, a najlepsze jest to, że ta sowa to najbardziej zbędny element filmu :lol:

- military - 16-10-2010

http://www.filmanchor.com/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=9&Itemid=74# - całkiem sporo making ofów.

RE: Jak oni to zrobili... - mariusz - 22-04-2013

Ja mam pytanie dotyczące starego filmu, a konkretnie "Więzień Zendy" z 1952 roku. Na załączonym poniżej fragmencie można zobaczyć niezauważalne dla przeciętnego widza efekty, chodzi mi konkretnie o fragment z minuty 4. i 7. W tym pierwszym Stewart Granger podaje rękę samemu sobie, w tym drugim klepie po ramieniu samego siebie i swobodnie przechodzi na przestrzeni całego kadru mijając swojego sobowtóra siedzącego na fotelu. Jak oni to zrobili? Czy ma to związek z tzw. maską statyczną lub wędrującą?