![]() |
|
Nymphomaniac (2013) reż. Lars von Trier - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +--- Wątek: Nymphomaniac (2013) reż. Lars von Trier (/Thread-Nymphomaniac-2013-re%C5%BC-Lars-von-Trier--3259) |
RE: Nymphomaniac [Lars von Trier] - Pitero - 10-01-2014 Pierwszy film Von Triera, który obejrzałem w kinie. A własciwie połowa filmu ;) i trudno mi ocenić właśnie z tego powodu, ponieważ nie widziałem jeszcze całości, ale jeżeli będzie tak dobra jak jedynka (a tak podejrzewam) to jest to najlepszy film Larsa od czasu "Dogville". 8/10 RE: Nymphomaniac [Lars von Trier] - und3r - 10-01-2014 Jeśli Nimfomanka (nie obejrzę póki nie wyjdzie dircut) faktycznie reprezentuje poziom Dogville to dla mnie będzie to filmowe zaskoczenie roku. RE: Nymphomaniac [Lars von Trier] - Pitero - 11-01-2014 Do poziomu "Dogville" daleko, ale z pewnością nic lepszego niż 'Nimfomanka" wg mnie później już nie nakręcił. Jednak podzielenie filmu na dwie cześci, było dobrym pomysłem, chyba bym nie wysiedział, to jednak nie poziom "Zycia Adeli". Ale ogląda się dobrze, nie ma żadnego szokowania, film jest przemyslany, nawet zabawny, na sali ludzie sie śmiali jak na zwyczajnej komedii :) RE: Nymphomaniac [Lars von Trier] - Mierzwiak - 11-01-2014 (10-01-2014, 23:37)Pitero napisał(a): Pierwszy film Von Triera, który obejrzałem w kinie. A własciwie połowa filmu ;) i trudno mi ocenić właśnie z tego powodu, ponieważ nie widziałem jeszcze całości, ale jeżeli będzie tak dobra jak jedynka (a tak podejrzewam) to jest to najlepszy film Larsa od czasu "Dogville". 8/10Równie dobrze mogłeś nic nie napisać. RE: Nymphomaniac [Lars von Trier] - desjudi - 11-01-2014 Recenzja Fidela, który jest fanem LvT i wstrzemięźliwym fanem Nimfomanki. Momentami wydaje się, że Trier cofnął się do czasów Trylogii Złotego Serca i pozbawił ją tego, co zadecydowało o jej wyjątkowości – bardzo świadomej gry z emocjami widza. W „Nimfomance” reżyser jedynie delikatnie prowokuje. Zważywszy na to, że intelektualna głębia filmu stoi pod dużym znakiem zapytania, delikatna prowokacja nie wystarcza. RE: Nymphomaniac [Lars von Trier] - Donia Agata - 11-01-2014 Podejrzewam, śledząc od jakiegoś czasu akcje promocyjne filmów von Triera jak i jego same filmy, że chce on nas przekonać, wbrew powszechnym trendom i wadze jakie nadaje się wokół seksowi (reklama środków na niemoc płciową -bajki o podnoszeniu żagla - nadawane są już nawet w porze obiadowej - już drżę na samą myśl co odpowiem moim przyszłym wnukom na ich kłopotliwe pytania "czy pan na łodce, żeby wypłynąć na jezioro, zawsze musi zażywać tabletki? - ), że jest to temat zdecydowanie przereklamowany. Bo jest. I wielu na to daje się nabrać, a potem czują się rozczarowani. :) RE: Nymphomaniac [Lars von Trier] - Gieferg - 11-01-2014 Cytat:Bo jest. Oj nie jest. Cytat:I wielu na to daje się nabrać, a potem czują się rozczarowani. :) RE: Nymphomaniac [Lars von Trier] - Mierzwiak - 11-01-2014 Cytat:Kolejnym środkiem, za pomocą którego reżyser wpisuje świat Joe w coś na wzór geometrycznych ram, jest ciągła dialektyka różnych porządków.Jeśli natężenie przewracania oczami podczas czytania recenzji jest wprost proporcjonalne do pretensjonalności filmu to dzięki, już wiem że należy się trzymać od tego jak najdalej :) RE: Nymphomaniac [Lars von Trier] - desjudi - 11-01-2014 Mierzwiak, rozumiem że masz osobisty problem z Larsem i Nimfomanką, co starasz się udowadniać od miesięcy, ale nie uderzaj w Fidela, który na takie przytyki nie zasługuje. Naprawdę, nie wiem co może być bełkotliwego w jego recenzji, a fakt, że autor stara się zinterpretować Nimfomankę, znaleźć klucz do jej zrozumienia, podążyć tropami, które podrzuca LvT, nie powinien zasługiwać na szyderę. Szanuj to, że autor nie traktuje czytelnika jak idioty, który nie wie, co to "dialektyka". RE: Nymphomaniac [Lars von Trier] - Mierzwiak - 11-01-2014 Nie uderzam w Fidela, tylko obowiązujący schemat jaki dostrzegam w recenzjach "ambitnych" filmów. (stawanie na głowie, by w jak najbardziej kwiecisty, napuszony sposób zinterpretować film, tworząc przy tym teksty niekiedy bardziej pretensjonalne od samego filmu) Masz problem z moim zdaniem na ten temat? Trudno. Ja po prostu widzę, w jakie ramy wpisuje się ten tekst ;) RE: Nymphomaniac [Lars von Trier] - desjudi - 11-01-2014 Ale jeśli konkretny film domaga się interpretacji i szukania odpowiednich kontekstów, to co, źle, że szuka? RE: Nymphomaniac [Lars von Trier] - Mierzwiak - 11-01-2014 Wyjaśniłem co miałem na myśli. RE: Nymphomaniac [Lars von Trier] - desjudi - 12-01-2014 Druga recenzja, tym razem od Kuby 'El Kala' Koisza. RE: Nymphomaniac [Lars von Trier] - EL-Kal - 12-01-2014 Fajne. RE: Nymphomaniac [Lars von Trier] - desjudi - 12-01-2014 no, i bez trudnych słów. RE: Nymphomaniac [Lars von Trier] - Mierzwiak - 12-01-2014 des, zamieniasz się w DUXa? Fajna recenzja Kubo. Zdemaskowałeś Von Triera takim, jakim od dawna wielu z nas go postrzega. Ironia? Gra z widzami/krytykami? Toż to rewolucja w kinie, czegoś takiego jeszcze nie było! :) Codziennie zmieniam zdanie i zastanawiam czy jednak dać się złapać na przynętę, czy odpłynąć w głębiny. Chyba rzucę monetą, ale priorytetem i tak jest Wilk z Wall Street. RE: Nymphomaniac [Lars von Trier] - EL-Kal - 12-01-2014 Nie oczekuj słabizny ani superowatości. Parskałem na filmie ze śmiechu, a jak mi jeszcze ktoś scenę z blowjobem w pociągu pokazuje, to nie ma bata - bardzo dobry film. Aktorsko spoko, choć Slater wkurwia. Ale scena z Thurman, masakrycznie dobra. RE: Nymphomaniac [Lars von Trier] - slepy51 - 12-01-2014 Slater zawsze wkurwia, jego obecność na ekranie jest uzasadniona jedynie tym, że gościu lubi dostawać po mordzie od wszystkich jak leci (a zdarza się to praktycznie w każdym filmie, w którym wystąpił). Tutaj też go biją? ;) RE: Nymphomaniac [Lars von Trier] - EL-Kal - 12-01-2014 Nie, ale RE: Nymphomaniac [Lars von Trier] - kormaciek - 13-01-2014 To gdzie leci już ten film, że widzieliście i recenzujecie i w ogóle? :) |