Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Westworld (HBO, 2016-) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22)
+--- Wątek: Westworld (HBO, 2016-) (/Thread-Westworld-HBO-2016--4072)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - kawa i papierosy - 01-11-2016

Przecież serial nawet na chwilę nie wchodzi w egzystencjalizm i filozofię rodem z Blade Runnera. Wątek Arnolda przekreślił całą bezsensowność szukania prawdy objawionej w labiryncie oraz problemy Dolores. 

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Mental - 01-11-2016

Pewnie chciał zniszczenia, bo był emo.

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - shamar - 01-11-2016

(01-11-2016, 01:11)jarod napisał(a): Co do rozmowy Harrisa i Hopkinsa

Wyciszył pianino na czas rozmowy. Jakie przyspieszenie czasu?

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Albertino - 01-11-2016

(01-11-2016, 01:06)kawa i papierosy napisał(a):

Może już trochę fantazjuję, ale to nie jest przypadkiem tak, że Arnold wcale nie umarł (co w jednym dialogu Hopkins zasugerował), a przynajmniej nie na tyle, aby hosty nie mogły się z nim skontaktować? Według mnie, może ponosi mnie w tej chwili brawura, ale w finale to właśnie Arnold przemawia głosem Maeve, a Dolores (gdy Hopkins wychodzi) z kimś rozmawia... z Arnoldem? Jeśli chodzi o tę drugą to ma też dziwne wizje, jak sama mówi - głos który sugeruje jej co ma zrobić. Na moje to też jest Arnold, którego ciało umarło przed ponad 30 laty, ale świadomość wciąż żyje w parku. No co? To science fiction przecież :D

Ergo, według mnie to Arnold jest główną tajemnicą tego sezonu i dopełnieniem motywu "nadczłowieka", do którego odwołuje się serial - mamy maszyny, które wyglądają jak ludzie i człowieka, który nie jest już człowiekiem, a w pewnym sensie, kolejnym szczeblem jego ewolucji - Bogiem?

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Gambit - 01-11-2016

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Albertino - 01-11-2016

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - jarod - 01-11-2016

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - kawa i papierosy - 01-11-2016

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Gal Anonim - 02-11-2016

(01-11-2016, 01:09)patyczak napisał(a): Czasem tylko, gdy oglądam te "sny" albo widzę nowego Lawrence'a po śmierci poprzedniego, coś mi zgrzyta w chronologii, wkrada się jakiś chaos, dysonans i zaczynam myśleć, że twórcy mogą nad tym wszystkim nie panować. Pewnie na końcu wszystko będzie trzymało się kupy, ale teraz jestem zagubiony :D
No ale to przeciez chyba ma zgrzytac. Odnosze wrazenie, ze to kolejny trop, że historia Williama dzieje sie w zupelnie innym czasie niż reszta serialu. Było powiedziane, że hosty mają kilka ról w swoim żywocie i zmieniaja sie questy, do których przynależą. Ten Lawrence, który był z Man in Blackiem nie wyglądał jakby mial te samą pozycje, jak ten szef wszystkich szefów, którego spotkał Wiliam. A fakt, że Dolores zmieniła swoją rolę również wskazuje na to, że to raczej nie jest ta sama Dolores, co w reszcie serialu. Np. Teddy zawsze miał tę samą drogę i zaczęła się ona zmieniać dopiero, gdy Ford dopisał mu quest. Wiec albo to się dzieje później, albo rzeczywiscie dzieje się wcześniej i np. zmiany w Dolores są początkiem tego wypadku, który wydarzył się 30 lat temu.

(01-11-2016, 01:48)Mental napisał(a): Tylko pamiętaj, że z "Zagubionych" robi się padaczka w okolicach trzeciego sezonu (może wcześniej). Tutaj też widzę spory potencjał na autodestrukcję i to nawet jeszcze w pierwszym.
W okolicy konca szóstego. :) Piąty sezon był swietny. Czwarty zreszta tez. :)

(01-11-2016, 10:42)Albertino napisał(a):
(01-11-2016, 01:06)kawa i papierosy napisał(a):

Może już trochę fantazjuję, ale to nie jest przypadkiem tak, że Arnold wcale nie umarł (co w jednym dialogu Hopkins zasugerował), a przynajmniej nie na tyle, aby hosty nie mogły się z nim skontaktować?
Na moje Arnold wcale nie umarł - zaryzykuje teorie, że pojawi się w pewnym momencie w historii Williama, by dać widzom jasno do zrozumienia, że ten watek dzieje sie w innym czasie. Ewentualnie siedzi w labiryncie. :) Ale pomysl, ze Arnold mogl umrzeć cieleśnie i przerobić siebie na byt komputerowy, zaszczepić się w całym Westworld tez mi się podoba.

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - jarod - 02-11-2016

Spoilery poniżej, skoro nikt nie oznacza to i ja olewam...

Ja chyba bym wolał by tych różnych linii czasowych nie było. Generalnie w ich przypadku opcje są dwie:

- William to MiB, opcjonalnie Logan to również Ford - z każdym odcinkiem coraz mniej prawdopodobne
- labirynt to ostateczny quest, Dolores I reszta ekipy są jego częścią przez cały czas (stąd retrosy) i ma to na celu coś związanego z Arnoldem, przebudzenie go? Albo kara? No i androidy są w wiecznym loopie i to wszystko się jakoś zgrywa z tą zabawą w park jako dantejskie piekiełko. Do tego można by było sensownie dopisać wyjaśnienia ale wolałbym nie - raz że wolałbym coś bardziej prostego, dwa - widziałem to już w Doctorze Who i PoI i mam nadzieję że Nolan wymodził coś bardziej oryginalnego. Już i tak wystarczająco wiele podpieprza pomysłów z Dollhouse.

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Arahan - 04-11-2016

William to na bank MiB, a w serialu mamy dwie linie czasowe. Przeszłość z Dolores i to co go ukształtowało + poszukiwania sensu oraz szukanie labiryntu. Mark my words...

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Gal Anonim - 04-11-2016

(02-11-2016, 14:03)jarod napisał(a): Spoilery poniżej, skoro nikt nie oznacza to i ja olewam...

Ja chyba bym wolał by tych różnych linii czasowych nie było.
No ja nie mam juz watpliwosci, ze sa dwa rozne okresy, ktore ogladamy w serialu. Jedyne dwa pytania to "jak sie łączą?" i "co z tego wynika?" Bo w sumie nawet jezeli zalozymy, ze William to jest MiB... to w sumie co z tego? To jest fajna tajemnica, ale dość bezwartościowa, bo taka, z ktorej rozwiazania nic bezposrednio nie wynika.

No i jak to sie wszystko laczy (mam na mysli m.in. także plan Forda).

A teoria Logan = Ford nie ma kompletnie sensu moim zdaniem, bo niby jak? Zwlaszcza, ze widzielismy młodego Forda i nie przypominał Barnesa. :)

A spoilerow nie oznaczamy, bo sa juz w tytule - mysle, ze zasady jak w temacie o GOT beda najlepsze. Czytanie calego tematu przez kogos, kto serialu nie oglada jest na wlasne ryzyko, a znacznie wygodniej sie rozmawia, kiedy nie trzeba co chwile tagowac spoilerem albo rozkminiac co jest spoilerem, a co juz nie. :) Mysle, ze jak wychodzi nowy odcinek to trzeba miec na uwadze, ze wchodzac do tego tematu mozna natknac sie na spoiler (ja dlatego wbijam tu dopiero, gdy jestem na biezaco).

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - vast - 05-11-2016

5 odcinek za pasem, a ja dalej nie wiem na jakiej zasadzie działa broń w parku. Czemu jak strzelają do botów, to kule trafiają, a jak strzela się do ludzi, to "lecą" ślepaki? Sorry, ale dla mnie to jest na maksa niedojebane. A tak ogólnie to jeden wielki zieeew. Pierwsze dwa odcinki obiecywały coś ciekawego, ale w miarę jak to się wszystko rozkręca (albo raczej nie rozkręca,lol) to brzydnie mi w oczach ten serial strasznie. Motyw szukania jakiegoś labiryntu jest męczący i totalnie nie porywa.

NIestety nie zanosi się również na to, że w tym sezonie ujrzymy bunt robotów. Nic na to nie wskazuje, no i nawet nie ma technicznej możliwości aby do tego doszło. Bo co niby zrobią te roboty? No i kto miałby być ofiarą robotów? Kogo miałyby one prześladować? Ed'a Harrisa, którego los mnie gówno obchodzi? Czy tego pizdusia co nie chciał bzykać ani strzelać? Serio, nie ma tutaj żadnej postaci której można kibicować. Jak na razie ten serial jest strasznie przerejtowany.

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Mental - 05-11-2016

vast, nie rozumiesz. Serial jest super, bo Arnold, człowiek w czerni, zagadki, labirynt. To tak intelektualnie stymulujące, że nie mogę się doczekać kolnej łamigłówki czy fragmentu puzzla rzuconego przez twórców. Rozkminy w tym wątku świadczą zresztą o tym, że scenarzyści osiągnęli swój cel - giki w całym necie dyskutują, kto to Arnold i czy Arnold to Stefan, a może to alter ego Eda Harrisa?

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - kawa i papierosy - 05-11-2016

(05-11-2016, 03:01)vast napisał(a): 5 odcinek za pasem, a ja dalej nie wiem na jakiej zasadzie działa broń w parku. Czemu jak strzelają do botów, to kule trafiają, a jak strzela się do ludzi, to "lecą" ślepaki? Sorry, ale dla mnie to jest na maksa niedojebane. A tak ogólnie to jeden wielki zieeew. Pierwsze dwa odcinki obiecywały coś ciekawego, ale w miarę jak to się wszystko rozkręca (albo raczej nie rozkręca,lol) to brzydnie mi w oczach ten serial strasznie. Motyw szukania jakiegoś labiryntu jest męczący i totalnie nie porywa.
No przecież w 4 chyba odcinku było pokazane, że to nie są wcale ślepaki. William oberwał i dość mocno to odczuł. 

A Mental dalej brnie w to, że serial zahacza o filozofię i egzystencjalizm rodem z Blade Runnera. :D

>Zaplanuj serial na ~50 odcinków
>Wprowadź bunt androidów i rzeź po pierwszych 5 odcinkach

Serio? Ja rozumiem pretensje, gdyby to biała być miniseria, ale to będzie zamknięta kilkudziesięcio odcinkowa całość. Szkoda, że w Braking Bad po kilku odcinkach pierwszego sezonu Walter nie stał się mega przestępczym mózgiem, co?

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Mental - 05-11-2016

Przecież ten serial nie będzie miał 50 odcinków. Skasują go po drugim sezonie. To nie jest poziom "The Wire", żeby ciągnąć temat z powodów prestiżowo-artystycznych.

I wcale nie brnę w to, że serial zahacza o filozofowanie. Raczej dostrzegam biedę wynikającą z rozkmin, czy Arnold to alter ego Stefana albo innego Hopkinsa. Patrzy wyżej: już pojawiły się jakieś linie czasowe w dyskusjach, czyli kliniczny przypadek Losta połączonego z nolanizmami. Co wyjdzie z tej mutacji?

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - vast - 05-11-2016

(05-11-2016, 03:44)kawa i papierosy napisał(a):
(05-11-2016, 03:01)vast napisał(a): 5 odcinek za pasem, a ja dalej nie wiem na jakiej zasadzie działa broń w parku. Czemu jak strzelają do botów, to kule trafiają, a jak strzela się do ludzi, to "lecą" ślepaki? Sorry, ale dla mnie to jest na maksa niedojebane. A tak ogólnie to jeden wielki zieeew. Pierwsze dwa odcinki obiecywały coś ciekawego, ale w miarę jak to się wszystko rozkręca (albo raczej nie rozkręca,lol) to brzydnie mi w oczach ten serial strasznie. Motyw szukania jakiegoś labiryntu jest męczący i totalnie nie porywa.
No przecież w 4 chyba odcinku było pokazane, że to nie są wcale ślepaki. William oberwał i dość mocno to odczuł. 

No właśnie, więc o co w tym chodzi do ch-ja? Raz obrywasz i padasz na glebę, a innym razem stoisz i nic się nie dzieje? Bo przecież w pierwszym odcinku Ed Harris obrywa kilka kul z odległości 2 metrów i kurva stoi sobie niczym travolta i jackson w pulp fiction. No i jeżeli to nie są ślepaki... To czym oni tam strzelają? Jakimiś gumowymi pociskami? Jeżeli taka kula nie rani człowieka, to jak może zranić robota? Roboty mają jakąś specjalnie osłabioną skórę przez którą plastykowe kulki przechodzą jak przez masło? Sorry, ale dla mnie to jest niedojebane, ale może to ja jestem jakiś dziwny, że przeszkadzają mi takie rzeczy.

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Arahan - 05-11-2016

Jesteś dziwny, że Ci to przeszkadza. Tak to działa i już. Ja nie potrzebuje wyjaśnienia bo dla mnie to tylko technikalia narazie.

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - Gal Anonim - 05-11-2016

(05-11-2016, 03:50)Mental napisał(a): Przecież ten serial nie będzie miał 50 odcinków. Skasują go po drugim sezonie. To nie jest poziom "The Wire", żeby ciągnąć temat z powodów prestiżowo-artystycznych.
Z prestiżowo-artystycznych raczej nie, raczej z faktu, że był czwartą najlepszą premierą (1.96 miliona widzów), której oglądalność rośnie (2.1 miliona dla trzeciego odcinka).

(05-11-2016, 04:54)vast napisał(a): Sorry, ale dla mnie to jest niedojebane, ale może to ja jestem jakiś dziwny, że przeszkadzają mi takie rzeczy.
Jesteś ;) Jakie ma znaczenie Z CZEGO zrobiona jest amunicja do broni, ktora strzelaja? Najwazniejsze jest to JAK działa. Dostaniesz pewnie kiedys jakies wytlumaczenie w stylu "to futurystyczny pierdu-stop-plastiku-i-metalu, ktory reaguje wybuchem przy uderzeniu w czipy zacipowane w ciałach hostów, dlatego ich rani, a ludzi nie!" I co to zmieni? :)

RE: Westworld - 2016 - HBO [SPOILERY] - f.lamer - 05-11-2016

(05-11-2016, 04:54)vast napisał(a): Sorry, ale dla mnie to jest niedojebane, ale może to ja jestem jakiś dziwny, że przeszkadzają mi takie rzeczy.

yup, w porządnym serialu SF (sic!) takie rzeczy powinny być niedopuszczalne!

btw, zauważyłeś że rzeczywistość westworld może być w pewien sposób sterowana z centrali gry? piszę o pozwoleniu na eksplozje przy scenie ucieczki z więzienia.