Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Oscary 2021 - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Plakaty, trailery, prasa branżowa, nagrody filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Plakaty-trailery-prasa-bran%C5%BCowa-nagrody-filmowe--17)
+--- Wątek: Oscary 2021 (/Thread-Oscary-2021--5472)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

RE: Oscary 2021 - Mental - 26-04-2021

shamar napisał(a):Zgadnijcie co ma tam wypisane

[Obrazek: GettyImages-1314412410.jpg]

Nazwiska czarnych dzieci zamordowanych przez Murzynów?

Oczywiście, że nie - materiału by nie starczyło, żeby pomieścić wszystkie tylko z 2020 roku, a Chińczycy nie nadążyliby z szyciem.

On tam ma wyłącznie nazwiska Murzynów, którzy zginęli z rąk białych policjantów - bo jest rasistą.

RE: Oscary 2021 - Bradesinarus - 26-04-2021

To ten sam, co twierdził że policja w USA każdego dnia zabija 3 osoby?

Nie wiem, kto to jest. Pierwszy raz widzę jego rasistowski ryj.

RE: Oscary 2021 - Galadh - 26-04-2021

Śledziłem galę "tylko" do 4:00/nagrody za zdjęcia, ale to wystarczyło, by przekonać się, że przyjęta w tym roku formuła średnio się spisuje. Z jednej strony miły akcent przez spersonalizowanie imprezy pod każdego nominowanego po sekcje techniczne, z drugiej przez brak klipów i lokalizacyjno-operatorską niezręczność zabrakło magii i pary.

Cieszę się, że po blamażu z 2019 roku (gdy "Faworyta" i "Roma" przysłonięte zostały przez "Green Book" z "Czarną Panterą") Akademia drugi rok z rzędu swoimi wyborami udowadnia klasę. Najmocniej trzymałem kciuki jak chyba wszyscy (którzy widzieli "Ojca") za Sir Anthony'ego; cudownie, że wygrała najlepsza tegoroczna rola, w dodatku wyrównując rekord Plummera względem wieku. Ten jeden Oscar sprzed blisko 30 lat to za mało dla tak wybitnego aktora, a tu zawiera się idealne podsumowanie jego dorobku. Na trzecią statuetkę dla McDormand może i z kolei za wcześnie, ale Mulligan coś nie złapała w tym wyścigu wiatru w żagle, a Frances nigdy dość. Fajnie też, że "Mank" oprócz scenografii złowił zdjęcia, a rzemiosło w "Sound of Metal" zostało w pełni docenione. Naprawdę trudno się do czegokolwiek przyczepić; co najwyżej wydaje mi się, że o ile "Ma Rainey" zasłużyła na charakteryzację, tak kostiumy przyznałbym już komuś innemu, ale w sumie miło, że legendarna Ann Roth w wieku 90 lat zgarnia drugą statuetkę. EDIT: No tak, wątek fabularnego shorta też uważam za kontrowersyjny.

Sir Anthony niezrównanym dżentelmenem:

RE: Oscary 2021 - Bradesinarus - 26-04-2021

Ależ spadek oglądalności
A record low of 9.85M viewers watched the #Oscars last night, a 58.3% drop from last year.

RE: Oscary 2021 - Kryst_007 - 26-04-2021

Ciekawe czy Akademii nadal zależy na jak najwyższej oglądalności, skoro swego czasu nawet "Czarną Panterą" nie podwyższyli sobie słupków ;)

RE: Oscary 2021 - simek - 26-04-2021

Według mnie zbyt zachowawczo poszli z tym dzieleniem gali, widocznie widzowie uznali że to nie będą Oscary jak za starych dobrych czasów (czyli rok temu :p), tylko zaledwie namiastka, więc co drugi sobie darował oglądanie.
Przecież w USA już normalnie odbywają się imprezy sportowe na dziesiątki tysięcy widzów, więc czemu nie mogli zrobić gali po staremu, skoro to kilkuset VIP-ów właściwie. Ludzie raczej chętniej zobaczyliby powrót do normalności niż to co dostaliśmy.

RE: Oscary 2021 - Debryk - 26-04-2021

10mln ludzi to oglądało? Przecież to się robi jakiś program lokalny... Ach, gdzie te czasy kiedy galę prowadził Billy Crystal czyli jakieś 25 lat temu... wtedy to było show, filmy i emocje! I oglądalność na poziomie 50mln tylko w stanach.

Ja myślę, że Oscary by miały jakiś tam wzrost oglądalności tylko gdyby zatrudnili w końcu Ricky'ego Gervaisa jako gospodarza.

RE: Oscary 2021 - Capt. Nascimento - 26-04-2021

Swoją drogą Anthony Hopkins jest najstarszym zwycięzcą Oscara w historii.

Nawet jednocześnie najstarszym nominowanym w tej kategorii. Plummer zdominował rekordy przy drugim planie, a Hopkins przy pierwszym ;)

Swoją drogą kiedyś jak obserwowałem te wszystkie rankingi najmłodszych/najstarszych zwycięzców w danej kategorii, to byłem wówczas nieźle zdziwiony widząc, że najwięcej wiosen na karku odbierając Oscara miał 76-letni Henry Fonda, z kolei drugim po nim na liście był John Wayne, który stając się laureatem rycerzyka miał... tylko 62 lata.

Cytat:A record low of 9.85M viewers watched the #Oscars last night,

Kolejny dowód na to, że Ameryka to kraj systemowo rasistowski. Im więcej nominowanych people of color, tym mniej ludzi chce to oglądać.

RE: Oscary 2021 - Lawrence - 27-04-2021

(26-04-2021, 21:07)Kryst_007 napisał(a): Ja myślę, że Oscary by miały jakiś tam wzrost oglądalności tylko gdyby zatrudnili w końcu Ricky'ego Gervaisa jako gospodarza.

To wtedy byłby roast zamiast rozdania nagród xD Nie żeby mi to przeszkadzało i na pewno bym taką galę z chęcią oglądnął, ale też wiem, że Oscary nie mają cojones do tego. 
Poza wiadomym, moralizatorstwem i ogólną pandemią, warto też zwrócić uwagę jakie filmy były nominowane. To nie te same Oscary jak przed wieloma laty gdzie walczył Titanic, którego prawie wszyscy widzieli. Przecież pod względem filmów, to bardziej przypomina jakieś Sundance, czy inne Indie-Awards. Co też na pewno wpłynęło na oglądalność. 

RE: Oscary 2021 - Corn - 27-04-2021

Problemem jest dzień nadawania. Puściliby to w sobotę to mógłbym zrobić do tego drinking game i mieć niedzielę na leczenie kaca, a tak to szkoda mi poniedziałku.

RE: Oscary 2021 - Lawrence - 27-04-2021

Drinking game to można było robić za prezydentury Trumpa, a teraz to chyba tylko jak pada słowo "diversity" "black" i "police violence". 

RE: Oscary 2021 - Corn - 27-04-2021

Dowolny motyw przewodni. Inaczej ciężko przetrawić wszystkie obecne woke-eventy ;)

RE: Oscary 2021 - Capt. Nascimento - 27-04-2021

Trudno się temu dziwić, jeśli Oscary opierają całą swoją agendę na 12% społeczeństwa USA, z problemem który dotykał tylko USA i to 70 lat temu.

RE: Oscary 2021 - Kryst_007 - 27-04-2021

Jest i komentarz brata Chadwicka w imieniu jego rodziny. Dobra wypowiedź z klasą i bez żenującego pojękiwania. Dobre na zamknięcie tej zarazy na Twitterze.

https://www.indiewire.com/2021/04/chadwick-boseman-family-oscars-snub-1234633534/

RE: Oscary 2021 - Lawrence - 30-04-2021

To, że były to Oscary z rekordowo niską oglądalność nie powinno raczej nikogo dziwić. W sumie liczby spadają z roku na rok, ale w tym roku chyba wszystko skumulowało się do takich, a nie innych liczb:
[Obrazek: 13142.jpeg]

RE: Oscary 2021 - simek - 30-04-2021

Ja to się zacząłem zastanawiać nie nad spadkiem oglądalności, tylko czemu ta oglądalność była taka duża paręnaście lat temu, że co piąty czy siódmy Amerykanin uważał za atrakcyjne oglądanie długaśnej gali z której kojarzy dwa trzy filmy. Powiedzmy sobie szczerze, że takie Oscary to nie jest najciekawsza rozrywka, nawet w szczycie popularności.
Ja się interesuje kinem dosyć mocno, więc dlatego obejrzałem dziesiątki tych ceremonii, ale czemu miałaby ona obchodzić osoby, które do kina chodzą raz do roku? Jedyne co przychodzi mi do głowy to jakiś efekt stadny, czyli jeśli w TV jest coś dużego i popularnego, to ludzie to oglądają, bez względu na to czy ich to szczerze interesuje, więc pewnie Superbowl ogląda masa osób która nie wie o co chodzi, tak samo było z Oscarami, które oglądały osoby nie kojarzące żadnego nominowanego filmu. Superbowl się jeszcze trzyma (ale tam też chyba spadki spore), za to przy Oscarach jest negatywne sprzężenie zwrotne: część osób przestała oglądać, więc nie jest to już super widowisko, więc kolejni odchodzą i tak dalej.