Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: ALIEN & PREDATOR (https://forumkmf.pl/Forum-ALIEN-PREDATOR--20)
+---- Wątek: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott (/Thread-Prometheus-2012-re%C5%BC-Ridley-Scott--2694)

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Danus - 25-07-2012

Tylko tak naprawdę co zmieni Dir Cut, bo ja myślę, ze nic nie zmieni.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - tomekd - 25-07-2012

Hmm, w sumie to zmieni tylko tyle, że Ridley Scott skompromituje sie jeszcze bardziej.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - decard - 25-07-2012

Niekoniecznie. DirCut ostatnich filmów zmieniały je bardzo mocno: Kingdom of heaven, Robin Hood. Oczywiście tutaj musieliby dodać z godzinę materiału i godzinę wyciąć... Jakaś tam nadzieja więc jest :D
Pytanie, czy wychodzący na jesień BD to będzie DirCut ?

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - koronex1989 - 25-07-2012

Na razie słyszałem o wyciętych scenach które będą dostępne w dodatkach na wydaniu, o Dir Cut na ten moment cisza

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Albertino - 25-07-2012

Nie, dircut raczej w najbliższym czasie nie wyjdzie. W każdym razie nie będzie go na zapowiadanym wydaniu.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - nawrocki - 25-07-2012

No, 6-godzinną wersję na pewno z chęcią bym obejrzał, gdyby nadarzyła się taka okazja :)

Poza tym, czekam niecierpliwie na wersję DC, z prostego względu - jestem po prostu ciekaw, co zostało zarżnięte w ostatecznym montażu.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Andrewo - 25-07-2012

Cytat:Proponuję 6-godzinną wersję a'la Terrence Malick "The Tree of Life" (która chyba ostatecznie nie powstała). Uzupełnienie tego 4 godzinnym materiałem dodatkowym mogłoby nadać sens niektórym wątkom. Tylko komu chciałoby się to oglądać?

W zasadzie to wystarczyłoby jakieś pół godziny materiałów rozbitych w całości tak, by stworzyć wreszcie jakikolwiek związek przyczynowo-skutkowy. To byłaby dla tego filmu bardzo wielka różnica

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Super8 - 25-07-2012

(25-07-2012, 19:10)nawrocki napisał(a): No, 6-godzinną wersję na pewno z chęcią bym obejrzał, gdyby nadarzyła się taka okazja :)

Poza tym, czekam niecierpliwie na wersję DC, z prostego względu - jestem po prostu ciekaw, co zostało zarżnięte w ostatecznym montażu.

Mam zacząć wymieniać sceny? Dość mocno siedziałem w Prometeuszu od 12-18 miesięcy śledząc wszystkie materiały jakiekolwiek zostały przygotowane i/lub wyciekły do Internetu. Posiadam też wiedzę o wyciętych/alternatywnych scenach, które nie pojawiły się w wersji kinowej...

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - nawrocki - 25-07-2012

Gdybym chciał je zobaczyć/przeczytać ich opis w oderwaniu od całości, już dawno bym to zrobił, wierz mi.

(25-07-2012, 18:55)Persona non grata napisał(a): Proponuję 6-godzinną wersję a'la Terrence Malick "The Tree of Life" (która chyba ostatecznie nie powstała).

Kinówkę Malick montował jakieś dwa lata, więc dajmy mu trochę czasu :)

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Gieferg - 25-07-2012

(25-07-2012, 17:09)military napisał(a): Już wiadomo, że będzie.

Póki co zapowiedziano tylko 15 minut deleted scenes w dodatkach na blu-ray. Chyba, że o czymś nie wiem.

Cytat:Niekoniecznie. DirCut ostatnich filmów zmieniały je bardzo mocno: Kingdom of heaven, Robin Hood.

Robin Hood zmieniał bardzo mocno? Tzn, w sumie to nie wiem, bo widziałem tylko DC, ale tam za wiele to raczej nie dodano.

Prometeusz już jest nie do naprawienia, ale jestem pewien, że Scott będzie próbował.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Semi - 25-07-2012

Jak nie do naprawienia? Wystarczy wstawić parę scen, trochę wyjaśniających dialogów typu:

- Shaw, why are you all covered in blood?
- I've got my period real bad...
- oh!

i gotowe

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Super8 - 25-07-2012

Promka nie da się naprawić. W sumie da się...
Zrobić sequela, w którym zostanie wyjaśnione, że Inżynierowie z jakiegoś powodu udawali Space Jockeyów... Czyli dywersyfikujemy rasę SJ od rasy Inż. To jedyne sensowne wyjście. Ale to taka bujda na resorach...

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Danus - 25-07-2012

Promka nie da się naprawić, gdyż film leży u podstaw scenariusza. Żadne dodatkowe sceny nie wyjaśnią na przykład dlaczego ci dwaj naukowcy się zgubili. Nie wyjaśnia, dlaczego każdy ma wyjebando na zakrwawioną Shaw, dlaczego Shaw kilka dosłownie sekund po operacji biega po korytarzach statku niczym kozica górska. A to tylko przecież kilka bzdur tego filmu:)

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - shamar - 25-07-2012

(25-07-2012, 22:24)Danus napisał(a): Żadne dodatkowe sceny nie wyjaśnią na przykład dlaczego ci dwaj naukowcy się zgubili.

Ależ jesteś w błędzie. Rozwiązanie jest bliżej niż śniło się filozofom.
Wystarczy zapodać patent przestawiających się komnat... buehehe.

(25-07-2012, 22:24)Danus napisał(a): Nie wyjaśnia, dlaczego każdy ma wyjebando na zakrwawioną Shaw,

Tu by pasowała jakaś ważna scena. Jakiś twist. Jakieś zdarzenie dużego kalibru w którym uczestniczyłaby reszta załogi. Takie coś tłumaczyłoby, że mają Shaw w odbytnicach bo... właśnie widzieli np. UFO... to może nienajlpszy przykład.

Cytat: dlaczego Shaw kilka dosłownie sekund po operacji biega po korytarzach statku niczym kozica górska.

To mnie też rozniosło. Czy ja tam widziałem, że ten robot zszywa ją zszywkami? Spodziewałem się, że będzie operował laserem (jak w "Face/Off". Tak chyba powinny działać roboty w przyszłości - absolutny minimalizm w naruszaniu tkanek i doskonała regeneracja przy użyciu futurystycznych technologii chirurgicznych. Wtedy można by zrozumieć, że babka ma się dobrze tak szybko.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - simek - 25-07-2012

Cytat: dlaczego Shaw kilka dosłownie sekund po operacji biega po korytarzach statku niczym kozica górska

Bo medycyna jest taka zaawansowana w tym uniwersum, że pozwala na takie bezproblemowe operacje :p

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - Mierzwiak - 25-07-2012

Poza tym czy Scott nie powiedział, że wersja kinowa jest reżyserską? Jeśli tak to dostaniemy po prostu extended cut dla fanów (buahaha) i tyle.

(25-07-2012, 15:08)military napisał(a): Po lekturze tego tekstu do mojego zestawu pytań doszłoby jeszcze kilka.:) Ten film to materiał na 500 prawd.
Przyszły mi do głowy kolejne:
1) Co się stało z panią doktor i tym gościem, których Shaw znokautowała udając, że jest nieprzytomna? Umarli tam? Dlaczego nikt nie zauważył ich nieobecności? Dlaczego nikt nie natknął się na ich ciała (?)?
2) Co takiego istotnego miała do roboty Vickers, że nie było jej w swojej kwaterze gdy wbiegła tam Shaw by zrobić sobie cesarkę?
3) Dlaczego Vickers nie zauważyła, że ktoś korzystał z pomieszczenia medycznego w jej kwaterze?
4) Dlaczego Inżynierzy bawią się w cosplay i latają w kostiumach naśladujących Space Jockeya z kultowego filmu pt. Alien? :)

(25-07-2012, 17:05)tomekd napisał(a): Czy w ogóle jest tutaj jakaś osoba której Prometeusz sie podobał i że kupuje tą wersje wydarzeń?
Było tu kilka osób, które dały 7 a nawet 8/10, ale jakoś każda z nich milczy. Ciekawe dlaczego :D

(25-07-2012, 22:56)simek napisał(a): Bo medycyna jest taka zaawansowana w tym uniwersum, że pozwala na takie bezproblemowe operacje :p
Zszywacze biurowe którymi załatało jej ranę nie wyglądały na zbyt zaawansowane :)

Ale Scott gadał już tyle bzdur przy okazji tego filmu, że nie wypada mu wierzyć. Wersja kinowa "Kingdom of Heaven" też była na początku zajebista, a teraz się do niej nawet nie przyznaje.

Ja to widzę tak. Póki co jesteśmy mega zadowoleni, bo chcemy sequela/nie chcemy obrazić Fox-a, a za jakiś czas (już po wyjściu pierwszego wydania DVD) poinformujemy, że jednak będzie dir cut.

RE: Prometheus - Wrażenia, opinie, spoilery - decard - 26-07-2012

(25-07-2012, 23:04)Mierzwiak napisał(a): 1) Co się stało z panią doktor i tym gościem, których Shaw znokautowała udając, że jest nieprzytomna? Umarli tam? Dlaczego nikt nie zauważył ich nieobecności? Dlaczego nikt nie natknął się na ich ciała (?)?
2) Co takiego istotnego miała do roboty Vickers, że nie było jej w swojej kwaterze gdy wbiegła tam Shaw by zrobić sobie cesarkę?
3) Dlaczego Vickers nie zauważyła, że ktoś korzystał z pomieszczenia medycznego w jej kwaterze?
4) Dlaczego Inżynierzy bawią się w cosplay i latają w kostiumach naśladujących Space Jockeya z kultowego filmu pt. Alien? :)
ad.1 Pani doktor,co dostała od Shaw, to idzie potem, jak gdyby nigdy nic, z ekipą Waylanda i dostaje w twarz od albinosa. Widocznie lubi być bita. Druga osoba chyba już się nie pojawia, lub pojawia się tez w tej samej wycieczce (jakiś muscle więc kto by tam twarz kojarzył).
Oczywiście nikt nie raczył gonić Shaw po tym jak ich walnęła, czekali tam w tym pomieszczeniu potulnie aż będzie wycieczka krajoznawcza ze staruchem.
ad.2 Janek ją wtedy brał po raz kolejny ;) Ewentualnie Vickers była androidem więc nie musiała tam jednak się relaksować.
ad.3 Piła kawę po ad.2. lub ładowała androidowe ogniwa wodorowe
ad.4 Niech odpowie scenarzysta: "bo tak!" :)