Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Interstellar (2014) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Christophera Nolana (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Christophera-Nolana--60)
+---- Wątek: Interstellar (2014) (/Thread-Interstellar-2014--3183)

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Mefisto - 24-07-2015

(24-07-2015, 15:48)Lawrence napisał(a): Masz u mnie chłodną Oranginę, chyba że wolisz piwo Oczko

Juby raczej nie jest 13-letnią dziewczynką Uśmiech

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Juby - 29-07-2015

Nie pijam piwa, bo ćwiczę.

Przypomniał mi się kolejny plus Interstellar. W przeciwieństwie do TDK i TDKR, gdzie momentami walą po oczach ograniczenia PG-13, tutaj nie odczuwa się kategorii wiekowej i jest to pierwszy film Nolana od czasów Bezsenności, w którym pada "fuck"! Uśmiech

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - SonnyCrockett - 29-07-2015

Oż Fuck. Szaleństwo. Język

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - und3r - 31-07-2015

Obejrzałem. Film jest, kurczę, solidny. Ma swoje problemy, to prawda, ale nie są tak poważne jakby wynikało z wielu wpisów tutaj. Np. ta masa stron o nijakości wyglądu planet - zarzuty te doskonale rozumiałem czytając posty ich autorów, jednak w trakcie oglądania było dla mnie jasne, że wygląd tych planet wpisywał się w wydźwięk fabularny, surowość kosmosu miała właśnie kontrastować z emocjonalnością bohaterów i w ogóle ludzi jako takich, z ich słabościami i "love". Motywy fikcyjno-naukowe bardzo fajne i szkoda tylko, że tyle czasu poświęcono na ich tłumaczenie widzowi - ekspozycja z zaginaną kartką i ołówkiem wyszła bardzo słabo, jakby "out of place", gadki-szmatki o czarnych dziurach też zgrzytały. Poza tym cały premise bez sensu, można było wymyślić milion bardziej wiarygodnych scenariuszy dlaczego Ziemię trzeba opuścić ale mam wrażenie, że po prostu Nolana z jakiegoś powodu strasznie jarały pola kukurydzy i uparł się, że muszą one być w centrum uwagi przez pierwsze pół godziny. Nie wnikam w te fetysze. Są to są, po co drążyć temat. W każdym razie, w Interstellar czuć ducha kina s-f, stara szkoła opowiadania jakby z przymusu trzymana w ryzach oczekiwań producentów co do współczesnego blockbustera. Jednak próba odświeżenia gatunku udana. 8/10.

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Lawrence - 28-09-2015

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Juby - 30-09-2015

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Lawrence - 01-10-2015

Widziałem i tylko zaznaczam, że to chyba pierwszy film, w którym cofnęliby aż taką ilość "grzechów" Oczko

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - desjudi - 12-03-2016

Może nie jest to jakoś bardzo odkrywcze, bo pewnie teorie już powstały, natomiast interpretacja Interstellar od Duxa jest całkiem zgrabna.

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Lawrence - 13-03-2016

Choć co prawda w ogóle nie wierzę w tę teorię, to jednak jest ona tak ładnie napisana, że naprawdę miło mi się to czytało. Brawa dla autora i w sumie przemawia to też za samym filmem, że można go tak na wiele sposobów interpretować i daje do myślenia.

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - slepy51 - 13-03-2016

Wiesz, na temat zwyczajnej parującej kupy też można napisać wiele teorii i debatować nad jej powstaniem, a i tak zawsze dojdzie się do tego samego wniosku - że mimo wszystko coś tu jednak śmierdziOczko

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Snappik - 13-03-2016

(12-03-2016, 17:14)desjudi napisał(a): Może nie jest to jakoś bardzo odkrywcze, bo pewnie teorie już powstały, natomiast interpretacja Interstellar od Duxa jest całkiem zgrabna.

Zgrabna? Naciągana i storpedowana w komentarzach Uśmiech Nikt nie zabrania oczywiście interpretować filmów na swój sposób, ale muszą być ku temu jakiekolwiek argumenty. Fajny tekst, dobrze napisany ale ta teoria bazuje tylko na 2-3 scenach, które w ostatecznym rozliczeniu wyglądają zupełnie inaczej niż opisał to autor (jak choćby scena z córką na łożu śmierci).

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Mierzwiak - 13-03-2016

Sztampowa teoria czyniąca film jeszcze bardziej trywialnym. NIE.

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Juby - 19-03-2016

GENIALNE! Duży uśmiech

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Predator895 - 19-03-2016

Zajebiste , zwłaszcza moment w którym wchodzą organy Uśmiech W oryginalnym filmie w ogóle była jakaś muzyka na tej sekwencji ??

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Mefisto - 19-03-2016

nie było

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - military - 19-03-2016

Przypomniałem sobie ten film po raz pierwszy od seansu kinowego. Wtedy byłem zachwycony, teraz się bałem, że będzie głupio i nudno. No i cóż...

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Predator895 - 07-04-2016

Uśmiech

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Mierzwiak - 16-04-2016

Niesamowicie dojrzewa we mnie ten film i po powtórce na Blu-ray (żal nie wziąć za 49 zł) podoba mi się jeszcze bardziej, poza tym po obejrzeniu dodatków nabrałem niesamowitego szacunku do Nolana i twórców - w obszernych dodatkach ANI RAZU nie pojawia się coś takiego jak blue/green screen. No po prostu nie i już, wszystko kręcone po bożemu, a nawet jak z udziałem cyfrowych teł, to za pomocą tylnej projekcji, z gotowymi już w momencie zdjęć efektami ukazującymi tunel czy czarną dziurę.

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - Predator895 - 16-04-2016

To nie zmienienia faktu , że końcówka nadal zasysa... Za każdym razem jak oglądam wejście do czarnej dziury przechodzę totalną euforię , aby potem przechodzić totalne katusze Smutny
Boli to za każdym razem ,bo podczas pierwszego seansu byłem przekonany , że film zakończy się dokładnie tak >>

Tak więc nie ma bata następne seanse będę zakańczał dokładnie tak jak na tym filmiku Język

RE: Interstellar (2014) (Reż. Christopher Nolan) - zombie001 - 18-04-2016

(16-04-2016, 18:49)Mierzwiak napisał(a): poza tym po obejrzeniu dodatków nabrałem niesamowitego szacunku do Nolana i twórców - w obszernych dodatkach ANI RAZU nie pojawia się coś takiego jak blue/green screen.

Niby się to chwali.

Niby, ponieważ między teorią a praktyką jest most zwany "rzeczywistością"... Co z tego, że Nolan sobie kręci po bożemu, w sytuacji gdy cała reszta (na czele ze scenariuszem) zasysa niemiłosiernie qutaha?

Cameron mając do dyspozycji:
a) niezbyt oryginalną historię,
b) obsadę złożoną głównie z II-ligowych (a nawet III-ligowych) aktorów,
c) połacie zielonego/niebieskiego tła i ludzi w piżamach na planie,
potrafił stworzyć bardziej emocjonujący  i kreatywniejszy (pod wieloma względami) film, niż "miszcz" Nolan - choć niezaprzeczalnie, w "Interstellar" zrobiono wszystko po bożemu =/  Pytanie tylko, czy większej uwagi nie należało poświęcić jakimś innym aspektom. Może.. próbie naszkicowania "prawdziwych postaci", a nie typowych, chodzących, Nolanowskich kartonów?