![]() |
|
G.I. Joe: The Rise of Cobra (2009) [temat spoilerowy] - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24) +--- Wątek: G.I. Joe: The Rise of Cobra (2009) [temat spoilerowy] (/Thread-G-I-Joe-The-Rise-of-Cobra-2009-temat-spoilerowy--1417) |
G.I. Joe: The Rise of Cobra (2009) [temat spoilerowy] - Anonymous - 08-08-2009 ![]() Historyjka czysto komiksowa, więc jest: - bez sensu - głupio - tandetnie - przewidywalnie. Ale ogląda się to o dziwo nieźle. Fabuła jest pretekstowa, choć oczywiście powikłana: mamy badguyâa chcącego opanować świat przy pomocy nanob roni, jest kilku bohaterów pozytywnych, połączonych skomplikowaną przeszłością (retrospekcji nigdy za wiele), jest wreszcie obłędna technologia, robiona przez komputery bez umiaru. Bo jak supertajna baza wojskowa, to głęboko pod pustynią i wielka na całe kilometry kwadratowe. Jak tajna baza czarnego bohatera, to jest to gigantyczne miasto podwodne, nie mniejsze prawie że od tego w âBioshockuâ. I tak dalej, i tak dalej. Z drugiej strony mamy jednak całkiem żwawą akcję, pędząco raźnie do przodu, bez wydumanych twistów. Jest po prostu napierdzielanka niemal non stop, do tego bez głupkowatego, szybkiego montażu, jak w âTransfomatorach 2â. Kilka scena jest nawet bardzo fajnych, jak na przykład moment wyjazdu konwoju z fabryki z głowicami â gdy startują AH-64 Apache (najseksowniejsza po F-14 Tomcat broń jaką wymyślił człowiek), robi się fajnie. Podobnie nienajgorsza jest akcja w Paryżu, gdy dwóch bohaterów ściga na piechotę uciekający samochód z czarnymi bohaterami. Wszystko to firmuje swoją twarzą Dennis Quaid, którego rolę można uznać za niezamierzoną autoparodię. Ale w końcu kto na taki film idzie dla aktorstwa? Film niestety jest bardzo plastikowy, choć efekty komputerowe zrobione są poprawnie. Czuć tu jednak ducha kina dla dzieci w najprostszym wydaniu, więc tym dziewniej się czuję wiedząc, że bawiłem się w zasadzie całkiem nieźle. Gdyby tylko film był krótszy â na dobrą sprawę finał powinien pojawić się jakieś 20 minut wcześniej. Przydługawa finałowa bitwa podwodna jest po prostu męcząca i nużąca, a nawiązania do âStar Warsâ zbytnio widoczne, jednak dużo to âG.I. Joeâ nie daje. Cóż â w końcu to Sommers, jednak jest to i tak kino o niebo lepsze od jego koszmarnych âMumiiâ. Tak więc â jak na taką kiszkę pasztetową jaką miał być film, jest całkiem niepasztetowo. 6/10 - wujo444 - 08-08-2009 raz, temat jest, dwa, kolejny raz w złym dziale, Solo. - Hitch - 08-08-2009 Panie, od pierwszej "Mumii" to ty sie odpierwiastkuj, bo to poziom przy ktorym "G.I. Joe", czwarty Jones, twoje "Gwiezdne Wojny" i kilka innych bzdur to sa sto lat za murzynami :) "Koszmarne"! Pf... - Anonymous - 08-08-2009 wujo444 napisał(a):kolejny raz w złym dziale Dlaczego? Przecież to nie jest film na podstawie komiksu. - Snuffer - 08-08-2009 Temat zostaje w tym dziale, poprosiłem Danusa o zamknięcie przedpremierowego. Tutaj piszemy o wrażeniach po premierze. - wujo444 - 08-08-2009 .... Znaczy co, nikt już nie wie, gdzie co ma być? A wątki niech sie mnożą w cholere? Wczesniej zamykano ostre sprzeczki, powyżej dwudziestu stron, a tten o G.i.Joe - 5. Transformersy też są w dziale komiksowym, mimo ze komiks to ledwo produkt uboczny. - Snuffer - 08-08-2009 W tamtym temacie wrzucaliśmy newsy, oczekiwaliśmy na premierę - o samym filmie dyskutujemy tutaj. - wujo444 - 08-08-2009 znaczy moda przeszła w zasade? - Snuffer - 09-08-2009 Przy większych produkcjach, na ten moment, tak. Re: G.I. Joe: The Rise of Cobra - Mefisto - 09-08-2009 Solo napisał(a):Film niestety jest bardzo plastikowy, choć efekty komputerowe zrobione są poprawnie. a jak piękne panie w skórach? :) warto? - Hitch - 09-08-2009 Tak, Snufflesie, jestes modem. We get it ;) - Karaluch - 09-08-2009 Cytat:a jak piękne panie w skórach? :) warto? Właśnie! Sienna Miller wygląda? Przy włączonym trybie "trzynastolatka" da się obejrzeć? Lepszy niż TF:ROTF? Wszystkie pozytywne recenzje zwracają uwagę na przydługą końcówkę - aż tak źle? Lepszy niż "Van Helsing"? Idę dopiero w przyszłym tygodniu, stąd wolę zapytać. - Anonymous - 09-08-2009 Mefisto napisał(a):a jak piękne panie w skórach? warto? Hell yes! :) Sinna Miller zawsze jest warta tych 26 złotych. [ Dodano: Nie Sie 09, 2009 12:15 ] Karaluch napisał(a):Właśnie! Sienna Miller wygląda? Przy włączonym trybie "trzynastolatka" da się obejrzeć? Sienna jest słodziutka (jak to Sienna), ale w czarnych włosach gorzej jej nież w blond. W ogóle nie poznałem że to ona na początku. Karaluch napisał(a):Lepszy niż TF:ROTF? Transfromatory dostały 4/10, to 6/10, wieć policz sobie. :) Karaluch napisał(a):Wszystkie pozytywne recenzje zwracają uwagę na przydługą końcówkę - aż tak źle? Źle, bo nie dość że bitwa podwodna (dziesiątki malutkich łodzi podwodnych napierdziela do siebie jak u Lucasa, tylko że nie wiadomo kto jest dobry a kto zły), plus rozwiązanie wątku p.t. who is who, plus porwanie prezydenta, plus wyjaśnienie dlaczego Sienna jest brunetką, plus powstanie nowego bad-guy'a, plus wyjaśnienie wątku romansowego, plus parę innych rzeczy, a wszystko to w 20 minut, albo i mniej. Tak, końcówka nie jest dobra. Karaluch napisał(a):Lepszy niż "Van Helsing"? Znacząco. Acha - uwaga! Do wszystkich którym "z dziubka się ulewa" (to taki eufemizm na słowo "rzyganie") na samą myśl o filmach pokroju "Transformers", czy "XXX" - nie idźcie, to jest dokładnie tego rodzaju kino, tyle że moim zdaniem spokojniej nakręcone i mające więcej fajnej akcji, ale ja mam znacznie wyższy próg tolerancji na taką rozrwykę, więc weźcie to pod uwagę. - Danus - 09-08-2009 Solo napisał(a):Dlaczego? Przecież to nie jest film na podstawie komiksu.Film z tego co wiem jest na podstawie komiksów o J.I. Joe. To znaczy fabuła w dużej mierze opiera się o karty komiksów. A to że korzenie są takie same jak serii Transformers to już inna para kaloszy. Na Rottenie średnia mocno spadła co mnie wcale nie dziwi. Myślę że pojutrze wybiorę się do Krakowskiego Multikina. Dawno nie byłem na żadnej komedii:P - Mefisto - 09-08-2009 Danus napisał(a):J.I. Joe. fuckin priceless :D - Oconnel - 09-08-2009 Cytat:Panie, od pierwszej "Mumii" to ty sie odpierwiastkuj, bo to poziom przy ktorym "G.I. Joe", czwarty Jones, twoje "Gwiezdne Wojny" i kilka innych bzdur to sa sto lat za murzynami :) Dzięki Hitch, że mnie wyręczyłeś. Chciałem napisać dokładnie to samo :) - Danus - 09-08-2009 Cytat:fuckin priceless :DJeśli napisałem źle to kogo to obchodzi?? :razz: - Ronaldinho - 10-08-2009 Solo napisał(a):Hell yes! Sinna Miller zawsze jest warta tych 26 złotych. Na zwiastunach wygląda "ultimate hot" (z takim określeniem się spotkałem gdzieś na necie kilka razy) i właśnie ona bardzo mnie zachęca do wybrania się do kina (chyba w środę się wybiorę) jak i fakt, że przewiduje akcje z dobrymi efektami i jednocześnie wszystko będzie w miarę sprawnie fabularnie zrobione, ogólnie bez debilizmów w stylu "Transformers 2", no i bardzo lubiłem się bawić zabawkami Haasbro. Solo, gdzie do kina chodzisz, że płacisz prawie dwa razy więcej za bilet niż ja? - Oconnel - 10-08-2009 Jak spojrzeć na plakat, to aż odechciewa się cokolwiek pisać o tym filmie. Osobiście szkoda mi kasy na coś takiego, więc na pewno nie pójdę. Z resztą, po obejrzeniu tego debilnego klipu: http://www.apple.com/trailers/paramount/gijoeriseofcobra/large-train.html ...upewniam się tylko, że dobrze robię. - Anonymous - 10-08-2009 Ronaldinho napisał(a):ogólnie bez debilizmów w stylu "Transformers 2" Debilizmów nie brakuje niestety. Przykładowo, jakże często w tym filmie tzw. logika ekranowa bierze górę nad logiką prawdziwą. N.p. Scarlett, w scenie pogoni za badguy'ami ulicami Paryża, gdzie jej dwóch kolegów popyla w super nieziemskich kombinezonach z wykorzystaniem nieziemskiej technologii, siada w dżinsach i skórzanej kurtce na skradziony motocykl i włącza się do pogoni. A przecież do tej pory za każdym razem także była uzbrojona po zęby. Ale nie, teraz goni ich w ogóle bez uzbrojenia, chociaż nic w filmie tego nie uzasadnia. I takich scen tutaj nie brakuje. A w ogóle perełką dla mnie było wysadzenie pokrywy lodowej w Arktyce, bo dzięki temu udało się... zatopić bryły lodu, które tonąc zniszczyły bazę wroga. :) Poważnie mówię. Ronaldinho napisał(a):Solo, gdzie do kina chodzisz, że płacisz prawie dwa razy więcej za bilet niż ja? W Warszawie. Tam cena biletów to 26 pln. |