Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Inception (2010) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Christophera Nolana (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Christophera-Nolana--60)
+---- Wątek: Inception (2010) (/Thread-Inception-2010--1430)

Inception - Anonymous - 24-08-2009

Czyli nowy film Nolana, który będzie za wszelką cenę chciał udowodnić, że jak chce to może. I że może połączyć sukces komercyjny "Batmanów" z reżyserską wirtuozerią "Memento". Czy się uda?
Chyba nie, bo jest to opowieść o podróżach/ingerencji w głąb ludzkich umysłów w celu przeprowadzenia śledztwa kryminalnego, tudzież pozyskania/zaszczepienia informacji.
Ok, teraz będzie visual, naczy się trailer:

http://www.firstshowing.net/2009/08/24/must-watch-teaser-trailer-for-christopher-nolans-inception/

Nie powiem, muzycznie brzmi ślicznie (taki fajny niepokój bije z ekranu), Leo wygląda znowu na spasionego, ale cała reszta... Śmierdzi na kilometr pedalskim "Matrixem" i to jest dla mnie trudne do przełknięcia. Obym się mylił, ale to może być taki "The Matrix" XXI wieku, choć trochę za wcześnie na rimejk.

- Mierzwiak - 24-08-2009

Solo napisał(a):nowy film Nolana, który będzie za wszelką cenę chciał udowodnić, że jak chce to może
Following, Memento, Prestiż. Nolan nie musi już nic udowadniać.

Solo napisał(a):Chyba nie, bo jest to opowieść o podróżach/ingerencji w głąb ludzkich umysłów w celu przeprowadzenia śledztwa kryminalnego, tudzież pozyskania/zaszczepienia informacji.
Cały internet zachodzi w głowę o czym może być ten film, a tu proszę, Solo wie. Phi.

Solo napisał(a):Śmierdzi na kilometr pedalskim "Matrixem"
I wywnioskowałeś to na podstawie kilkusekundowej scenki o której nic nie wiesz?

Rzeczywiście coś tu śmierdzi.

- Anonymous - 24-08-2009

Mierzwiak napisał(a):Cały internet zachodzi w głowę o czym może być ten film, a tu proszę, Solo jak gdyby nigdy nic wie. Phi.

To był cytat ze Stopklatki mniej więcej.

Cytat:W sieci pojawił się niedawno interesujący opis fabuły filmu, w którym przeczytać można: "Inception" opowiada o możliwości ingerowania w ludzkie umysły za pomocą specjalistycznej technologii wykorzystującej metodę iniekcji. Leonardo DiCaprio wciela się tu w rolę szefa zespołu specjalizującego się w podróżach do umysłów innych ludzi, gdzie pozyskuje lub zaszczepia odpowiednie informacje".

Mierzwiak napisał(a):I wywnioskowałeś to na podstawie kilkusekundowej scenki o której nic nie wiesz?

Nie, akurat nie, ale ty zapewne znowu wiesz lepiej.

- Snappik - 24-08-2009

Dla mnie nie śmierdzi pedalskim Matrixem. Wygląda to na niezłą schizę z niezłymi zdjęciami. Sama muza (a raczej ten dźwięk) wyjęta z TDK co nie dziwi Uśmiech Czekam bo to Nolan, mam nadzieję, że nie będzie to Nolan zmanierowany a w pełni autorski, otwarty, zaskakujący (ale nie z zaskakującym twistem pod koniec).

- Mierzwiak - 24-08-2009

Solo napisał(a):To był cytat ze Stopklatki mniej więcej.
Nie znam innej strony która publikuje fanowskie plakaty i plotki podając je jako oficjalne informacje, dlatego jej nie czytam. Opis faktycznie ostatnio się pojawił, ale wyszedł od kogoś kto twierdzi że zna fabułę.

Solo napisał(a):Nie, akurat nie, ale ty zapewne znowu wiesz lepiej.
Nie wiem, dlatego trzymam paluszki na wodzy.

- Mickey - 24-08-2009

Cytat:Śmierdzi na kilometr pedalskim "Matrixem" i to jest dla mnie trudne do przełknięcia. Obym się mylił, ale to może być taki "The Matrix" XXI wieku, choć trochę za wcześnie na rimejk.

WTF ?!

- Mental - 24-08-2009

najlepszą historię o penetrowaniu ludzkiego umysłu/schizach stworzył Philip K. Dick i nosi ona tytuł UBIK. czytałem ją lekko 10 razy i mam nadzieję, że nikt w Holly nie zdecyduje się jej ekranizować, no chyba że ten nikt będzie miał na nazwisko Cronenberg albo coś w ten deseń. na film Nolana nie czekam, bo niby z jakiej racji mam czekać na coś, co kosztuje ~$200.000.000 i powstaje z myślą o zadowoleniu całej populacji? na podobnej zasadzie działają lunaparki i tancbudy - wszyscy mają się dobrze bawić.

- Artemis - 24-08-2009

Mam podobne myśli co Mental: a pewnie jeszcze gorzej, gdyż oprócz Batmanów, nie lubię także Bezsenności, a i Prestiż moim zdaniem nie dorasta do pięt finezji Memento (choć to film bardzo dobry). W Inception interesuje mnie tylko obsada - przede wszystkim panie. Koniec i kropka, zdarza się i tak.

Mental napisał(a):najlepszą historię o penetrowaniu ludzkiego umysłu/schizach stworzył Philip K. Dick i nosi ona tytuł UBIK. czytałem ją lekko 10 razy i mam nadzieję, że nikt w Holly nie zdecyduje się jej ekranizować, no chyba że ten nikt będzie miał na nazwisko Cronenberg albo coś w ten deseń.
Ubik jest tak strasznie pojebany, że za każdym razem, kiedy kończę go czytać (chociaż czytałam go ledwie cztery razy), sama czuję się, jakbym miała dostać świra. Poczucie rozpadu i pozorności świata jest w tej książce obezładniające. Boję się myśleć, co Dick miał w głowie.

- TylerD - 25-08-2009

No mi tam ani trochę nie zaśmierdziało Matrixem (bo niby jak to możliwe po takim krótkim zwiastunie?) Czekam z niecierpliwością Uśmiech

- Paszczak - 25-08-2009

Mnie tam ten teaserek kojarzy się raczej z Mrocznym Miastem Proyasa.
Artemis napisał(a):Ubik jest tak strasznie pojebany, że za każdym razem, kiedy kończę go czytać (chociaż czytałam go ledwie cztery razy), sama czuję się, jakbym miała dostać świra.
Hmm, mnie ta ksiązka zawsze wydawała się jednym z lżejszych Dicków właśnie. Jak nigdy u tego autora miałem wrażenie pewnego dystansu i ironii, w zasadzie dla mnie jest to czarna komedia. A przy zakończeniu zawsze rechoczę... chyba mam dziwne poczucie humoru.

- Proteus - 25-08-2009

Jestem zaskoczony szybkością z jaką pojawił się ten zwiastun.
Jako, że jest to jedynie teaser to nie zwala z nóg ale jest przynajmniej interesująco. Pozatym to Nolan więc jestem przynajmniej spokojny.
Zaskoczył mnie jednak również przedstawiony styl filmu. Z wczesnych zapowiedzi i plotek prasowych można było odnieść wrażenie, że będzie to rasowy SF osadzony gdzieś "far, far away". Również budżet na to wskazywał. A tu proszę, akcja wydaje się rozgrywać w "naszym" świecie, ewentualnie w niedalekiej przyszłości. Teaser nie za bardzo pokazuje na co poszły te 200 milionów.
Paszczak napisał(a):Mnie tam ten teaserek kojarzy się raczej z Mrocznym Miastem Proyasa.
Same here
Solo napisał(a):Śmierdzi na kilometr pedalskim "Matrixem"
Pedalskim? Mógłbyś rozwinąć? Zdezorientowanymile:
Solo napisał(a):Obym się mylił, ale to może być taki "The Matrix" XXI wieku, choć trochę za wcześnie na rimejk.
Wizualnie z Matrixem teaserek może się kojarzyć, ale filmy raczej nie będą miały ze sobą wiele wspólnego. Matrix to cyberpunkowe kino akcji, natomiast Inception zapowiada się na coś w stylu Memento czy Prestiżu.

- Mierzwiak - 25-08-2009

theultimateqpa napisał(a):Teaser nie za bardzo pokazuje na co poszły te 200 milionów.
Jak dla mnie ten budżet może być plotką, ale poczekajmy z oceną na film. Niemniej to akurat normalka w przypadku współczesnych filmów, do dzisiaj zachodzę w głowę na co poszło aż 135 baniek przy Miami Vice.

- Anonymous - 25-08-2009

theultimateqpa napisał(a):Wizualnie z Matrixem teaserek może się kojarzyć, ale filmy raczej nie będą miały ze sobą wiele wspólnego.

Chodziło mi o podobieństwo fabularne: akcja rozgrywana wewnątrz umysłów (w "Matrycy" w świecie wirtualnym), zafałszowanie postrzegania rzeczywistości, walki w stylu matriksowym. Stąd moje skojarzenie.

- Artemis - 25-08-2009

Paszczak napisał(a):
Artemis napisał(a):Ubik jest tak strasznie pojebany, że za każdym razem, kiedy kończę go czytać (chociaż czytałam go ledwie cztery razy), sama czuję się, jakbym miała dostać świra.
Hmm, mnie ta ksiązka zawsze wydawała się jednym z lżejszych Dicków właśnie. Jak nigdy u tego autora miałem wrażenie pewnego dystansu i ironii, w zasadzie dla mnie jest to czarna komedia. A przy zakończeniu zawsze rechoczę... chyba mam dziwne poczucie humoru.
Nikt nie przeczy, że on nie jest diabelnie złośliwy w tej książce. Poza tym ja od jakiegoś czasu mam takie wrażenie, jakby jedną z obowiązkowych cech pisarza nieprzeciętnego było smoliste poczucie humoru.

- Corn - 25-08-2009

Cytat:do dzisiaj zachodzę w głowę na co poszło aż 135 baniek przy Miami Vice.
Na sprzęt, ekipę i podróże.

- Mental - 25-08-2009

i opóźnienia. +/- 15% tej kwoty pochłonęły nieplanowane wydatki w związku z nadaktywnością huraganów pustoszących półwysep Floryda i okolice.

- vast - 26-08-2009

mi zamiast śmierdzieć matrixem to śmierdzi muzyką z drugiego terminatora.

- Mickey - 28-12-2009

TRAILER - WYPAS Duży uśmiech

- B2Ka - 17-01-2010

Po wczorajszym seansie Following (wrażenia wkrótce w Krótkiej piłce) jeszcze bardziej się utwierdziłem w przekonaniu, że Nolan wybitnym reżyserem jest. Jeszcze tylko do zaliczenia pozostała mi jego Bezsenność. Mój apetyt jeszcze bardziej wzrósł po zobaczeniu trailera, obsady i wkrótkiej wypowiedzi Nolana, że będzie to "metafizyczny heist movie" i tym samym film stał się najbardziej przeze mnie oczekiwanym filmem roku.

Z ciekawostek na stronie filmu jest odnośnik do stronki, która pewnie będzie na sukcesywnie uchylać rąbka tajemnicy - http://www.yourmindisthesceneofthecrime.com/

A tutaj znowu próba dekonstrukcji Incepcji - http://www.slashfilm.com/2010/01/03/fan-reorders-inception-trailer-footage-speculates-on-plot/

- Craven - 19-03-2010

http://www.comingsoon.net/news/showestnews.php?id=64386 - kościuberek informacji o filmie.