Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Law Abiding Citizen (F. Gary Gray, 2009) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+--- Wątek: Law Abiding Citizen (F. Gary Gray, 2009) (/Thread-Law-Abiding-Citizen-F-Gary-Gray-2009--1548)

Strony: 1 2 3 4 5 6

Law Abiding Citizen (F. Gary Gray, 2009) - Mental - 20-11-2009

co myślicie? będzie epa czy raczej ściema? jakby co, wybieram się na to do kina. premiera tuż, tuż, bo 27 listopada. polski tytuł - tradycyjnie mega prostacki, żeby zachęcić gimnazjalistów, karków i niunie do obejrzenia - brzmi "Prawo zemsty". równie dobrze mogłoby być "Krwawa zemsta" albo "Zemsta z zaświatów". tak czy owak, mnie zachęciło:)

w roli wiodącej Foxx, którego nie ukrywam darze sympatią od czasu Jarhead, a zwłaszcza od kwestii: The Bible says "You shalt not kill." But hear this: FUCK THAT SHIT! dla jasności: Foxx aktorem wybitnym nie jest, ba, według mnie jest leszczem aktorskim (podobnie jak Matt Damon), co nie zmienia faktu, że obydwaj się starają i angażują i nie próbują być super cool, a ja wysiłki takich ludzi docenić potrafię. co się zaś tyczy pana Butlera, to nie znam jego dokonań, ale z plakatu groźnie patrzy, więc wnioskuje, że to kolejny współczesny filmowy "twardziel", odczuwający potrzebę dowartościowania się.

fabuła jawi się konkretnie i opowiada o kolesiu, któremu brutalnie zamordowano żonę i małą córeczkę. rok po tych tragicznych wydarzeniach morderca jego rodziny zostaje zwolniony dzięki umowie, którą zawarł z asystentem prokuratora okręgowego. teraz ojciec rodziny postanawia wziąć sprawiedliwość w swoje ręce. a zemsta nie dotknie jedynie mordercy, ale także ludzi oraz cały system odpowiedzialny za ułaskawianie złoczyńców.

może tak: na co liczę? liczę na mega nielewacką, utrzymaną w klimacie Unforgiven, a zwłaszcza Sleepersów rozprawkę o tym, że morderców należy wieszać na drzewach, a jak lewacy nie pozwalają w imię "postępowych", humanitarnych pierdół, to rozwalać osobiście. jeżeli film będzie próbował mi wciskać coś przeciwnego, to nie bede sie patyczkował, tylko z miejsca wystawie 0/10 i nara:)

[Obrazek: Law-Abiding-Citizen-Poster.jpg]

aha, moi kochani cenzorzy z MPAA na czele z katolickim klechą wystawili filmowi taką notkę, że normalnie dorosłym uszy więdną, a dzieci uciekają pod łóżko: Rated R for strong bloody brutal violence and torture, a scene of rape, and pervasive language.

Re: Law Abiding Citizen (F. Gary Gray, 2009) - Gal Anonim - 20-11-2009

Mental napisał(a):co myślicie? będzie epa czy raczej ściema?
Opinie są dość średnie. Ja na początku byłem bardzo zainteresowany, bo lubię rozrywkowe kino zemsty, a teraz sam nie wiem. Podobno w samym filmie bohater siedzi w pierdlu, a my oglądamy jego perfekcyjnie przygotowany plan zemsty, który on wykonuje z kicia... czy coś w ten deseń. Nic to, ja też pewno pójdę na Prawa Wystrzegającego się Obywatela ;)

Cytat:The Bible says "You shalt not kill." But hear this: FUCK THAT SHIT!
Chyba "Thou shalt not kill"?

Cytat:co się zaś tyczy pana Butlera, to nie znam jego dokonań, ale z plakatu groźnie patrzy, więc wnioskuje, że to kolejny współczesny filmowy "twardziel", odczuwający potrzebę dowartościowania się.
Toć widziałeś go w 300, gdzie z goła klatą kopał Persów jako król Sparty, Leonidas. Butler jest spoko, chociaż filmy mógłby lepsze dobierać.

- Mental - 20-11-2009

Crov napisał(a):ale podobno w samym filmie bohater siedzi w pierdlu, a my oglądamy jego perfekcyjnie przygotowany plan zemsty, czy coś w ten deseń.

dzieki, Crov, za sprzedanie spojlera. gdybyś mi to w twarz powiedział, to w tym momencie zbierałbyś zęby z podłogi.

;)

- Gal Anonim - 20-11-2009

To nie spoiler, bęcwale, bo to stanowi większość - jesli nie całość - filmu. :) Nawet w zwiastunach to widać.

A propos: zwiastun, w którym widać, jak nagusieńkiego Butlera zbiera polizei:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FMoP35u8oN0[/youtube]

- wujo444 - 20-11-2009

ale to sie idzie z treailera domyslic, ze koles sobie siedzi grzecznie na dupie, a reszta leci sama. I to typuje na najwiekszy minus produkcji - czemu musialo trafic na inkarnacje Nostradamus ;)

- Mental - 20-11-2009

a ja wręcz przeciwnie. film zapowiada się coś bardziej niekonwencjonalnego niż zakładałem, tworząc ten topic. myślałem, że to będzie na zasadzie: ojciec gania za bandziorem, zabija bandziora i potem eliminuje skorumpowanych urzędasów, a tu proszę - stary jedynie masturbuje się myślą o zemście. może być interesujące. już choćby przez sam fakt, że fabuła wspomina o tym, iż wypuścili morderce na wolność za porozumieniem stron, możemy liczyć na nielewacki przekaz. bo lewacy to by nakręcili coś w stylu Dead Man Walking z żenującym komentarzem końcowym ojca prowadzącego:)

Ech... nie. Wyraźnie widać, że Leonidas rozpiździł kolesi, którzy wyrżnęli mu familię, a potem dał się zamknąć, żeby rozpieprzyć urzędasów.

- Mental - 20-11-2009

kurde, Crov, ale mi namieszałeś we łbie. to jest plus zakładania topicow na forum KMF - film mnie ani grzał, ani ziębił, a tera to musze go obejrzeć, bo juz nic nie rozumiem:)

- wujo444 - 20-11-2009

jakbys uwaznie obejrzal trailer, to bys sobie poukladal to w glowie tak jak ja, i Crov :P

- Mental - 20-11-2009

ok, ustalmy przebieg wydarzeń: kolo morduje Leonidasowi rodzine, urzędasy wypuszczają zbira, Leonidas rozwala zbira, daje się złapać, idzie do paki i rozwala urzędasów.

super!

Brawo, Neo, znasz kung-fu! ;)

- Mierzwiak - 20-11-2009

Śmierdzi mi to jakimś głupim twistem, no bo jak to, siedzi w pace a zabija?

- Mental - 20-11-2009

ze niby w pace nie da się zabijać?

- jarod - 20-11-2009

Może brat bliźniak? :-) A serio: nie powstał jak do tej pory żaden dobry film z Butlerem. I jakoś nie przypuszczam, że Law... zmieni ten stan rzeczy.

- Mierzwiak - 20-11-2009

...

Mentalu, śpisz czy jak? Facet siedząc w celi podkłada bomby?

jarod napisał(a):nie powstał jak do tej pory żaden dobry film z Butlerem. I jakoś nie przypuszczam, że Law... zmieni ten stan rzeczy
Dokładnie. Zresztą zdaje się że Mental nie widział trailera że się tak podnieca :)

- Gal Anonim - 21-11-2009

Mierzwiak napisał(a):...

Mentalu, śpisz czy jak? Facet siedząc w celi podkłada bomby?
Nie podkłada bomb. Butler gra kolesia, który zaplanował zamachy na urzędasów, dał się specjalnie złapać i z pierdla plan aktywował. Leonidas jest tu przede wszystkim taktykiem, a nie mścicielem z ganem w łapie.

- Mental - 21-11-2009

Mierzwiak napisał(a):Facet siedząc w celi podkłada bomby?

nie takie rzeczy bandyci robili wegetując za kratami:)
i prawda, nie oglądałem trailera. nie chce go oglądać. chce iść do kina i się miło zaskoczyć. ostatni raz tak miałem w przypadku children of men - o filmie nie wiedziałem nic. czasami tak jest najlepiej (inna sprawa, że już i tak kutafon crov zdradził mi całą fabule, łącznie z twistem:))

- Gal Anonim - 21-11-2009

jarod napisał(a):Może brat bliźniak? :-) A serio: nie powstał jak do tej pory żaden dobry film z Butlerem. I jakoś nie przypuszczam, że Law... zmieni ten stan rzeczy.
Z tego co słyszałem to akurat Beowulf & Grendel to bardzo fajna, R-rated, rzecz. Ale masz niestety sporo racji, Gerard musi lepszego agenta znaleźć, bo go lubię. :)

Mental napisał(a):(inna sprawa, że już i tak kutafon crov zdradził mi całą fabule, łącznie z twistem:))
Dla ciebie to "Pan Penis", bucu. ;)

- Corn - 21-11-2009

O właśnie się zorientowałem, że ten film wyreżyserował F. Gray Gray. Ten sam pan, który spłodził najbardziej bezjajeczne filmidło gangsterskie jakie widziałem. Takie Ocean's 11 dla ubogich - (remake) Włoska Robota.

Także, ja już podziękuję.

- SonnyCrockett - 21-11-2009

Ale zrobił też niezłego "Negocjatora"...swoją droga "Law Abiding Citizen" może być bardzo podobne do " The Negotiator"...