![]() |
|
True Grit (1969 & 2010) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +---- Dział: Filmy Braci Coen (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Braci-Coen--84) +---- Wątek: True Grit (1969 & 2010) (/Thread-True-Grit-1969-2010--1933) |
True Grit (1969 & 2010) - Mefisto - 03-10-2010 Temaciku nie ma, a chyba warto zawczasu założyć, do czego dodatkowym bodźcem było obejrzenie oryginału. ![]() Film zły nie jest, ale co by nie mówić, troszkę się postarzał. Szkoda, że film o poszukiwaniu przez (nad wyraz dorosłą) dziecinkę mordercy jej ojca w 2/3 przypomina piknik, w którym nie brakuje zabawnych one linerów, a wszyscy, włączając w to bandytów są z reguły uprzejmi i znają wszelkie zasady savoir vivre'u. Jeszcze większa szkoda, że rola, za którą Wayne otrzymał upragnionego Rycerza, w wielu momentach wygląda jak parodia jego najlepszych dokonań. Film co prawda broni się zdjęciami, muzyką i aktorstwem, z którego pierwsze skrzypce gra oczywiście dziewczynka (jest świetna bez dwóch zdań, na drugim planie przyjemnie popatrzeć na młodego Hoppera i Duvalla), oraz faktem, że został nakręcony w rzeczywistych lokacjach, a nie, jak dziś, na tle bluescreena. Niestety kładą go wspomniane wyżej komiczne sytuacje i dialogi, maksymalne ugrzecznienie i arcydebilny finał, w którym zginąć powinni właściwie wszyscy, a giną jedynie... no dobra, nie powiem. Generalnie fajne patrzydło, nie nudziłem się, ale całość aż nadto z innej epoki, z naleciałościami teatralności. 6/10 O nowej wersji na razie nie wiadomo wiele, ale znając oryginał i patrząc na trailer stwierdzam, że Coenowie wiele nie zmienili. Często mamy nawet te same ujęcia, a jedyna różnica polega na tym, że - mam nadzieję - ich wersja będzie jednak nieco bardziej dorosła. Zagadką pozostaje dziewczynka, która póki co wygląda komicznie z tą swoją powagą, ale wierzę, że będzie równie dobra - dla porównania: ![]() ![]() Poza tym szykuje się wizualny wypasik i zapewne kolejna porcja ironicznego spojrzenia Coenów na Amerykę. Co mnie najbardziej boli, to zonk obsadowy na linii Brolin-Damon. Otóż mając w pamięci całkiem dobrą rolę Campbella, widzę w niej wyłącznie tego pierwszego (są zresztą bardzo podobni). ![]() ![]() Damonowi nie zaszkodziłoby natomiast zagranie czarnego charakteru jakim jest Tom Chaney. ![]() ![]() Aczkolwiek może na tym polega żart Coenów, że zrobili na opak - oczywiście wierzę w ich reżyserskie ręce i na film czekam z niecierpliwością. Może w końcu ta historia zostanie należycie opowiedziana. - Rodia - 03-10-2010 Je je je je, czekałem na ten temat, ale nie chciało mi się go samemu zakładać ![]() Oryginał trzeba zobaczyć, a w ogóle to jest jeszcze powieść, od której wszystko się zaczęło. Na razie nie wypowiem się specjalnie bo i o filmie nie za wiele wiadomo, w każdym razie trailerek jest mega klimatyczny, a plakat narzuca wniosek, że Akademia powinna stworzyć kolejną kategorię Oscarową - Best Poster
- wujo444 - 03-10-2010 mam złe przeczucie, że film nie będzie 100% megapoważnym filmem dla twardzieli jak NCFOM, ale pójdzie w bardziej lajtowe, przygodowe klimaty. trzeba będzie obadać wersję z 1969, chociaż ten pewnie tylko pogłębi to wrażenie... - Snappik - 03-10-2010 A ja uważam wręcz przeciwnie - Coenowie pójdą w dokładnie takim samym kierunku jak przy okazji NCFOM i nie przeszkodzi w tym nawet dziewczyna w obsadzie. - Mickey - 04-10-2010 Full Trailer - decard - 04-10-2010 one million dollar question: Zdążymy to kupić na Blurayu z UK zanim wyjdzie u nas w kinach? ![]() Dobra już widzę, premiera 4 luty w PL
- wujo444 - 04-10-2010 ech, Cash... Kocham to, jak Coenowie dobierają muzykę. - Mefisto - 04-10-2010 Lipa. Teraz widać dokładnie, że jedyne co Coenowie zmienili to oświetlenie. Reszta jest jak lustrzane odbicie. Niemniej czekam. - Albertino - 05-10-2010 Coenowie pomiędzy poważnymi projektami lubią nakręcić też coś komercyjnego (co niekoniecznie oznacza, że złego) i niewykluczone, że to właśnie tego typu projekt. Z drugiej strony zwiastun miejscami wywoływał silne skojarzenia z "No Country for Old Men", co napawa pewnym optymizmem. Data premiery też jakby pod Oscary. W sumie to jestem napalony po nowym zwiastunie
- Jakuzzi - 05-10-2010 Powaznym projektem jest wlasnie True Grit i zdecydowanie bardziej wole takie projekty od kreconych niejako w miedzyczasie i jakby od niechcenia gorzkich komedii Coenow (A Serious Man, Burn After Reading, Ladykillers). Po cichu licze na majstersztyk na poziomie NCFOM, juz teraz jestem natomiast pewien, ze bede sie delektowal podczas seansu zdjeciami Deakinsa. A propos Damona to bez watpienia znalazloby sie co najmniej kilkudziesieciu innych aktorow, ktorzy, w przeciwienstwie do Matta, mogliby uczynic z tej roli cos niezapomnianego. W ogole wkurza mnie, ze taki przecietny aktorzyna zgarnia obecnie tyle ciekawych i wymagajacych rol u znakomitych rezyserow. - mariusz - 05-10-2010 O kurde! Ja nawet nie wiedziałem, że Coenowie robią ten film. W dzisiejszych czasach rzadko robi się westerny, więc tym chętniej się obejrzy. Tym bardziej, że True Grit z 1969 roku bardzo potrzebuje remake'u, gdyż zestarzał się bardziej niż niektóre filmy z lat 50. Już nie mogę się doczekać. - Snappik - 05-10-2010 Po obejrzeniu full trailera już wiem - Coenowie będą srać statuetkami. - Mefisto - 06-10-2010 A to czemu? Jak dla mnie prócz zdjęć, dziewczynki (o ile zagrała naprawdę dobrze) nic więcej nie widać. Ewentualnie jeszcze Bridges, ale on dopiero co dostał. - Mental - 22-11-2010 mimo iż nieco opadły mi członki po tym, jak dowiedziałem się, że na True Git będą mogły wejść dzieci ze swoimi matkami, to jednak ciągle mam nadzieję, że nie będzie żenady i przynajmniej scena wieszania będzie dobra.
- Szaman - 22-11-2010 Coenowie kręcili już bardzo dobre (Raising Arizona, Hudsucker Proxy, Bracie gdzie jesteś?) i przeciętne (Okrucieństwo nie do przyjęcia) filmy w PG-13, więc może teraz też się uda. Oczywiście wymienione filmy pasują do True Grit jak pięść do nosa, ale jeszcze nie skreślałbym tego filmu, bo Arizona i "Bracie" na pewno nie były dziecinne. - Mental - 22-11-2010 "Bracie gdzie jesteś" to jest fajna, niezobowiązująca do niczego komedia przygodowa. pozostałych zaś filmów nie mogłem zdzierżyć, na sarkazm Coenów reaguje alergicznie. - Szaman - 22-11-2010 Na filmie z Clooneyem i Zetą-Jones też ziewałem, więc tu się zgadzamy. - Mental - 03-12-2010 i nie ma huja we wsi (po amerykańsku: and there's no dick in the village) - wujo444 - 03-12-2010 "dick" przejdzie w PG-13? - Mental - 03-12-2010 musisz mi o tym przypominać? |