Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Miasta z Filmów Fantastycznych - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Ogólne dyskusje filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Og%C3%B3lne-dyskusje-filmowe--25)
+--- Wątek: Miasta z Filmów Fantastycznych (/Thread-Miasta-z-Film%C3%B3w-Fantastycznych--2010)

Strony: 1 2

Miasta z Filmów Fantastycznych - Lawrence - 04-01-2011

Witam :smile:
Zabieram się powoli (trochę za wolno) do pisania mej Masterarbeit (pracy Magisterskiej). Wstępnie chciałbym ją oprzeć o miasta z filmów fantastycznych, takich jak "Metropolis", czy też "Blade Runner".
Z pierwszych rozmów z profesorem wynika, że temat taki nadaje się jak najbardziej na pracę pisemną, tylko niestety dalej muszę sprecyzować tzw. "pytanie badawcze" (wybaczcie, ale niestety nie wiem czy tak to się dokładnie po polsku nazywa). Znaczy się w jakim kontekście chcę te miasta badać, na jakie pytanie związane z tymi fantastycznymi miastami szukam odpowiedzi :?: Mam nadzieję, że uda mi się w międzyczasie lepiej sprecyzować to pytanie, jak i samą treść i zamierzenie tej pracy.

Oczywiście nie oczekuję od Was, że napiszecie za mnie pracę, ale może znacie jakieś ciekawe tytuły, zarówno filmowe, jak i książkowe, interesujące źródła, które mogłyby mi się przydać. Mogę one być po polsku, niemiecku i angielsku.
Z każdej okazanej pomocy będą bardzo wdzięczny i z góry dziękuję za zainteresowanie :smile:

Pozdrawiam serdecznie :smile:

Re: Miasta z Filmów Fantastycznych - Bart - 04-01-2011

Ciekawy temat :)

Wawrzyniec_85 napisał(a):Witam :smile:
Zabieram się powoli (trochę za wolno)

To zawsze jest za wolno ;)

Cytat:"Metropolis", czy też "Blade Runner".

Jak tylko zobaczyłem tytuł wątku, to te dwa miasta przyszły mi do głowy :)

Cytat:muszę sprecyzować tzw. "pytanie badawcze"

Takie pytania można mnożyć. Może coś takiego: jaką rolę pełni dane miasto w fabule filmu? Co chciał przekazać twórca, jaki wytworzyć klimat? W zależności od filmu inny będzie cel sposobu ukazania miasta, i takie cele (lub grupy celów) mógłbyś wyróżnić.

Cytat:może znacie jakieś ciekawe tytuły, zarówno filmowe, jak i książkowe, interesujące źródła, które mogłyby mi się przydać.

Nie znam żadnych opracowań na ten temat, ale z pamięci mogę rzucić parę tytułów, w których miasto bądź to gra ważną rolę, bądź też zostało pokazane w interesujący sposób.

5th element
Delikatessen
La cité des enfants perdus
Artificial intelligence
Total recall
Metropolis w wersji anime
Windaria
Brazil

Na razie tyle, bo pamięć zawodzi :)

- DUX - 04-01-2011

http://www.film.org.pl/prace/filmowe_miasta.html ;)

Re: Miasta z Filmów Fantastycznych - Artemis - 04-01-2011

Wawrzyniec_85 napisał(a):niestety dalej muszę sprecyzować tzw. "pytanie badawcze" (wybaczcie, ale niestety nie wiem czy tak to się dokładnie po polsku nazywa). Znaczy się w jakim kontekście chcę te miasta badać, na jakie pytanie związane z tymi fantastycznymi miastami szukam odpowiedzi :?: Mam nadzieję, że uda mi się w międzyczasie lepiej sprecyzować to pytanie, jak i samą treść i zamierzenie tej pracy.
Po pierwsze, z czego ty tej mgr bronisz? :cool:
Dwa: weź po prostu poszukaj czegoś w tematyce miejskiej, tematyce przestrzeni generalnie. Na twoim miejscu nie szukałabym już istniejących interpretacji filmoznawczych, bo to tylko paćka w głowie i sprowadza autora do opisującego, albo wręcz przepisującego.

Cytat:książkowe
Pierwsze myśli: w Powrocie z gwiazd Lema jest miasto; sporo fascynujących konstrukcji można zleźć u Ballarda (patrz opowiadania, Ogród czasu zaczyna się takim opowiadaniem Miasto koncentracyjne, ciary). W ogóle fantastyka spod znaku 3M (William Gibson? edit z cyklu #kurwa, napisałam Golding zamiast Gibson, usprawiedliwiam się tym, że Władca gdzieś leży na wysokości wzroku). Ze współczesnych ulubieńców publiczności - z pewnością China Mieville. Nie mam teraz czasu, potem jeszcze coś wymyślę, to były pierwsze rzeczy, które przyszły mi do głowy.

- gigacz - 04-01-2011

Jako prezentację maturalną opisywałem katastrofizm w "Terminatorze 2" (Los Angeles) i "Wodnym Świecie" (atol). Powoli rozszerzam to na większy artykuł, ale jeśli chcesz i by trochę pasowało to na priwa możesz coś dostać :wink: .

- Lawrence - 04-01-2011

Dziękuję już za pierwsze uwagi :smile:

Na wstępie, studiuję kulturoznawstwo (Kulturwissenschaften), dlatego też tematyka pracy nie może być niestety czysto filmowa. Dlatego też chciałbym ją bardziej podciągnąć w kontekście sztuki, miast utopii, wizji i tym podobnych rzeczy. Brzmi to trochę mętnie, ale mówię, że to początki. :smile:

Co do samych tytułów to profesor powiedział mi, że spokojnie wystarczyłyby trzy miasta, ale aby je dokładnie opisać. Gdyż wypisywanie i samo opisywanie tysiąca miast nie ma sensu. To nie ma być praca opisowa, ale badawcza.

A co do książek to jednak chodzi mi przede wszystkim o jakieś źródła, w których, bo ja wiem, ktoś już podejmował się z podobnymi zagadnieniami itd. Gdyż źródła literackie też muszą być, a na razie to z nimi ciężko.

A ten artykuł na film.org to niestety poznałem, po pomyśle na pracy i mam nadzieję, że nie zostanę osądzony o plagiat :wink: Przy czym wiadomo, stricte opisowa praca to być nie może. I w tym na razie jest mój największy problem. A mianowicie pod jakim kontekstem będę je opisywał. :???:

- Bart - 04-01-2011

To będzie praca w języku niemieckim? Udostępnisz potem? :)

- Lawrence - 04-01-2011

Po niemiecku, po niemiecku. W sumie najpierw muszę coś napisać, aby móc udostępnić :wink:

- Gieferg - 04-01-2011

W sumie warto by uwzględnić Judge Dredd (Megacity One), może Equilibrium, Zion z Matrixa.

- gigacz - 04-01-2011

Jeszcze nie zdecydował się jaki kontekst. Może jakiś film historyczny, współczesny i sci-fi? Taka różnorodność w danym kontekście może być dość ciekawa.

- Snuffer - 04-01-2011

Jak sci-fi to koniecznie Dark City...

- Lawrence - 04-01-2011

Cieszę się bardzo z wszelkich propozycji i pomocy :smile: Ale to już podczas pierwszej rozmowy profesor powiedział mi, abym ograniczył liczbę filmów. Powiedział, że to nie sztuka znaleźć kilkanaście filmów i je opisać. Radził mi się skupić na 3 góra 5 tytułach, ale dokładnie się nimi zająć. "Metropolis" zdaje się być oczywistością, do tego w Berlinie nawet niedawno byłem na wystawie związanej z tym zaginionym materiałem co się w Brazylii odnalazł, więc materiały jakieś by były. "Blade Runner", jak najbardziej, gdyż uwielbiam ten film, plus zrobię dobry użytek z mojego 5 płytowego DVD :grin: Trzeci film, to może "Ghost in the Shell". Pomyślę. Ale akurat same filmy to najmniejszy problem. Największy to zadanie odpowiedniego pytania, plus znalezienie dobrych materiałów, książki i takie tam.
Ale liczę, że może też i z Waszą pomocą wybrnę z opresji. :smile:

- Lawrence - 13-01-2011

Dalej myślę, ale co powiecie o mniej więcej takim temacie: (tytuł roboczy/wersja robocza)

"Filmowe Miasta Fantastyczne: Utopia czy piekło"

Może by tak spróbować przeanalizować te miasta przyszłości, czy są one szczytem technologicznym i rozwojowym ludzkości, czy też wręcz koszmarem do mieszkania i takie tam?
Pewnie piszę ogólnikami, ale dalej staram się jakoś wszystko analizować i dumam, dumam i wydumać nie mogę :wink:

- Bart - 14-01-2011

Szczerze mówiąc trochę mnie drażnią nagłówki, które sugerują czerń lub biel :) Utopia czy piekło, zło czy dobro, apoteoza czy krytyka... A przecież jest mnóstwo stanów pośrednich.

Ale zgodzę się, że taki tytuł jest chwytliwy. Jeśli go zostawisz, to tylko bym dodał znak zapytania na końcu ;)

No i można by też dywagować, czy utopia nie może być zarazem piekłem :)

- Lawrence - 17-01-2011

To na razie wczesne szkice koncepcyjne :razz: Ale nie wiem czy nie chcialbym sie trzymac tej wersji, gdyz na razie nic innego mi do glowy nie przychodzi. Zreszta wlasnie ta praca ma polegac na tym, ze zadaje jakies wazne pytanie w kontekscie tych fantastycznych miast i przez ze kilkadziesia stron staram sie na to pytanie odpowiedziec.
A 'Utopia" czy "Pieklo" nie jest zle. I oczywiscie bedzie znak zapytania na koncu :smile:

- Martinipl - 17-01-2011

Zdecydowanie polecam Bladerunner i Megacity - oba wspominane.
Z literatury (rodzimej) opowiadanko Primopolis - super nie jest, ale miasto tam przedstawione (i działanie + future tech) są na dobrym poziomie.

- und3r - 19-01-2011

Martinipl napisał(a):Zdecydowanie polecam Bladerunner i Megacity - oba wspominane.
Z literatury (rodzimej) opowiadanko Primopolis - super nie jest, ale miasto tam przedstawione (i działanie + future tech) są na dobrym poziomie.
Z literatury rodzimej to przede wszystkim Czarne Oceany Dukaja, elementy futurologiczne na najwyższym poziomie (zresztą jak zwykle u Dukaja). Opisów miasta nie jest dużo, ale są bardzo obrazowe.

- Lawrence - 20-01-2011

Co do literatury to profesor powiedzial mi, aby sie albo na literaturze, albo na filmach skoncentrowac. Zreszta jak wspominalem ilosc nie jest wazna. Trzy, gora cztery miasta, ale kazde dokladne opisane i przeanalizowane.
Zo czego bardziej z literatury szukam, to jakis ksiazek, publikacji, artykulow, gdzie ktos probowala, omawial chociazby te fantastczne filmowe miasta.

- Craven - 20-01-2011

Trudna sztuczka z tym ograniczeniem się bo poza takim Blade Runnerem, czy Dark City trudno o miasto które można by jakoś bardziej wnikliwie opisać.

- Lawrence - 20-01-2011

Nie zapominajmy od Metropolis. W sumie prototyp wszystkich miast fantastycznych. I co do literatury to nie powinno byc problemu.