![]() |
|
Winnetou - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21) +--- Wątek: Winnetou (/Thread-Winnetou--2199) Strony:
1
2
|
Winnetou - Gieferg - 14-06-2011 Poznałem mając lat 5 czy 6 z książek, które początkowo mi czytano, a dwa lata później czytałem już sam. Zapoznałem się z większością twórczości Karola Maya dotyczącej tego bohatera będąc w pierwszych trzch klasach podstawówki. No i obejrzałem film - ostatni z cyklu zresztą, 10-latkowi film oczywiście się bardzo spodobał, więc przy nadarzającej się okazji sięgnąłem po kolejne 2 czy 3 części. Po kilkunastu latach obejrzałem znowu trzy filmy z tej serii... no cóż, nie ma się co okłamywać, to jednak są westerny dla dzieciaków, podobnie zresztą jak i książki, które czytane po latach zdawały się mocno naiwne, poza tym - to westerny europejskie, w których wszyscy nawijają po niemiecku co też potrafi irytować. Tak więc mowy nie ma by stawiać Winnetou w jednym szeregu z westernami amerykańskimi czy spaghetti westernami, bo to zupełnie inna bajka. No ale motyw przewodni Martina Bottchera nadal mi się podoba: ; W skład serii wchodzą: Winnetou: Skarb w Srebrnym Jeziorze (1962) Winnetou I: Złoto Apaczów (1963) Winnetou II: Ostatni renegaci (1964) Winnetou w Dolinie Sępów (1964) Winnetou i Old Shatterhand (1964) Winnetou i król nafty (1965) Winnetou III: Ostatnia walka (1965) Winnetou i Old Surehand (1965) Winnetou i Apanaczi (1966) Winnetou i Old Firehand (1966) Winnetou w Dolinie Śmierci (1968) Wrażenia z seansów czterech kolejnych filmów z tej serii przed dwoma laty: Cytat:W ramach odświeżania wspomnień obejrzałem cztery filmy z serii...no, miałem zamiar cztery obejrzeć wyszło nieco inaczej... Mimo to, kierując się sentymentem do bohatera z dzieciństwa, postanowiłem jednak Winnetou na półce postawić (może się przyda kiedyś żeby z własnymi dzieciakami oglądać). Ponieważ moja ulubiona Dolina Śmierci jest na DVD w jakiejś koszmarnej jakości, przyciętym obrazie i ogólnie szkoda gadać, wybór padł na box zawierający cztery filmy, a konkretnie Winnetou I, II, III oraz Skarb w srebrnym Jeziorze. Inne filmy z serii również można dostać w takich zestawach, a digipack prezentuje się całkiem przyjemnie (jakby tylko nie wtopa, którą popełnił ten co to składał w photoshopie i wkleił na przedzie dwa razy ten sam fragment zdjęcia byłoby jeszcze lepiej): Można też, za marne grosze dostać filmy pojedynczo w zwykłych amarayach. RE: Winnetou - Gieferg - 25-05-2012 No co jest, nikt nie oglądał? Czy wszyscy usilnie próbują zapomnieć? ;) RE: Winnetou - Mental - 25-05-2012 Gieferg, daj znać, jak odświeżysz sobie 'Domek na prerii' i 'Dr Quinn' ;) RE: Winnetou - Gieferg - 25-05-2012 Jasne :) RE: Winnetou - Hitch - 25-05-2012 Cytat:Gieferg, daj znać, jak odświeżysz sobie 'Domek na prerii' i 'Dr Quinn' ;)Zapomniałeś o "Bonanzie" :) RE: Winnetou - Gieferg - 25-05-2012 Z Bonanzą mam do czynienia na co dzień, nie żebym oglądał, ale 9-miesięczna córa się uspokaja jak słyszy opening theme :D. A Winnetou będzie za kilka lat jednym z pierwszych etapów jej filmowej edukacji :) RE: Winnetou - SonnyCrockett - 25-05-2012 Westerny po niemiecku...nie psuj dziecka :P Zapuść lepiej trylogię dolara a o Winnetou i Old Shatterhandie nie wspominaj. :D RE: Winnetou - Gieferg - 25-05-2012 Winnetou był obok czterech pancernych, Janosika, Zbyszka z Bogdańca, Kmicica i serialowego Robin Hooda bohaterem mojego dzieciństwa odkąd skończyłem 5 lat z tym, że w przeciwieństwie do pozostałych wymienionych raczej głównie książkowa wersja, filmy dopiero później obejrzałem, niestety jeśli chodzi o poziom oddania oryginału to wypadają trochę jak filmowy Wiedźmin (tzn nie aż tak źle, ale też kaleczą oryginał, który należało przenosić na ekran wiernie zamiast kombinować), choć Winnetou I czy Dolinę Śmierci do dzisiaj z przyjemnością oglądam (wyłączając fragmenty z wstawionymi na siłę z dupy wziętymi comic reliefami). Sergio Leone dla dziecka to chyba tylko jako środek nasenny :P RE: Winnetou - JC-H - 26-05-2012 Oczywiście Winnetou czytałam (książki podkradane bratu). Zakochana w szlachetnym i pięknym Apaczu oglądałam filmy. Już nie pamiętam w jakiej wersji językowej. Może to był dubbing? Niedawno trafiłam na muzykę z filmu i słuchanie jej sprawia dużą przyjemność. Bo to muzyka dobra, a i wspomnienie dzieciństwa fajne. Do filmu nie wrócę, bo dzisiejszy odbiór pewnie zepsułby wrażenie jakie sprawiał na mnie kiedyś. RE: Winnetou - Gieferg - 26-05-2012 Cytat:Już nie pamiętam w jakiej wersji językowej. Może to był dubbing? Oryginalna wersja to w tym przypadku wersja niemiecka, z tym że częśc aktorów (chyba nawet sam Winnetou - Francuz Pierre Brice) nie mówi w filmach swoim głosem tylko ma podkładany głos niemiecki. Znalazłem w necie informacje o tym, że filmy te leciały w polskich kinach (bodaj w latach 70-tych) z polskim dubbingiem, w sumie to wolałbym już w tym wypadku ten dubbing PL od niemieckiego szprechania nawet jeśli je przygłusza polski lektor; niestety nie jest nigdzie dostępny. RE: Winnetou - JC-H - 26-05-2012 Oglądałam na VHS, trochę zdartym. Tylko, że wtedy jakość nie była najważniejsza dla mnie. Fakt, Apacz gadający po niemiecku teraz rozśmieszyłby mnie okrutnie. Podobnie, gdy w westernie mówią po włosku. Nie jestem zwolenniczką dubbingu w filmach. Chociaż polski dubbing jest ponoć na wysokim poziomie (i był), rodzina mi opowiadała o dubbingowanych spektaklach teatru BBC, które emitowane były w TVP. RE: Winnetou - Gieferg - 26-05-2012 Cytat:Apacz gadający po niemiecku teraz rozśmieszyłby mnie okrutnie Cóż <rzut oka na półkę z filmami>, skoro Krzysztof Kolumb, Achilles, Juliusz Cezar czy nawet Jezus mogą gadać po angielsku to czemu Apacz nie mógłby po niemiecku? Inna sprawa, że ten język po prostu nieprzyjemnie brzmi, ale z lektorem idzie przeżyć. No i Chorwacja też ładnie się prezentuje jako dziki zachód :) I przy okazji: poniżej porównanie - po lewej - tak się prezentuje polskie wydanie DVD "Doliny Śmierci", po prawej - a tak holenderskie: Screeny z wydania PL zrobione z DiviXa, więc siłą rzeczy dochodzi trochę artefaktów, ale widać o co chodzi. Screeny z wydania holenderskiego są minimalnie zgniecione w pionie, bo się rypłem z wymiarami przy ich robieniu. Inne części jakie widziałem w polskich wydaniach mają dobry transfer. Ciekawostka - Skarb w srebrnym jeziorze w wydaniu holenderskim, który mi wpadł przypadkiem bo znajdowął się w zestawie z Doliną śmierci ma do wyboru angielski dubbing, z tym że... częściowy, niektóre z postaci dalej sobie szprechają po niemiecku :) RE: Winnetou - military - 27-05-2012 Wygląda to jakby polskie wydanie było jakimś camem nagranym w kinie 50 lat temu.:) RE: Winnetou - dune2 - 13-07-2012 Witam. Szukam serialu Domek na prerii.Dwa pierwsze sezony mam kupione na dvd z polskim lektorem. Szukam wiec sezonow od 3-9.W internecie sa odcinki ale bez napisow wiec bede wdzieczny za info gdzie znajde napisy lub wersje vhs bo wiem ze wszystkie sezony byly kiedys w polskiej tv i to z lektorem. Jedyne napisy co znalazlem w necie to hiszpanskie i holenderskie ale ze wzgledu na to ze nie znam tych jezykow tlumaczenie to katorga. Z gory dzieki za pomoc bo jestem mega fanem tego serialu. RE: Winnetou - Gieferg - 13-07-2012 To fajnie, ale co to ma u diabła wspólnego z tym tematem? RE: Winnetou - dune2 - 14-07-2012 (13-07-2012, 14:24)Gieferg napisał(a): To fajnie, ale co to ma u diabła wspólnego z tym tematem?Tyle samo co poniższa wypowiedz ale rozumiem ze przychrzaniasz sie tylko do nowych ? (25-05-2012, 08:27)Mental napisał(a): Gieferg, daj znać, jak odświeżysz sobie 'Domek na prerii' i 'Dr Quinn' ;) RE: Winnetou - Gieferg - 14-07-2012 Cytat:ale rozumiem ze przychrzaniasz sie tylko do nowych ? Nie tylko. RE: Winnetou - Goro Gondo - 14-07-2012 Ja cenię sobię filmy z Winnetou, fajne kino na niedzielne popołudnie . Już kij z tym, że mówią po niemiecku, jak zainteresuje to i to nawet aż tak nie przeszkadza ;). Nawet niezłe przygodowe westerny z klimacikiem. Całość ostatnio oglądałem jak jakoś była w TVP1, bodajże dwa lata temu. Najlepsze według mnie to "Winnetou i Skarb w Srebrnym Jeziorze", film jest interesujący i ciekawy, dobrze się go ogląda, ale nie powiem co mi się w nim podobało, bo mylą mi się już te filmy :). Akurat pamiętam, że ten był dobry. Niezły też był Winnetou III: Ostatnia Walka, film trochę przewidywalny i naiwny, ale też nieźle się ogląda i zakończenie ok. Te Flashbacki z poprzednich części, aż łezka się może zakręcić :). Na wydaniu DVD mam jeden, bodajże Winnetou i Old Shatterhand, ale jest to taki średni film, Firehand już o wiele lepszy był. Na VHS też miałem, jakieś ze dwa-trzy, ale gdzieś zaginęły w akcji. RE: Winnetou - Gieferg - 02-12-2016 RE: Winnetou - shamar - 02-12-2016 U nas nawet filmy kinowe nie wyglądają jak ten telewizyjny |