![]() |
|
Efekty dźwiękowe w polskich filmach... - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy polskie (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-polskie--13) +--- Wątek: Efekty dźwiękowe w polskich filmach... (/Thread-Efekty-d%C5%BAwi%C4%99kowe-w-polskich-filmach--240) Strony:
1
2
|
Efekty dźwiękowe w polskich filmach... - pawian - 08-08-2006 Siedzę sobie przed chwilą jakby nigdy nic i przeglądam forum, a tu nagle słyszę znajome odgłosy wystrału dobiegające z pokoju obok... "Maly znowu gra w Counter Strike'a" -pomyślałem i wróciłem do zajęcia Nie minęło 5s, a ja znów słysze strzały, tym razem rodem z Quake'a. Poszedłem sprawdzić co się dzieje i co się okazało? Tata ogląda "Oficera" na dwójce :roll: Czy naprawdę tak trudno jest wziąść mikrofon i przejść się na strzelnicę? - Don Vito - 08-08-2006 Jak oglądałem pierwszą serię "Fali Zbrodni" to ich pistolety strzelały jakby były na kapiszony :roll: - tomashec - 08-08-2006 mysle ze nie ma o czym pisac... i dlugo nie bedzie... - Karol - 08-08-2006 Hmm, niekoniecznie - polecam "Palimpsest" - znakomity dźwięk (i w ogóle film technicznie świetny i zaskakująco dobry). - soldamn - 08-08-2006 ale tego jeszcze nie ma w kinach przeciez:) jakim cudem juz to widzieliscie?? EDIT : Eeee, ja sie tak nie bawie:( - deina - 09-08-2006 magia pokazów prasowych;) - tomashec - 09-08-2006 a to przepraszam. zatem nawet dzwiek jest swietny w tym filmie??? nie moze byc... i postsynchrony tez? - pawian - 17-08-2006 Ja tym czasem widziałem kilka dni temu "Teraz Ja" i raczej ciężko się w tym filmie przyczepić do postsynchronów, bo ich tam po prostu nie ma :) Zresztą po projekcji sama pani reżyser stwierdziła, że również jest przeciwniczką postsynchronów i nie ma zamiaru z nich korzystać. IMO takie rozwiązanie ma plusy i minusy. Z jednej strony miałem problemy ze zrozumieniem kilku dialogów, a z drugiej film nabrał dzięki temu niespotykanej realistyczności. Ostatecznie wolę średnio nagrany głos na planie niż polskie postsynchrony... A odnośnie samego filmu to jest on naprawdę godny polecenia. - military - 17-08-2006 To ja mam takie pytanie, trochę offtopowe, ale trochę nie.;) Czy w hollywoodzkich produkcjach korzysta się z postsynchronów, czy mają po prostu dobry sprzęt rejestrujący dźwięk? Wszystko w takich filmach brzmi niezwykle naturalnie, więc stawiałbym po prostu na dobry mikrofon. - Mefisto - 18-08-2006 nie tylko lepszy, ale i więcej go mają :D - soldamn - 18-08-2006 w typowych amerykanskich filmach (blockbustery np.) postsynchrony to prawieo 100% dźwieku - wujekhaker - 21-08-2006 Ja też mam pytanie, czy postsynchrony to dialogi nagrane w studiu i nałożone na obraz ? A jeśli chodzi o strzelaniny to najlepszy dzwiek jaki slyszalem to strzelanina pod bankiem w Gorączce. Były tam te Counterowe m14 czy m16 i wydawały piękny, twardy, mocny odgłos. A jeśli chodzi o Oficera to bez przesady, jak na polską sensację to był i tak bardzo dopracowany, pierwszy raz policjant wchodząc z siuchem obrazał się całym korpusem celując tam gdzie patrzył. Jeszcze coś :) dźwięk zwykłych siuchów naprawde nie jest efektowny, więc nie spodziewajmy się jakiś mega odgłosów bo to dopiero by było śmieszne. Polecam też strzelnicę przed krytykowaniem ;) - military - 21-08-2006 A co to jest ten siuch? EDIT: A mnie wkurzają efekty wystrzałów w polskich filmach. Tak tandetnie niedopasowane, że aż słów szkoda. Za to w amerykańskich filmach wkurza mnie odgłos "poruszenia broni". Wiadomo, jak się odbezpiecza czy coś to latają jakieś klamoty i słychać klekot, ale w filmach z USA wystarczy, że kilkunastu ludzi ze strzelbami podniesie je na wysokość piersi, nic nie ładując, a one klekoczą jak stado gigantycznych krabów. - Don Vito - 21-08-2006 Pewnie giwera :) - Anonymous - 21-08-2006 teaser JOBA Konrada Niewolskiego CODEBASE="http://www.apple.com/qtactivex/qtplugin.cab" height="640" width="425"> niby nic, a udźwiękowienie rewelacyjne :) - pawian - 22-08-2006 Powiedziałbym, że wbija w fotel. Niestety tylko dlatego bo zaskakjące. A sam odgłos wybuchu -niiic ciekawego :( Cytat:A jeśli chodzi o strzelaniny to najlepszy dzwiek jaki slyszalem to strzelanina pod bankiem w Gorączce.Prawda. Można poczuć klimat miejskiej strzelaniny :) Dla mnie mimo wszystko niedoścignionym wzorem jest Terminator 2, ze względu na realistyczność odgłosów. Zresztą o ile dobrze pamiętam to chyba Adi kiedyś o tym pisał :? Cytat:Polecam też strzelnicę przed krytykowaniemA co? Tam wszystkie odgłosy są jak wyjęte z Counter Strike'a? ;) - Louve - 22-08-2006 Czy wy chodzicie na strzelnice ze tacy obeznani jestescie?? :wink: Ja nie potrafie odroznic odglosow dobrej strzelaniny od zlej...no chyba ze w ekstremalnych warunkach - Kaleem? - 13-04-2007 oj, pospieszylem sie z odpowiedzia na ten temat, co do wystrzalow i wypowiedzialem sie przy okazji dyskusji w temacie o Psach 1 i 2 http://forum-kmf.fc.pl/viewtopic.php?t=225&start=25 mialem akurat okazje postrzelac z hmm... tego i owego. I naprawde nie robi to takiego wrazenia jak w akcja rodem z US&A. Owszem sa giwery ktore robia wrazenie np pompka, jakisz sztucer mysliwski lub taki nasz kalach. Ale wiekszosc robi wlasnie takie PSZ jak to ktos powiedzial. jeszcze wszystko zalezy w jakim otoczeniu sie strzela z danej broni, np z takiego MP5 inaczej slychac wystrzal na zamknietej strzelnicy, inaczej na otwartym terenie itd. - Guzeppe - 14-04-2007 IMHO rządzi finałowa scena z "Miami Vice", gdzie fajnie dobrano dźwięk wystrzałow- te dalsze są stłumione, jakby basowe pyknięcia, a te blisko dają po uszach całą gamą częstotliwości. - Mental - 14-04-2007 rządzi Heat i echo wystrzałów. tego nikt nie pobije nawet za milion lat. no i zero muzyki, zagłuszającej rykoszety. arcydzieło. |