![]() |
|
Amerykańskie kino kopane ery VHS - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Ogólne dyskusje filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Og%C3%B3lne-dyskusje-filmowe--25) +--- Wątek: Amerykańskie kino kopane ery VHS (/Thread-Ameryka%C5%84skie-kino-kopane-ery-VHS--2650) |
Amerykańskie kino kopane ery VHS - Gieferg - 17-04-2012 20 lat temu oglądałem kino kopane z przyjemnością, choć głownie filmy made in USA. Azjatyckich nigdy specjalnie nie lubiłem i to się już raczej nie zmieni. Poza Mortal Kombat, The Quest, paroma innymi filmami z Van Dammem (jak Lwie serce choćby, bo już za Kickbokserem i Krwawym Sportem nie przepadam) moim faworytem był taki oto film: ; którego nigdy nie wydano na DVD (nie licząc bootlegów z VHSripem na pokładzie) ale ostatnio wyszedł na blu-ray (już w drodze zza oceanu). Widział ktoś inne filmy ze Speakmanem? Wielkiej kariery gość nie zrobił, ale jeśli chodzi o obijanie mord to co nieco potrafił zaprezentować. Niedawno obejrzałem też coś takiego: to jeden z filmów, które pewnie bym lubił jakbym obejrzał te 20 lat wcześniej, a tak to zapamiętałem z niego tyle, że jest tam walka Brandon Lee Vs. Al Leong. Może inni lepiej pamiętają jakieś godne uwagi tytuły które możnaby zaliczyć do kategorii widniejącej w temacie? Tylko please, bez Dudikoffa mi tu :) PS. Nie obchodzi mnie kompletnie, że w azjatyckich filmach lepiej się biją. Ten temat ich nie dotyczy, chcecie gadać o nich, załóżcie sobie oddzielny, do którego nie będę zaglądał, żeby przekonywać wszystkich, że lepsze są filmy amerykańskie. RE: Amerykańskie kino kopane ery VHS - Hitch - 17-04-2012 Po prostu ktoś z dobrego serca chciał cię przekonać, że tracisz dużo lepszy kawał kina z gatunku, w którym Amerykanie nie mają NICZEGO do zaprezentowania. Także twoja prośba o przytoczenie innych tytułów z góry jest skazana na porażkę, bo takowe nie istnieją :) RE: Amerykańskie kino kopane ery VHS - Danus - 17-04-2012 Nie istniały, owszem. Tylko jakieś podróby i inne wygibasy ludzi którzy próbowali nam wmówić że są mistrzami wschodnich sztuk walk. Jedyne amerykańskie kino kopane które trawię to tylko te w którym występują już Jet Li czy Jackie Chan. Tyle w temacie:) RE: Amerykańskie kino kopane ery VHS - Hitch - 17-04-2012 No już nie zaśmiecajmy Gregowi tematu, czeka go przecież rzeka tytułów od tysięcy użytkowników :) RE: Amerykańskie kino kopane ery VHS - shamar - 17-04-2012 (17-04-2012, 22:16)Gieferg napisał(a): Może inni lepiej pamiętają jakieś godne uwagi tytuły które możnaby zaliczyć do kategorii widniejącej w temacie? Tylko please, bez Dudikoffa mi tu :) Jak to bez Dudiego? Przecież to przedstawiciel tamtego kina obok wszystkich tych "the dragon" Wilsonów... "Misja Sprawiedliwości" ze starszym Wincottem. Ale wątpie, żeby to było dziś dobre. RE: Amerykańskie kino kopane ery VHS - Joe Chip - 18-04-2012 Jak się zainteresowałem tematem to co nieco kojarzę z filmów kopanych klasy C i dalszych literek: Król Kickboxerów: Warto zwrócić uwagę na czarnoskórego aktora tych filmów - Billego Blanksa - ma ich trochę w dorobku. Jeszcze jeden tytuł z nim - Szpony orła: Tylko dla najlepszych: Najsłynniejsza kobieta kina kopanego. Jeden tytuł z nią: Najlepsi z najlepszych - ścisła czołówka amerykańskich martial arts: Dwójka też daje rady choć to już nie to. Karate Tiger aka No Retreat, No Surrender - Van Damme jako czarny charakter, można obadać. "Blackbelt" z 1992 i seria Krwawa pięść. I jakaś taka odmiana Karate Kid - Amerykanin z Shaolin: To tyle. RE: Amerykańskie kino kopane ery VHS - Crash - 18-04-2012 Ja natomiast polecam filmy z Dale'm 'Apollo' Cookiem (można znaleźć zarówno produkcje made in HK, jak i USA), wspomnianym wyżej Billym Blanksem ("Szpony orła 2", "TC 2000"!), rzecz jasna serię "Kickboxer" (to co, że następne części mają się do oryginału jak pięść do nosa;), "Klatkę 1,2" (nie widziałem, ale pamiętam, że jedynka miała swoje grono wyznawców w wypożyczalni VHS). Kiedyś oglądałem tego na kopy, dziś pamiętam może z 10%, co niekoniecznie źle o mnie świadczy;) RE: Amerykańskie kino kopane ery VHS - tomashec - 18-04-2012 Całkiem dobrze oglądało się ANGEL TOWN z Olivierem Grunerem: RE: Amerykańskie kino kopane ery VHS - Bogusz - 21-04-2012 "Last Dragon"(1985)- Osobiście nigdy nie lubiłem tego filmu, ale w stanach to połączenie kina "kopanego", fantasy i nurtu blaxpoloitation jest niekiedy uznawane za klasyk. Tuż po premierze film dostał słabe recenzje, ale uzbierał w amerykańskich kinach spore jak na taką produkcję pieniądza - 25 ml USD. Osobiście wolę "No retreat No surrender" (1986) z Van Dammem w roli złego ruska. Obie produkcję niejako łączy postać Bruce'a Lee. Bohater "Last Dragon" dostaje jakiś magiczny medalion należący onegdaj do Bruce'a( z tego co pamiętam mający mu dać niezwykłe umiejętności). Natomiast protagoniście "No retreat No surrender" mistrz Lee obajwia się jako zjawa, która trenuje go do walki z niegrzecznym żan klodem. RE: Amerykańskie kino kopane ery VHS - Martinipl - 28-04-2012 Cyborg z Żan Kłodą. Film to mój TOP z ery VHS (zajechałem taśmę, DVD jakoś się trzyma). Trailer to MEGA ŻENUA :D RE: Amerykańskie kino kopane ery VHS - Bucho - 25-01-2023 Bolo! RE: Amerykańskie kino kopane ery VHS - Doppelganger - 20-05-2023 Wrzucę tutaj. Samurai Cop. Zakochalem sie w tym filmie. Nie bede wyjasniac dlaczego, musicie to zobaczyc. Tutaj the best joke ever + zlamanie 4tej sciany. RE: Amerykańskie kino kopane ery VHS - Bucho - 17-12-2023 Kickboxer, historia prawdziwa: https://www.facebook.com/share/v/tJzACPVkeew5LnJ8/ RE: Amerykańskie kino kopane ery VHS - Bucho - 05-10-2025 Jedynke katowalem swego czasu do upadlego, zwłaszcza sam turniej. Film "karate" mojego dziecinstwa. RE: Amerykańskie kino kopane ery VHS - shamar - 05-10-2025 Nigdy nie lubilem. RE: Amerykańskie kino kopane ery VHS - Bucho - 05-10-2025 Dzieki Szamar, dobrze wiedziec. RE: Amerykańskie kino kopane ery VHS - shamar - 05-10-2025 Prawie zawsze do usług, Bucio. RE: Amerykańskie kino kopane ery VHS - Danus - 05-10-2025 Ty sam Bucho jestes karate. To byly zawody w Teakwondo. RE: Amerykańskie kino kopane ery VHS - Bucho - 05-10-2025 Kurła Danus, w wypozyczalni VHS we weczesnych latach 90. nie byles, czy co? :) Zawody byly Teakwondo, ale film byl z VHS-owego gatunku "Karate". Tak samo jako filmami "karate" byly Kickboxer, czy The 36th Chamber of Shaolin/Return to the 36th Chamber. VHS-owy gatunek sam w sobie. |