![]() |
|
Artykuły KMF - Najlepsze filmy lat 70. - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Ankiety, sondy, plebiscyty, głosowania (https://forumkmf.pl/Forum-Ankiety-sondy-plebiscyty-g%C5%82osowania--26) +--- Wątek: Artykuły KMF - Najlepsze filmy lat 70. (/Thread-Artyku%C5%82y-KMF-Najlepsze-filmy-lat-70--3211) |
Artykuły KMF - Najlepsze filmy lat 70. - desjudi - 03-04-2013 Artykuł o FRANCUSKIM ŁĄCZNIKU.
RE: Najlepsze filmy lat 70. - podpowiedzi - Joe Chip - 03-04-2013 Fajne poza jednym stwierdzeniem. Fernando Rey nie jest tylko francuskim łącznikiem ale przede wszystkim aktorem od Bunuela. ;) Co następne? RE: Najlepsze filmy lat 70. - podpowiedzi - desjudi - 03-04-2013 jutro po południu :) RE: Najlepsze filmy lat 70. - podpowiedzi - Crash - 03-04-2013 (03-04-2013, 21:38)Joe Chip napisał(a): Fernando Rey nie jest tylko francuskim łącznikiem ale przede wszystkim aktorem od Bunuela. ;) Może wynika to z faktu, że "Łącznika" widziałem już za dzieciaka, zaś kino Bunuela poznałem dużo później, ale nie ważne, czy to "Tristana", czy "Dyskretny urok burżuazji" - Rey zawsze pozostał dla mnie facetem, którego ściga Gene Hackman;) RE: Najlepsze filmy lat 70. - podpowiedzi - desjudi - 04-04-2013 Artykuł o NASHVILLE.
RE: Najlepsze filmy lat 70. - podpowiedzi - Joe Chip - 04-04-2013 "Nashville" ostatnio w telewizji puszczany był w Kocham Kino na Dwójce daaawno temu. To tak apropo ostatniego akapitu. Barry Lyndon, Nashville, Lot - ciężko powiedzieć, który z tych filmów był najlepszy w 1975 z tych pretendujących wówczas do Oscarów ( bo wielkich filmów w tym roku ni trochę nie ustępującej tej trójce było więcej by wspomnieć jeszcze The Travelling Players ). Film Formana pokochały tłumy, film Kubricka zna się głównie ze względu na jego osobę a równie wybitne dzieło Altmana jak te dwa pozostał kinomańskim rajem dla niszowej grupy filmoznawców. Na mnie ten film z filmografii Roberta też zrobił najlepsze wrażenie. RE: Najlepsze filmy lat 70. - podpowiedzi - desjudi - 05-04-2013 Artykuł o CARRIE Briana de Palmy. ![]() RE: Najlepsze filmy lat 70. - podpowiedzi - Juby - 06-04-2013 Ocena tego filmu w artykule jest równie śmieszna co i sam film. Ktoś chyba po mojej wczorajszej minirecenzji zaszalał albo pomylił dni (myślał, że mamy 1 kwietnia). RE: Najlepsze filmy lat 70. - podpowiedzi - desjudi - 06-04-2013 Myślę że Adi dobrze wie o czym pisze i znakomicie uzasadnił swoje zdanie. RE: Najlepsze filmy lat 70. - podpowiedzi - SonnyCrockett - 06-04-2013 W myśl porzekadła "prawda jest po środku". "Carrie" to bardzo dobry film, gra na emocjach, wizualnie wręcz znakomity mający jednak elementy które można nazwać "trąceniem myszką" ale żeby nazwać totalnie śmiesznym? Oceny 10/10 jest przesadzone in plus, natomiast 3/10 to stanowczo za mało. Myślę że okolice 8/10 to najrozsądniejsza ocena. Najdziwniejsze że Juby to fan spaghetti westernów Leone które syndrom "trącenia myszką" mają jeszcze na wyższym poziomie i dla teraźniejszego mało wyrobionego widza mogą to być wręcz żenujące filmy. Taki trochę dysonans. RE: Najlepsze filmy lat 70. - podpowiedzi - smackey - 06-04-2013 nic w tym dziwnego, też jestem fanem spaghetti westernów a uważam carrie za słaby, nieciekawy i niestraszny film z odpychającą spacek RE: Najlepsze filmy lat 70. - podpowiedzi - Juby - 06-04-2013 (06-04-2013, 13:18)SonnyCrockett napisał(a): W myśl porzekadła "prawda jest po środku". "Carrie" to bardzo dobry film, gra na emocjach, wizualnie wręcz znakomity mający jednak elementy które można nazwać "trąceniem myszką" ale żeby nazwać totalnie śmiesznym? Totalni śmiesznym? Jeżeli w filmie jest postać kobiety, która zamiast wychowywać córkę, leje ją jakimś pismem, zamyka w komódce, i każe się modlić do Boga i Jezusa błagając o przebaczenie za nic (i to w taki sposób) - to jest z czego się śmiać. Jeżeli w scenie koziołka samochodu, wnętrze pojazdu jest "przekręcone kamerą" a w środku Travolta i Allen tylko krzyczeli jak głupi - to jest z czego się śmiać. Jeżeli dziewczyna, która znęcała się nad Carrie nie idzie na bal (choć dla niego ćwiczyła na dodatkowych lekcjach WFu) bo chce aby jej chłopak zaprosił i poszedł z tytułową bohaterką bo... no bo tak - to jest z czego się śmiać. Jeżeli najsłynniejsza scena filmu jest zrealizowana w irytującym slow-mo i wygląda jak jakaś parodia z Nagiej broni - to jest z czego się śmiać. (06-04-2013, 13:18)SonnyCrockett napisał(a): Oceny 10/10 jest przesadzone in plus, natomiast 3/10 to stanowczo za mało. Myślę że okolice 8/10 to najrozsądniejsza ocena. Są filmy/horrory z lat 70-tych, które dziś ogląda się równie dobrze co 40 lat temu (Szczęki, Egzorcysta, Omen), wtedy 8/10 jest odpowiednie, bądź jest nawet zbytnim niedocenieniem bo i 10/10 pasuje. Carrie nie jest jednym z tych filmów, moje 3/10 jest bardzo wymuszone. (06-04-2013, 13:18)SonnyCrockett napisał(a): Najdziwniejsze że Juby to fan spaghetti westernów Leone które syndrom "trącenia myszką" mają jeszcze na wyższym poziomie i dla teraźniejszego mało wyrobionego widza mogą to być wręcz żenujące filmy. Taki trochę dysonans. Poza udźwiękowieniem i brakiem efektu wylatującej krwi z ciał po trafieniu z pistoletu, nie widzę żadnych elementów spaghetti westernów, które się postarzały. (06-04-2013, 14:32)smackey napisał(a): (...) słaby, nieciekawy i niestraszny film z odpychającą spacek So true. RE: Najlepsze filmy lat 70. - podpowiedzi - desjudi - 06-04-2013 Artykuł o WYJĘTYM SPOD PRAWA JOSEYU WALESIE.
RE: Najlepsze filmy lat 70. - podpowiedzi - Juby - 06-04-2013 Bardzo fajny artykuł. Nie miałem w planach powtarzać filmu Eastwooda, no ale czego się nie robi dla Clinta. RE: Najlepsze filmy lat 70. - podpowiedzi - Red - 06-04-2013 Świetny artykuł, z Eastwooda to był jednak ziom nad ziomy (ostatnio obniżył loty, ale kurde bele, zrobił tak wiele dobrego dla kinematografii, że puszczam mu to mimo uszu:D ). Film muszę obadać, dzięki. RE: Najlepsze filmy lat 70. - podpowiedzi - desjudi - 07-04-2013 Artykuł Mentala o TEKSAŃSKIEJ MASAKRZE PIŁĄ MECHANICZNĄ.
RE: Najlepsze filmy lat 70. - podpowiedzi - nawrocki - 07-04-2013 Dobreee. Dziwne, że wcześniej nie natknąłem się na tą reckę. Nabrałem wielkiej ochoty na powtórkę dzieła Hoopera. RE: Najlepsze filmy lat 70. - podpowiedzi - Doveling - 07-04-2013 Przyznam się, że nie oglądałem pierwowzoru z 1974 roku i gdyby nie wydłużenie czasu do rozpoczęcia plebiscytu i bez tej recki - pewnie nie sięgnąłbym po niego. RE: Najlepsze filmy lat 70. - podpowiedzi - Juby - 07-04-2013 Mimo rozczarowania Carrie, chyba też zerknę na ten horror w wolnym czasie (może ten się mniej postarzał i da się go jeszcze oglądać). RE: Najlepsze filmy lat 70. - podpowiedzi - Joe Chip - 07-04-2013 Cóż, najlepszy horror lat 70-tych i w ogóle. Nie mam też wątpliwości, że powody dla których to jest dzieło wyjątkowe zdołają poznać nieliczni ( tak więc np. Juby z miejsca odpada, hehe ). A co mi tam, dam to na numer jeden. :D Aha, część tekstu to kopiu-wklej z opinii Amarota z serwisu oceandvd.pl. Chyba, że Mental to Amarot to nie ma sprawy. :P |