![]() |
|
Dark Skies (2013) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +---- Dział: Forum wewnętrzne: HORRORY, KINO WAMPIRYCZNE, GORE (https://forumkmf.pl/Forum-Forum-wewn%C4%99trzne-HORRORY-KINO-WAMPIRYCZNE-GORE--19) +---- Wątek: Dark Skies (2013) (/Thread-Dark-Skies-2013--3230) |
Dark Skies (2013) - military - 11-05-2013 ![]() Filmy o "nawiedzeniach" przez UFO to gatunek dość niepopularny, a rzeczy moim zdaniem całkiem niezłe (Fourth Kind) albo świetne (Fire in the Sky) są jechane jak najgorsze szmaty, ale cóż - co jakiś czas ktoś się odważy nakręcić coś podobnego. No i mamy Dark Skies, czyli opowieść o rodzinie, której dom nachodzą ufoki. Takie filmy poruszają właściwą żyłkę w moim mózgu - uważam je za naprawdę niepokojące. A ten tutaj zrobiono naprawdę dobrze. Realizacja totalnie po bożemu: brak efekciarstwa, stabilna kamera, ładne kadry, długie ujęcia, minimalistyczna muzyka, straszenie nie nagłymi głośnymi dźwiękami, tylko czymś majaczącym w tle. Początek może zniechęcić - pierwszy niecny akt kosmitów to wykradnięcie żarcia z lodówki.:) Co ciekawe, wszystko jest później wytłumaczone w szalony, ale sensowny sposób. Historia klei się, a nic nie dzieje się bo tak - a przynajmniej można uwierzyć, że tak jest. W drugiej połowie mały występ zalicza J.K. Simmons - który oczywiście kradnie film - zapewniając wyjaśnienia, choć nie łopatologiczne, dla dotychczasowych i późniejszych wydarzeń. I choć film ma sporo wad, to bohaterowie są wiarygodni, całość bardzo spokojna i wyważona, no i zwyczajnie zrobiona dobrze - z namysłem i zamiłowaniem do tematu. Dla ufolowych zjebów takich jak ja to rarytas i zaskoczenie roku. 8/10 ![]() P.S. Cieszy, że ten mały filmik (choć zrealizowany naprawdę dobrze) z 3,5-milionowym budżetem, zarobił ponad 20 baniek. Zasłużenie. RE: Dark Skies (2013) - Lawrence - 04-01-2015 W sumie całkiem dobry film, choć bardzo mało odkrywczy. Podobnie zresztą jak i horrory od twórców, tak i "Dark Skies" niczego nie odkrywa, czasami wręcz stosuje schematyczne zastosowania i jumpscare'y, ale jednak ogląda się to naprawdę dobrze. I pewnie też w tym leży ten sukces, gdyż ten film nie stara się na siłę być czymś więcej niż jest. Dlatego też pod względem realizacji, tworzenia napięcia wszystko się zgadza. Serialu na podstawie, którego powstał film, nie widziałem, wiec ciężko mi porównać. J.K. Simmons choć krótko świetny i w ogóle co do aktorów nie mogę się przyczepić. Co mi się mniej podobało, to kolejny po "Znakach" przypadek, kiedy największą blokadą na kosmitów jest drewno. A drugi problem to niestety przewidywalność. I tak też przez cały seans byłem świadomy do czego to zmierza i że nie ma bata i pod koniec kogoś te ufoki w końcu porwą. Mimo to nie miałbym nic przeciwko, aby więcej tego typu, nieprzekombinowanych filmów powstawało. 7/10 RE: Dark Skies (2013) - military - 06-01-2015 Ten film nie ma nic wspólnego z serialem Dark Skies.:) RE: Dark Skies (2013) - Lawrence - 06-01-2015 Wnioskuję, że serial "Dark Skies" też widziałeś? :) RE: Dark Skies (2013) - military - 07-01-2015 A i owszem. RE: Dark Skies (2013) - Dżabba - 06-03-2015 Najlepszy film o uprowadzeniu jaki widziałem, "Fourth Kind" nie jest zły, ale "Dark skies" przewyższa go w każdym aspekcie. Bardzo podobało mi się, że w końcu jakiś konkret z samą sceną uprowadzenia, a nie, że nic nie widać albo widać tylko odlatujący statek... Jeszcze lepsze jest to, że ufole tak przewyższają ludzi, że jest to starcie szczurów laboratoryjnych z naukowcami, a nie, że lasery i plazma przeciw broni palnej. Właśnie tego mi brakowało, to chciałem zobaczyć. Usatysfakcjonował mnie. RE: Dark Skies (2013) - Mierzwiak - 05-04-2015 Wow, świetny film! Przede wszystkim fajne jest to, że pochodzi do tematu obcych od nieco innej strony - całość to taki Poltergeist (zresztą kuchenna "układanka" od razu skojarzyła mi się ze stosem krzeseł z tamtego filmu), tylko że z obcymi. Chwyty niby ograne, wątek obyczajowy również, ale aktorzy odwalają kawał dobrej roboty (od dawna uważam, że Keri Russell powinna częściej grywać w filmach), a napięcie dawkowane jest mistrzowsko. Mało tego, film tak sprawnie przedstawia bohaterów i ich sytuację, że pierwsza oznaka obecności obcych w domu ma miejsce już w siódmej minucie (!) filmu, a dalej jest już tylko ciekawej. Jestem pod wrażeniem. Świetny jest dialog, że nie możemy ich zrozumieć, tak samo jak szczur laboratoryjny nie byłby w stanie zrozumieć, dlaczego ktoś wszczepił mu komórki rakowe. Robią co robią i tyle, i tak naprawdę możemy spróbować im się postawić, ale dopóki sami z nami nie skończą, mamy przesrane. Przerażające. Jest i finałowy twiścik, który nazwałbym wisienką na torcie całego filmu, ale już ten naprawdę ostatni motyw bym sobie darował, ale to detal. Nie nazwałbym go najlepszym filmem o uprowadzeniu, bo uprowadzenie nie jest sednem filmu (jak np. w Fire in thr Sky), ale na pewno to najlepszy film o kontakcie z obcymi (w sensie z obcymi jako naszymi wrogami, wiadomo, że w tej drugiej kategorii królują E.T. i Bliskie spotkania trzeciego stopnia), lepszy też od wszystkich tych jednakowych filmów o nawiedzeniach, bo tak naprawdę tym jest przez większość czasu. Bardzo mocne 8/10, polecam. Creepy as fuck. RE: Dark Skies (2013) - shamar - 03-05-2016 Przeciętniak. Klisze, schematy, nic zaskakującego. Daje "wiecie jaką" ocenę bo ani to złe ani dobre. Takie - można obejrzeć ale NIC nie stracisz nie oglądając. |