Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Lone Survivor (2013) reż. Peter Berg - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+--- Wątek: Lone Survivor (2013) reż. Peter Berg (/Thread-Lone-Survivor-2013-re%C5%BC-Peter-Berg--3507)

Strony: 1 2 3 4 5 6

Lone Survivor (2013) reż. Peter Berg - Danus - 05-01-2014

Peter Berg, ten gość od według wielu z was srakowatego Battleship, zabrał się za wysokooktanowe kino militarystyczne, biografie i zarazem relacje z wydarzeń które miały miejsce w rzeczywistości.
Na tapetę wzięto książkę Marcusa Luttrella, komandosa Navy Seals, który opisuje w niej kulisy oraz przebieg operacji Red Wings z 2005 roku. Operacja ta przez wielu okrzyknięta jedną z największych klęsk Amerykańskiego Wojska Afganistanie.
Zaczyna się niewinnie niczym w BHD. Mamy teoretycznie łatwą operację na góra parę godzin, przemyślaną w każdym calu bez możliwości skuchy. Czwórka komandosów z SEAL Team 10 miała wytropić i zabić jednego z talibańskich przywódców – Ahmeda Szacha. Żołnierze prowadzili obserwację wioski, gdzie miał znajdować się cel, jednak wcześniej przypadkowo trafili na afgańskich pasterzy. Stojąc przed dylematem zabicia cywilów lub narażenia się na dekonspirację wybrali drugie rozwiązanie. Jak można się było spodziewać, wkrótce stali się obiektem ataku dysponujących ośmio-, dziesięciokrotną przewagą bojowników.
Tak mniej więcej przedstawia się fabuła i ci co nie znają historii, nie będę spoilerował.
Berg potwierdził jednak, że reżyserem jest znakomitym i z dobrego scenariusza, które pisze samo życie potrafi wycisnąć ostatnie soki. Takim własnie tytułem jest Lone Survivor.
Mamy tu wszystko, emocje, niesamowite napięcie trzymające widza za jaja, adrenalina w scenach akcji, jucha i ostre słownictwo- film dla prawdziwych mężczyzn.
Obsadowo też strzał w dziesiątkę:
Mark Wahlberg- Marcus Luttrell Taylor Kitsch- Mike Murphy
Ben Foster- Matt Axelson
Eric Bana- Komandor porucznik Erik S. Kristensen
Emile Hirsch- Danny Dietz
Polecam, gdyż moim zdaniem to najlepszy tytuł 2013 roku.
Plus za przepiękne zdjęcia, świetnie sfilmowane sceny akcji(bez trzęsącej się kamery), efekty specjalne(chociaż w jednej scenie zgrzytnąłem zębami-wstydźcie się ILM), aktorstwo.
10/10 oraz tytuł filmu roku.

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - Gieferg - 05-01-2014

Zwiastun i wygląd co niektórych bohaterów (jak i okolicy) nasunął mi skojarzenia z jakimś nagraniem z weekendowego wypadu myśliwskiego rednecków z miasteczka z First Blood, no ale skoro peter Berg, TEN Peter FUCKING Berg od Battleshit i w dodatku Danus daje 10/10 i tytuł filmu roku, to trzeba obejrzeć... albo i nie.

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - Danus - 05-01-2014

Tyle mam Ci do powiedzenia:

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - vast - 05-01-2014

Nie zapominajmy że oprócz mega sraki jaką był battleship, berg ma na koncie świetne "królestwo". obierze inne wytyczne niż w battleshipie i może wyjsć spoko filmik.

Królestwo to świetny film, lecz blednie przy Lone Survivor. To w tej chwili raczej najlepszy film w karierze Berga.

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - Crash - 05-01-2014

Eee tam, najlepszy jest jego debiut - "Gorzej być nie może". Rzekłem.

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - Mental - 05-01-2014

Słuchajcie, jeżeli ktoś jest zainteresowany działalnością przestępczą na międzynarodowa skalę, to informuję, że "Lone Survivor" jest do ściągnięcia w naprawdę dobrej jakości i są polskie napisy (tłumaczyła osoba bez certyfikatu tłumacza!)

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - hanys - 05-01-2014

Cytat:Można ściągnąć dvdscr i są już napisy. Swoją drogą w ostatnich dniach sporo ciekawych oskarówek wyleciało(Dallas Buyers Club, American Hustle, Zniewolony, Lone Survivor), jakością może głowy nie urywają, ale z racji że polskie premiery późno to można się skusić.

Sprzedawałem te info na forum już dwa dni wstecz!! A co do napisów to te od Grupy Hatak są już w korekcie.

I bardzo dobrze napisy nie są kompletne i słabo zsynchronizowane.
Mam nadzieję, ze akademia pozna się na najnowszy dziele Berga i kilka nominacji poleci.

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - nawrocki - 06-01-2014

Cytat:Mam nadzieję, ze akademia pozna się na najnowszy dziele Berga i kilka nominacji poleci.
Nawet w kategoriach technicznych ma raczej nikłe szanse.

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - Pitero - 06-01-2014

Co tu dużo pisać, film jest zajebisty. Akcja wartka, trzyma w napięciu, aktorstwo świetne (nawet Taylor Kicz). Cała strzelanina w lesie to jedna z najlepszych scen roku. 8/10

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - Danus - 06-01-2014

(06-01-2014, 11:51)nawrocki napisał(a):
Cytat:Mam nadzieję, ze akademia pozna się na najnowszy dziele Berga i kilka nominacji poleci.
Nawet w kategoriach technicznych ma raczej nikłe szanse.
Bo? :)

Bo duża konkurencja.

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - Mierzwiak - 06-01-2014

Czy tylko mnie rozbraja że ilekroć ktoś podnieci się jakimś filmem z automatu liczy na nominacje oscarowe? :)

Zejdź na ziemię, Danus. Choć "szanse" są, w kategorii "najlepszy aktor drugoplanowy" zgłosili aż 6 nazwisk: http://www.universalpicturesawards.com/main/title/loneSurvivor

Nie tylko Ciebie.:)

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - Mental - 06-01-2014

Że oni sobie nie połamali kręgosłupów i nie roztrzaskali czaszek staczając się z tych kamienistych skarp, to jakiś cud. W każdym razie cała sekwencja strzelaniny w lesie i potem ucieczki nakręcona perfekcyjnie - skręcało mnie za każdym razem, jak dostawali kulkę czy uderzali o drzewo albo kamień. I potem jak Texas zanurzył się w jeziorze - też poczułem te ulgę i chłód.

Super filmik. 9/10

Pytanie do tych, co oglądali

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - Pitero - 06-01-2014

Niewykonalne. Musieliby oddalić się od punktu obserwacyjnego na tyle daleko, by w okolicy nie było słychać odgłosu nadlatujących maszyn. Poza tym ile to by trwało? Cały dzień? I potem powrót? Skąd pewność, że Ahmed ciągle siedziałby w tej wiosce?

RE: Lone Survivor(Peter Berg) - Red - 06-01-2014

Najlepiej byłoby chyba
Dobry film, troszkę patosu się wkradło, ale to projekt współtworzony przez jedynego ocalałego z tej imprezy. Ciężko byłoby budować bez tego poświęcenia chłopaków.:D Też daję 9/10, bo akcyjka dobra, aktorzy się spisali i numery kaskaderskie były wręcz bolesne do oglądania (przy momencie, w którym któryś z żołnierzy "hamuje" na drzewie kaskader połamał sobie parę żeber i przebił płuco).

Kaskaderka rzeczywiście bolesna. Jak mówię, aż mnie skręcało od patrzenia. I strzelanina nakręcona mega klasycznie, bez miliona cięć i trzęsionki operatora. Da się? Oczywiście, że się da i efekt końcowy sto razy lepszy od tych bourne'owatych klonów.