![]() |
|
The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +--- Wątek: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel (/Thread-The-Dark-Tower-2017-re%C5%BC-Nikolaj-Arcel--4267) |
The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - nawrocki - 01-03-2016 ![]() To już oficjalne. "The Dark Tower" na podstawie sagi Stephena Kinga dostało zielone światło, zdjęcia ruszają za dwa miesiące w RPA. Premiera ustalona niby na styczeń, ale na pewno się nie wyrobią, więc obstawiam drugą połowę 2017 roku. W rolach głównych Idris Elba jako Roland Deschain i Matthew McConaughey jako główny antagonista (!), zwany człowiekiem w czerni. Reżyseruje Nikolai Arcel, duński reżyser, najbardziej znany z nominowanego do Oscara filmu "Kochanek Królowej". Napisze scenariusz do spółki z Andersem Thomasem Jensenem i Akivą Goldsmanem. NIE WIERZĘ w to że ten projekt powstaje, tak samo jak nie wierzę, że nie zrobią z tego gówna w PG-13. Chociaż reżyser wydaje się być w miarę kompetentny, a Elba i McConaughey to znakomici aktorzy. RE: The Dark Tower (2017) - Proteus - 01-03-2016 Przydałoby się w końcu sięgnąć po powieści :) RE: The Dark Tower (2017) - nawrocki - 01-03-2016 Polecam, bo chociaż mają sporo wad, to jednak czyta się świetnie, a niektóre pomysły, postacie i settingi to top-notch od Kinga. RE: The Dark Tower (2017) - Lawrence - 01-03-2016 Hm, brzmi zachęcająco. Co prawda trochę mnie niepokoi Akiva Goldsman, który coś ostatnio nie miał szczęścia z produkcjami, plus niewiadoma kategoria wiekowa, ale poza tym trzymam kciuki, gdyż i obsada fana i potencjał jest (w sumie pewnie na serię). RE: The Dark Tower (2017) - raven.second - 01-03-2016 Cytat:mają sporo wad, to jednak czyta się świetnieUtknąłem na początku trzeciej książki, tuż po spotkaniu z misiem. Jakoś nie czuję parcia, by iść dalej, gdy obok mam Kinga i zacząłem przygodę z Cobenem, ale przyznaję rację - niektóre patenty są świetne, a tom drugi po kolejnej lekturze podobał mi się znacznie bardziej, niż pierwszy. RE: The Dark Tower (2017) - nawrocki - 01-03-2016 Trzeci tom jest jednym z lepszych i powraca w nim (w bardzo efektowny i uzasadniony sposób) ważny bohater. No i ma znakomity, chociaż urwany finał. RE: The Dark Tower (2017) - und3r - 01-03-2016 Przepraszam bardzo, jestem wielkim miłośnikiem tej Sagi (jeden z lepszych kolaży fantasy z s-f ever, w dodatku rewelacyjne elementy horroru) i mam takie drobne pytanko... JAK KU#$A REWOLWEROWIEC MOŻE BYĆ CZARNY??? Nie mam nic do Elby i niech se gra nawet Bonda, ale Ronalda? SERIO? Poza tym, ile to ma mieć części? Bo chyba nie zamierzają zmieścić powieści ponad dwa razy dłuższej i ze znacznie bardziej skomplikowanym światem niż LOTR w jednym filmie? Trylogia to jest absolutne minimum. Jak to zepsują to odnotuję kinowy zawód dekady. RE: The Dark Tower (2017) - Proteus - 01-03-2016 Ja nie mam problemu z tym castingiem. Powieści wprawdzie nie czytałem, ale o Rolandzie coś tam wiem i rasa raczej nie jest istotnym elementem tej postaci, która by coś negatywnie namieszała gdyby ją zmienić. Wprawdzie postać ta jest oparata na pewnych archtypach kulturowych, które są wyraźnie "białe" jednak i same Dark Tower jest takim pomieszaniem stylistyk i elementów, że raczej nie może być to mowy o jakimś historycznym/kulturowym sensie, który zostałoby zdruzgotany przez głównego bohatera, który jest bez żadnego wytłumaczenia, "po prostu" czarny. Elba ma na bank prezencję i ekranowe Gravitas odpowiednie do archetypowego gunslingera. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - jarod - 01-03-2016 Nawet bym tego Elbę przeżył (chociaż dla mnie ciekawiej by było, gdyby się zamienili rolami z Mattju), ale nie potrafię traktować na poważnie czegokolwiek w czym macza palce Goldsman. Do tego powiedzmy sobie szczerze - książkowy pierwowzór po świetnym trzecim tomie to już konkretna równia pochyła. Zacznę się jarać jeżeli zrobią z tego kingowersum jak w książkach, dokręcą jeszcze jakieś Miasteczka Salem itp... RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - und3r - 01-03-2016 Elba jako Człowiek w Czerni znacznie bardziej mi się widzi ale już trudno... Pytanie teraz jaki to ma mieć budżet i ile części planują. Tę powieść można spektakularnie popsuć ekranizacją. Koment z reddita: Making this a film instead of an HBO/Netflix series is a huge, massive, epic mistake. Potwierdzam. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - raven.second - 02-03-2016 Cytat:o Rolandzie coś tam wiem i rasa raczej nie jest istotnym elementem tej postaciA ja powiem, że jest. Głównie w drugim tomie, gdy pojawia się Detta, która niezbyt przepada za białymi, delikatnie mówiąc. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Proteus - 02-03-2016 To zrobią z niej białą, która niezbyt przepada za czarnymi ;) RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Predator895 - 02-03-2016 Nie mam pojęcia o czym jest książka , ale na mojego casting powinien być odwrotny :) Z tego co mi wiadomo to kiedyś miał się za to zabrać Warner i pomiędzy kinowym odsłonami miał powstać serial który byłby łącznikiem między kinówkami. Warner ostatecznie się wycofał ze względu na koszta jednak Sony uwierzyło w ten projekt i ma podobne plany co Warner >> tzn. film >> serial >> Film :) RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - und3r - 02-03-2016 Tylko rewolwerowiec ma tu całą misterną mitologię i jest wręcz archetypem białego "rycerza":/ Niby się King zgodził ale może tylko tak twierdzi, a naprawdę nie miał nic do gadania. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - jarod - 02-03-2016 Zaraz, to robi Sony? LOL, szykuje się gniot roku. I ktokolwiek wierzy ze to będzie miało cokolwiek wspólnego z książkami? Już w pierwszej części musieliby zrobić minimalistyczny postapo western, ciekawe kto na to by do kina poszedł... I wszystkie powiązania z innymi książkami Kinga też pewnie wytną, no ale może przynajmniej usuną też żenujący, narcystyczny epizodzik Stefana. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - und3r - 02-03-2016 Ten film nie będzie obejmował pierwszej części, potwierdzone info, czytam właśnie. Będzie sam początek co prawda, bo film ma się zacząć zgodnie z pierwszym zdaniem powieści, tj. "Człowiek w czerni uciekał, a rewolwerowiec ścigał go przez pustynię", na co nalegał King, ale cała reszta I tomu ma być pominięta. Co nawet nie jest złym pomysłem w teorii, a w praktyce to spatolą. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Predator895 - 02-03-2016 Jedyny dobry znak to angaż Mefju :P on raczej już gówien nie wybiera :P RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - BezcelowyAlbatros - 02-03-2016 Ogólnie zapowiada się ciekawy eksperyment castingowy. Nie wiem, na ile się orientujecie, ale fanom Kinga i wielbicielom "Mrocznej Wieży" wiadomo, że tworząc postać Rolanda, Stephen K. mocno wzorował się na westernowych rolach Clinta Eastwooda. Wielokrotnie w różnych wypowiedziach twierdził, że pisząc "Mroczną Wieżę" właśnie jego miał przed oczyma (pominąwszy już fakt, że kiedy w którymś tomie bohaterowie widza plakat któregoś z westernów z Clintem, to zastanawiają się, czy Roland nie jest przypadkiem doppelgangerem Clinta z naszej rzeczywistości). Drugim źródłem inspiracji, co wychodzi w późniejszych tomach, była postać samego Kinga, z którym Roland dzieli pewne wspólne cechy. Tak, jak wspomniał raven.second kwestia różnicy koloru skóry jest istotnym elementem fabuły drugiego tomu, "Powołanie trójki", gdzie źródło antagonizmu pomiędzy Dettą a Rolandem wypływa głównie z tego powodu, z jej nienawiści do białych. Jak widać, pewne podstawy twórcy postanowili olać, więc nie wróżę dobrze reszcie detali, które ulegną pewnie zmianie. Pocieszyć się można, że gorszego gówna i większych zmian, niż w przypadku "Pod kopułą" nie zrobią. Chyba. Inna kwestia, abstrahując od tego, że Elba jest świetnym aktorem, którego bardzo lubię, to jest jego dobór ról, albo potencjalnych ról, o których było głośno, ta chyba jakiś jego trolling fanów pewnych kultowych i kanonicznych dzieł popkultury. Najpierw Heimdall, potem plotki o Bondzie, teraz Roland. Czuję, że Idris dobrze się bawi czytając komentarze :) P.S. Sam King twierdzi, że nie ma problemu z czarnym Rolandem, ale w sumie co ma mówić? Że ma? :) P.P.S. Wybór aktora do roli Randalla Flagga - strzał w dziesiątkę :) RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - jarod - 02-03-2016 W sumie... W pierwszej części właściwie mało co się dzieje, dyżurną kingową Złą Religijną Babę też bym wywalił, ale strasznie lubię klimacik tej książki i to jak subtelnie King dawkuje mindfucki i zarysowywuje obraz świata przedstawionego, bo w dalszych częściach (a właściwie od napisanego po latach czwartego tomu) jak dla mnie już przegina z efekciarstwem. W sumie tutaj by się Lindelof odnalazł, idealnie by oddał ten styl.Jako taki np. 45-minutowy prolog opublikowany na Netflixie czy gdzieś tam ekranizacj apierwszego tomu mogłaby być spoko skoro nie chcą tego w kinowym filmie. Jojczę ale kogo oszukuję, i tak obejrzę. Seria książkowa dla mnie jest przykładem zmarnowanego potencjału, ale trzy piewsze tomy uwielbiam i z chęcią zobaczyłbym je na dużym ekranie. Tylko ten Goldsman i teraz dochodzi Sony... RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - und3r - 02-03-2016 Cytat:Jedyny dobry znak to angaż Mefju :P on raczej już gówien nie wybiera :P Kolega widzę niezaznajomiony z zeszłorocznym, "ambitnym" projektem Mefju: "The Sea of Trees"... |