Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Gremlins & Gremlins 2 - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+--- Wątek: Gremlins & Gremlins 2 (/Thread-Gremlins-Gremlins-2--437)

Strony: 1 2 3 4

Gremlins & Gremlins 2 - Anonymous - 10-04-2007

Zabawne horrorowate-komedie o wrednych stworkach, rozmnażających się w nietypowy sposób. Ostatnio kupiłem sobie drugą częśc na dvd,
Po wczorajszym seansie musze przyznać że:
po 1 - jest lepsza od częsci pierwszej, lepsza muzyka, lepsze efekty, fabuła też w sumie ciekawsza
po 2 - zawsze przyjemnie się to ogląda
po 3 - ma dużo nawiązań do innych filmów (Batman, Rambo) i ogólnie ciekawą formę (chocby przwerywnik z Hoganem, czy też w innej wersji z Johnem Waynem)

Stworki same w sobie są ciekawe ze swoimi stadiami rozwoju (futrzak > kokon > paskuda z zębami i pazurami), w częsci drugiej mamy nawet pewne wyśmiewanie nie do końca logicznych zasad postępowania z gremlinami (nie dawać im jeść po północy - gdzieś zawsze jest północ, poza tym nie określono do kiedy).

Ogólnie rzecz biorąc fajny film, słyszałem że miała powstać częśc 3 prosto na DVD, ale jakoś mi się to nie wydaje dobrym pomysłem.

- Deckard - 10-04-2007

Uwielbiam obie czesci, szkoda tylko, ze wydanie na dvd jest takie slabe :( (tekturka, 1 making of, ze 2 sceny wyciete, alternatywny poczatek dwojki)

- Anonymous - 10-04-2007

dwójka ma całkiem spoko wydanie (za 15 zł w MM) > filmik z planu ale raczej taki dla jaj zrobiony niż serio, kilkuminutowy filmik z wpadkami, alternatywna sekwencja z Waynem, komentarz do filmu i do scen usuniętych (a tych jest ponad 20 minut).

- MOLQ - 10-04-2007

Ah kojarza mi sie czasy dziecinstwa :) uwielbiam Gremlinow :D Pamietam jak nie moglem patrzec na ta faze rozrodu czy jak to nazwac (balem sie ) :D hehe ale wszystko w samych superlatywach :)

- Bułecki - 10-04-2007

Od maleńkości wolę drugą część. Oglądałem najpierw 2, potem 1. Pierwsza wydawała mi się troszeczkę zbyt makabryczna. Chociażby opowieść o ojcu, który sobie skręcił kark przy wchodzeniu do komina... W wieku 10 lat takie coś robiło wrażenie. Dobrze, że "Labirynt Fauna" nie powstał za mojego pobytu w podstawówce :)

- Hannibal - 10-04-2007

Deckard napisał(a):szkoda tylko, ze wydanie na dvd jest takie slabe :( (tekturka, 1 making of, ze 2 sceny wyciete, alternatywny poczatek dwojki)

Żeby każde DVD było takie słabe jak to, to by było pięknie:)

A tak bardziej na temat filmów, to dobrze je wspominam, w dzieciństwie zawsze lubiłem je pooglądać, a i po latach można się przy nich dobrze bawić.

- military - 10-04-2007

Jak dla mnie część pierwsza jest lepsza, mimo że lubię obie. W drugiej jest masa przezabawnych nawiązań (i taka sama masa nieudanych gagów), ale jedynka, oprócz tego że jest śmieszna, czasem potrafi wywołać gęsią skórkę. Przynajmniej u mnie potrafiła, kiedy byłem sporo młodszy. :) Dwójka prezentuje świetne, luzackie podejście do tematu, wyśmiewa wszystko - nawet własny pierwowzór. Bardzo mi się to podoba, ale mam wrażenie że wszystkiego upakowano tu aż za wiele.

- Anonymous - 10-04-2007

Cytat:(i taka sama masa nieudanych gagów),
na przykład?

(nie chodzi o to, że chcę zaprzeczać, ciekaw jestem tylko co jest wg ciebie nieudane)

- Deckard - 11-04-2007

Gieferg napisał(a):dwójka ma całkiem spoko wydanie (za 15 zł w MM) > filmik z planu ale raczej taki dla jaj zrobiony niż serio, kilkuminutowy filmik z wpadkami, alternatywna sekwencja z Waynem, komentarz do filmu i do scen usuniętych (a tych jest ponad 20 minut).

Wlasnie o tym mowie :)
Dwojka jeszcze cos tam ma, ale jedynka jest golutka. I to ma byc "Gremlins collection" ? :) Troche za malo jak dla mnie, niemniej pudeleczko fajnie wyglada... no i wiadomo, to Gremliny :)

- military - 11-04-2007

Gieferg napisał(a):(nie chodzi o to, że chcę zaprzeczać, ciekaw jestem tylko co jest wg ciebie nieudane)

Np. identyczne gagi co w pierwszej części, które drugi raz nie śmieszą - choćby Gizmo oglądający telewizję i przebierający się za bohatera, "gremlinica" która tutaj "leci" na jednego z ludzi i go obcałowuje, gremlin który strzela do jednego ze swoich i go to cieszy itp. Powtórek jest naprawdę sporo, są gorzej wykonane niż w pierwowzorze - i ty, który zauważyłeś powtarzalność w T2, przede wszystkim powinieneś to dostrzegać. :) Poza tym np. sceny w laboratorium (tam gdzie są naukowcy-bliźniacy) są... ehm, no słabe. :)

Jedynka to był majstersztyk czarnego humoru - że przypomnę opowieść o śmierci ojca tamtej dziewczyny, albo dość zaskakujący widok gremlinów-kolędników. :D Wszystko jednak doskonale wyważono - jest równowaga między "dreszczykiem", akcją i komedią. Dwójka jest tak napakowana gagami i nawiązaniami (mój ulubiony to Upiór w operze ;) ), że właściwie nie liczy się nic innego. [/img]

- Anonymous - 11-04-2007

Cytat: i ty, który zauważyłeś powtarzalność w T2, przede wszystkim powinieneś to dostrzegać
co innego powtórzyć kilka gagów, co innego cały film scena po scenie.

- military - 11-04-2007

Tylko że w G2 powtórzono zasadniczo KAŻDY udany, znany motyw w pierwszej części. :) Dręczenie Gizma przez inne gremliny, bohater znany z tv, gizmo udający tego bohatera, przybywający na ratunek, gremlin-gangster i gremlin-panienka, opowieść o tragicznej przeszłości, gremliny w kinie, bawiące się taśmą filmową... Fakt, dodano bardzo dużo od siebie, ale właściwie nie ma charakterystycznej sceny z "jedynki", której nie byłoby i w sequelu.

- Deckard - 11-04-2007

millitary: zapomniales o gremlinie-ekshibicjoniscie :) w dwojce od razu dostaje kopa :mrgreen: Dwojke stawiam nieco nizej niz jedynke, co nie znaczy, ze uwazam za slaba :) Niektore gagi sa rewelacyjne, inne troche slabsze, niektore nie przetrwaly proby czasu.
Gremlins - czarna komedia
Gremlins 2 - pastisz i parodia dziesiatek filmow :)

RE: Gremlins & Gremlins 2 - military - 07-08-2012

Jedynka odświeżona po wieeelu latach - perfekcja.:D Film, przy którym ma się wrażenie, że osoby go tworzące miały kupę zabawy. I to się przekłada na efekt końcowy. Przezabawny, świetnie nakręcony horror dla młodzieży/komedia. Rewelacyjna muzyka. Fajowe kukiełki, które dziś zastąpiono by dziadowskim CGI. 10/10

RE: Gremlins & Gremlins 2 - Arahan - 07-08-2012

Jedynka - obok Szklanej Pułapki i Kevina mój ulubiony film świąteczny. Świetne kukiełki, klimat osaczenia na wesoło i mega frajda z oglądania.
Dwójkę kocham za nawiązania do filmów, wywiady wampira Lou :D i totalnie pastiszową konwencję :)

RE: Gremlins & Gremlins 2 - Gieferg - 07-08-2012

Nie zmieniłem zdania przez ostatnie 5 lat :) Dwójka znacznie lepsza pod prawie każdym względem, fakt że mocno odtwórcza ale mi to nie przeszkadza i wracam do niej ze trzy razy częściej niż do jedynki, która się zdecydowanie bardziej postarzała i już nie bawi jak kiedyś.

RE: Gremlins & Gremlins 2 - Lawrence - 08-08-2012

W sumie ja też częściej wracam do "dwójki". Choć spotkałem się z osobami, które mocno ją krytykowały, to jednak mnie się podoba ta jazda bez trzymanki. Zresztą ile razy ten film oglądam wyłapuję jakieś fajne smaczki.
Chociaż jeżeli chodzi o klimat, to jedynka zdecydowanie wygrywa.

RE: Gremlins & Gremlins 2 - military - 08-08-2012

Gremliny 2 mają parę naprawdę pomysłowych scen i fajnych gagów, ale ogólnie jest to film dość męczący. Tu jest po prostu wszystkiego za dużo - kojarzy mi się to z MiB2, choć tamtego filmu nie dało się oglądać, a tu jest tylko nie tak przyjemnie, jak powinno być. Milion wątków, chaos, dwaj główni bohaterowie, którzy potrafią zniknąć gdzieś na 20 minut, brak spokojniejszych momentów (choć scena nawiązująca do opowieści o świętym Mikołaju w kominie jest przezabawna) - to wady. Zalety? Sporo udanych dowcipów, wrażenie totalnego szaleństwa i zabawy, większe i bardziej szczegółowe kukiełki. Słowem - film zabawny i wesoły, ale niestety nie dobry. Pod tym względem daleko mu do jedynki. Dałbym coś koło 6-7/10.

RE: Gremlins & Gremlins 2 - Lawrence - 08-08-2012

Coś w tym jest. I ja w sumie nie napisałem, że "dwójka" jest lepsza, ale właśnie przez te gagi chętniej do niej wracam. Cały budynek daje większe pole do popisu. A sceny, kiedy film się urywa, czy też kiedy gremlin-nietoperz wylatuje robiąc dziurę w kształcie znaku Batmana, wymiatają.:)

RE: Gremlins & Gremlins 2 - shamar - 22-04-2013

No więc obejrzałem po kilkuletniej przerwie cz. 2 (1. już dawno nie widziałem) i mam wątpliwości czy jest lepsza od 1. Z treścią jest dosyć wąsko - po prostu wrzucili wszystko na raz, bez ładu i składu i liczyli na samograj. A jeśli gdzieś miało być "nie po drodze" zarzucono patenty 6tego zmysłu, bilokacji, filmu w filmie.
Rażą te momenty, gdzie np. koleś wchodzi do 40piętrowego budynku, po czym, od razu, trafia do pokoju kumpla w potrzebie, albo gdzie gremliny materializują się w miejscach, gdzie być ich nie powinno.

Ocena spada do 6+/10