Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+--- Wątek: Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron (/Thread-Sequele-Avatara-2022-2027-re%C5%BC-James-Cameron--4673)

Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron - Juby - 07-10-2017

[Obrazek: avatar-sequel-logo.jpg]

Zgadza się! Nowy wątek, bo ten o pierwszej części ma już blisko 200 stron, a do premiery sequela będzie miał z 500 (do ostatniego pewnie z 2 tyś.) i nic w nim nie będzie można znaleźć. :P

Co wiemy? Cameron z grupą pomocników napisał scenariusze nie do dwóch, a aż do czterech sequeli największego przeboju kasowego w historii kina. Pierwszy z nich wejdzie do kin jedenaście lat po oryginale, 18 grudnia 2020 roku. Kolejny 17 grudnia 2021 roku, część czwarta 20 grudnia 2024 roku i ostatnia 19 grudnia 2025 roku. Budżet tych czterech filmów, kręconych back-to-back, ma wynieść ponad miliard dolarów! Prace nad efektami trwają już od dwóch miesięcy, a te na planie w Nowej Zelandii rozpoczęły się 25 września. Do Sama Worthingtona i Zoe Saldany dołączyła nagrodzona Oscarem Kate Winslet. Powrócić mają również Sigourney Weaver i Stephen Lang, mimo że ich postacie umarły w pierwszej części. Reszta trzymana jest w ścisłej tajemnicy.

Pierwsza oficjalna fotka młodszej części obsady
[Obrazek: avatar.jpg?w=2700]

Sequele mają skupić się na przygodach Jake'a, Neytiri i ich dzieci. Akcja pierwszego sequela zacznie się 8 lat po wydarzeniach z oryginału. Nie wiadomo czy plotki o tym, że kontynuacja będzie się toczyć w oceanach Pandory okażą się prawdą.

Coś od Króla odnośnie sequeli
[Obrazek: 22a278I.png&key=d927a3fcd78c4e4bc86cbe92...1d25a9aa12]

Temat o pierwszej części zostawmy już w spokoju. Od siebie dodam, że sequel do dla mnie absolutny must see i jeden z najbardziej oczekiwanych filmów najbliższych trzech lat. Czekam, jak na wszystko od Króla. Oby już nic się nie przesunęło. :P

RE: Sequele "Avatara" (2020-2025), reż. James Cameron - Mierzwiak - 29-11-2017

Cameron o Kate Winslet:

Cytat:She’s very excited about it. She blazed through for a couple of days of rehearsals and saw the world that we had created, and how we do the work, and she’s very excited. She plays a character who’s part of the Sea People, the reef people. The one thing she did do is demand that she do all her own water work. I said, ‘All right, that’s fine, we’ll have to teach you how to free dive.’
Na planie Titanica Winslet prawie się utopiła. Kate, igrasz z ogniem, tfu, z wodą :)

Plus o kolejnych filmach:
Cytat:Let’s face it, if Avatar 2 and 3 don’t make enough money, there’s not going to be a 4 and 5. They’re fully encapsulated stories in and of themselves. It builds across the five films to a greater kind of meta narrative, but they’re fully formed films in their own right, unlike, say, The Lord of the Rings trilogy, where you really just had to sort of go, ‘Oh, sh*t, all right, well I guess I better come back next year.’ Even though that all worked and everybody did.

RE: Sequele "Avatara" (2020-2025), reż. James Cameron - zombie001 - 29-11-2017

Cytat:Let’s face it, if Avatar 2 and 3 don’t make enough money, there’s not going to be a 4 and 5.

Widziałem to bodajże przedwczoraj i nadal nie wiem, czy Cameron mówił poważnie, czy sobie jajca robił. Jakim zrządzeniem losu 2-3 miałyby nie zarobić "enough money" o.O

RE: Sequele "Avatara" (2020-2025), reż. James Cameron - hoplophob - 30-11-2017

To starcza demencja.

RE: Sequele "Avatara" (2020-2025), reż. James Cameron - simek - 30-11-2017

Trochę nie rozumiem - już teraz kręcą wszystkie filmy na raz, ale jeszcze na początku 2022 roku mogą postanowić, że dwójka i trójka za mało zarobiły i nie robią kolejnych?

RE: Sequele "Avatara" (2020-2025), reż. James Cameron - Grievous - 03-12-2017

Kto w ogóle posiada prawa do tej franczyzy? Cameron? Fox? Współdzielone?

RE: Sequele "Avatara" (2020-2025), reż. James Cameron - Mierzwiak - 03-12-2017

Cytat:Twentieth Century Fox (presentation) (as Twentieth Century Fox)
Dune Entertainment (in association with)
Ingenious Film Partners (in association with)
Lightstorm Entertainment
Wychodzi na to że Fox w zasadzie jest tylko dystrybutorem.

RE: Sequele "Avatara" (2020-2025), reż. James Cameron - Bucho - 09-02-2018

Hmm:

:)

RE: Sequele "Avatara" (2020-2025), reż. James Cameron - Mental - 09-02-2018

Cytat:Pierwsza oficjalna fotka młodszej części obsady

To będzie jakieś kino familijne?

Jak zawsze, trzymam kciuki za postać Langa. Oby wszystkich wybił do nogi, zatruł oceany Pandory odpadami przemysłowymi, zniewolił rdzenną ludność planety i wyeksploatował do cna wszystkie surowce.

RE: Sequele "Avatara" (2020-2025), reż. James Cameron - Craven - 09-02-2018

LOL, ten Titan wygląda jak jeden z tych concept trailerów, które nigdy nie stają się filmami.

RE: Sequele "Avatara" (2020-2025), reż. James Cameron - ar23s - 25-03-2018

Pierwsza część Avatara była ciekawym doświadczeniem, ale jak dla mnie ilość planowanych kontynuacji to jakieś nieporozumienie. Nie można jednak odmówić Cameronowi zapału do pracy...

RE: Sequele "Avatara" (2020-2025), reż. James Cameron - Albertino - 25-03-2018

(09-02-2018, 10:08)Craven napisał(a): LOL, ten Titan wygląda jak jeden z tych concept trailerów, które nigdy nie stają się filmami.

Czyli generalnie jak jakieś 2/3 filmów Netflixa.

RE: Sequele "Avatara" (2020-2025), reż. James Cameron - Kuba - 25-03-2018

(25-03-2018, 12:01)ar23s napisał(a): Pierwsza część Avatara była ciekawym doświadczeniem, ale jak dla mnie ilość planowanych kontynuacji to jakieś nieporozumienie. Nie można jednak odmówić Cameronowi zapału do pracy...

Dla mnie w ogóle kontynuacja to nieporozumienie. Serio, wolałbym aby Cameron nakręcił coś zupełnie nowego. Avatar to fajne wizualne doświadczenie, film rewolucyjny który nadal sie świetnie ogląda, ale fabularnie to generalnie cienizna a bohaterowie kompletnie mnie nie zaciekawili. Nieco lepiej sytuacja ma się z samą Pandorą która mozna fajnie rozwinąć, ale w jedynce brakowalo mi czegoś co by powodowało, że nie mógłbym się doczekac powrotu do tego świata. Nie wydaje mi sie aby Cameron i jego ekipa mieli napisać coś ciekawego, zwłaszcza skoro juz na starcie zwiastują powrót villaina jedynki w kilku częściach.

Ewentualnie jakby chcieli zrobić tego trylogie - spoko. Ale nie, masa części, jak z Fantastic Beasts, jestem pewien ze tu nie ma historii na 4 filmy. Realizacyjnie też szału bym się nie spodziewał. Budżet na mnie szczególnego wrazenia nie robi.

RE: Sequele "Avatara" (2020-2025), reż. James Cameron - Mierzwiak - 25-03-2018

(25-03-2018, 13:37)Kuba napisał(a): Realizacyjnie też szału bym się nie spodziewał.
No, pewnie będzie tak samo tanio i/lub brzydko jak w innych filmach Camerona.

RE: Sequele "Avatara" (2020-2025), reż. James Cameron - Kuba - 25-03-2018

Nic takiego nie napisałem.
Ale serio sadzisz, że uda mu sie zrobić coś co wywoła efekt "wow, o kurde"?
Będzie solidnie - ze tak zabawie się w proroka. Mam nadzieje (jak zawsze w takich sytuacjach) się mylić.

RE: Sequele "Avatara" (2020-2025), reż. James Cameron - zombie001 - 25-03-2018

(25-03-2018, 13:37)Kuba napisał(a): Ewentualnie jakby chcieli zrobić  tego trylogie - spoko. Ale nie, masa części, jak z Fantastic Beasts, jestem pewien ze tu nie ma historii na 4 filmy.

Jeśli nadal jestem na bieżąco, to Cameron na chwilę obecną chyba nieco zmodyfikował plany i kręci 'back-to-back' tylko Avatara 2 i 3. Więc tak jakby dostaniesz najpierw trylogię :P

RE: Sequele "Avatara" (2020-2025), reż. James Cameron - Mierzwiak - 25-03-2018

(25-03-2018, 13:54)Kuba napisał(a): Nic takiego nie napisałem.
Twierdzisz że realizacyjnie szału nie będzie (a musi być SZAŁ? co to w ogóle znaczy?) i jeszcze sugerujesz że wielkość budżetu ma z tym coś wspólnego. Czyli co, mają za mało $ na wyrenderowanie CG na odpowiednim poziomie czy o co chodzi?

Cytat:Ale serio sadzisz, że uda mu sie zrobić coś co wywoła efekt "wow, o kurde"?
Udało mu się to w każdym filmie, w tym w poprzednim Avatarze, dlaczego teraz miałoby się nie udać? A nawet jeśli się nie uda to co z tego? Nie rozumiem stawiania filmowi tego typu dziwacznych warunków. Przypomina mi to trochę masturbowanie się własnymi oczekiwaniami jakie miało miejsce w temacie o Phantom Thread i komiczne umartwianie czy będzie arcydzieło czy prawie arcydzieło LOL Ja tymczasem czekam po prostu na kontynuację jednego z ulubionych filmów, tyle.

Avatar wywołuje u ludzi interesujące reakcje. Nikt nie narzeka że jakaś seria funkcjonuje od lat / dekad i ma już X filmów, ale Avatarowi z jakiegoś powodu odmawia się prawa do posiadania nawet jednej kontynuacji... bo tak? Dzida wam w oko :)

RE: Sequele "Avatara" (2020-2025), reż. James Cameron - simek - 25-03-2018

(25-03-2018, 14:25)Mierzwiak napisał(a): Przypomina mi to trochę masturbowanie się własnymi oczekiwaniami jakie miało miejsce w temacie o Phantom Thread i komiczne umartwianie czy będzie arcydzieło czy prawie arcydzieło LOL
Jako że poczułem się wywołany do tablicy, to napiszę na swoją obronę, że moje obawy były poniekąd słuszne, bo wyszło zaledwie prawie arcydzieło ;p

Co do sequeli Avatara to powiem, że 10% z mojego zainteresowania wynika z tego że to sequel Avatara, a 90% z faktu że to po prostu kolejny film Camerona. Tak już mam że dużo mocniej wierzę w nazwiska niż marki.

RE: Sequele "Avatara" (2020-2025), reż. James Cameron - Juby - 22-04-2018

James trochę o sequelach (również o zdanko o tym Terminatorowym)
http://deadline.com/2018/04/james-cameron-amc-sci-fi-series-oscar-snubs-terminator-avatar-sequels-1202373780/

RE: Sequele "Avatara" (2020-2025), reż. James Cameron - Capt. Nascimento - 22-04-2018

Mierzwiak napisał(a):Przypomina mi to trochę masturbowanie się własnymi oczekiwaniami jakie miało miejsce w temacie o Phantom Thread i komiczne umartwianie czy będzie arcydzieło czy prawie arcydzieło

Miałem tą samą myśl na temat tamtego wątku. :P

Co do Avatara na pewno będzie wizualna orgia, akurat w tym departamencie Cameron jest jednym z naj-najlepszych. Ciekaw jestem czy technologicznie będą jakieś nowinki jak w pierwszej części. A tak to niezbyt się jaram, jedynka była miła dla oka, ale poza tym słaba. Worthington w głównej roli tylko jeszcze bardziej mnie zniechęca.