Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Wybawca (Savior) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+--- Wątek: Wybawca (Savior) (/Thread-Wybawca-Savior--476)

Wybawca (Savior) - Predator895 - 12-05-2007

Wybawca
[Obrazek: 61080.jpg]
http://www.filmweb.pl/Wybawca+1998+o+filmie,Film,id=9368

Ostatnio przypomniałem sobie o tym filmie. Opowiada on o konflikcie w byłej Jugosławi Dennis Quaid gra tam pewnego żołnierza który szuka wreszcie jakiejś wojny w której na prawdę będzie nienawidzić swoich wrogów. Jednak dochodzi do momentu w którym sam staje sie celem i równocześnie obserwatorem . Na własnej skurzę przekonuje sie czym tak naprawdę jest wojna i jak bardzo może być okrutna. Filmik jest bardzo realistyczny i miejscami ściska kuperek kiedy Serbskie wojska dla zabawy masakrują ludność cywilną np. Rozkwaszając im głowy młotkiem itp. Film jest bardzo dobrze i realistycznie zrobiony. Jeden z najbardziej okrutnych wojennych jakie powstały muzyka i klimat wciągają widza i wzmagają ciekawość i zainteresowanie Konfliktem Serbsko-Chorwackim w latach 1991-1992. Krótko mówiąc film jest wyjątkowy ale z niewiadomych przyczyn w większym stopniu przemilczany nie wiem dlaczego bo to naprawdę dobry kawał kina. Mogę z pewnością polecić go każdemu zatwardziałemu kinomanowi który chce sprawdzić swoją wytrzymałość na tak brutalnym i realistycznym Kinie.

- Mental - 12-05-2007

potwierdzam: film jest porażający, znakomity i... niepozbawiony elementów kina rozrywkowego, tzn. sensacyjnej fabuły, motywu ucieczki itp. niestety bez szans na przebicie się przez współczesny kolorowy komiksowy syf.

- Bart - 13-05-2007

To ja się tylko podpiszę pod powyższym ;)

- Glut - 13-04-2008

Główny bohater ma rodzinę, w czwartej minucie filmu rodzina zostaje wysadzona w powietrze a Guy pała rządzą zemsty. :) Zawiązanie fabuły dosyć niezgrabne, ale reżyser starał się jak mógł i wyszedł obronną ręką. Zdecydowanie mocne wrażenie robi bohater wkraczający do meczetu i zwyczajnie otwierający ogień do modlących się. Żadnej przemowy, żadnego srania, widać tylko nieobecny wyraz twarzy i ogień z lufy pistoletu. Impressive.

Pierwsza część filmu zawiera jedne z najbardziej wypaczonych wojennych scen jakie dane mi było widzieć. Strzelanie z karabinu snajperskiego do dzieci, dwunastolatka rzucająca granatem, żołnierz kopiący po brzuchu kobietę w ciąży. Prawdziwy obłęd, naprawdę nieswojo się patrzy na te wszystkie przejawy ludzkich wynaturzeń. Jednakże, moment w którym Joshua zabiera Verę i niemowlę od jej rodziny pachnie jakimś takim brakiem motywacji. Koleś Wielką Przemianę ma jeszcze przed sobą, jest nieczułym skurwielem, który ostrzeliwuję Serbską młodzież, a tutaj zaczyna robić za darmowy transport. Ten motyw początkuje kilkanaście słabych i zwyczajnie nudnawych minut filmu. Dennis Quaid wywijający orła podczas gonienia kóz, pierwszy uśmiech Very, świadczący o tym że w sumie spoko z niej babka. Na tle tak wypaczonych zagrań, jak te wyżej opisane, i ogarniętego wojną kraju trąci to jakimś ... banałem.

Jeszcze o scenie egzekucji pasażerów autobusu, jest mocna. Mocna, mocna, mocna. I byłaby mocniejsza gdyby nie groteskowe postaci oprawców, grubas z opaską na głowie i workiem na kije golfowe, w którym trzyma młot kowalski (rotfl) i kolo, który goli się podczas całej sytuacji.

W sumie daje 7/10. Dałbym 6, ale na tle współczesnej filmowej kupy - jedno oczko w górę.

PS. Zapomniałem o muzyce, naprawdę bardzo dobra. Nadaje niektórym scenom, metafizycznego wręcz wyrazu.

- Hannibal - 14-04-2008

Krótko: mocny film! W ok. 8 minucie musiałem odłożyć miskę z płatkami gdy bohater poszedł się pomodlić do meczetu. U mnie ma 9/10. Za wrażenia i brak pieprzenia się. I muzykę też.

RE: Wybawca (Savior) - shamar - 17-08-2022

14 lat później ktoś musi podbić. To SKANDAL, że ten film ma tu tylko kilka postów. Sam początek rozpierdala czaszkę. Oczywiście nie będę spoilerował. Dalej robi się bardziej "kino małej drogi" ale też są tam mocne akcenty. Z minusów uznam, że... przydałoby się jeszcze 10, 15 minut bo pierwsze 20 filmu wygląda na dosyć pocięte.
Ciekawy zabieg jest też z... głównymi bohaterami ;)

7+/10 (dałbym 8 ale później trochę wytraca impet)

Byłbym zapomniał: jakież to odmienne od tego pro-islamskiego badziewia z Geere'm sprzed kilku lat.