Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Najlepsze japońskie animacje - TOP - 5 - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Filmy i seriale animowane (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-i-seriale-animowane--23)
+--- Wątek: Najlepsze japońskie animacje - TOP - 5 (/Thread-Najlepsze-japo%C5%84skie-animacje-TOP-5--512)

Strony: 1 2

Najlepsze japońskie animacje - TOP - 5 - Anonymous - 09-06-2007

Ostatnio postanowiłem zapoznać się nieco bliżej z anime. Zakładam ten temat w celu zorientowania się w sytuacji a przy okazji wyłonienia najlepszego anime. Zasady są proste - każdy wymienia w kolejności 5 japońskich filmów (NIE SERIALI!!!) które uważa za najlepsze i UZASADNIA (tzn podaje dlaczego dany film jest dobry) jak ktoś nie ma 5 niech poda mniej. Ja głosować nie będę bo widziałem naprawdę niewiele (Transformers-Headmasters, Ninja Scroll, Final Fantasy VII, Street Fighter II i może coś tam jeszcze).

- Indeksiarz - 09-06-2007

Ninja Scroll - Die Hard w feudalnej Japoni .Krew ,Gwałt i przemoc w najczystszej postaci.
Akira - jedna z najlepszych post-apokaliptycznych wizji świata .
Vampire Hunter D Bloodlust - Głównie za oprawę techniczną i klimat choć cały czas widać ręke Kawajariego co się chwali.
Highlander The search for Vengeance - znów przede wszystkim wykonanie górą.
Transformers The Movie - może to nie anime ale zasługuje na uznanie.

- Azgaroth - 09-06-2007

Vampire Hunter D: Bloodlust - kawał naprawdę dobrego filmu, klimat, fabuła i wykonanie techniczne na najwyższym poziomie. Naprawdę warto obejrzeć.

Ghost in the Shell - klasyka anime, świetnie narysowana z ciekawą fabułą.

Właściwie to tyle tylko mogę polecić, na anime słabo się znam :P

- Karol - 10-06-2007

U mnie same Ghibli. I tylko Miyazaki. Kolejność przypadkowa:

1. Spirited Away - bo to film magiczny i piękny, z niesamowitym klimatem, przejmujący, wizualny majstersztyk. Mistrzostwo świata.
2. Księżniczka Mononoke - głęboka, wyjątkowo mądra i niezwykła opowieść
3. Porco Rosso - stylowy film, porywający i na swój sposób fascynujący. Kocham zakończenie. No i jest to chyba najlepsza postać wśród filmów Ghibli, a i chyba jedna z najciekawszych w ogóle.
4. Laputa: Castle in the sky - zabawna, świetnie opowiedziana historia, stworzona z wielkim rozmachem i efektowna.
5. My neighbour Totoro - jeden z najlepszych filmów dla dzieci. Niezwykła historia, przesympatyczne postaci oraz wielka wyobraźnia. Magia.

A poza tym:
- Metropolis
- Vampire Hunter D: Bloodlust
- GiTS i Akira
- Brave Story
- Cowboy Bebop: Knocking to the heaven's door

- desjudi - 12-06-2007

Widziałem niewiele, ale z tego co widziałem zaproponuję:
1. Spirited Away – surrealistyczny odjazd, niezwykła kreska, piękna historia. Anime jedyne w swoim rodzaju, podpisane przez Mistrza Miyazakiego.
2. Księżniczka Mononoke – jw. + ekologiczny, mądry przekaz
3. Ghost in the Shell – na początku był GitS, dopiero potem był Matrix. Niebanalna opowieść, przepięknie narysowana.
4. Grobowiec świetlików – Anime na poważnie, dramatyczne i obyczajowe, wyciskające łzy, ale nie w tani, sentymentalny sposób.

- Ktoś - 30-06-2007

Jakoś więcej widziałam seriali anime niż filmów ale takie moje skromne typy to:
Spirited away - śliczne, chwyta za serce i jest to robota najlepszego twórcy anime - Hayao Miyazaki'ego- jakiego świat zna
Ruchomy zamek Hauru - również Miyazaki'ego z zajebistą muzyką i pięknym zamkiem hauru :wink:
Vampire Hunter D - niezła grafika i świetne ujęcia, poza tym lubię tą tematyke w anime
Metropolis - głęboki film z trudnymi pytaniami, ładne niektóre przedłużone ujęcia

Gieferg tutaj mozesz bliżej zapoznać sie z anime zarówno filmami jak i serialami, jest też manga jakby ktoś chciał :)
http://anime.tanuki.pl/strony/

- military - 30-06-2007

Vampire Hunter D jest tak sztywny graficznie i niepotrzebnie udziwniony fabularnie, że nie umieściłbym go nawet w pierwszej dwudziestce. Moje typy:

1. Princess Mononoke - ten film to czysta magia, stworzenie zupełnie nowego, wspaniałego świata, w którym legendy naprawdę żyją. To jedyne anime, w którym chciałbym żyć. Tam po prostu jest pięknie.

2. Spirited Away - jak wyżej, w zasadzie cenię ten film odrobinę mniej tylko dlatego, że nie sieką się w nim mieczami. ;)

3. Visions of Escaflowne - ponownie superciekawy, oryginalny świat, a do tego dość melancholijny klimat. I like.

4. Ninja Scroll - szybkie, brutalne, dla dorosłych. Good shit.

5. Metropolis - pusty cukierek, ale bardzo przyjemnie się go ogląda.

- Massimo - 08-08-2007

1.Ghost in the Shell-cudowna animacja i głęboka fabuła
2.Ghost in the Shell 2 Innocence-trzyma poziom poprzednika
3.Cowboy Bebop The Movie-świetne animowane kino akcji
4.Vampire Hunter D- ten film ma to coś
5.Blood the Last Vampireza klimat,design i sceny akcji

- demen - 12-08-2007

Cytat:1. Spirited Away – surrealistyczny odjazd, niezwykła kreska, piękna historia. Anime jedyne w swoim rodzaju, podpisane przez Mistrza Miyazakiego.
2. Księżniczka Mononoke – jw. + ekologiczny, mądry przekaz
3. Ghost in the Shell – na początku był GitS, dopiero potem był Matrix. Niebanalna opowieść, przepięknie narysowana.
Jak wyżej + do tych trzech na czwartym miejscu
Akira

- Paavo - 29-07-2008

Grobowiec Świetlików
Ninja Scroll
W Krainie Bogów
Ruchomy Zamek Hauru
Księżniczka Mononoke

Kolejność przypadkowa. Naprawdę trudno było wybrać tylko pięć. Gdzieś w kolejce Totoro, Vampire Hunter D Bloodlust, Appleseed, Ghost in the Shell, Street Fighter II.
Generalnie jednak Ghibli rządzi. No Question about it.

P.S. Lista trochę na gorąco - może jakbym ją bardziej przemyślał wyglądałaby inaczej - ale pierwsza myśl ponoć najlepsza.
Pozdrawiam.

- Azgaroth - 29-07-2008

Proponuje jeszcze większą czcionkę, bo tu sami niedowidzący :roll:

- Anielski_Pyl - 26-01-2011

Serial:
1. Monster - za to, że jest lepszy, niż Se7en i Zodiak razem wzięte;
2. Death Note - inteligentna rozrywka na najwyższym poziomie;
3. Ghost in the Shell: Stand Alone Complex - komentarz zbędny ;)
4. Baccano! - diablo wciągająca i szalona układanka;
5. Code Geass = Death Note + Neon Genesis Evangelion + wyciskacz łez

Film:
1. Ghost in the Shell 1-2 - pytania, pytania, brak odpowiedzi i niesamowita strona techniczna;
2. Grobowiec świetlików - najlepszy antywojenny manifest w historii;
3. Ninja Scroll - efektowna rzeź w feudalnej Japonii;
4. Perfect Blue - szalona i zakręcona analiza kultury popularnej;
5. Mój Sąsiad Totoro - najładniejszy film dla młodszych dzieci, jaki powstał.

OVA:
1. Hellsing Ultimate - wysokobudżetowa adaptacja świetnej mangi (wierna tym razem);
2. Black Lagoon: Roberta's Blood Trail - jak wyżej + żyleta Revy;
3. Genshiken OVA - humorystyczny i inteligentny przekrój zjawiska otaku;
4. Baccano! OVA - kontynuacja genialnego Baccano!;
5. Higurashi no Naku Koro ni Rei - humorystyczny dodatek do oryginalnego serialu;

- nawrocki - 26-01-2011

Widziałeś coś Miyazakiego? Bo twój top na to nie wskazuje.

nawrocki napisał(a):Widziałeś coś Miyazakiego? Bo twój top na to nie wskazuje.
Widziałem wszystkie filmy Ghibli, łącznie z Opowieściami z Ziemiomorza syna Miyazakiego. Moje zdanie na ich temat jest takie. Są to filmy bardzo dobre (w najgorszym razie dobre, jak Ruchomy Zamek Hauru), jednak przez próbę wyśrodkowania grupy docelowej (oprócz Grobowca i Mój Sąsiad Totoro), powstają filmy zbyt ciężkie dla młodszego widza, a nieco infantylne dla bardziej wymagającego wyjadacza. Jak mówię, to bardzo dobre pozycje, ale mały szkopuł tkwi w tym, o czym powiedziałem.

- nawrocki - 26-01-2011

Cytat:powstaję filmy zbyt ciężkie dla młodszego widza, a nieco infantylne dla bardziej wymagającego wyjadacza.

Taka "Księżniczka Mononoke" jest dla Ciebie zbyt infantylna? Rozumiem, że film dobry=film wymagający cierpliwości i nerwowej wytrzymałości?

- Jakuzzi - 26-01-2011

Anielski_Pyl napisał(a):Cowboy Bebop - stworzył sobie własny gatunek

Jaki?

Mononoke Hime to naprawdę bardzo dobra pozycja. Jej wada polega na tym, że przesłanie, jakie zawiera, a także dwie perspektywy z jakich opowiada (obie strony mają swoje racje) - to wszystko jest łatwe do odczytania dla bardzo młodego widza. Dla kontrastu masz tutaj jednak mocną brutalizację, która ma zainteresować także starszych. Boli mnie tutaj ta prostota, z jaką Ghibli chce sobie "kupić" jednych i drugich widzów.

BTW; wiesz, że ostatnie filmy Ghibli nie są rentowne? I jeśli najnowsza animacja Miyzakiego oraz gra Ni No Kuni (DS, PS3) nie zarobią, ile oczekuje studio, wówczas mają zakończyć tworzenie filmów (tylko dystrybucja).

A jak Twój top wygląda?

Jakuzzi; odpowiedziałeś sobie w pytaniu ;)

- szopman - 26-01-2011

1. Dragon Ball Z Movie 9.
2. Resident Evil: Degeneracja
3. Cyber City OEDO 808
4. Sain Seiya: Niebiańska Uwertura.
5. Blue Sky

- nawrocki - 26-01-2011

Cytat:Jej wada polega na tym, że przesłanie, jakie zawiera, a także dwie perspektywy z jakich opowiada (obie strony mają swoje racje) - to wszystko jest łatwe do odczytania dla bardzo młodego widza. Dla kontrastu masz tutaj jednak mocną brutalizację, która ma zainteresować także starszych.

A czy przesłanie nie powinno być uniwersalne? I czy koniecznie brutalność oznacza, że film, jaki oglądamy, jest filmem dla dorosłych?

Cytat:A jak Twój top wygląda?

1. Księżniczka Mononoke
2. Akira
3. Ghost in the Shell
4. Grobowiec świetlików
5. Mój sąsiad Totoro

- Perfik - 26-01-2011

Najlepsze seriale:

1. Czarodziejki z księżyca
2. Pokemon
3. Rycerze Zodiaku
4. Kapitan Jastrząb