Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
film amerykański o latach 50tych i 60tych - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Ogólne dyskusje filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Og%C3%B3lne-dyskusje-filmowe--25)
+--- Wątek: film amerykański o latach 50tych i 60tych (/Thread-film-ameryka%C5%84ski-o-latach-50tych-i-60tych--515)

film amerykański o latach 50tych i 60tych - Zuza - 10-06-2007

Witam, poszukuję tytułów filmów amerykańskich o latach 50tych, 60tych o młodzieży, muzyce, "rzeczywistości" tamtych lat. W typie "Amerykańskie Graffiti", ale i "Grease", czy też "Cry baby".

ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...

- Hitch - 10-06-2007

Takie 'prosby' spotykaja sie tylko z pomsta w zapalczywym gniewie ;)
Od siebie dodam tylko Powrot Do Przyszłości :)

- Zuza - 10-06-2007

alez nie chciałam nikogo urazic!
Od siebie dodam: widziałam, piękny film!
Nastepny prosz...

- military - 10-06-2007

Nikogo nie urażasz, po prostu jest taki zwyczaj, że wprowadzenie powinno być dłuższe, niezależnie od celu tematu. ;)

Ode mnie:

Chłopcy z ferajny, serial Dark Skies, częściowo Złap mnie jeśli potrafisz, serial Crime Story (ale to już chyba lata 70-te).

- soso - 10-06-2007

Chodzi ci o filmy z lat 50, 60, czy filmy traktujące o tym okresie?
Może "Buntownik bez powodu", "West Side story", "Absolwent", "Swobodny jeździec", "Hair"?

- Zuza - 10-06-2007

a to sori, myslalam ze wystarczajaco sprecyzowalam temat. Chodzilo mi o filmy O latach 50, 60 (nie "z"). Chodzi mi o filmy bardziej o młodzieży, rock and rollu, gangach, "rzeczywistości" tamtych lat. Troche przerysowane, w klimatach cukierkowych. Dodam moze jeszcze 2 kierunki o ktorych sobie wlasnie przypomnialam "Stand by me", "Riding In Cars With Boys"
A jesli chodzi o:
Chłopcy z ferajny, serial Dark Skies, częściowo Złap mnie jeśli potrafisz, serial Crime Story (ale to już chyba lata 70-te).
widzialam (no moze oprocz Dark Skies, a czy to nie przypadkiem o ufoludkach, ze tak sie wyraze?),
ale dzieki

- soso - 10-06-2007

Jeżeli chodzi o rock 'n' roll to na pewno filmy z Elvisem.

- military - 10-06-2007

Dark Skies jest o ufokach, taka podróbka X-files, ogólnie średnia, ale klimat lat 50-tych oddano rewelacyjnie (przez kostiumy i scenografię). Przypomniał mi się też całkiem sympatyczny film Deuces Wild - nie wiem jak to przetłumaczyli w Polsce, jeśli w ogóle - oraz Prawo Bronxu.

- Zuza - 10-06-2007

dzieki soso.

No to moze jeszcze sprecyzuje (aczkolwiek nie chce wyjsc na kaprysna), chodzi mi o filmy O latach 50, 60 (tematyka pozostaje) a dokladnie produkcje hollywoodzkie od lat 70tych
:twisted:

- Zuza - 10-06-2007

Prawo Bronxu

zapisze w moim notatniczku

- Zuza - 10-06-2007

i filmy nie o mafii (mimo ze b. lubie, ale to moze innym razem)

- Donia Agata - 11-06-2007

La Bamba.

- Zuza - 11-06-2007

ech, zdaje sie ze juz wszystko widzialam z tego tematu...
dzieki wiec za wspolprace

- Mush Room - 11-06-2007

Myślę, że "Diner" pasowałby jak ulał. Często go grają na TCM, albo Ale kino, nie pamiętam.

- Zuza - 11-06-2007

wot i utrafiony!

dzieki, a jak masz na mysli jeszcze cos w tym kierunku to daj znac

ech, chyba jeszcze wszystkiego nie widzałam...

- deina - 11-06-2007

Ostatni Seans Filmowy, Mona Lisa Smile, My American Cousin, Book of Love, Inventing the Abbots, Shampoo, Peggy Sue Got Married, Small Circle of Friends, Backbeat...

- Zuza - 11-06-2007

a mama zawsze powtarzala mi: Córuś, bądź cierpliwa!
Ot co
:D

- Nakf - 12-06-2007

'outsiderzy' i 'rumble fish' ff coppoli pasuja do tematu jak ulal :)

- wiking - 12-06-2007

Cytat:chodzi mi o filmy bardziej o młodzieży

Porky's :D