![]() |
|
Pchaj Się Na Afisz, czyli PSINA - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Zagadki (https://forumkmf.pl/Forum-Zagadki--15) +--- Wątek: Pchaj Się Na Afisz, czyli PSINA (/Thread-Pchaj-Si%C4%99-Na-Afisz-czyli-PSINA--5593) |
Pchaj Się Na Afisz, czyli PSINA - Cassel - 06-10-2020 Klasyfikacja (konkurs nieukończony): Mefisto ................... IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII – 52 DTG ....................... IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII – 50 archiwum kadrów ============== Czołem. Proponuję quiz o nazwie Pchaj Się Na Afisz (w skrócie: PSINA). Psinę wymyślił Negrin i przeprowadził ją na forum Ofilmie jeszcze w 2007 roku, po dwóch Avtakach od Sola. Pod tą słodką nazwą kryje się odgadywanie filmowych plakatów według zasad podobnych do tych, które znacie z Avtaka, ale z pewnymi istotnymi różnicami (szczegóły za chwilę). Oto archiwum. Jeśli dobrze pamiętam, wątek otwierający konkurs albo go zapowiadający Negrin nazwał: „PSINA na forum! Tego jeszcze nie było!” ;) No i faktycznie nie było ani przedtem, ani już nigdy potem. Przez lata kilka razy próbowałem sam też przeprowadzić Psinę, jednakże zasady tworzenia plansz oraz odkrywania pól okazały się dla mnie nie do odgadnięcia. Normalnie czarna magia, nijak nie szło tego odkryć. Tym razem jednak postanowiłem zwrócić się bezpośrednio do twórcy gry i na szczęście Negrin nie miał nic przeciwko temu, by zdradzić mi jej tajemnice, choć po tylu latach, jak sam przyznał, niezbyt dobrze je już pamiętał. Ale udało się. Dobra, oto reguły. I. Na każdej planszy znajduje się wiele pól, z których tylko 15 bierze udział w grze. II. Tych 15 pól wybieram JA i jest to za każdym razem inny zestaw dla każdego posteru. III. Za odgadnięcie tytułu filmu z plakatu po pierwszym polu zdobywa się 10 punktów, po drugim 9 i tak dalej. IV. Zwycięża zawodnik, który jako pierwszy zdobędzie 200 punktów. I już. Proste? No to czekam na opinie. ;) Aha, start konkursu już teraz ustalam na piątek, godz. 21. Mam nadzieję, że pasuje. RE: Pchaj Się Na Afisz, czyli PSINA - SonnyCrockett - 06-10-2020 Jak będę trzeźwy to się pojawię. ;) RE: Pchaj Się Na Afisz, czyli PSINA - Mefisto - 06-10-2020 Ja się pojawię, jak będę nietrzeźwy. RE: Pchaj Się Na Afisz, czyli PSINA - Corn - 06-10-2020 Piątek 21 to dziwna pora na siedzenie na forum. Just sayin :P RE: Pchaj Się Na Afisz, czyli PSINA - Cassel - 07-10-2020 Phi, w Avtaka grało się codziennie o tej porze. :P Tak jeszcze dodam, że mam poważne wątpliwości, czy ten konkurs zostanie ukończony. Jak sami pewnie zauważyliście, zagadki zaczęły umierać parę lat temu i już mało kogo to bawi. Jeśli weźmie udział max. trzech graczy, to będzie kuriozum, a nie zabawa. Niemniej patrzę w archiwum tamtej jedynej edycji i widzę, że na 51 kadrów aż 16 było odgadniętych za „10”, a 12 za „9”, czyli praktycznie od razu, zatem poziom trudności nie był chyba zbyt wysoki, a więc może i u mnie skusi to większą liczbę graczy. No, chyba że nie ma tu takich plakatowych wymiataczy, jak wtedy Solo i Tyler Durden. RE: Pchaj Się Na Afisz, czyli PSINA - Cassel - 09-10-2020 No to spróbujemy. Przypominam, że tu nie ma kategorii, podajemy zawsze tytuł filmu. Czas na podanie kolejnego numeru kratki to tradycyjnie 3 minuty. Gramy dwie rundy. RUNDA 1
RE: Pchaj Się Na Afisz, czyli PSINA - DTG - 09-10-2020 Dej E5. RE: Pchaj Się Na Afisz, czyli PSINA - Cassel - 09-10-2020 Kurde, jakiś nowy... dam E5 RE: Pchaj Się Na Afisz, czyli PSINA - simek - 09-10-2020 Daj C7 jeśli już można :) RE: Pchaj Się Na Afisz, czyli PSINA - Cassel - 09-10-2020 niech będzie C7 RE: Pchaj Się Na Afisz, czyli PSINA - DTG - 09-10-2020 Jaws. RE: Pchaj Się Na Afisz, czyli PSINA - Cassel - 09-10-2020 Tak, 9 punktów dla DTG. ![]() next: 21:14 RE: Pchaj Się Na Afisz, czyli PSINA - Mefisto - 09-10-2020 ech, zapomniał RE: Pchaj Się Na Afisz, czyli PSINA - Cassel - 09-10-2020 RUNDA 2
RE: Pchaj Się Na Afisz, czyli PSINA - DTG - 09-10-2020 Poproszę L5. RE: Pchaj Się Na Afisz, czyli PSINA - Cassel - 09-10-2020 no to L5 RE: Pchaj Się Na Afisz, czyli PSINA - Kluski - 09-10-2020 ![]() Nic nie rozumim ¯\_(ツ)_/¯ RE: Pchaj Się Na Afisz, czyli PSINA - Mefisto - 09-10-2020 Good Will Hunting RE: Pchaj Się Na Afisz, czyli PSINA - Cassel - 09-10-2020 Mefisto z hukiem. :) ![]() Zgodnie z moimi przewidywaniami niesamowicie drętwy ten konkurs. :P RE: Pchaj Się Na Afisz, czyli PSINA - Mefisto - 09-10-2020 O, a myślałem, że to ten drugi plakat :D |