![]() |
|
Teledysk jak film - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Ogólne dyskusje filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Og%C3%B3lne-dyskusje-filmowe--25) +--- Wątek: Teledysk jak film (/Thread-Teledysk-jak-film--5652) |
Teledysk jak film - Debryk - 07-03-2021 Nie znalazłem tematu, a zawsze mnie pewne klimaty interesowały. Mianowicie chodzi o to, gdy piosenka ma video, które prezentuje jakąś konkretną historię, stanowiąc tym samym krótki metraż. Znacie jakieś takie rzeczy, coś wam się spodobało? Zacznę od dwóch topów: Michael Bay z Meat Loaf: Piękna i Bestia Avicii - z Audra Mae - Bonnie i Bonnie (wariacja Bonnie i Clyde) RE: Teledysk jak film - shamar - 07-03-2021 Prawie wszystko od Aerosmith - lata 80, 90. RE: Teledysk jak film - zdzichon - 07-03-2021 (07-03-2021, 11:40)shamar napisał(a): Prawie wszystko od Aerosmith - lata 80, 90. Też pierwsze co mi do głowy przyszło RE: Teledysk jak film - shamar - 07-03-2021 Bo kto jak nie oni wypromowali Alicję Silverstone i Liv.... Tyler :). A w podobnym stylu :) Często przy filmowych teledyskach można się złapać na tym, że fajnie by było gdyby to były teledyski z filmów. I małe arcydzieło RE: Teledysk jak film - OGPUEE - 07-03-2021 Połowa teledysków Michaela Jacksona: Ulubionym przez mego ojca teledyskiem Jacksona jest Say Say Say z Paulem McCartneyem, gdzie obaj wcielają się w szlachetnych oszustów: Z kolei moim faworytem od dzieciństwa jest Speed Demon, oryginalnie segment Moonwalkera. Zabawny hołd klasycznym kreskówkom z doskonałą animacją Willa Vintona i idealnym podsumowaniem fanów Jacksona :) RE: Teledysk jak film - Gieferg - 07-03-2021 Dwa najlepsze: 1) opus magnum Gunsów 2) absolutna perełka Reżyseria: James Cameron. W roli głównej: Bill Paxton Jeszcze był westernowy teledysk Chrisa Cornella do "Nearly Forgot my Broken Heart", ale w teledysku go wieszają, więc gdy sam się powiesił, teledysk zniknął z YT. EDIT: O, jest tutaj: --- RE: Teledysk jak film - Corn - 07-03-2021 Jeden z moich ulubionych teledysków - Sacrilige zespołu Yeah Yeah Yeahs, zawiera fajny patent - oglądasz historię od końca. RE: Teledysk jak film - OGPUEE - 07-03-2021 Busted - Year 3000. Ech... te początki XXI wieku i oglądanie teledysków na niemieckich kanałach muzycznych. Jak znam życie, rok 3000 będzie mniej spektakularny :): Niedawno wyhaczyłem na 4fun tv. Olivia Addams Are We There?: Jak dla mnie klasyk dzieciństwa: I Madonna. A mianowicie Papa Don't Preach: RE: Teledysk jak film - Bucho - 07-03-2021 (07-03-2021, 12:03)shamar napisał(a): A w podobnym stylu :) Często przy filmowych teledyskach można się złapać na tym, że fajnie by było gdyby to były teledyski z filmów. Zarowno piosenka jak i teledysk sie Enrike bardzo udaly. Jeden z lepszych i bardziej pamietnych teledyskow ery VIVA/MTV lat 2000. Kawalek krolowal na impreazach, gdy gdzies tak po po pol litrze na twarz, wchodzily froterkowo-ocierajace, smutaso-romanse parkietowe :) Gdy ogladalem po raz pierwszy to w ogole myslalem, ze to promo jakiegos filmu. Aha, no i ta pobudzajaca wyobraznie, skapana w sloneczku JLH, in her prime, hmm: https://i.gifer.com/XP04.gif (07-03-2021, 14:52)Gieferg napisał(a): Dwa najlepsze: Trylogia GnR nadawalnby sie tutaj jako calosc, przy czym November wiadomo, absolutna klasyka. Jezeli chodzi o poziom to z tej samej polki: (07-03-2021, 15:16)OGPUEE napisał(a): I Madonna. A mianowicie Papa Don't Preach: Dla mnie byloby to: RE: Teledysk jak film - Lawrence - 07-03-2021 Puff Daddy "Around the world" z Jennifer Lopez: RE: Teledysk jak film - OGPUEE - 07-03-2021 Smashing Pumpkins - Tonight Tonight. Hołd dla Mélièsa i innych pionerów początku kina: Antique - Opa Opa. Inny pamiętny teledysk z Muzycznych list na TV4. Dzisiaj byłby pod odstrzałem PC politruków oskarżających go o rasizm (i homofobię): U2 - Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me. Najlepsza rzecz z Batman Forever: Shania Twain - I'm Gonna Getcha Good!: RE: Teledysk jak film - OGPUEE - 12-03-2021 Dzisiaj na 4fun.tv. natrafiłem na całkiem sympatyczny teledysk Head & Heart by Joel Corry x MNEK: Oraz przypomniałem o dwóch teledyskach z dzieciństwa: Backstreet Boys - Everybody. Słuchało się tego na okrągło na płycie i jak dla mnie BB się z tym się kawałkiem kojarzy. Sam teledysk mniej widziałem, ale zapadał w pamięć. I dla chłopca pasjonującego się z automatu potworami trafiał w me gusta. Pamiętam, że w gimnazjum na jakiś konkurs halloweenowy rysowałem tabun maszkar i wilkołaka sportretowałem w gronostajowe futro jak u Briana :). Spice Girls - Viva Forever. Jak dla mnie klasyka. Świetnie współgra z piosenką, a fabuła z w sumie ukrytym dnem łapie za serce i daje do myślenia: RE: Teledysk jak film - Debryk - 12-03-2021 Dzięki za polecenia i wzięcie udziału w dyskusji. Wiadomo, że klipy Aerosmith pamiętam z młodości. Klasyka. Nie mniej bardzie chodzi mi o to, że praktycznie śpiewu nie widać i jest po prostu jakaś historia zgrana z piosenką (lub bardzo do niej pasująca - czyli jak wrzucony na starcie Avicii). Teledysk Shanii, choć bardzo lubię tamten styl, to po prostu teledysk. "Hero" od Enrique przyznam, że nie znałem teledysku - już chyba wtedy wyrosłem z MTVków, ale fajnie było odkryć, że Rourke i JLH tam była (sweet JESUS, ona jest HOT!). BSB skreślam z tych samych względów, to fajnie zaaranżowany teledysk z historią, ale to musical, więc choć mieści się w kategorii film, jest teledyskiem (jak się domyślam, geneza teledysków wzięła się z musicalów). JBJ z "Always" doskonale pasuje i strach przyznać, ale zapomniałem, że to takie fajne. Facet śpiewa o miłości i opisuje historię, a teledysk tę historię pokazuje. No, miodzio! RE: Teledysk jak film - shamar - 13-03-2021 (07-03-2021, 14:50)OGPUEE napisał(a): Połowa teledysków Michaela Jacksona: No chyba nie. Bo chodzi o teledyski, gdzie w tle jest "filmowa historia" a nie gdzie sam teledysk jest cały tą historią RE: Teledysk jak film - OGPUEE - 20-04-2021 Odkopię temat prezentując teledysk do "Mój przyjacielu" niedawno zmarłego Krzysztofa Krawczyka. Gdzie historia jest dość filmowa i tekst współgra z akcją. Przy okazji to był mój pierwszy kontakt z Krawczykiem: RE: Teledysk jak film - OGPUEE - 03-01-2022 Teraz przypomniałem o istnieniu One Nite Stand (of Wolves and Sheep) Sary Connor i Wyclefa Jeana. Robił wrażenie na niemieckich kanałach muzycznych swą horrorową otoczką: RE: Teledysk jak film - Gieferg - 03-01-2022 RE: Teledysk jak film - Debryk - 03-01-2022 chyba zamysł tematu nie został zrozumiany albo ja źle to wszystko wyjaśniłem. Więc powtórzę: teledysk jest krótkim metrażem (bez piosenkarza skaczącego przy mikrofonie, beż widocznego śpiewania - piosenka swoje, a teledysk jest krótką historią, którą można "oczyścić" z piosenki". Z małymi wyjątkami, jak wrzutka powyżej. Zawsze mnie interesowała ta historia: RE: Teledysk jak film - shamar - 03-01-2022 To zwaliłeś temat bo Meat Loaf czy Aerosmith to majstersztyki. Ale chcesz to masz RE: Teledysk jak film - Debryk - 03-01-2022 Meat Loaf zalinkowany przeze mnie na starcie nawiązuje do "pięknej i bestii", która jest musicalem, piosenkarz wciela się w Bestię i śpiewa swoje kwestie. Wsio się zgadza :) |