![]() |
|
Euphoria / Euforia (HBO, 2019- ) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22) +--- Wątek: Euphoria / Euforia (HBO, 2019- ) (/Thread-Euphoria-Euforia-HBO-2019--6344) |
RE: "Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach - Kuba - 18-06-2019 Ktoś Euforie sprawdzał? Dla mnie wielki blamaż HBO na razie. Dotrwałem jakoś do 30 minuty. Durne, nie mające nic wspólnego z prawdą (chyba, że faktycznie różnica miedzy nastolatkami w USA a u nas jest taka wielka), nastawione na kontrowersje, wkurzające i kiepściutko zrealizowane. Wielkie rozczarowanie, liczyłem na dojrzałe podejście a póki co wyszło jakieś bełkotliwe nieporozumienie. Może to tylko pilot... RE: "Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach - Szaman - 18-06-2019 (18-06-2019, 22:59)Kuba napisał(a): Ktoś Euforie sprawdzał? Widziałem Euforię już 10 lat temu, nazywała się Skins i wyszło z niej paru znanych aktorów. Nowe pokolenie, stare sztuczki. RE: "Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach - michax - 18-06-2019 (18-06-2019, 22:59)Kuba napisał(a): Ktoś Euforie sprawdzał? Jeszcze nie widziałem, ale obejrzę choćby dla Zenday'i. Ciężko mi uwierzyć, że jest kiepsko zrealizowane, bo trailery wyglądały świetnie pod względem zdjęć, ogólnie realizacji, trochę jak Trainspotting w wersji młodzieżowej. Może miałeś zbyt wygórowane oczekiwania? Bo serial zbiera raczej same pozytywne głosy, a na pewno Zendayą wszyscy się zachwycają. Spotkałem się tylko z jedną nie aż tak pozytywną recką, że to tylko przyzwoita produkcja z fenomenalną rolą dziewczyny, ale tak to większość na plus. I nie mam na myśli Kaji z JNP, choć też się zachwyca, bo ja bardzo często mijam się z jej gustem:) Jestem ciekaw też jak mi podejdzie, bo nie oglądam prawie w ogóle seriali o nastolatkach, odrzuca mi od większości young adult. Więc też może mi NIE podejdzie to może być jeden z tych seriali co (prawie) wszyscy chwalą, ale nie ja, tylko że ja jestem stary pryk:-) Podobno też twórca serialu, choć to produkcja inspirowana izraelskim serialem, dołożył do serialu sporo ze swoich przeżyć z wieku młodzieńczego, a co ciekawe jest to syn Barry Levinsona. RE: "Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach - Mierzwiak - 18-06-2019 (18-06-2019, 23:20)Szaman napisał(a): Widziałem Euforię już 10 lat temu, nazywała się Skins i wyszło z niej paru znanych aktorów. Nowe pokolenie, stare sztuczki.Ja Skins nie widziałem (i kompletnie mnie to nie interesuje), za to Euforię bardzo chętnie obejrzę. RE: "Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach - nawrocki - 19-06-2019 Po "Assassination Nation" kijem przez szmatę nie tkne niczego, w czym maczał palce Levinson, zwłaszcza ze, z tego co widziałem we fragmentach, znowu serwuje mniej więcej to samo co tam, tym razem w jeszcze gorszej, bo rozciągniętej do serialu formie. RE: "Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach - Kuba - 20-06-2019 (18-06-2019, 23:23)michax napisał(a):(18-06-2019, 22:59)Kuba napisał(a): Ktoś Euforie sprawdzał? Zendaya jest na razie okej. Tylko tyle. Zdjęcia, montaż i wszystko co wchodzi w skład "realizacji" są poprawne. Sztuczne silenie się na stworzenie czegoś wizualnie "odjechanego" i specyficznego - w rzeczywistości nie ma tu ani odrobiny unikalnego pomysłu czy stylu a na tle innych seriali wypada słabiutko, chociaż nie ma co sie oszukiwać, że konkurencja na tym polu jest duża bo teraz co serial to mamy audiowizualną perłe. W Euforii jednak najbardziej przeszkadza mi przerysowanie, pretensjonalność, bardzo niezgrabne i wymuszone szukanie kontrowersji a przede wszystkim bardzo przegięty, nie mający zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością obraz współczesnych nastolatków. Dam pewnie szanse, ale na razie jest marnie. Oczekiwania miałem zerowe, liczyłem jedynie na uczciwe i sprawiedliwe pokazanie tych problemów. Niestety, najlepsze dzieło o problemach młodych które pokazano w ciągu ostatnich lat to CMBYN i nie moge sie doczekać serialu Guadagnino i HBO który skupi się na tych samych tematach. RE: "Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach - Mierzwiak - 20-06-2019 A jakie to problemy młodych ludzi pokazuje CMBYN? Bo chyba nie wakacyjny romans rozpieszczonego bachora z kolesiem który miał kogoś innego? RE: "Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach - Krismeister - 20-06-2019 To już pierwszy sezon 13 Powodów jest lepszym przykładem. RE: "Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach - Mierzwiak - 02-08-2019 (18-06-2019, 22:59)Kuba napisał(a): Ktoś Euforie sprawdzał?Widzę że jak czegoś nie podpisał Guadagnino albo nie jest to klasyk o którym wystarczy powtórzyć utartą opinię Kuba nam się gubi :P Nie wiem czy Euforia jest realistyczna (pewnie nie tak jak wakacyjny gejowski romans rozpieszczonego bachora ze starszym kolesiem w willi pod okiem tolerancyjnych rodziców), ale po dwóch odcinkach jak dla mnie świetna rzecz. Fajny klimat wspomagany bardzo dobrymi zdjęciami, obsadowo póki co rewelacja; Zendaya wyłącznie mi imponuje. Narracja (nie ta dosłowna) ma świetnie wyważone tempo, oba te odcinki przyjemnie wręcz... płynęły, nie wiem jak to lepiej opisać. RE: "Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach - Snuffer - 02-08-2019 Kuba, nie wiem gdzie chodzisz do liceum, ani nie chce z siebie robić jakiegos imprezowicza, ale jesli w Kielcach widzialem podobne imprezy i towar dostepny na licealnym korytarzu, to nie wmawiaj nam ze amerykanskie suburbs mialyby byc gorsze pod tym wzgledem. No i jakie kontrowersje, wszyscy to powtarzaja po tych krytykach, bo okolo 30 penisow w pierwszym sezonie - nigdy to nie jest uzyte dla szoku, po prostu serial jest momentami graficzny i realistyczny wlasnie. Zdjecia absolutnie wymiataja a po 7 odcinkach czuje sympatie do kazdego z tych dzieciakow i rozumiem ich zachowania. Nie wspominam o glownej bohaterce, bo to co Zendaya odwala i jak co odcinek potrafi zmienic nasza opinie zasluguje na osobne uznanie. McKay recytujacy "America", fantastycznie nakrecona scena. Ja sie bawie swietnie, w dodatku momentami to zahacza o psychologiczny thriller wraz z rozwinieciem fabuly, co zreszta Levinson zasugerowal bardzo bezposrednio pokazujac bohaterow ogladajacych "Fear" z Marky Markiem bodajze w drugim odcinku. Cytat:Zdjęcia, montaż i wszystko co wchodzi w skład "realizacji" są poprawne. [...] konkurencja na tym polu jest duża bo teraz co serial to mamy audiowizualną perłe. Tak z czystej ciekawosci, co uwazasz za wiekszy odjazd wizualny od Euforii? Bo mi chyba tylko Legion i Too old to die young przychodzi do glowy tak naprawde. Nie wiem Kuba, chyba nie miales humoru ogladajac, ja juz w samym pierwszym odcinku widzialem wiele montazowych fajnych pomyslow ktorych nie widzialem nigdzie indziej. RE: "Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach - Krismeister - 12-01-2022 Temat "Euphorii" spadł z rowerka? RE: "Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach - simek - 12-01-2022 A był kiedykolwiek? Pamiętam, że z rok temu jak obejrzałem jeden odcinek to pisałem w tym temacie. RE: "Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach - PropJoe - 12-01-2022 Nie było. Też pisałem tutaj. I też dziś właśnie włączyłem 2x01. Na razie jestvtak sobie, ale pewnie będę oglądał dalej. RE: "Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach - Krismeister - 12-01-2022 Lepszy niż te dwa odcinki specjalne razem wzięte. RE: "Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach - PropJoe - 12-01-2022 Te specjalne odpuściłem po 10 minutach. Pierwszy seozn lubie bardzo, ale może mi się przejadło, bo mam wrażenie lekkiego zmeczenia materiału i na razie odgrzewania tego samego na razie w mało angażując sposób. Ale nawet jeszcze tego pierwszego nie skończyłem. Tak tylko na szybko napisałem przy okazji. Będę oglądał dalej. RE: "Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach - Pelivaron - 14-01-2022 (12-01-2022, 19:48)Krismeister napisał(a): Lepszy niż te dwa odcinki specjalne razem wzięte. Ależ ja uwielbiam ten serial :) Ta niecała godzina zleciała mi, jak z bicza strzelił. A finał odcinka był kapitalny, tak bardzo satysfakcjonujący. Stawiam, że... Ja akurat jestem sympatykiem Zendayi, jednak moją ulubioną dziewczyną z Euforii jest oczywiście Lexi. Córka Apatowa jest zajebista <3
RE: "Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach - PropJoe - 14-01-2022 (14-01-2022, 13:08)Pelivaron napisał(a): Ja akurat jestem sympatykiem Zendayi, jednak moją ulubioną dziewczyną z Euforii jest oczywiście Lexi. Córka Apatowa jest zajebista <3No, sympatyczna. I chyba jedyna normalna postać w całym serialu? Może by jednak warto było wydzielić temat? Komuś się chce? simek? Czy po prostu zakładamy nowy. Bo skończyłem 2x01 i kurde, stary jestem i średnio z pamięcią, pomóżcie a propos tego co napisałeś w spoilerze: RE: "Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach - Pelivaron - 14-01-2022 (14-01-2022, 13:47)PropJoe napisał(a):(14-01-2022, 13:08)Pelivaron napisał(a): Ja akurat jestem sympatykiem Zendayi, jednak moją ulubioną dziewczyną z Euforii jest oczywiście Lexi. Córka Apatowa jest zajebista <3No, sympatyczna. I chyba jedyna normalna postać w całym serialu? Tak, też mi się tak wydaje, że jest jedyną postacią pozytywną, która próbuje normalnie żyć z tymi wszystkimi pojebami. To jej rozczarowanie po rozmowie z Fezco, ech :( Odnośnie pytania: PS Babcia Feza mogłaby mieć swój spin-off :) Euphoria / Euforia (HBO, 2019- ) - SonnyCrockett - 14-01-2022 Wydzielone ze skupu butelek. RE: Euphoria / Euforia (HBO, 2019- ) - PropJoe - 14-01-2022 O, zajebiście, dzięki. Pelivaron, no właśnie, zapomniałem o nalocie i całym ciągu zdarzeń, który do niego doprowadził. Dzięki. |