Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
True Spirit / Siła Ducha (2023r.) Netflix, reż.Sarah Spallane - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+--- Wątek: True Spirit / Siła Ducha (2023r.) Netflix, reż.Sarah Spallane (/Thread-True-Spirit-Si%C5%82a-Ducha-2023r-Netflix-re%C5%BC-Sarah-Spallane--6521)

True Spirit / Siła Ducha (2023r.) Netflix, reż.Sarah Spallane - Debryk - 15-03-2023

Historia oparta na faktach.

Moje z krótkiej piłki.

Szesnastolatka postanawia samodzielnie okrążyć świat w łodzi Pink. Wspiera ją rodzina i trener Ben. Zajefajne i trzymające dobre tempo dziełko, które bez zbędnego pierdololo pokazuje pasję i dążenie do jej realizacji. Główna narracja przeplatana jest retrospekcjami i ten montaż wychodzi fajnie, zaś całość zlatuje ekspresem. Moment dramatyczny rozdziera serce i przyznam, że pojawił się ninja z cebulą, bo zagrane i zmontowane to jest doskonale. Bardzo polecam, zwłaszcza polecam NIC nie czytać przed seansem. Nie mam do czego się przyczepić: aktorsko bardzo dobrze, muzyka i zdjęcia też na plus, a do tego film ma jakąś fajną, magiczną otoczkę. No i całkiem fajna i stonowana rola Curtisa.

Teraz napisze sobie tak, bo Oscary były a mnie się zdarzyło kliknąć w ten film na zasadzie "hvj tam, jakiś shit z Netflixa niech poleci, bo morze i łódki".

Po przejrzeniu Oscarowych winów to powiem, że gdyby ten film był nominowany (ale nie miał kinowej dystrybucji) to spokojnie łapie się na nomki w kategoriach:
- montaż*
- piosenka do filmu**
- scenariusz adoptowany***
- rola pierwszoplanowa****

* - Zajebisty. Pełna dynamika, przejrzystość i emocje w jednej scenie. Zmontowany jest zajebiście. A to tylko jakieś podrzędne studio i no-namey.
** - Myślałem że użyli jakiejś tam pasującej piosenki, ale nie - oni ją napisali do filmu! A piosenka sama w sobie jest zajebista (Tunes And I - I Made it) i w końcowym montażu daje solidnego kopa.
***- To jest historia na faktach, ale jej pociągnięcie jest mega piękne i tutaj nie ma to czy tamto, bo wszystko działa na każdej płaszczyźnie.
**** - dziołcha zrobiła kawał, solidny kawał roboty ze swoją rolą w każdym aspekcie.

Dawno albo bardzo dawno temu nie oglądałem takiego filmu, który mnie po prostu wzruszył, zaskoczył i zachwycił zarazem.
I to wszystko z Netflixa, który co najwyżej smaży letnie dania. I do tego jeszcze obejrzałem przez przypadek.
ale POLECAM MOCNO!

9/10 leci i jestem fanem :)

Druga piosenka to dość starszy utwór "Dotan - Home" ale też polecam.

RE: True Spirit / Siła Ducha (2023r.) Netflix, reż.Sarah Spallane - Snappik - 15-04-2023

Nie napiszę, że jestem rozczarowany, ale to de facto taki feel good movie z lekką nutką dramatyzmu i to jest największa wada tej produkcji. Jeśli ktoś oczekuje wuchty emocji i morskiego survivalu to srodze się zawiedzie bo - oprócz jednego momentu - wszystko przychodzi bohaterce super łatwo i nie rodzi żadnych konsekwencji. Nawet, gdy dostaje jakimś przedmiotem w łeb i traci przytomność, to mija 3 sekundy i montaż załatwia sprawę.

Irytujące było też sprowadzanie poważnych rzeczy do rangi komedii a moment, gdy do grupy dziennikarzy wychodzi dziewczynka z oświadczeniem, był straszny.

Pomijając ten wątły bagaż emocjonalny to dobrze się to ogląda. Tempo jest żwawe, aktorstwo lepsze niż nakazuje scenariusz, końcówka potrafi wycisnąć łzę i podkręcić klimat utworem Dotan - Home (lepsze to moim zdaniem od pseudorihannowego dziełka przy napisach).

Co do oparcia na faktach, to prawdziwa Jessica Watson wypowiedziała się na temat sceny z

Tak więc reżyserka dosłownie popłynęła w tym motywie ponieważ "movie magic".

6/10