![]() |
|
Masters of the Air (2024) Apple TV+ - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22) +--- Wątek: Masters of the Air (2024) Apple TV+ (/Thread-Masters-of-the-Air-2024-Apple-TV--6582) |
Masters of the Air (2024) Apple TV+ - Scheckley - 09-11-2023 Duchowa kontynuacja "Kompanii braci" i "Pacyfiku". Póki co wygląda dobrze. RE: Masters of the Air (2024) Apple TV+ - simek - 09-11-2023 Nie jest źle, obejrzę na pewno. Chciałoby się trochę mniej komputera, ale cóż zrobić. RE: Masters of the Air (2024) Apple TV+ - Bucho - 09-11-2023 Za duzo komputra jak dla mnie :) Do tego jakos tak mocno gromkopierdnie. Pewnie kiedys obejrze, ale gdybym mial poswiecic teraz 10 godzin zycia na jakis serial o WWII to bylaby to predzej powtorka BoB niz ten nowy serial z Elvisem. RE: Masters of the Air (2024) Apple TV+ - Scheckley - 09-11-2023 No niestety nie ma teraz za dużo sprzętów z II WŚ na chodzie, a gdy jest to CGI bezpieczniejsze (ewentualne koszty ubezpieczeń, możliwość wypadku itp.). Gromkopierdnośc wiadomo jak w produkcjach made in USA, zwłaszcza, że tam ten konflikt stał się teraz chyba po prostu mitem. RE: Masters of the Air (2024) Apple TV+ - simek - 09-11-2023 A Nolan powietrznych fragmentów Dunkierki nie kręcił głównie bez CGI? Masters of the Air (2024) Apple TV+ - zombie001 - 09-11-2023 Może i kręcił, ale gdyby robił ten serial, to... nigdy by pewnie nie powstał, skoro 0 szans, że Nolan zmieściłby się w akceptowalnym budżecie. Seria kosztowała ponad 300mln. Ile musieliby w to wpakować, żeby użyć więcej praktycznych efektów? Wysłane przy użyciu Tapatalka RE: Masters of the Air (2024) Apple TV+ - raven.second - 09-11-2023 Cytat:Do tego jakos tak mocno gromkopierdnie.To akurat może być wina trailera, tak zmontowali i tyle, a odcinki będą już lepsze. Zresztą, lotnictwo, zwłaszcza drugowojenne, nigdy mnie nie jarało, więc oczekiwań za wielkich nie mam. Nawet jak będzie o poziom niżej niż Pacyfik, to będzie fajnie :) RE: Masters of the Air (2024) Apple TV+ - Mefisto - 09-11-2023 (09-11-2023, 17:00)simek napisał(a): A Nolan powietrznych fragmentów Dunkierki nie kręcił głównie bez CGI? Pytasz o ten film z trzema samolotami na krzyż i grupką statystów na plaży? :) W BoB i Pacyfiku też było sporo kompa (chociażby D-Day). Do premiery zresztą pewnie to jeszcze trochę dopracują (mam nadzieję, bo te wiatraki w tle to jest dramat). Co tutaj razi to oczywiście współczesne zajebanie każdego kadru filtrem i obrzydliwym color timingiem, który jedynie podkreśla sztuczność. No i niestety trailer zdradza, że będzie nacisk na wiadomo jakie wątki, więc obawiam się, że może być nieznośnie moralizatorsko i/lub nieznośnie narracyjnie, bo znowu będzie XX wiek przepuszczony przez XXI wieczny pryzmat. Niemniej i tak liczę na przynajmniej kilka porządnych odcinków historii. RE: Masters of the Air (2024) Apple TV+ - Scheckley - 10-11-2023 Heh cieszcie się, że dwa poprzednie seriale nie powstały teraz, bo na 100% mielibyśmy wlepione wątki czarnych braci i segregacji w armii. A tutaj musieli dać obligatoryjnie tych Tuskagee Airman. W sumie to mi to nie przeszkadza, bo przecież ta jednostka faktycznie eskortowała bombowce, tylko chyba nie było jej w ksiązce, na której podstawie to kręcili. Masters of the Air (2024) Apple TV+ - Nemo - 11-11-2023 Tuskagee Airman mają swoje 2 filmy , no ale elytom wiecznie mało. Kiedy k#rw jakiś film o demokratach i KKK na głębokim południu? Chodzą słuchy, że produkcja 10 odcinków (ok.250 mln $) okazała się zbyt droga dla HBO. Fabuła Masters of Air czerpać będzie z książki Donalda L. Milera Masters of the Air: America's Bomber Boys Who Fought the Air War Against Nazi Germany, w szczególności zaś na historiach lotników 100th Bombardment Group of Eight Air Force latających na B-17 Flying Fortress. To trzeba będzie przeczytać. W przypadku BoB i The Pacific przeczytałem książki z których garściami czerpano do tych seriali. Napisane dla was na moim RMX3363 przy użyciu Tapatalk RE: Masters of the Air (2024) Apple TV+ - zdzichon - 11-11-2023 (09-11-2023, 17:46)Mefisto napisał(a): Co tutaj razi to oczywiście współczesne zajebanie każdego kadru filtrem i obrzydliwym color timingiem, który jedynie podkreśla sztuczność. To jest dramat. Myślałem że pomarańczowy/niebieski w końcu wychodzi z mody i że trochę siara przed kolegami z branży dalej tego używać w takim natężeniu, ale to chyba jeszcze nie ten moment. Jest jeszcze opcja, że to kwestia trailera, zobaczymy. RE: Masters of the Air (2024) Apple TV+ - Mefisto - 11-11-2023 No nie, raczej nie robi się odrębnego color timingu dla zwiastuna, który korzysta z gotowych lub prawie gotowych ujęć samego filmu. A Tuskagee mi generalnie nie przeszkadzają, ale nie oszukujmy się - albo znowu będzie wątek opresji rasistowskiej albo będą dzielnie ratować dupy białasów, a najpewniej jedno i drugie, niczym w tym teledysku BBC. RE: Masters of the Air (2024) Apple TV+ - zdzichon - 11-11-2023 Oczywiście że się robi. Trailerami zajmują się często osobne firmy/zespoły, które się w tym specjalizują. https://cinematography.com/index.php?/forums/topic/83801-trailers-with-drastically-different-color-timing-than-final-release/ Tu masz akurat jl dość stare przykłady, ale to zdecydowanie nie są wyjątki. RE: Masters of the Air (2024) Apple TV+ - Mefisto - 11-11-2023 Ten link jest w całości inwalidą akurat - i tu nawet nie chodzi o stare filmy, tylko o to, że ktoś podaje przykłady trailerów (które na poziomie materiału korzystają ze świażutkich taśm matek) i zestawia je z wydaniami kina domowego, które niejednokrotnie są inne od tego, co widzieliśmy w kinie. Zatem tak, Matrix był oryginalnie niebieski (w kinie i na pierwszym wydaniu VHS) a nie zielony, który to kolor bracia narzucili wszystkim późniejszym wydaniom kina domowego po to, żeby ujednolicić go z sequelami (dopiero na UHD masz oryginalną kolorystykę). Porachunki korzystają natomiast ewidentnie z surowego materiału sprzed jakiejkolwiek obróbki, plus znowu oryginalnie ten film nie był aż tak żółty jak na nośnikach domowych. Co do Sleepy Hollow to sytuacja podobna, z tą uwagą, że ani dvd, ani blu tego filmu nie wyglądało dobrze pod względem jakości obrazu jak i odwzorowania barw. Wracając do tematu - możemy się założyć, że MotA będzie wyglądał dokładnie tak samo jak trailery :) RE: Masters of the Air (2024) Apple TV+ - zdzichon - 11-11-2023 Link dałem pierwszy z brzegu, bo mi się nie chce szukać. Natomiast to że trailery są robione przez inne ekipy, czasem na szybko i przy często szczątkowych wskazówkach co do wyglądu to akurat wiem na pewno. Że ten serial akurat będzie niebieską ciapą, to się zgodzę. RE: Masters of the Air (2024) Apple TV+ - Scheckley - 06-12-2023 Nowy trailer, który wygląda zdecydowanie lepiej od poprzedniego: RE: Masters of the Air (2024) Apple TV+ - Mefisto - 06-12-2023 Wciąż za bardzo cyfrowe jak dla mnie. Ten serial powinien powstać 20 lat temu. RE: Masters of the Air (2024) Apple TV+ - Scheckley - 06-12-2023 No niestety za mało maszyn z epoki na chodzie więc jest jak jest. Widać, że jest jakas akcja z obozem jenieckim więc nie będą non stop sobie latać (btw skoro zatrudnili Joanne Kulig do jakiejś roli to może ten obóz będzie w okupowanej Polsce). RE: Masters of the Air (2024) Apple TV+ - simek - 06-12-2023 (06-12-2023, 18:08)Scheckley napisał(a): No niestety za mało maszyn z epoki na chodzie więc jest jak jest.Pytam jako zupełny laik: nie da się wziąć jakiegoś nowszego samolotu i obkleić, zmodyfikować go tak, żeby przypominał te z II WŚ? Serio we współczesnej kinematografii jesteśmy skazani albo na 100% realizmu i latanie 80 letnimi maszynami albo na festiwal CGI? RE: Masters of the Air (2024) Apple TV+ - Mefisto - 06-12-2023 (06-12-2023, 18:08)Scheckley napisał(a): No niestety za mało maszyn z epoki na chodzie więc jest jak jest. Co mają do tego maszyny, skoro cała faktura filmu jest przefiltrowana kompem. |