![]() |
|
1670 (Netflix) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22) +--- Wątek: 1670 (Netflix) (/Thread-1670-Netflix--6594) |
1670 (Netflix) - Capt. Nascimento - 13-12-2023 ![]() Wrzucam temat do dyskusji, dzisiaj była premiera tego serialu. Kończę właśnie czytać Trylogię Sienkiewicza (tak jak uwielbiam pierwsze dwie części, to przy "Panu Wołodyjowskim" już się trochę męczę). Czasy tego serialu zaczynają się na koniec Trylogii, także potencjał, z dobrym budżetem, był olbrzymi. Po zwiastunie mimo paru dziwnych współczesnych żartów (a'la chłop z Litwy z Erasmusa) miałem spore nadzieje i teraz po 1 odcinku mam mocno mieszane emocje. Na dobrą sprawę to jest slapstickowa komedia a'la The Office, mocno uwspółcześniona i z żartami rzucanymi w tempie karabina maszynowego. Zdjęcia ładne, część muzyki ładna, stroje i wystrój bardzo dobre, świetny Topa... przy niektórych żartach się zaśmiałem, a przy niektórych miałem mocny cringe. RE: 1670 (Netflix) - simek - 13-12-2023 https://wyborcza.pl/7,90535,30480546,z-czego-sie-smiejecie-z-siebie-sie-smiejemy-ten-serial-swietnie.html Wygląda na to, że tych współczesnych żartów jest tam sporo :/ Nie na to liczyłem, ale i tak mam zamiar łyknąć całość pewnie w weekend, bo samo umiejscowienie akcji w XVII wieku mnie przekonuje. RE: 1670 (Netflix) - first-pepe - 13-12-2023 To, że to będzie współczesna kupa przybrana dla niepoznaki w sztafaż XVII-wieczny widać już wyraźnie na etapie trailera, nie wiem, czym tu można być zaskoczonym, chyba tylko własną naiwnością. Przynajmniej twórcy nie udają niczego innego, niż XVII-wieczny the Office. Albo się kupuje taką konwencję albo nie, ja nie zamierzam. RE: 1670 (Netflix) - Dr Strangelove - 13-12-2023 Na razie wyłączyłem po 20 minutach. Jeszcze dam szansę, ale stężenie tego humoru jest przytłaczające. To strasznie nuży. Też spodziewałem się czegoś innego. RE: 1670 (Netflix) - Hitch - 14-12-2023 Ale… fajny polski serial. Nigdy bym nie przypuszczał, że polski serial z Netflixa będzie najśmieszniejszą rzeczą, jaką widziałem w tym roku. No dobra, drugą najśmieszniejszą zaraz po memie „Say Szalom to my little friend”. Szokująco sprawny technicznie, szokująco dobrze napisany i szokująco dobrze zagrany. To nie tylko dobra komedia, ale też dobrze zrealizowane mockumentary. Twórcy naprawdę czają ten gatunek i serwują swoją świetną wariację. To powinno być polskie The Office a nie to nieśmieszne gówno z Canal+. Jestem po cztereach odcinkach, więc z ostateczną oceną się wstrzymam jeszcze. Ale póki co rewelacja. RE: 1670 (Netflix) - marsgrey21 - 14-12-2023 Nie wiem co powiedzieć... Po pierwszych 10 minutach z jednej strony widać pomysł, z drugiej... Za dużo gadania, bez przerwy, komedia potrzebuje przestrzeni by wybrzmieć, musi mieć odpowiednie tempo i akcenty, a tutaj cały czas gadają w tym samym rytmie. Produkcyjnie to widać tutaj pieniądz, jednakże całość... Wygląda trochę jak przydługa reklama telewizyjna, człowiek czeka aż Topa nagle wypali z jakimś sloganem reklamującym polski olej albo kiełbasy. RE: 1670 (Netflix) - michax - 14-12-2023 (14-12-2023, 00:05)Hitch napisał(a): To powinno być polskie The Office a nie to nieśmieszne gówno z Canal+. Twórcą serialu jest scenarzysta polskiego The Office z C+ (nie oglądam, ale dotarły do mnie głosy, że z każdą kolejną serią jest coraz lepiej). RE: 1670 (Netflix) - Hitch - 14-12-2023 Jeśli tak to chyba natknął się na artefakt zaginionej cywilizacji, który poszerzył mu zdolności intelektualne, albo ludzie zatwierdzający żarty w C+ to debile, bo między tymi dwoma serialami jest przepaść jakościowa. RE: 1670 (Netflix) - michax - 14-12-2023 No wiesz, humor to rzecz mocno subiektywna, każdego co innego bawi. Tak szczerze to ja nigdy nikomu nie polecałem i nie polecam komedii (seriali i filmów), bo jeśli moje poczucie humoru minie się z poczuciem humoru znajomych to więcej nie będą chcieli, żebym im coś zaproponował, bo się nie znam, a nawet można znajomych stracić :D RE: 1670 (Netflix) - marsgrey21 - 14-12-2023 Ja przestałem pokazywać seriale, filmy i filmiki związane z humorem odkąd zdałem sobie sprawę, że nikogo nie bawi to co mnie i wygląda to mniej więcej tak: RE: 1670 (Netflix) - Pitero - 14-12-2023 Proponuję zorganizować na forum ranking filmów i seriali komediowych. Poznamy gust i jakie poczucie humoru mają forumowicze. RE: 1670 (Netflix) - al_jarid - 14-12-2023 W temacie "Głupiego i głupszego" kiedyś przez ładne kilka stron ciągnęliśmy offtop o tym, kto jakie komedie uważa za najlepsze - wystarczy przejrzeć tam z pięć ostatnich stron wątku i można mieć niezły wgląd w to, jaki typ humoru bawi których forumowiczów. Ale oczywiście ranking mógłby jeszcze bardziej wyklarować sprawę. RE: 1670 (Netflix) - Gieferg - 14-12-2023 Bucho tam strasznie bredził :P Zdaje się, że już był kiedyś taki ranking tylko nie pamiętam czy na forum, czy na stronie. RE: 1670 (Netflix) - simek - 14-12-2023 Obejrzałem pierwszy odcinek i kurde dobre to jest. Naprawdę solidne wykonanie, Adamczycha jest piękna, rekwizyty, kostiumy również, porządne zdjęcia, a w HDR to wygląda bajecznie. Humor jest dosyć prosty, ale spełnia swoją rolę, bo serio na kilku tekstach brechtałem :) ciekawe jak będzie dalej i czy będzie tu jakaś konkretniejsza fabuła, intryga, czy to będzie tylko zbiór scenek z życia wioski, jeśli to drugie to zaraz mogą się skończyć rzeczy do banalnego wyśmiania, bo w pierwszym odcinku mam wrażenie wrzucono wszystkie pierwsze pomysły na wyśmianie szlachcia jakie scenarzystom przyszły do głowy na pierwszym spotkaniu w sprawie tego serialu. RE: 1670 (Netflix) - raven.second - 14-12-2023 Cytat: czy będzie tu jakaś konkretniejsza fabuła, intryga, czy to będzie tylko zbiór scenek z życia wioskiDwa odcinki za mną i nawet jeśli to będzie tylko zbiór scenek z życia chłopstwa i szlachty to będę zadowolony, bo to po prostu wygląda świetnie i jest naprawdę dobrze zagrane. Przy okazji, w temacie szlacheckiej fantazji mogę polecić trylogię Liziniewicza pod tytułem Dzikie Pola: Czas pomsty - Mroczny Zew - Diabelski posłaniec, czyli awanturnicze przygodówki o szlachcicu skorym do bitki, który poszedł na wojnę, a jak wrócił, to się okazało, że mu rodzinę ubili i szuka winnych (a przy okazji całość jest podlana soczystym, nadnaturalnym sosem w postaci wiedźm, wampirów, wilkołaków i innych takich, ale w bardzo strawnych proporcjach). RE: 1670 (Netflix) - Mental - 15-12-2023 4 odcinki obejrzane i to jest cholernie fajna komedia. Wielkie zaskoczenie dla mnie, że tak to gładko wchodzi. Martyna Byczkowska w roli Anieli i Kirył Pietruczuk w roli Macieja, pomocnika kowala najlepsi. A scena z "Jezusem" rozjebała. Wyłem na niej ze śmiechu. RE: 1670 (Netflix) - srebrnik - 15-12-2023 (14-12-2023, 16:45)Pitero napisał(a): Proponuję zorganizować na forum ranking filmów i seriali komediowych. Poznamy gust i jakie poczucie humoru mają forumowicze. Brak Eastbound & Down na liście = ban RE: 1670 (Netflix) - Mental - 15-12-2023 Tak. "Eastbound & Down" - najlepsza komedia ever. 4 sezony geniuszu. RE: 1670 (Netflix) - Hitch - 15-12-2023 Ja już pochłonąłem całość. Świetna produkcja od początku do końca. Poza rzeczami, które już wymieniłem to bardzo mi się podobała finezja, z jaką twórcy żonglują tonem całej serii. Większość to absurdalna komedia, ale są prawdziwie dramatyczne momenty, a dwa razy nawet historia skręca w rasowy horror (!) i nie wadzi to, ani nie odstaje jakościowo od reszty. Obawiam się tylko, że taka niespodziewana perełka podzieli los innych niespodziewanych perełek na Netflixie (oraz skrajnie chuujowych gówien) i nie będzie ciągu dalszego i te raptem osiem odcinków utonie w morzu Netflixowego szamba. No, ale będę wyczekiwał wiadomości o drugim sezonie. 8/10 Mnie rozwaliła postać Żyda, który prowadzi karczmę „U Żyda”, wszyscy mówią do niego per „Żydzie”, sam ku niezadowoleniu innych Żydów wierzy w wielki spisek Żydów i strasznie boleje, że nie jest do niego zaproszony. No i sam przedstawiając się, mówi o sobie „Żyd” :) Oraz Bogdan jako taki trochę sarmacki Crickett z It’s Always Sunny in Philadelphia :) Polecam! RE: 1670 (Netflix) - Debryk - 15-12-2023 na razie pierwszy odcinek sobie wrzuciłem. Jest chyba bardzo dobrze. Poryczałem się ze śmiechu na tekście "Idź się wyspowiadaj z tego pomysłu" :D |