Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Potęga atomu - temat agregacyjny - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Filmy i seriale dokumentalne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-i-seriale-dokumentalne--28)
+--- Wątek: Potęga atomu - temat agregacyjny (/Thread-Pot%C4%99ga-atomu-temat-agregacyjny--6661)

Potęga atomu - temat agregacyjny - Debryk - 03-01-2025

Od kilku lat dłubię sobie przy fizyce kwantowej, czytam coś tam i oglądam różniste materiały.  Pomyślałem, aby założyć kilka tematów, ale chyba wyjdzie wciskać wsio w jeden:

/ Seriale /

Chernobyl, HBO, rok 2019
Mini-serial przedstawia perspektywę na wydarzenia w Czarnobylskiej Elektrowni Atomowej z kwietnia 1986 roku oraz rozkłada się na kolejne dwa lata akcji. W piątym odcinku narracja jest poprowadzona jako paradokument, gdzie wyjaśnia się przyczyny katastrofy w prosty, aczkolwiek naukowy sposób.

/ Dokumenty /

Białe Światło, Czarny Deszcz HBO, rok 2007. 
Nakręcony w 2005-2007 roku dokument skupia się na osobach, które przeżyły wybuchy w Hiroszimie i Nagasaki. Dokument, poza ukazaniem losów ofiar po wojnie, mocno skupia się na aspektach medycznych. Graficznie jest przemocny i bardzo nie polecam oglądać to w trakcie obiadu albo po. Co zaskakuje, to te ofiary, mimo ogromnych ubytków ciała czy deformacji, przeżyły tak długo! Mocna rzecz, dobrze zrealizowana pełna nieznanych materiałów w tamtym czasie.

---

w Czarnobylskiej Elektrowni Atomowej, rok 2024, Youtube, by Hissino
Naukowiec oraz pasjonat w serii filmów wyjaśnia graficznie, jak przebiegła dokładnie reakcja w reaktorze Nr4 i ukazuje symulację komputerową bazującą na danych bazowych. 

---

- Kanał na Youtube, seria filmów dokumentalnych stworzonych przez pasjonata, który ładnie zebrał istotne informacje oraz ciekawostki związane z tematem, a przy tym w przystępny sposób próbuje wytłumaczyć pewne zjawiska. 

---

- dziennikarski projekt, dokument, analizujący informację na temat wypadku z 1999 w Japońskiej elektrowni atomowej Tokaimura. Autor rozwiewa kilka mitów, a przy tym zbiera dość dobrze materiały związane z Oichim  i jego degradacją.

---

- nakręcony w 2006 roku dokument dla telewizji był pierwszym, który kompleksowo ukazywał skutki wybuchu oraz historię walki o dekontaminację. 

/ Atom w filmach fabularnych /

Peacemaker - 1997 rok, reż. Mimi Leder
Film akcji, fikcja.
Eksplozja następuje w pociągu, gdzieś na Wschodzie Europy. 

Terminator 2 - 1991, rez. James Cameron, 
Film Sci-Fi, fikcja.
Eksplozja następuje w centrum Los Angeles

Suma Wszystkich Strachów , 2002, w reż. Phila Aldena Robinsona
Film akcji, fikcja.
Eksplozja następuje w stadionie, w centrum miasta.

Oppenhaimer, 2023, w rez. Christophera Nolana.
Biografia.
Eksplozja podczas próby Trynity.

Fat Man and The Little boy, 1998, w reż. Rolanda Joffe
Biografia.
Eksplozja podczas próby Trynity

K-19: Widowmaker z roku, 2002, w rez. Kathryn Bigelow
Inspirowany prawdziwymi wydarzeniami.
Efekty wycieku nuklearnego i groźba eksplozji.

to be continued...

RE: Potęga atomu - temat agregacyjny - Mefisto - 03-01-2025

Fajny temat, dzięki za polecajki.

(03-01-2025, 09:08)Debryk napisał(a): Białe Światło, Czarny Deszcz HBO, rok 2007.

Popraw linka

Cytat:Eksplozja następuje w stadionie, w centrum miasta.

Na stadionie, i nie buduje się ich w centrum miasta :)

Cytat:Efekty wycieku nuklearnego i groźba eksplozji.

No ale samej eksplozji nie ma, więc chyba jednak się nie nadaje :)

Eksplozję mamy też w filmach o Godzilli, ale teraz nie pomnę na ile tam jest materiałów archiwalnych, a na ile samoróbki.
Poza tym Prawdziwe kłamstwa, Indiana Jones 4, Terminator: Genisys, Twin Peaks z 2017, Dark Knight Rises, Aliens, Watchmen, ID4, Armageddon, Hulk, Southland Tales, Miracle Mile...

RE: Potęga atomu - temat agregacyjny - Bucho - 03-01-2025

Debryk, masz tu liste od WM:

A tutaj prawdziwie amerykanska kult-klasyka do obejrzenia:

Naprawde solidna produkcja, polecam.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Day_After

This TV movie from the 1980s helped change the course of the Cold War. Here’s how ‘The Day After’ got made

https://edition.cnn.com/2024/06/09/entertainment/the-day-after-abc-movie-cec/index.html

Robiony na budzecie, ale pomyslowy w swej prostoscie segment zwiazany z samymi wybuchami musial tym kanapowym widzom naprawde mocno poryc banie:

Wiecie, "film telewizyjny" od ABC, a tu nuklearny holokaust.

RE: Potęga atomu - temat agregacyjny - OGPUEE - 03-01-2025

W amerykańskiej wersji Rodana, ptaka śmierci  masz wklejony prolog dot. testów nuklearnych. Takowe prologi znajdzie się też w kilku analogicznych amerykańskich monster movie z lat 50. (choć teraz nie przychodzi mi żaden konkretny tytuł).

RE: Potęga atomu - temat agregacyjny - Spoilerowo - 03-01-2025

co prawda finał serialu jest skopany to pierwszy sezon spoko, trochę wątków fikcyjnych ale mamy temat konstrukcji bomby, wybudowane miasteczko, naukowców

https://www.filmweb.pl/serial/Projekt+Manhattan-2014-713317

RE: Potęga atomu - temat agregacyjny - Debryk - 03-01-2025

Mefi, poprawiłem link.

Co do eksplozji Sci-Fi poza atmosfera, nie będę dodawać ich, ze względu że najczęściej jest to radosna twórczość nie mająca wiele wspólnego z nauką. Jak się uzbiera materiałów także od Was, to rozbuduje wątek i dodam opisy jeśli temat chwyci :)

RE: Potęga atomu - temat agregacyjny - Kwasiboromir - 03-01-2025

When the Wind Blows (1986)

Animacja opowiadając o parze odrobinę zdziwaczałych staruszków, którzy najpierw szykują się na wojnę nuklearną, przeżywają atak a potem zmagają się z jego skutkami.  

Bosonogi Gen (1983)

Anime oparte na mandze Keiji Nakazawy pod tym samym tytułem, opowiada o ataku na Hiroszimę w 1945 roku i o późniejszym życiu w zniszczonym mieście z perspektywy dziecka.
Scena zniszczenia Hiroszimy

"Brat Zeno. Bezgraniczna miłość".

Anime o polskim franciszkaninie Zenonie Żebrowskim, który był świadkiem ataku atomowego na Nagasaki, niósł pomoc ofiarom ataku a następnie zajmował się opieką nad japońskimi sierotami.
Scena zniszczenia Nagasaki od 5:11. Ponieważ to budżetowa produkcja "family friendly" to scena ataku atomowego nie jest tak mocna jak ta z "Bosonogiego Gena".

RE: Potęga atomu - temat agregacyjny - zdzichon - 06-01-2025

Wg mnie ścisła czołówka w tematyce. Jak ktoś nie widział to ostrzegam, że strasznie ponure gówno :)

Cytat:Miracle Mile...

Kurde, muszę sobie odświeżyć, bo pamiętam że to świetny film był

RE: Potęga atomu - temat agregacyjny - Bucho - 06-01-2025

Potwierdzam, Threads to kawal ciezkiego filmu, dostepny na CDA i tubie, jezeli ktos chce sobie na lapku obejrzec. W sumie kompletnie mi ten film umknal, gdy polecalem The Day After, choc z tylu glowy mialem, ze jest przeciez brytyjski klasyk w podobnych klimatach. Bardzo dobra wrzutka.

RE: Potęga atomu - temat agregacyjny - Snappik - 06-01-2025

Threads to jeden z najcięższych filmów jeśli chodzi o atmosferę i przemyślenia po seansie. Ostatnio widziałem go z 10 lat temu i szczerze pisząc nie wiem czy mam ochotę na taką dawkę deprechy. To również film z gatunku "nie do zrimejkowania". Po prostu nie da się odtworzyć tego klimatu tamtych czasów.

RE: Potęga atomu - temat agregacyjny - zdzichon - 06-01-2025

Mnie też sponiewierał i też nie mam zamiaru powtarzać. Wystarczą mi lekko mgliste flashbacki.

RE: Potęga atomu - temat agregacyjny - Żółte Krzesło - 27-02-2026

Nowy film dokumentalny o Fukushimie od HBO.

Potęga atomu - temat agregacyjny - Nemo - 27-02-2026

Z filmów to dorzucę jeszcze Day One z 1989.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk