![]() |
|
Lalka (2026) vs Lalka (Netflix) - która Lalka lepsza? - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy polskie (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-polskie--13) +--- Wątek: Lalka (2026) vs Lalka (Netflix) - która Lalka lepsza? (/Thread-Lalka-2026-vs-Lalka-Netflix-kt%C3%B3ra-Lalka-lepsza--6675) |
Lalka (2026) vs Lalka (Netflix) - która Lalka lepsza? - Pelivaron - 15-04-2025 Jak wiadomo powstaje nowa "Lalka". Po Dorocińskim przyszła pora na kolejne nazwisko w obsadzie. PROSZĘ PAŃSTWA... Izabelę Łęcką zagra Kamila Urzędowska! Zdjęcia do "Lalki" rozpoczną się w sierpniu 2025 roku. Powstanie kinowy film oraz serial, który będzie pełną wersją produkcji. Za kamerą stanie Maciej Kawalski Wcześniej postać tę kreowały na ekranie Beata Tyszkiewicz oraz Małgorzata Braunek. RE: Lalka (2026?) - Krismeister - 15-04-2025 Ale trafiłem, bardzo dobry wybór RE: Lalka (2026?) - Doppelganger - 15-04-2025 Właśnie myślałem o tym aby założyć ten temat. Jestem pełen najgorszych przeczuć - serial jest rewelacyjny, Kamas to idealny Wokulski, tak samo jak Braunek. O Pawliku nie będę już nawet pisać bo to rola życia. Nie jestem przekonany do Dorocinskiego - uroda taka nie do końca słowiańska, ta Urzędowska też nie wiem... Wolałem już tę Emmę Giegżno. Szkoda że Tamara Arciuch ma już pod 50tke bo byłaby idealną Izabelą Łęcką. Widziałem pierwsze plakaty promocyjne - obrzydliwe AI a reklamujący to hasłem "Epicki romans" pokazują ze nie czytali albo nie zrozumieli nic z serialu/książki i wróży to bardzo źle. RE: Lalka (2026?) - Pelivaron - 15-04-2025 Ale nie ma chyba jeszcze plakatów promocyjnych, no bo jak... Poka, jak masz gdzieś na podorędziu RE: Lalka (2026?) - Dr Strangelove - 15-04-2025 Meh, ale ja się nic wielkiego nie spodziewam. Poza tym to nie jest jakaś wymagająca rola i wystarczy jak będzie dobrze wyglądać i pachnieć, więc pewnie ze 20 aktorek by spokojnie dało radę. No i ja chyba wolałbym jakąś szaloną uwspółcześnioną wersję, niż kostiumową ramotkę, która ani filmu ani przede wszystkim serialu i tak nie przebije. Wokulski jako ciężko tyrający szef potężnego korpo, ona jakaś latawica z kontami na instagramie i onlyfans, jej stary zasłużony, ale spłukany przedsiębiorca, Rzecki nie potrafiący się odnaleźć w dzikim kapitalizmie i wspominający dawne czasy "Solidarności" i walki z komuną... Jakiś znakomity reżyser mógłby z tego zrobić coś świeżego i fajnego. RE: Lalka (2026?) - Pelivaron - 15-04-2025 (15-04-2025, 10:30)Dr Strangelove napisał(a): No i ja chyba wolałbym jakąś szaloną uwspółcześnioną wersję, niż kostiumową ramotkę, która ani filmu ani przede wszystkim serialu i tak nie przebije. aż mi dygnął, oglądałbym... pisz skrypt!! RE: Lalka (2026?) - simek - 15-04-2025 Meh, ta laska to taki najbezpieczniejszy, nudny wybór, ale równocześnie dosyć kiepski, bo ona jest już po trzydziestce. (15-04-2025, 10:17)Doppelganger napisał(a): Szkoda że Tamara Arciuch ma już pod 50tke bo byłaby idealną Izabelą Łęcką.W ogóle w starszym pokoleniu mamy kilka charakternych aktorek, taka Katarzyna Warnke też by się nieźle nadała, a ta Urzędowska nie jestem przekonany, zresztą wiem o niej tyle, że jest całkiem ładna i przyzwoicie gra - może to wystarczy. W pełni zgadzam się z doktorem, że tutaj przydałaby się jakakolwiek odwaga w podejściu do tematu, bo zrobienie grzecznej, klasycznej adaptacji skończy się na powtórce z poprzednich ekranizacji, tylko o dwa poziomy niżej. Odwagi zapewne starczy na wstawienie jakiegoś murzyna na drugim-trzecim planie i zrobienie z którejś z nieważnych postaci geja :P RE: Lalka (2026?) - Doppelganger - 15-04-2025 (15-04-2025, 10:20)Pelivaron napisał(a): Ale nie ma chyba jeszcze plakatów promocyjnych, no bo jak... Poka, jak masz gdzieś na podorędziu Możliwe ze to było zrobione przez "fanów" bo to było brzydkie AI, nie pamietam gdzie to widziałem, pewnie na Twitterze. Nie ma wg mnie możliwości odwzorowania tego klimatu XiX Warszawy. Ta muzyka Kurylewicza która uderza od pierwszej sekundy, te ryciny starej Warszawy, to jest absolutnie piękne, ten serial jest genialny. Właśnie sobie go włączyłem, aż się płakać chce. Btw. kumpel mi podrzucił ofertę na cale możliwe VOD/Live TV, wszystko w jednym miejscu. Jak ktoś zainteresowany, to priv. RE: Lalka (2026?) - Doppelganger - 15-04-2025 (15-04-2025, 10:32)Pelivaron napisał(a):(15-04-2025, 10:30)Dr Strangelove napisał(a): No i ja chyba wolałbym jakąś szaloną uwspółcześnioną wersję, niż kostiumową ramotkę, która ani filmu ani przede wszystkim serialu i tak nie przebije. Wokulski próbuje zbliżyć się do Łęckiej, inwestując w marki modowe, wspierając eventy i fundując jej kolejne podróże do Dubaju, Mykonos i na Bali. Robi to wszystko, licząc, że zyska jej uznanie, a może i miłość. Równolegle, jego firma wchodzi w koalicję z chińskimi inwestorami – ku przerażeniu Rzeckiego, który uważa to za zdradę narodową. Wokulski staje przed dylematem – czy iść dalej drogą biznesowego sukcesu, czy uciec w „prawdziwe” życie, którego symbolicznie uosobieniem staje się dla niego Łęcka. Stopniowo odkrywa jednak, że jej świat to iluzja, pusta poza. W międzyczasie jeden z jego start-upów staje się obiektem śledztwa CBA, a tabloidy zaczynają rozpisywać się o jego romansie z „dziewczyną z OnlyFans”. Rzecki umiera na zawał po przeczytaniu o fuzji WOKUL TECH z międzynarodowym gigantem, symbolicznie kończąc epokę „romantycznych idealistów”. RE: Lalka (2026?) - Phlogiston2 - 15-04-2025 Laska daje swoja twarz największym thotom polskiej literatury lol ciekawe czy będą probowali przedstawic Wokulskiego jako creepy stalkera/ruską onucę RE: Lalka (2026?) - Dr Strangelove - 15-04-2025 (15-04-2025, 10:32)Pelivaron napisał(a): aż mi dygnął, oglądałbym... pisz skrypt!! Postaram się, aczkolwiek bez subtelnego wyczucia to mógłby wyjść jakiś mocno przerysowany paździerz :D No i wojnę na wschodzie też mamy więc Wokulski nadal spokojnie może dostarczać żarcie walczącym. Pytanie tylko czy Ukrom czy Ruskim ;) Ciekawe czy się przyłożą porządnie do efektów komputerowych czy całość poza pomieszczeniami będzie walić plastikiem na kilometr. RE: Lalka (2026?) - Mefisto - 15-04-2025 (15-04-2025, 10:17)Doppelganger napisał(a): Szkoda że Tamara Arciuch ma już pod 50tke. Kurde, serio? Kiedy to się stało? <patrzy w lustro> Ech... (15-04-2025, 10:34)simek napisał(a): Odwagi zapewne starczy na wstawienie jakiegoś murzyna na drugim-trzecim planie i zrobienie z którejś z nieważnych postaci geja :P Mogę się założyć, że zrobią tak jak z Chłopami, czyli piekło kobiet i parcie na feminizm. Ba! Pewnie się okaże, że Wolski nie będzie głównym bohaterem już - tak jak z Kleksem zrobili. Całe to środowisko nie zaszczepiło się przecież na lewactwo, więc jest obłożnie chore na mózg. RE: Lalka (2026?) - Doppelganger - 15-04-2025 (15-04-2025, 10:20)Pelivaron napisał(a): Ale nie ma chyba jeszcze plakatów promocyjnych, no bo jak... Poka, jak masz gdzieś na podorędziu Zobacz to obrzydlistwo: https://film.org.pl/kmf/o-nowej-adaptacji-lalki-plakat-prawde-ci-powie Odys napisal artykul! RE: Lalka (2026?) - Mefisto - 15-04-2025 To czemu wklejasz linka? Chcesz, żebyśmy dostali tomasza raczka? RE: Lalka (2026?) - Doppelganger - 15-04-2025 Zajęło mi dokładnie 30 sekund i dobry prompt do AI aby zrobić lepszy plakat. Może to mnie powinni przyjąć? RE: Lalka (2026?) - Pelivaron - 15-04-2025 Urzędowska spoko, bezpieczny wybór, ale Vanessa Aleksander byłaby chyba lepsza akurat do tej roli. RE: Lalka (2026?) - Doppelganger - 15-04-2025 Ma rewelacyjny talent komediowy i jest bardzo zdolna, wiec kto wie... RE: Lalka (2026?) - Pelivaron - 15-04-2025 No i ma bardziej suczowaty vibe. RE: Lalka (2026?) - OGPUEE - 15-04-2025 (15-04-2025, 10:30)Dr Strangelove napisał(a): Wokulski jako ciężko tyrający szef potężnego korpo, ona jakaś latawica z kontami na instagramie i onlyfans, jej stary zasłużony, ale spłukany przedsiębiorca, Rzecki nie potrafiący się odnaleźć w dzikim kapitalizmie i wspominający dawne czasy "Solidarności" i walki z komuną...Żeby 3/4 polonistów i parapatriotów dostałoby zawału, że ktoś robi zamach na święty kanon?! A tak nawiasem mówiąc, to bym z chęcią obejrzał. W podobnym tonie bym zrobił Granicę Nałkowskiej, bo fabuła też w gruncie rzeczy ponadczasowa, zwłaszcza jak motyw skurwienia się polityką. (15-04-2025, 11:59)Phlogiston2 napisał(a): ciekawe czy będą probowali przedstawic Wokulskiego jako creepy stalkera/ruską onucęNa pewno to zrobią. Może nie onucę, ale stalkera na pewno. Szczególnie, że młodzież coraz częściej dostrzega, że Łęcka miała prawo odrzucić zaloty jakiegoś dwa razy starszego dziada. Do tego samego wniosku doszła moja starsza siostra 10 lat temu, zanim zaczęto kwestionować treści kanonu lektur. Będzie zdziwiony, jeśli tak nie będzie i w zamian dostaniemy bezpieczną, nudną ekranizację służącą jedynie za zastępstwo książki dla leniwych uczniów. RE: Lalka (2026?) - Rudy102 - 15-04-2025 Nie spodziewam się niczego dobrego, nowoczesne wersje starych klasyków ugniecione kolanem tak, żeby zmieściły się do pudełka z nazwą "modern audience". Obejrzałem ostatnio nową, wspaniałą wersję "Znachora". Stara wersja Hoffmana to takie moje "guilty pleasure", jeżeli klikam po kanałach w TV i trafię przypadkiem, to już dalej nie klikam, Dialogi między Bińczyckim a Ładyszem (Prokop w filmie) to dla mnie czysta magia. W nowej wersji, tej dla modern audience Prokopa nawet nie ma, są za to "silne i niezależne kobiety" w ilościach hurtowych, do porzygania... |