![]() |
|
The Uprising (2026), reż. Paul Greengrass - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +--- Wątek: The Uprising (2026), reż. Paul Greengrass (/Thread-The-Uprising-2026-re%C5%BC-Paul-Greengrass--6757) Strony:
1
2
|
The Uprising (2026), reż. Paul Greengrass - slepy51 - 16-07-2026 ![]() Najnowszy film Paula Greengrassa z bardzo ciekawą i utalentowaną obsadą (Andrew Garfield, Jamie Bell, Stephen Dillane, Tom Hollander, Cosmo Jarvis, Thomasin McKenzie, Jonny Lee Miller, Woody Norman, Katherine Waterston) rozgrywający się w średniowiecznej Anglii i opowiadający o mającym miejsce w 1381 roku powstaniu Wata Tylera znanym też jako Peasants' Revolt. Bezpośrednim powodem jego wybuchu było nałożenie podatku pogłównego, ponowne obarczenie chłopów pańszczyzną i ustalenie płacy wyrobników na niskim poziomie - stąd jeden chłop się wkurwił, zebrał resztę podzielających jego poglądy co oczywiście nie spodobało się będącemu wtedy u władzy królowi Ryszardowi II. Dziś dali zwiastun, który trzeba przyznać zaskakuje: Wzorem tych trochę bardziej cenionych kolegów po fachu Greengrass mógł bowiem postawić na różnorodność i inkluzywność, jednak jak widać postanowił inaczej i jest to swego rodzaju odświeżający powiem we współczesnym Holly. Oczywiście pewnie recenzje i odbiór krytyków już taki przychylny nie będzie a i o nagrody walczyć będzie zdecydowanie ciężej ale trzeba docenić bo pokazuje na przykładzie, że tak obecnie też można i trzeba tylko chcieć. A czy film sam w sobie będzie dobry? Ciężko po tej zajawce stwierdzić - znów niestety mamy do czynienia ze średniowieczem usyfionym w tym szaro-burym filtrze, który mogliby już sobie darować, nie wiem też, jak w takiej historycznej opowieści sprawdzi się ten charakterystyczny dla tego konkretnego reżysera reporterski, mocno dokumentalny styl i kręcenie z ręki. Jak zwykle w takich przypadkach poczekamy, zobaczymy - póki co mimo wszystko zapowiada się to co najmniej interesująco. Premiera w Stanach zaplanowana została na 11 września tego roku. RE: The Uprising (2026), reż. Paul Greengrass - michax - 18-07-2026 (16-07-2026, 18:02)slepy51 napisał(a): nie wiem też, jak w takiej historycznej opowieści sprawdzi się ten charakterystyczny dla tego konkretnego reżysera reporterski, mocno dokumentalny styl i kręcenie z ręki. Trochę mi się skojarzył zwiastun z kostiumowymi dziełami Ridleya Scotta. Ostatni film Greengrassa to była dobra rozrywka, ten z autobusem, ale to typowa produkcja dla tego reżysera. Jedyny raz gdy reżyser próbował czegoś innego to western z Tomem Hanksem Nowiny ze świata i może to nie bylo kino historyczne, ale jednak coś innego. Pamiętam, że to był najbardziej spokojny film Greengrassa, film miał wolne tempo, pozbawiony prawie w ogóle scen akcji i bez trzęsącej się kamery. Wydaje mnie się, że recenzji nie miał najlepszych, może przez to jak różnił się od innych filmów twórcy Bourne'a, ale mnie się podobał. RE: The Uprising (2026), reż. Paul Greengrass - Mefisto - 18-07-2026 Nie miał, bo był durny jak but i przepełniony ideololo kompletnie oderwaną od rzeczywistości, którą chce pokazywać. RE: The Uprising (2026), reż. Paul Greengrass - simek - 18-07-2026 News of the World to była bieda straszna. Dla tematyki obejrzę, ale zwiastun mnie jakoś nie porwał, za dużo zbędnego CGI. RE: The Uprising (2026), reż. Paul Greengrass - Gieferg - 18-07-2026 Już sama tematyka sprawia, że mam to chęć obejrzeć, a że nie reżyseruje Nolan to pewnie obejrzę :P (chociaż Bourne'a też nigdy nie lubiłem). RE: The Uprising (2026), reż. Paul Greengrass - Bucho - 14-08-2026 Powiem wam, ze gdyby Muzoli pokazywac tak jak Europejczykow (zwlaszcza Anglosasow) w tych historycznych filmach to pojawiloby sie wycie, ze to jakas forma kolonijnego upokarzania. I ten film, przynajmniej na poziomie kostiumow wyglada jak takie wlasnie upokarzanie, ale Europejczykow. Kolejna produkcja, gdzie kazdy wyglada jak z jakiegos jebanego Monty Pythona: Dobre podsumowanie problemow, ktore juz widac w trailerze i nie tylko: RE: The Uprising (2026), reż. Paul Greengrass - Snappik - 26-08-2026 Producenci prawdopodobnie zepsuli całą niespodziankę kryjącą się za oryginalnym tytułem i postanowili do niego dopisać "Witness the rise of Robin Hood". Kurtyna. RE: The Uprising (2026), reż. Paul Greengrass - zombie001 - 26-08-2026 Dzięki Bogu, że ostatni Robin Hood był takim niesamowitym komercyjnym sukcesem, bo w przeciwnym wypadku, to podpięcie pod markę niewiele by dało i Greengrass dalej byłby w dupie... A nie czekaj.. Robin Hugh to też był flop :D RE: The Uprising (2026), reż. Paul Greengrass - shamar - 26-08-2026 Dlaczego ma mnie interesować film o jakimś powstaniu wieśniaków na bryt-wyspach? Czy ich by interesowały chłopskie powstania w Najjaśniejszej Rzeczypospolitej? Nie. Więc widły im w plecy. RE: The Uprising (2026), reż. Paul Greengrass - Scheckley - 26-08-2026 No jak to nie pójdziesz obejrzy jak to chłopom było źle pod każdą szerokością geograficzną? RE: The Uprising (2026), reż. Paul Greengrass - OGPUEE - 26-08-2026 (26-08-2026, 17:32)shamar napisał(a): Czy ich by interesowały chłopskie powstania w Najjaśniejszej Rzeczypospolitej? Czy nie licząc rabacji galicyjskiej były jakieś w Polsce? RE: The Uprising (2026), reż. Paul Greengrass - marsgrey21 - 26-08-2026 Po Robin of Sherwood każda adaptacja wydaje się bezstylowym gównem. RE: The Uprising (2026), reż. Paul Greengrass - Gieferg - 26-08-2026 Nawet w przypadku Janosika znajduję jakieś plusy w tej nowszej wersji (i nawet mam ją na blu na półce), ale w przypadku Robin Hooda - no niestety - nie było żadnej godnej uwagi wersji po RoS (nie licząc Facetów w rajtuzach, którzy mają niezłe momenty no ale wiadomo - parodia to jednak osobna kategoria - Książe złodziei to gówno jakby ktoś pytał, film Scotta jeszcze większe gówno, a ten co po nich wyszedł to już gówno absolutne. Tak więc w momencie jak się okazało, że to ma być Robin Hood, jakoś odechciało mi się oglądać. RE: The Uprising (2026), reż. Paul Greengrass - shamar - 27-08-2026 (26-08-2026, 21:44)Scheckley napisał(a): No jak to nie pójdziesz obejrzy jak to chłopom było źle pod każdą szerokością geograficzną? Niestety. Myślałem, że se ludzie jaja robią z tym Robinem w hoodzie. O JA PIERDOLE. Cóż za twist w historii kina. A więc strzały im w dupy. A przecie przed chwilą był "Robin Hood" z Jackmanem. RE: The Uprising (2026), reż. Paul Greengrass - marsgrey21 - 27-08-2026 Ten tytuł to jest też zajebisty. upRISING: the RISE of robin hood. RE: The Uprising (2026), reż. Paul Greengrass - Gieferg - 27-08-2026 Zdaje się, że z tym Robin Hoodem to tylko chwyt marketingowy (może żeby bardziej zainteresować Amerykanów) że niby o wydarzeniach, które zainspirowały legendę (co też nie ma sensu, bo ta jest zdaje się nieco starsza niż te wydarzenia o ile pamiętam :P), bo oficjalne stanowisko wytwórni jest takie, że to nie jest dosłownie Robin Hood. RE: The Uprising (2026), reż. Paul Greengrass - simek - 27-08-2026 Mi to robi dokładnie zero różnicy czy to o Robin Hoodzie, czy nie. Filmem wciąż jestem zainteresowany, bo po prostu wygląda całkiem sensownie. RE: The Uprising (2026), reż. Paul Greengrass - Dr Strangelove - 27-08-2026 Ja również mam w dupie czy to film o Robin Hudzie czy nie. Jak będzie dobry może być i o Zawiszy Czarnym. RE: The Uprising (2026), reż. Paul Greengrass - slepy51 - 27-08-2026 ![]() Ok, niech spierdalają. RE: The Uprising (2026), reż. Paul Greengrass - simek - 21-09-2026 Nie będzie polskiej premiery? Tak sobie zerkam na Filmweb kiedy to w ogóle ma się pokazać, światowa premiera trzy tygodnie temu, a polskiej daty brak... |