![]() |
|
Kiler i Kiler-ów 2-óch - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy polskie (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-polskie--13) +--- Wątek: Kiler i Kiler-ów 2-óch (/Thread-Kiler-i-Kiler-%C3%B3w-2-%C3%B3ch--680) Strony:
1
2
|
Kiler i Kiler-ów 2-óch - Maik - 22-09-2007 Topic zaczynam bo obiły mi się o uszy plotki że powstaje "Killer 3". Pierwszy "Kiler" Machulskiego to jedna z moich ulubionych Polskich komedi. Po latach nie prezentuje się już tak porządnie ale jednak swój urok ma, bawi i tylko szkoda że zaczeła beznadziejną na komedie o mafii... Drugi "Kiler" w sumie mi się całkiem podobał. Barwna atmosfera, humor bardziej zwariowany, sporo naciągnięć ale pasują do całośći. Jak wypadnie trzeci? Tylko czas pokaże... - Hitch - 22-09-2007 Scenariusz calkiem niezly jesli chodzi o jedynke ale wszystko poza sfera artystyczna kuleje. I to glowna bolaczka polskich filmow rozrywkowych - archaiczna strona techniczna. Kiepskie udzwiekowienie i montaż. Dwojka jest przeszarżowana i naszpikowana pierdołami czestokroc trudnymi do przelkniecia. Pazura wiecej pajacuje niż gra, w sumie tak samo reszta obsady ze zwariowana nimfomanka na czele. Trojka jesli powstanie, w co szczerze watpie, wolalbym zeby poszla w strone absurdalnej parodii w stylu Nagich Broni a nie szarżowaniu i robieniu z calej obsady cyrku. - Sighrolf - 22-09-2007 Hitch napisał(a):Trojka jesli powstanie, w co szczerze watpie, wolalbym zeby poszla w strone absurdalnej parodii w stylu Nagich Broni a nie szarżowaniu i robieniu z calej obsady cyrku. Czy ty widziałeś kiedyś w Polsce absurdalne komedie? Albo choć cień absurdu w komediach? Odpada, polska komedia jest o chlaniu, jaraniu, mafii podwórkowej etc., Polacy śmieją się tylko z karykatury samych siebie. Może dlatego cała polska komedia tak kuleje? - Mefisto - 22-09-2007 Sighrolf napisał(a):Czy ty widziałeś kiedyś w Polsce absurdalne komedie? Albo choć cień absurdu w komediach? 2 słowa: Stanisław Bareja :P - Maik - 23-09-2007 Sighrolf napisał(a):Odpada, polska komedia jest o chlaniu, jaraniu, mafii podwórkowej etc., Polacy śmieją się tylko z karykatury samych siebie. Może dlatego cała polska komedia tak kuleje?Właśnie. W tym problem. Ja np. jestem Polakiem a mnie mafie i chlanie nie bawi... A w każdym razie nie tak jak jest w tych komediach to pokazane. A absurdu to było nieco w "Kiler-ów 2-óch" [np. co że facet nagle zmienia strój w ułamku sekudny] i u wspomnianego Barei ["też kiedyś byłem murzynem"] Ogólnie w PRL-u robili fajne, lekkie komedie z ukazaniem świata w krzywym zwierciadle... A teraz uwzieli się by na siłe trzymać się i podkreślać realia i syf z tego wychodzi. Także (pisałem już o tym kiedyś) atmosfera w tych komediach często wydaje się bardziej smutna niż wesoła. - military - 23-09-2007 Absurd? Jeden dialog: - Przepraszam, przepraszam, syn właśnie mi się urodził. - O, a ile waży syn? - Dwanaście kilo. - ... Słuszną linię ma nasza władza. :) A co do Kilera - pierwsza część bardzo dobra, sprawnie zrealizowana, z niezłą muzyką, ciekawą intrygą. Druga niestety się kupy nie trzyma i nie jest nawet w 1\100 tak zabawna jak poprzednik. - desjudi - 23-09-2007 nieprawda, dwójka jest tak samo dobra, jak jedynka 8) - Jakuzzi - 23-09-2007 Nieprawda, dwojka to mniej zabawna i swieza kalka jedynki. 8) - military - 23-09-2007 Wyskoczcie na gołe klaty! :) W dwójce tylko jedna rzecz mnie śmieszyła: Jose Arcadio Morales, czy jak mu tak było - i wszystko co z nim związane. - Green_Eyes - 23-09-2007 eeee tam... Zarówno jedynka jak i dwójka to swietna rzecz. Swoja drogą swojego czasu było strasznie głośno o kręcenie remake'u Kilera w USA, że ponoć wykupili prawa i ... no właśnie. Nie wie ktoś jak ta akcja się skonczyła? A raczej dlaczego sie skonczyla? - Bzyku - 23-09-2007 - Buenos Dias senior Siarrra... - Buenos Aires... :lol: - Ronaldo - 27-02-2008 military napisał(a):. Druga niestety się kupy nie trzyma i nie jest nawet w 1\100 tak zabawna jak poprzednik. Tu się niezgodzę, Druga część jest lepsza od pierwszej, o wiele więcej zabawnych scen i dialogów, czyli tego co jest kwintesencją dobrej komedii. - Maik - 22-04-2008 Odświeżyłem sobie jakiś czas temu obie części i powiem szcze że jednak wolę dwójkę... Całość barwniejsza, bardziej zakręcona fabuła i powiem coś z czym pewnie połowa sie nie zgodzi ale wogóle nie razi w niej ta "na siłę podkreśłana Polskość" jaką czuć w większości Polskich komedii... - Bodzio - 22-04-2008 Podobno Amerykanie chcieli zrobić remake "Kilera", a główną rolę miał zagrać Will Smith. Pierwsza część rzeczywiście nieporównywalnie lepsza. Ma niesamowity klimat, jak w poprzednich filmach Machulskiego. - Scavenger - 23-04-2008 Jak dla mnie najlepsze polskie komedie - oprócz rzecz jasna twórczości Barei. Śmieje się za każdym razem gdy je oglądam - nigdy nie przepuszczę gdy leci w tv, a rzadko zdarza mi się włączać ten szatański wynalazek. Niesamowita ilość kultowych scen, tekstów (pod tym względem znowu - lepszy jest tylko Bareja). Amerykańską wersję miał wyreżyserować Barry Sonnenfeld, ale wszyscy wiemy co z tego wyszło. Moim zdaniem Kiler - tak jak Miś - to komedie o Polakach dla Polaków. I nie jest to ksenofobiczna uwaga, tylko stwierdzenie faktu. No bo, który Amerykanin zrozumie taki tekst: -Kiler's dead. -Jak to zdechł?! Coś ty tam narobił?! - Tyler Durden - 24-04-2008 Bzdura, fabuła "Kilera" była jak najbardziej przekładalna na potrzeby zachodniego widza, ponieważ w dużej mierze opierała się na wytworach tamtejszego kina akcji. A Amerykanin nie musiałby rozumieć tych dialogów, ponieważ w remake'u zwyczajnie by ich nie wykorzystano. Ideą remake'ów nie jest dokładne skopiowanie oryginalnego filmu, przy wykorzystaniu znanych aktorów, ale sięgnięcie po materiał wyjściowy, który się już raz sprzedał i przy delikatnym(bądź nie) skorygowaniu go, zarobienie na nim na innym rynku. - Bodzio - 25-04-2008 Phil napisał(a):No, dobra.. ale nikt nie śpiewa, tak jak Stuhr 8) No i nikt nie jest tak brzydki jak Kiersznowski. - Scavenger - 25-04-2008 Kiler bez dowcipów językowych nie byłby Kilerem. Postać Siary i jego łamanej angielszczyzny to solidna dawka śmiechu. Tego nijak się nie da powtórzyć, a Kiler bez Siary to gorzej jak Lipski bez Siary! Prawdopodobnie amerykański rimejk powieliłby tylko główną linię fabularną, a to za mało na sukces. Chociaż Will Smith faktycznie gwarantuje paredziesiąt milionów dolców więcej. - Snuffer - 25-04-2008 Uwielbiam. Obie części po równo, no i to świetny film do wielokrotnego oglądania :) Wątpię w powstanie trójki, ale jeśli tak to z chęcią obejrzę ;) RE: Kiler i Kiler-ów 2-óch - Kryst_007 - 10-11-2022 https://rozrywka.wprost.pl/filmy/10947886/cezary-pazura-potwierdza-powstaje-3-czesc-kultowego-kilera.html Hmm... Jeśli Rewiński zechce wrócić z emerytury, a Stuhr nie pójdzie za kratki to może ma to sens. |