Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
A jednak żyje - tekst military'ego i dyskusja o SF - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Ogólne dyskusje filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Og%C3%B3lne-dyskusje-filmowe--25)
+--- Wątek: A jednak żyje - tekst military'ego i dyskusja o SF (/Thread-A-jednak-%C5%BCyje-tekst-military-ego-i-dyskusja-o-SF--725)

Strony: 1 2 3 4 5 6

A jednak żyje - tekst military'ego i dyskusja o SF - military - 21-10-2007

Temat wydzielony z "Nowości na stronie".

Ehm... Chciałem tylko zapytać, kiedy ktoś da link do mojego tekstu na stronę. ;)

- Glut - 21-10-2007

To nie marudź tylko sam daj. A masz na myśli PT? Do tego już był link, od DUXa.

- military - 21-10-2007

Glut, nie mogę edytować głównej strony KMF żeby wstawić tam odnośnik do już obronionego i wrzuconego na serwer, ale niepodlinkowanego tekstu.

- Mental - 21-10-2007

dobra, ja załatwie sprawe:

panie i panowie, oto debiut military'ego na stronie, moim zdaniem jeden z najgorszych tekstów, jakie czytałem :) nie nadaje sie nawet do podcierania dupy :)

http://www.film.org.pl/prace/planet_terror.html

- military - 21-10-2007

Nie ten tekst, giganci intelektu. :)

- Karol - 21-10-2007

Cytat:Glut, nie mogę edytować głównej strony KMF żeby wstawić tam odnośnik do już obronionego i wrzuconego na serwer, ale niepodlinkowanego tekstu.

Ale tutaj ten link chyba możesz wrzucić, co nie? ;)

- military - 21-10-2007

No właśnie nie wiem - czy mam z tym czekać do "premiery" czy co. ;) Zresztą gdzieś mi go wcięło i sam nie mogę sobie na ten tekst zerknąć.

- Karol - 21-10-2007

A czemu nie? W końcu to twój tekst i zawsze możesz go sobie przedpremierowo zaprezentować.

Jakiego to filmu recenzja? Albo artykuł/analiza/itp.?

- Mierzwiak - 21-10-2007

military napisał(a):No właśnie nie wiem - czy mam z tym czekać do "premiery" czy co. ;) Zresztą gdzieś mi go wcięło i sam nie mogę sobie na ten tekst zerknąć.
Show me the review!

- military - 21-10-2007

Ma tytuł "A jednak żyje", nie wiem do jakiego działu go zaliczył bodajże Alieen - chyba do artykułów, bo to artykuł. :)

- Karol - 21-10-2007

Nie mów, że to o tym horrorze o niemowlaku-zabójcy :D.

edit: no na szczęście mamy do czynienia z czymś lepszym, hehe:

PRZEDPREMIEROWO

A jednak żyje - o kondycji kina science-fiction:
http://www.film.org.pl/prace/a_jednak_zyje.html

autor: Military

- Mefisto - 21-10-2007

bardzo przyjemny tekst obalający paplaninę dwóch pań, które dla mnie na kinie zupełnie się nie znają, jak zresztą połowa dziennikarzy w naszym kraju (Kina i Filmu nie liczę). Jeno to zdanie mnie drażni, bo powoduje, że military zalicza wpadkę ze znajomości sf:
Cytat:Przed "Jurassic Parkiem" nie występowały w niej dinozaury, przed "Matrixem" rzadko podejmowano temat zniewolenia ludzkości przez maszyny.

- Mental - 21-10-2007

jeżeli za sci-fi uznać xmeny, transformery i inne kroniki sary konor, to faktycznie sci-fi oddycha pełną piersią :) jeśli natomiast za sci-fi uznać 12 małp albo ludzkie dzieci, to ja kupuje wieniec i ide na pogrzeb.

- military - 21-10-2007

Mef: to uogólnienie, przedtem nie było NAŚLADOWCÓW tego typu "formatów". Nie było boomu na dinozaury, nie było boomu na "follow the white rabbit".

EDIT: A powazniejszymi filmami s-f z dinozaurami sprzed JP były...?

Mental: no niestety, ale s-f to nie tylko to, co ty sobie wybierzesz spośród przedstawicieli gatunku, ale także gnioty, filmy przeciętne, tanie, drogie, zrobione przez amatorów, rzemieślników, artystów, i ogólnie wszystko co wpisuje się w definicję. Gdyby przedstawicielami s-f były same arcydzieła, mielibyśmy 15 filmów w gatunku.

- Mefisto - 21-10-2007

jeśli uogólnienie to ok - przed JP poważniejszych nie było, ale w ogóle występowały i o to mi chodzi.

- Mental - 21-10-2007

military, generalnie utwierdziłeś mnie w przeświadczeniu, że sci-fi zdycha, o ile już nie zdechło. 90% tytułów, jakie przywołałeś, to MOIM ZDANIEM SUBIEKTYWNIE KAŻDY MA SWOJ GUST KTO WIERZY W GUSŁA, TEMU DUPA USCHŁA niewyobrażalne gówna, dla których trzeba by stworzyć osobny gatunek - "bezstresowe filmy dla bogatej młodzieży z LA".

- Mefisto - 21-10-2007

WIDMO! WIDMO! WIDMO S-F!

- military - 21-10-2007

Mental: a na mój gust po 2003 powstało jednak więcej porządnych s-f niż Ludzkie dzieci. Ale olać to. Chodzi o coś innego: s-f wciąż jest modne, popularne, wciąż zaskakuje pomysłami (choćby podróż na słońce), wciąż powstaje. Nie umarło, nie zdycha, nie jest w śpiączce. Zapomniałem chyba wspomnieć o serialach s-f, bo też byłby z tego niezły akapit.

- Mental - 21-10-2007

ah, powstała cała masa filmów dobrych i bardzo dobrych jak choćby A:R, Pitch Black, Ukryty wymiar czy 13 piętro, których niestety nie wymieniłeś. nienawidzę cię :)

- Mental - 21-10-2007

Cytat:modne, popularne, wciąż zaskakuje pomysłami

to samo mogę powiedzieć o horrorach, a MOIM ZDANIEM SUBIEKTYWNIE horror jest bardziej martwy niż sci-fi.

ps: pomysł z podróżą na słońce dowodzi, że następna podróż odbędzie się na słońcu do czarnej dziury. jesli to ma być pomysłowość sci-fi w XXI wieku to MOIM ZDANIEM sci-fi nie istnieje.