Jak oni to zrobili...
Muszę Cię zmartwić, ale raczej Ci się nie uda.
Przez dosyć długi czas interesowałem się techniką produkcji filmowej i tworzenia efektó specjalnych i trochę na ten temat czytałem. Na początek polecam forum efix.pl (tam jest milion takich pytań i miliard odpowiedzi- jak zrobić lateksowe maski, stroje szturmowców, miecze świetlne, stroje itd itd)

Ogólnie to idzie tak:
1. Żeby część charakteryzacji, którą chcesz przykleić pasowała idealnie do twarzy, wykonujesz odlew twarzy w glatzanie (materiał, którego używają np. ortodonci do robienia odlewów zębów- drogi i delikatny), który później usztywniasz bandażami gipsowymi. Kiedy forma stwardnieje ściągasz ją i robisz pozytyw (czyli odlew twarzy z odcisku).

2. Na powstałym modelu twarzy wyklejasz np. z plasteliny (albo jakiegoś lepszego materiału glinopodobnego) części charakteryzacji (np wystające blizny etc).

3. Po zakończeniu punktu 2, robisz odlew swojego modelu z przyklejonymi formami z plasteliny tak, jak w punkcie 1.

4. Do powstałej formy nalewasz płynnego lateksu (są odmiany, które zastygają na zimno i takie, które trzeba podgrzewać w specjalnym piecu) i dociskasz formą głowy bez dodatków plastelinowych. W ten sposób nadmiar lateksu wypływa, a pozostają tylko części, które będziesz chciał przykleić do ciała.

5. Wycinasz swoje lateksowe kawałki charakteryzacji, malujesz specjalnymi farbami, przyklejasz specjalnym klejem do twarzy, maskujesz makijarzem i voila.

Tańszy sposób- kupujesz plastelinę w kolorze przypominającym skórę. Przyklejasz do twarzy i na niej rzeźbisz w plastelinie. Przykrywasz warstwą makijarzu. Pewnie w końcu odpadnie, ale do ujęć filmowych w warunkach amatorskich się nadaje.

Innymi słowy- takie zabawy to nie na naszą kieszeń.

Odpowiedz
Dzięki za info Guzeppe. Nie chodzi mi żeby to było tak wierne jak w filmie :), ale też nie chcę tylko pomazać twarzy na biało bo to każdy pajac umie zrobić.

Zakupię SynWax i może z tego coś ukulam :)

Odpowiedz
Pierwszy Mad Max. Interesuje mnie sprawa kaskaderów, w scenie na moście, kiedy Max wjeżdża w rozpędzoną grupę motocyklistów mamy ujęcia w spowolnionym tempie. Na jednym z nich widać jak jeden z członków gangu dostaje przednim kołem rozpędzonego motoru w głowę.

[Obrazek: mmxe6.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Ktoś ma jakieś materiały?
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.

Odpowiedz
materiały na temat? to lata 70, a kaskaderka to niebezpieczny zawód - co jeszcze chcesz niby wiedzieć?
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Na temat tej sceny. A co chcę wiedzieć? Skąd w filmie za 350tyś baksów wziął się koleś, który dał się podłożyć pod motor. I czy teraz może chodzić. :)

Odpowiedz
odpowiedź na pierwsze pytanie: bo mu zapłacili i to lubił?
odpowiedź na drugie pytanie: teraz to on może nie żyć albo jest stary i chodzi o lasce na laski :)

poza tym od razu podłożyć - pewnie na planie był wypadeczek, a że nakręcili, to i puścić się dało. To nie czasy Quantum of Solace ;)

Odpowiedz
Przy kreceniu Dobrego, zlego i brzydkiego Eli Wallach ledwo uniknal dekapitacji, a glowe Clinta Eastwooda tylko o centymetry minal kamien odrzucony przez wybuch (wszystko na tasmie). W tamtych czasach po prostu byly nizsze standardy bezpieczenstwa, wiec mozliwe ze twoj kaskader tak naprawde doznal nieplanowanego wypadku.

Znalezione w necie:

"# A stuntman was killed in a motorcycle crash stunt in Mad Max. The crash can be seen in the film."

Byc moze to twoja scena.

Odpowiedz
Widzisz Mefisto? Jednak wartało się spytać. :) Dzięki Military.

Odpowiedz
Glut napisał(a):Widzisz Mefisto? Jednak wartało się spytać. :) Dzięki Military.

patrz post wyżej :roll:

Odpowiedz
Hmm, łotewa. :) IMDB twierdzi że to tylko 'urban myth', jeden z kaskaderów na moście rzeczywiście dostał motorem w łeb, ale nikt ciężkich ran nie poniósł.

Odpowiedz
Pytanie nie z serii "jak", ale "po co?". W jakim celu filmuje sie czasem kule na patyku, z jednej strony lustrzana, a z drugiej matowa? Wiem, ze chodzi cos o odbicia swietlne na cgi, ale czasem wstawia sie tam cos, co swiatla nie odbija jak lustro.

Odpowiedz
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale chodzi o sprawdzenie jak pada/odbija się światło w danej scenie.

Odpowiedz
Nie mylisz się, chodzi o informacje dot. światła i odbić dla obiektów CGI wstawianych w ujęcie.
Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać!
Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam.

Odpowiedz
przy lustrzanych, tylko odbicia, do informacji o świetle używa się takich samych kul tylko matowo białych.

Odpowiedz
- fascynujący making of Benjamina Buttona, który potwierdza dwie rzeczy:

1. Oskar za fx był w pełni zasłużony
2. Nominacja dla Brada Pitta była pomyłką

Odpowiedz
Może tak: OWNED. Doprawdy, nie miałem pojęcia że postać Pitta jest generowana w takim stopniu. Polecam każdemu obejrzeć.

Odpowiedz
Jedno słowo: WOW.

Wygląda to na przynajmniej mini rewolucję w dziedzinie fx. Oscar w pełni zasłużony, chociaż jak już się wie że ta głowa to CGI można dostrzec komputer w ruchu ust:)

Odpowiedz
Czy ktoś oglądał telewizyjnego Spartakusa z 2004 z Goranem Visnijcem? Mam pytanie - jak zrobiono tam Rzym? Chyba zbudowanie miasta wykraczało poza budżet takiej produkcji, tym bardziej, że w jednym ujęciu jest przejście kamery nad całym miastem i pokazują balkon, na którym stoi człowiek, na pewno nie cyfrowy, więc chyba blue screen odpada.

Odpowiedz
Czy ktoś wie, jak nagrano scenę w Twin Peaks, w której Cooperowi śni się, że jest w czerwonym pokoju jako starzec i rozmawia z karłem? Czy dobrze mi się wydaje, że aktorzy czytali kwestie napisane od tyłu, a później puszczono taśmę wstecz, żeby brzmiały jak wypowiadane od przodu, ale dużo dziwniej?

Odpowiedz
Tak było. Aktorzy wypowiadali kwestie od tyłu (nie mam pojęcia jak to zrobili), a potem ich wypowiedzi puszczono od tyłu. Efekt niesamowity. To samo będzie potem z w czasie rozmowy ze zmarłą Laurą.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości