29-06-2009, 21:54
|
Krótka piłka, czyli mini-recenzje
|
|
Wayne's World - 9/10 - dawno się tak nie uśmiałem, najlepsza komedia 90's. Tylko tyle i aż tyle <ok>
Reality Bites - niby Linklater dla ubogich, hollytwoodzki bunt, łopatologia itp - ale, kurde, podobało mi się. Film "robią" głównie dialogi i konstrukcja postaci. Teoretycznie bohaterowie stanowią reprezentację określonych postaw osławionej "generacji x"(luzak - filozof, artystka z zacięciem na zmianę świata, japiszon), ale w trakcie seansu percepcja postaci w occzach widza ulega cięgłej weryfikacji. nikt nie jest jednowymiarowy, każdy może się zmienić, podjąć nieprzemyślane decyzje, zaskoczyć swoim zachowaniem. W sumie najlepszy film Stillera.
7/10
Why are you firing wallnuts at me?
30-06-2009, 22:22 Hitch napisał(a):Serio oczekiwales dramaturgii i wiarygodnosci psychologicznej po "MAMMA MIA"...? Oczekiwać tego jak najbardziej należy od KAŻDEGO filmu, nawet nędznego musicalu. Co najwyżej można było, więdząc że MM to gniot, się tego nie spodziewać. 01-07-2009, 14:24
Mamma Mia to durny, kolorowy gniot z żenującymi, poje****mi żarcikami i z plastikowymi bohaterami granymi przez dobrych aktorów :???: . Scenariusz zastapiono piosenkami Abby. Zmarnowałem 2 godziny życia oglądając to gówno. Ocena:-10/10.
01-07-2009, 14:48
This is Spinal Tap - film jedyny w swoim rodzaju. Rockument na sto dwa. Przy scenie wyboru obrazka pod cover albumu "Smell the Glove" poryczałem się ze śmiechu. Wystarczy to do oceny maksymalnej.
10/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
01-07-2009, 17:05
State of Play - Bardzo fajny, ciężki miniserial. Nieco bolą standardowe ryje znane z produkcji BBC, ale da się to przeżyć. Warto obejżeć, szczególnie, że wkońcu ktoś się pokusił zrobić napisy do tego.
01-07-2009, 20:28
Pan Zemsta - na początku trochę bałem się sięgnąć po ten film, ale po wielokrotnych namowach ze strony swoich znajomych postanowiłem obejrzeć. Film zrobił na mnie niesamowite wrażenie jeśli chodzi o zdjęcia, w całości zbudowany jest obrazami, co bardzo cenie, a ich dopełnieniem są oczywiście piękne, soczyste, kolory. Cała intryga i historia również są świetne, postać głównego bohatera na plus. Bałem się, że to będzie jakaś masakra ( a takich filmów szczerze mówiąc nie lubię w ogóle ), ale na szczęście nie jest źle chociaż zdarzają się sceny dosyć mocne.
8/10, naprawdę warto zobaczyć.
Pixar Blog - http://pixarblogpl.blogspot.com
01-07-2009, 21:18
Oszukać przeznaczenie - Dawniej zrobił na mnie dużo większe wrażenie, teraz jakiś taki nijaki. Ciekawy pomysł, kilka fajnych scen, ale niestety trochę mnie momentami nudził. Kiedyś oceniłem go wyżej a teraz nie mogę mu dać nic więcej niż 6/10
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10 Dla Niej wszystko 7/10 Zanim odejdą wody 6.5/10 Dochodzenie 7/10 Pozdrowienia z Paryża 3/10 Wyspa tajemnic 9/10 The Hurt Locker 7.5/10 Invictus 8/10 Droga 7/10 02-07-2009, 12:07
Bracia Skladanowscy - paradokument Wima Wendersa o trzech braciach, wynalazcach bioskopu, pionierach kina. Cały film podzielony jest jakby na dwie części - jedna z nich, kręcona kamerą z lat dwudziestych, przedstawia całą historię braci, druga część - kręcona już normalnie - to rozmowa z córką Maxa Skladanowskiego, głównego wynalazcy. Jak na dokument to film zrealizowany bardzo przyjemnie, przynajmniej część stylizowana na stary film, ta naprawdę przypadła mi do gustu, druga już mniej. Jeśli ktoś interesuje się historią kina to polecam obejrzeć ( film dołączony był do pomarańczowego boxu Wendersa, który kupiłem w szczególności dla "Nieba nad Berlinem" ).
6/10
Pixar Blog - http://pixarblogpl.blogspot.com
03-07-2009, 13:39
Ucieczka z Nowego Jorku - ten film ma jedną wadę - za dużo wplecionych elementów komediowych. Z całej gamy dowcipnych wstawek udała się tylko końcowa scena z kasetą. Reszta jest mniej lub bardziej dobijająca. Zwłaszcza w zestawieniu z takimi motywami jak np. Snake przypatrujący się bandzie brudasów zabawiających się z zaćpaną kobietą. Tak czy siak klimat manhattańskiego więzienia jest świetny, głównie dzięki genialnej scenografii i stylowi jaki Carpenter nadał poszczególnym miejscom (WTC, Madison Square Garden). Do tego całą gama brudu i syfu, grafitti na ścianach.
8/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
03-07-2009, 14:47
Jaws - mniej więcej co roku o tej porze powracam do tego filmu. Pomimo tekstu Martiego z BTTF "ten rekin i tak zawze był lipny" to oglada sie to znakomicie. Szczególną uwagę wywiera oczywiście drugi akt, poświęcony całkowicie na morderczym polowaniu. Szczwane posunięcie Spielberga z beczkami, które w znacznej częsci rozwiązały problem skomplikowanej realizacji a równocześnie dodały znakomitego realizmu za który kocham ten film.
10/10 03-07-2009, 20:48
Ice Age: Dawn of the Dinosaurs - wobec takich filmów używam (i nadużywam) określenia sympatyczny.
Fabuła niesamowicie prościutka, ale jest naprawdę zabawnie, żadnych wymuszonych popkulturowych gagów, chociaż nawiązań nie brakuje, choćby do Parku Jurajskiego, ale nic na siłę. Sceny z wiewiórem i wiewiórą (momentami autentycznie mistrzowskie jak tango czy bańki) bardzo ładnie wplecione w scenariusz. Zdecydowanie najlepsza część. Efekty 3D bardzo "zwyczajne", żadnych nachalnych chwytów w postaci przedmiotów/postaci wyskakujących z ekranu. Podczas oglądania zwykłej wersji raczej nikt nie pomyśli "O, to ujęcie powstało z myślą o 3D." 03-07-2009, 20:52
True Romance - ehh ten film zawsze bedzie zajebiisty. Mega mieszanka gangsterki, sensacji, romansu, czarnej komediii w mocnej obsadzie - Christian Slater, Patricia Arquette, Dennis Hopper, Gary Oldman, Christopher Walken, Brad Pitt, James Gandolfini, Val Kilmer, Samuel L. Jackson, uff :) Rezyseria Tony Scott, scenariusz Tarantino. O czym ten film to pewnie wiekszosc wie no ale jak ktos nie widzial to film opowiada o Clarensie Worleyu, fanie komiksow i filmow karate, ktory pewnego dnia poznaje Alabame, call girl. Ta okazuje sie miec pewne problemy z alfosnem (nie do poznanie Oldman) wiec Worley (Slater) postawia dac mu do zrozumienia zeby sie odpierd.olil :) A to ledwo poczatek. Mega czad.
9/10 scena z hooperem i walkenem to extraklasa kultu 10/10 03-07-2009, 21:00
Oszukać przeznaczenie 2 - Gorszy od pierwszej części. Trochę komiczny wręcz scen, gra aktorów na niezbyt wysokim poziomie, momentami nudny i przewidywalny, ale chociaż fajne (trochę zabawne) zakończenie. Ogólnie ogląda się go nieźle ale bez rewelacji. 5/10
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10 Dla Niej wszystko 7/10 Zanim odejdą wody 6.5/10 Dochodzenie 7/10 Pozdrowienia z Paryża 3/10 Wyspa tajemnic 9/10 The Hurt Locker 7.5/10 Invictus 8/10 Droga 7/10 04-07-2009, 12:05
Piknik pod wiszącą skałą-
Bardzo dobry film. Zdjęcia, muzyka, gra aktorska- tylko pochwalić. Sporo niedomówień, dużo tropów . Innymi słowy film pozwala na snucie najróżniejszych teorii. Spodobał mi się też co innego; że pod wiktoriańską surowością kryją się wielkie emocje (czyżby nasza rzeczywistość też była takim gorsetem dla Nieznanego?) To były plusy, teraz trochę krytyki. Odnośnie klimatu; owszem bardzo dobry, ale ma wadę: nie przytłoczył mnie. Nawet przez chwilę nie pomyślałem "kurczę, to mogło spotkać mnie". Problemem byli też bohaterowie: Np. sierżant, młody dziedzic i brat Sary wydali mi się... nie dokończeni. Jakby byli dopiero szkicami postaci...(choć Sara nadrabiała za nich wszystkich) Brakowało mi też...akcji. Nie, nie wybuchów, strzelanin itd.-to by zepsuło film. Ja na miejscu bohaterów robiłbym wszystko, byle tylko trafić na trop zaginionych, np. objechał okoliczne więzienia i sprawdził czy nie uciekł stamtąd jakiś popapraniec. Przjerzałbym lokalne archiwa- czy na Wiszącej Skale nie zdarzały się jakieś dziwne zjawiska. A jeśli zawiodły by racjonalne metody, zająłbym się siłami nadprzyrodzonymi; nie dlatego że wierzę; byle coś robić. Pójść do wróżki/egzorcysty/do aborygeńskiego szamana, cokolwiek. Poza tymi zgrzytami to (powtarzam) bardzo dobry film. Ale czy arcydzieło? Nie wiem. 8/10. Pewnie Artemis mnie zabije... 04-07-2009, 20:02
Najwspanialsza Gra w Dziejach - golf to trudny sport. Kto próbował ten wie dlatego szczególnie lubię filmy o tej dyscyplinie (Tin Cup, Caddyshack) i nie mogłem sobie odpuścić w/w filmu.
Obraz opowiada historię Francis Ouimet, młodego chłopaka z robotniczej rodziny, który dostaje szansę gry w amerykańskich mistrzostwach golfa w 1913 roku. Film ma niesamowity klimat, świetne zdjęcia, niezłą muzykę oraz bardzo dobre aktorstwo. Shia LaBeouf pokazuje, że jak nie stroi głupich min u Baya i nie krzyczy ciągle "NO NO NO !" to potrafi zagrać bardzo dobrze. Jego bohater z miejsca zdobywa sympatię i nie sposób go nie lubić. Polecam bo warto. 7.5/10 04-07-2009, 23:45
Oszukać przeznaczenie 3 - Nie wiem jak ocenić. W sumie ogląda się dobrze, ale jest jakiś taki strasznie cukierkowy, kolorowy itp. Dosyć przewidywalny, kilka całkiem udanych scen, fabuła jak zwykle ta sama, czyli lekko naciągana:) Obejrzeć można, zwłaszcza jeśli się widziało 2 pierwsze części. Wydaję mi się trochę lepszy od drugiej części i słabszy od pierwszej, więc niech będzie 5.5/10 :))
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10 Dla Niej wszystko 7/10 Zanim odejdą wody 6.5/10 Dochodzenie 7/10 Pozdrowienia z Paryża 3/10 Wyspa tajemnic 9/10 The Hurt Locker 7.5/10 Invictus 8/10 Droga 7/10 05-07-2009, 12:39
Layer Cake - Naszła mnie ogromna ochota, żeby znowu zobaczyć ten film (co już samo w sobie jest rekomendacją). Guess what? 8/10 - czyli znacznie lepiej, jak poprzednio. Co prawda parę rzeczy/rozwiązań/postaci i ich zachowań nadal mnie irytuje, ale to tylko drobne skazy na świetnej całości. Polecam.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 06-07-2009, 00:04
King Kong kontra Godzilla: Matko jaka tandeta. Godzilla to facet w gumowym stroju i wcale się z tym nie kryje, podobnie Kong Kong. Fabuła głupia, efekty specjalne mizerne - potwory niszczą makietę Tokio, a do jej zbudowania posłużyły najtańsze zabawki z hipermarketu. Swoją drogą, sprawdza się jako komedia.
2/10 06-07-2009, 12:48 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| ALARM! NADCHODZI KOLEJNY REMAKE! czyli wszystko o remake'ach | Mierzwiak | 1,244 | 243,068 |
14-04-2026, 18:15 Ostatni post: shamar |
|
| Pętla czasowa czyli motyw dnia świstaka w filmach | Craven | 91 | 23,802 |
07-08-2025, 14:13 Ostatni post: shamar |
|
| Prekognicja, czyli oceń film, który zaraz obejrzysz | military | 77 | 28,213 |
04-03-2017, 00:43 Ostatni post: Juby |
|
| Dłuższa piłka, czyli coś dla kino maniaków od kino maniaków | wika | 3 | 4,447 |
02-12-2013, 19:10 Ostatni post: Bucho |
|
| Prawdziwy film, czyli istota kina | Bodzio | 22 | 8,744 |
07-08-2011, 20:23 Ostatni post: MauZ |
|
| Starocie filmowe, czyli trochę klasyki | Eorath | 44 | 17,364 |
20-12-2010, 19:03 Ostatni post: szopman |
|
| Krótka piłka, czyli mini-recenzje | military | 6,447 | 721,992 |
11-04-2009, 16:35 Ostatni post: Negrin |
|
| Parada banału, czyli wpływ formy filmu na odbiór fabuły;) | Mental | 167 | 31,196 |
26-03-2008, 09:55 Ostatni post: D'mooN |
|
| [oddzielony] Krótka piłka, czyli mini-recenzje | 0 | 326 |
Mniej niż 1 minutę temu Ostatni post: |
||
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |

Spoiler