16-07-2009, 06:19
|
Krótka piłka, czyli mini-recenzje
|
|
Hangover - uwielbiam bromance, a ten jest wyjątkowo fajny. Główni aktorzy świetnie ze sobą współgrają (ku mojemu zaskoczeniu polubiłem Bradleya Coopera!) i ciężko nie zainteresować się ich przygodą. Mam nadzieję, że Todd Phillips dalej będzie kręcił bromanse - Old School było świetne, a teraz robi jego sequel. Potem ma być sequel Hangover właśnie - też fajnie! Oby poziom nie spadł, bo zabawa jest przednia.
Idealny facet dla mojej dziewczyny - Film na raz do obejrzenia i zapomnienia, kilka śmiesznych scen, dosyć wulgarny i wiadomo nie dla wszystkich:) 5/10
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10 Dla Niej wszystko 7/10 Zanim odejdą wody 6.5/10 Dochodzenie 7/10 Pozdrowienia z Paryża 3/10 Wyspa tajemnic 9/10 The Hurt Locker 7.5/10 Invictus 8/10 Droga 7/10 16-07-2009, 14:04
Wiatr buszujący w jęczmieniu- bardzo sprawnie nakręcony film pokazujący los większości rewolucji, gorzki i prawdziwy. Zamiast historii Irlandczyków możnaby tam pokazać wycinek z dziejów dowolnego innego kraju, bo chyba w każdym wydażyło się coś podobnego. Niektórych mogą drażnić nieco nachalne, zbyt dosłowne i w sumie banalne klamry fabularne. Pod względem technicznym również bardzo dobrze- przekonujące kreacje aktorskie i udane zdjęcia tworzą specyficzny nastrój, który pozwala zapomnieć, że oglądamy tylko film.
16-07-2009, 18:24 Hannibal napisał(a):Podziękowania dla Gluta za zamieszczenie tego w temacie z plakatami: Podziękowania dla ciebie za wybadanie terenu. : ) Brzmi cholernie interesująco, już ściągam.
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie. Bodie: Thought you said it was getting warmer. Poot: The world goin' one way, people another yo'. 16-07-2009, 22:22
Zróbmy sobie wnuka- Mariaż Samych Swoich z (powstałym rok później) Nigdy w Życiu. Sam pomysł nie był zły, z postaci dałoby się wiele wyciągnąć, gdyby nie serialowe mordy o talencie kłody, z których najbardziej irytująca jest Katarzyna Bujakiewicz. Scenariusz średnio udany. Zalety? Intryga z pomysłem(tyle że po jakimś czasie go schrzanili). Właściwie to naturalnie grają chyba tylko Andrzej "Ferdek" Grabowski i Joanna Żółkowska.
Natomiast zakończenie(owszem, może durnawe)... no cóż... Ludlum wysiada :lol: Przesłanie: Chłop to nie potęga. Chłop to kurna geniusz. Ocena 5.5/10 18-07-2009, 10:50
Predator 2 - uznajcie mnie za heretyka, ale o wiele lepszy film niż część pierwsza. Przeniesienie akcji z dżungli do miasta to był strzał w dziesiątkę. Wojny gangów, twardzi policjanci i łowca :D Rzeź gwarantowana !
Dużo więcej Predatora, ukazanie czyszczenia trofeów, wnętrze statku (inne czaszki ;)), itd. Mnóstwo akcji, wyraziste charaktery (Danny Glover daje radę) niezła muzyka i zdjęcia. Świetny sequel. Miejscami dużo lepszy niż pierwowzór. Polecam - 8.5/10 18-07-2009, 11:36
Jak mają Cię obłożyć klątwą, to niech obłożą nas obu, bo IMO drugi predzio jest na równi z jedynką. Gigantyczny plus za to, że nie jest wtórny. Co do postaci - King Willie wymiata :)
18-07-2009, 12:10
Hangover - Moze nie jakos szczegolnie smieszny ale oglada sie fajnie. Dobra rola grubasa i Tysona;] No i fajny polski tytul: Kac Vegas ; )
7/10 18-07-2009, 15:45
Kochanice króla: Lubię dworskie intrygi. A tutaj jest ich pełno. Scenografia, kostiumy, zdjęcia też bardzo ładne. Aktorstwo też jest dobre. Portman jest świetna, a Johansson tak cudownie naiwna i dobroduszna. Jest na co popatrzeć :) "Elizabeth" to to nie jest, ale i tak jest dobrze.
7/10 18-07-2009, 16:38
Terminator Salvation - dawno sie tak nie wynudziłem na filmie rozrywkowym. 2/10 (jeden punkt za to, że Yelchin zarobił kasę grając w tym filmie!)
18-07-2009, 18:29
Jarhead - W końcu dostałem "wojenny" film nie kończący się pełną patosu wypowiedzią jednego z głównych bohaterów jaka to wojna jest zła i jakie przykre ze sobą niesie konsekwencje. Innowacyjne podejście reżysera do tematu zapewniło sukces. Rewelacyjne zdjęcia i muzyka. Jake Gyllenhaal też się wyśmienicie sprawdził w swojej roli. Po prostu świetny film.
8/10 @Glut Dzięki, zaraz sprawdzę :]. "Więcej socjalizmu - znaczy więcej demokracji." - Michaił Gorbaczow
"Istnieje marksizm dogmatyczny oraz marksizm twórczy. Ja stoję na istocie tego ostatniego." - Józef Stalin 18-07-2009, 18:53
B2Ka, proponuję się zapoznać z Generation Kill.
Cytat:Garden State - już nawet nie wiem który raz wróciłem do tej pozycji, ale wciąż świetnie mi się to ogląda. Mam dość podobnie. Generalnie film kojarzy mi się troszkę z Lost in Translation, które też widziałem niezliczoną ilość razy i które wciąż lubię. To taki typ filmów na każdą okazję, niezbyt ciężkie, niezbyt lekkie - mój odpowiednik blockbustera. : ))
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie. Bodie: Thought you said it was getting warmer. Poot: The world goin' one way, people another yo'. 18-07-2009, 22:19
Gran Torino- kurna, za 10 lat to będzie klasyk/kultowy film. W dobie poprawności politycznej Eastwood robi film o "Polaczku"*, rasiście, który zaprzyjaźnia się z nielubianymi dotychczas
Żółtkami. Clint: wiadomo klasa sama w sobie, szkoda, że chce odejść na emeryturę:< Finał to jedna z lepszych scen jakie ostatnio widziałem. Taki kameralny, taki minimalistyczny obraz, a taki nieszablonowy... 8/10 na pewno do tego filmu powrócę. 18-07-2009, 23:24
Haha, dokładnie.
Lost in Translation, Garden State i czasem Station Agent - to są filmy, które uwielbiam i oglądam regularnie. przynajmniej raz na miesiąc każdy. 19-07-2009, 00:45
Powrót niesamowitego Hulka - Nie wiem czy śmiać się czy płakać, ale widok biegnącego po słonecznej plaży Thora w obcisłych spodniach jest po prostu tragikomiczny. Pal licho na telewizyjny budżet produkcji, ale czemu reżyser z taką manierą serwuje pseudo slow motion w scenach z Hulkiem? Czemu ma to służyć? Do tego miażdżące, chybione teksty, niezamierzenie śmieszne potyczki Hulka z przeciwnikami.
1/10 dla zagorzałych maniaków Hulka :)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
19-07-2009, 10:52
Table for Three - Z braku laku postanowiłem obejrzeć sobie tę "komedie" z Supermanem z roli głównej%-) Słabiutko niestety, chyba 1 albo 2 sceny, w których na mojej twarzy pojawił się uśmiech. Średnia fabuła, nieśmieszne żarty i ogólnie dosyć nudne kino. hmm 2/10 bo jednak jest dużo więcej gorszych filmów, ale szczerze odradzam :)
17 Again - Podobnie jak z TfT, miałem ochotę się rozluźnić przy lekkiej komedii jednak trochę się zawiodłem. Mało śmiechu, momentami nudzi, gra aktorów na co najwyżej średnim poziomie. Typowa papka dla amerykańskiej młodzieży, na raz do obejrzenia i zapomnienia 3/10
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10 Dla Niej wszystko 7/10 Zanim odejdą wody 6.5/10 Dochodzenie 7/10 Pozdrowienia z Paryża 3/10 Wyspa tajemnic 9/10 The Hurt Locker 7.5/10 Invictus 8/10 Droga 7/10 19-07-2009, 11:10
Mobsters - gangsterka dla ubogich. Godne politowania dialogi, denna fabułka i Slater zgrywający Włocha. Z nieznanych mi powodów niektórzy grają w niesamowicie karykaturalny sposób. Czekałem na jakieś inne potwierdzenie że to parodia kina gangsterskiego, ale się nie doczekałem, więc oni tak na poważnie. No cóż...
19-07-2009, 11:39
Tam nie gral przypadkiem Richard Grieco? Czego sie spodziewales? :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 19-07-2009, 11:41
Grał to za dużo powiedziane ; ) Niczego dobrego się nie spodziewałem, to fakt, ale nie sądziłem że nawet strzelaniny spieprzą.
19-07-2009, 11:51
The Hangover - komedia, nie przeczę, niezła, ale spodziewałem się większych... jaj. Ogólnie pomysł dobry, chociaż mogliby trochę bardziej zakręcić te "zapomniane" wątki i ich skutki. Chociaż nie uważam czasu spędzonego przy filmie za zmarnowany, to pozwolę sobie zauważyć, że podobny film z 1998 p.t. "Very Bad Things" bije "The Hangover" na głowę :)
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku" https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści 19-07-2009, 13:49 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| ALARM! NADCHODZI KOLEJNY REMAKE! czyli wszystko o remake'ach | Mierzwiak | 1,244 | 242,981 |
14-04-2026, 18:15 Ostatni post: shamar |
|
| Pętla czasowa czyli motyw dnia świstaka w filmach | Craven | 91 | 23,790 |
07-08-2025, 14:13 Ostatni post: shamar |
|
| Prekognicja, czyli oceń film, który zaraz obejrzysz | military | 77 | 28,200 |
04-03-2017, 00:43 Ostatni post: Juby |
|
| Dłuższa piłka, czyli coś dla kino maniaków od kino maniaków | wika | 3 | 4,446 |
02-12-2013, 19:10 Ostatni post: Bucho |
|
| Prawdziwy film, czyli istota kina | Bodzio | 22 | 8,743 |
07-08-2011, 20:23 Ostatni post: MauZ |
|
| Starocie filmowe, czyli trochę klasyki | Eorath | 44 | 17,346 |
20-12-2010, 19:03 Ostatni post: szopman |
|
| Krótka piłka, czyli mini-recenzje | military | 6,447 | 721,740 |
11-04-2009, 16:35 Ostatni post: Negrin |
|
| Parada banału, czyli wpływ formy filmu na odbiór fabuły;) | Mental | 167 | 31,157 |
26-03-2008, 09:55 Ostatni post: D'mooN |
|
| [oddzielony] Krótka piłka, czyli mini-recenzje | 0 | 324 |
Mniej niż 1 minutę temu Ostatni post: |
||
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 3 gości |