28-08-2009, 18:57
|
Krótka piłka, czyli mini-recenzje
|
|
Mnie w tym filmie dobiło zdjęcie maski ukazującej pospolity ryj i tekst "jestem taki jak wy". 4/10? Dobry humor masz najwyraźniej.
Why are you firing wallnuts at me?
Pamięć mnie myli, czy to nagranie faktycznie było dość lajtowe? Miałem wrażenie że reżyser próbuje mi wmówić że to coś szokującego, tymczasem jedyny szok to wspomniane przez Mentala śmieszne aktorstwo Cage'a w scenie projekcji.
28-08-2009, 19:02
Walkiria: Dobrze zrealizowana, pusta wydmuszka. Stauffenberg wybielony do granic możliwości jest niczym rycerz w lśniącej zbroi, który chce ratować Niemców przed Hitlerem. Nie kupuję tego. Co dalej... pierwsza połowa jest nudna, tempa film nabiera dopiero w drugiej połowie. Singer naprawdę dobrze buduje atmosferę, ale to nie zastąpi dobrego scenariusza, którego tutaj zabrakło. Cruise stara się jak może, ale mu nie wychodzi. Szkoda, bo potencjał był ogromny, a tak tylko...
5/10 28-08-2009, 23:09
The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford - na szczęście istnieją jeszcze takie filmy od których nie można oderwać oczu. To mój drugi seans za pierwszym razem nie zrozumiałem i nie zagłębiłem się kompletnie w tej historii. Teraz było zupełnie inaczej, wżyciu nic mnie aż tak nie pochłonęło . Delektowałem się każdą klatką filmu a kiedy dotrwałem do samego końca , ogarną mnie wszechobecny smutek . Najambitniejsza rola Pitta jak do tej pory , chłop w końcu zasłuży na tego upragnionego oscara. Marzę tylko, aby było to w wielkim stylu którego byłem dzisiaj świadkiem.
![]() 10/10 28-08-2009, 23:13
Death Race
Takie tam pomieszanie nowych "Need for Speed" (styl wizualny) z "Carmageddonem". Durne to to, ale dziwo ogląda się bez bólu. Dobrze, że Anderson nie poszedł w kierunku "Mortal Kombat" i nie zrobił tego filmu pod PG-13. Choć sama rozwałka i tak jest mocno dziecinna. Można zobaczyć, chociażby dla Stathama, który marnuje się niemiłosiernie. 5/10 (Mam dobry dzień :))
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 29-08-2009, 08:49 Predator895 napisał(a):MażęPredator do diaska zainstaluj sobie Firefoxa z modułem sprawdzania pisowni, bo takie ortograficzne kwiatki walisz że oczy bolą. 29-08-2009, 09:52
Ale akurat "mażę" to słowo poprawne, tyle że w innym kontekście ;)
fb.com/bart.poznaniak
29-08-2009, 21:38
The Last legion
Dramatycznie zly film. Glupi, stereotypowy, bezsensowny. Scenariusz pisany metoda ctrl+c, ctrl+v, tylko nazwiska i scenerie zmieniono - gdyby uzywano kalki z maszyny do pisania, bylaby ona czysta. Jeden z najgorszych jakie widzialem w zyciu, wylaczylem po 30min. Zdjecia i montaze slabe, ale to i tak lepiej niz reszta. 0/10 7 sekund Naciagane i nielogiczne popisy Willisa. nawet nie wiem co napisac, takie to bylo srednie. 4/10
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 30-08-2009, 01:28
Powtórka z filmami Andesona objęła "Boogie Nights", "Magnolię" i "Aż poleje się krew" i trudno jest mi sobie wyobrazić bardziej udane seanse. ;)
"Human Traffic" - z niegdysiejszego zachwytu pozostał blady cień. Naiwne to i nieraz głupie, a na dodatek podłe. Film posiadał wszelkie cechy, aby stać się obrazem kultowym, ale nie stał się i to jest dobry dowód na to, że tysiąc much ma pewne rozeznanie w tym, co ogląda. Świetny temat, ale najwyraźniej zabrakło wyobraźni, aby podbudować fabułę tak, aby pewne sprawy uwiarygodnić. Na dobrą sprawę całą paczkę bohaterów nie łączy nic ponad to, że chodzą razem na imprezy, a jednak (o dziwo) coś ostatecznie z tego wynika. Pytanie: dlaczego?, a odpowiedź nie może paść inna, jak to, że jest to film, a film powinien pełnić swoją funkcję pokrzepiająco - rozrywkową. Zupełnie nie podobało mi się ukazanie pracowników MCDonalda jako żywych robotów. Chyba najbardziej kupiasty moment filmu, może oprócz tego, w którym jedna z bohaterek dziwi się, że Sting jeszcze żyje (a nie powinien był hahahaohohohohyhy). Nie polecam. "Paradox Lake" - jednak miałem nosa. Bardzo dobra, niesztampowa i nietypowa mieszanka thrillera czy też horroru z paradokumentem, zaskakująca biorąc pod uwagę, jaki sobie obrała temat. Wcale nie chodziło o pokazanie jak to osoby autystyczne mają źle i niedobrze. Świetne momenty, w których kamera próbowała się zagłębić i ukazać świat z perspektywy osoby autystycznej. Ktoś może powiedzieć, że trzęsące ujęcia z ręki, jednak dla mnie zdecydowanie coś w tym było. Szkoda tylko, że ten film taki niedostępny i nie pozostaje nic innego, jak czekać na telewizję, która pełni swoja misję. A może widział ktoś, a może nawet nagrał, a może nawet wrzuci na jakiś rozdajnik w rodzaju rapidszera? : ) "Antychryst" - nie podeszło, a może po prostu nie miałem ochoty się zagłębiać w tego rodzaju film w wypełnionej po brzegi sali kinowej, albo zwyczajnie zbyt głupi jestem. Jakoś zabrakło mi tu treści. Mógłbym sobie wymyślać, podstawiać i interpretować, ale w tamtym momencie było to ponad moje siły. Nie zrozumiałem. Sam nie wiem, co napisać. Może tylko to, że taka "Persona", którą też ostatnio miałem okazję obejrzeć po raz kolejny, a która jak by nie było należy do podobnego rodzaju kina, spodobała się bardzo. ;| Bez zbędnego udziwniania i (tak mi się wydaje) prób ukrywania sensu. Prostsza i bardzo trafna. 30-08-2009, 03:29
Generał: Zamach na Gibraltarze
O rany, jaki kiep. Rasowy teatrzyk telewizyjny z mikroskopijnym budżetem. Polaków nie sposób odróżnić od Anglików, ani Rosjan, bo wszyscy mówią przepiękną polszczyzną. Dodatkowo twórcy zamiast wybrać, którąś z ciekawszych i logiczniejszych teorii, założyli, że zamachu dokonała banda niekompetentych kretynów, a nie profesjonalni zabójcy (także sama śmierć generała na filmie, nie zgadza się z ustaleniami lekarzy sądowych). Ostatnim gwoździem do trumny jest słabe aktorstwo mieszające się z teatralną pompą. Ciekawe, czy w kiepskiej jakości tej szmiry też Brytyjczycy maczali palce :) 2/10
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 30-08-2009, 07:41
Całe szczęście - kolejna bajeczka z Lindsay Lohan (nie bijcie, naprawdę ją lubię :mrgreen:). Szkoda tylko, że fabuła taka przewidywalna, kiepski humor i co tu więcej gadać - takie tam pierdoły. Daję 5/10 bo Chris Pine jeszcze dawał radę.
30-08-2009, 10:54
Szeregowiec Rajan - Wiadamo, wypas. Niasmowita szczelanina na plazy jak i koncowa dluga potyczka. Rola zycia Ridicka. Lubie do tego filmu wracac co jakis czas. Nie nudzi sie. 9/10
30-08-2009, 11:15
One Hour Photo - bardzo podobał mi się ten thriller z powodu ostentacyjnego minimalizmu i przemyślanej fabuły. całość opiera się na inspirującym pomyśle, że facio wywołuje zdjęcia dla klientów i żyje ich życiem. nie twierdzę, że koncept wyeksploatowano na maksa, ale twierdzę, że reżyser dokładnie wiedział, co chce opowiedzieć i wyszło mu super konsekwentnie. zaskakująco dobry dramat/dreszczowiec z kapitalną rolą Williamsa oraz jak zawsze świetną Connie Nielsen (w odróżnieniu od mega sucharskiego 'Nożownika' tutaj wreszcie występuje nie tylko w roli ornamentu).
30-08-2009, 22:28 Mental napisał(a):One Hour PhotoZdjęcia i kolorystyka w tym filmie są kapitalne. W ogóle to mega dobry film. Horsemen - kiepska zrzynka z Seven, nawet z powtórzonym twistem z filmu Finchera. Quaid łazi ze zbolałą miną, a Zhang najwyraźniej dostała od reżysera polecenie by grać w maksymalnie karykaturalny i irytujący sposób. Plus cała masa do bólu ogranych schematów w stylu "żona nie żyje a ojciec nie ma czasu dla synów". A fe. 30-08-2009, 22:32
Mental, przy najbliższym wypłynięciu tematu Connie Nielsen na tym forum planowałem Ci One Hour Photo zarekomendować :-) Świetny IMO film i szkoda, że przeszedł tochę bez echa. Twierdze, że z Romanka moze być kiedyś wielki reżyser. Debut udawadnia, że facet ma pomysł na własne autorskie kino i nie boi się wyzwań.
Why are you firing wallnuts at me?
30-08-2009, 22:36
Fargo - Nie postarzał się się ani trochę. Świetna reżyseria, fabuła, obsada. Steve Buscemi wystarczy, że pojawia się przez chwilę na ekranie a na mojej twarzy już jest uśmiech:) Rewelacyjny film 9/10
Złodziej - Dobre kino. James Caan świetnie się spisał, sama postać Franka jest rewelacyjna. Gość z zasadami, których nigdy nie złamie, tajemniczy, oddany. Film jest praktycznie dopracowany pod każdym względem. Podsumowując Michael Mann spisał się bardzo dobrze:) Nie jest to kino wybitne ale faktycznie jest to przedsmak tego co czeka widza w "Gorączce" 7.5/10
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10 Dla Niej wszystko 7/10 Zanim odejdą wody 6.5/10 Dochodzenie 7/10 Pozdrowienia z Paryża 3/10 Wyspa tajemnic 9/10 The Hurt Locker 7.5/10 Invictus 8/10 Droga 7/10 01-09-2009, 12:53
Desperado - rewelacja. najlepszy film rodrigueza. w dodatku dla mnie ma wartosc sentymentalna; a el mariachi w wykonaniu banderasa to mistrzostwo. ciul z tym, ze jest momentami przesadzony - wynagradza to klimat i swietna muzyka. w dodatku te mrugniecia okiem do widza...10/10 lepszego filmu o meksykanskim mscicielu raczej juz nie bedize
Youniverse
01-09-2009, 13:52
Grindhouse: Death Proof- Ledwo przebrnąłem przez seans. Film tylko utwierdziła mnie w przekonaniu że nie trawie stylu Tarantino lub po prostu nie lubię jego filmów. Nuda, brak jakichkolwiek emocji, film jest zdecydowanie przegadany a postacie przerysowane. Stracone dwie godziny z życia, ale już nigdy więcej z filmami Tarantino. Nie będę wspominał o żałosnym zakończeniu które pozostawiło u mnie pewien niesmak.
1/10
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 01-09-2009, 14:14 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| ALARM! NADCHODZI KOLEJNY REMAKE! czyli wszystko o remake'ach | Mierzwiak | 1,244 | 243,014 |
14-04-2026, 18:15 Ostatni post: shamar |
|
| Pętla czasowa czyli motyw dnia świstaka w filmach | Craven | 91 | 23,790 |
07-08-2025, 14:13 Ostatni post: shamar |
|
| Prekognicja, czyli oceń film, który zaraz obejrzysz | military | 77 | 28,203 |
04-03-2017, 00:43 Ostatni post: Juby |
|
| Dłuższa piłka, czyli coś dla kino maniaków od kino maniaków | wika | 3 | 4,447 |
02-12-2013, 19:10 Ostatni post: Bucho |
|
| Prawdziwy film, czyli istota kina | Bodzio | 22 | 8,743 |
07-08-2011, 20:23 Ostatni post: MauZ |
|
| Starocie filmowe, czyli trochę klasyki | Eorath | 44 | 17,351 |
20-12-2010, 19:03 Ostatni post: szopman |
|
| Krótka piłka, czyli mini-recenzje | military | 6,447 | 721,828 |
11-04-2009, 16:35 Ostatni post: Negrin |
|
| Parada banału, czyli wpływ formy filmu na odbiór fabuły;) | Mental | 167 | 31,160 |
26-03-2008, 09:55 Ostatni post: D'mooN |
|
| [oddzielony] Krótka piłka, czyli mini-recenzje | 0 | 326 |
Mniej niż 1 minutę temu Ostatni post: |
||
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 4 gości |

![[Obrazek: vlcsnap14379.png]](http://img76.imageshack.us/img76/5011/vlcsnap14379.png)