Krótka piłka, czyli mini-recenzje
Doskonały to za mało powiedziane :roll: ode mnie również 10/10
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10
Dla Niej wszystko 7/10
Zanim odejdą wody 6.5/10
Dochodzenie 7/10
Pozdrowienia z Paryża 3/10
Wyspa tajemnic 9/10
The Hurt Locker 7.5/10
Invictus 8/10
Droga 7/10

Odpowiedz
Witajcie w życiu - nigdy nie słyszałem o firmie Amway i dokumencie Witajcie w życiu, aż do dzisiaj kiedy to odwołano pokaz tego filmu na WFF :) Amway zrobił gigantyczną reklamę dokumentowi, który można sobie znaleźć w internecie i żaden sądowy zakaz nie pomoże. Film składa się głównie z nagrań werbowania pracowników i różnych spotkań motywacyjnych, ukazujących manipulacje i niemal sekciarskie metody mające na celu związanie pracownika z firmą. Pracownicy z kolei zaślepieni są wizją bogactwa i szczęśliwości i zupełnie bezkrytycznie podchodzą do firmy, którą zaczynają traktować niemal jak przewodniczkę życia. Ciekawy dokument, do tego nieźle zrealizowany, warto obejrzeć, żeby dowiedzieć się kilku rzeczy o działalności tego typu przedsiębiorstw.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Transformers: Zemsta upadłych - W końcu obejrzałem. Po wielu krytycznych opiniach w sumie dosyć mile się rozczarowałem;-) Słabszy niż pierwsza część. Typowa rozwałka, dużo więcej akcji niż w poprzedniej części, trochę więcej głupoty, niekoniecznie śmiesznych dowcipów (choć też nie zawsze). Fakt, film nie jest ambitny ale nie takie chyba było założenie Michaela? Efekty ponownie robią wielkie wrażenie, no przynajmniej na mnie. Można o tym filmie powiedzieć wszystko ale jeśli oczekujecie od niego typowego 'popcorn movie' to nie powinniście się zawieźć. Mimo, że trwał ok 2h 20min to bawiłem się na nim dobrze i w sumie w tym przypadku nie obchodzi mnie opinia innych, bo właśnie dobrej zabawy od niego oczekiwałem no i się nie zawiodłem... 7/10

Pulp Fiction - Po raz n-ty... Fantastyczny :roll: 11/10
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10
Dla Niej wszystko 7/10
Zanim odejdą wody 6.5/10
Dochodzenie 7/10
Wyspa tajemnic 9/10
The Hurt Locker 7.5/10
Invictus 8/10
Droga 7/10

Odpowiedz
Azgaroth napisał(a):Film składa się głównie z nagrań werbowania pracowników i różnych spotkań motywacyjnych, ukazujących manipulacje i niemal sekciarskie metody mające na celu związanie pracownika z firmą. Pracownicy z kolei zaślepieni są wizją bogactwa i szczęśliwości i zupełnie bezkrytycznie podchodzą do firmy, którą zaczynają traktować niemal jak przewodniczkę życia. Ciekawy dokument, do tego nieźle zrealizowany, warto obejrzeć, żeby dowiedzieć się kilku rzeczy o działalności tego typu przedsiębiorstw.

film widziałem lata temu, wynudził mnie - z kolei jako osoba, która miała kiedyś styczność z tą firmą, mogę powiedzieć, że ok połowy tego, co pokazano w filmie, to bzdura wierutna. Druga z kolei połowa zależy od każdego z osobna (tj. jedni będą zachowywać się tak, jak pokazano, inni inaczej). Generalnie Amway działa jak piramida, czyli im więcej osób tym lepiej, ale sekta? Mają gadane, umieją pozachęcać i pokusić, ale w każdej chwili można bez problemu to olać.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mój brat tam pracował. Filmu nie widziałem, ale nigdy przenigdy nie traktował tej firmy jako nie wiadomo czego. Mało tego, jak mu się przestało podobać to po prostu odszedł.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Unforgiven - sorry, ale to jest bezdyskusyjnie drugi najlepszy film w dziejach świata. niezmiennie od lat (ostatni raz Bez przebaczenia widziałem dawno temu - dlatego zawsze brakowało go na mojej liście Top10) w niezgłębionej zadumie pogrąża mnie następująca linijka:

It's a hell of a thing, killing a man. Take away all he's got and all he's ever gonna have.

potem haust alkoholu, strzelba w łapy i...

Little Bill: Well, sir, you are a cowardly son of a bitch! You just shot an unarmed man!
Munny: Well, he should have armed himself if he's going to decorate his saloon with my friend.

nie mam więcej pytań.

[Obrazek: unforgivenclint.jpg]

10000000000/10

Odpowiedz
*TylerD
Cytat: Dystrykt 9
(...)
Czego więcej chcieć? 7.5/10
Dwóch <ok> <ok> w górę.
:wink:

* Changelling- bardzo mi sie spodobał, świetna historia, świetna Angelina, sceny w psychiatryku spuentowane słowami "Fuck them and horse the riding" ma u mnie zaklepane miejsce w rankingu najlepszych scen widzianych w tym roku... ale dla mnie to tylko b.dobry film. Taki na 8.10

Przejdźmy do meritum...

Untouchables- kurde klasyk. Klasyk z wykopem. Zdjęcia świetne, muzyka standardowo genialna (Morricone- jeśli nie jesteś inkarnacją, to musisz być conajmniej prorokiem Apollina!), sprawny montaż, reżyseria Briana, a aktorzy...Garcia, DeNiro i Connery dają czadu aż miło, a Costner braki talentu nadrabia charyzmą
Najlepsze sceny?
9/10

Odpowiedz
Peter Weir bez ściemniania:

Fearless - film niezmiernie łatwy do spieprzenia nie dość, że nie został spieprzony, to jeszcze zostawił mnie z opadniętą szczeną. historia człowieka, który leciał samolotem, samolot się rozbił, a on wyszedł z katastrofy bez draśnięcia. wypadek spowodował kompletne postawienie na głowie jego dotychczasowego życia - no choćby facet zaczął mówić prawdę prosto w oczy, co strasznie nie spodobało się jego żonie. fenomenalny prolog, zajebisty film.

[Obrazek: fearless_1993_685x385.jpg]

Master and Commander: The Far Side of the World - to jest, proszę państwa, DZIEŁO. pojęcia nie mam o żegludze, ale nawet bez tej wiedzy mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że to najbardziej realistyczny film osadzony na morzu, jaki kiedykolwiek nakręcono - syf, pot i krew. no i chyba najlepsza scena: dowódca zauważa francuski okręt, wszczyna alarm - cięcie - medyk pod pokładem zgarnia ze stołu zastawę i rozkłada narzędzia chirurgiczne. całkiem odważnym posunięciem ze strony reżysera, dzisiaj praktycznie nie do pomyślenia, było nieobsadzanie w żadnej z ról, choćby epizodycznej, postaci kobiecej. w ogóle u Weira - podobnie jak swego czasu w Peckinpahowskich westernach - kobiety nie wypowiadają ani jednego słowa. jak już mówiłem przy innej okazji, gdy w pobliżu brakuje niewiast, my, mężczyźni, przestajemy się popisywać i zaczynamy zachowywać się bardziej naturalnie - czasami warto pochylić się nad tym zjawiskiem.

Odpowiedz
Obejrzyj Wybrzeże Moskitów, będziesz miał materiał poglądowy do wątku homofobia/tolerancja/ etc. na następny miesiąc. Korzystając z okazji: Peter Weir to geniusz.
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
'wybrzeże moskitów' naturalnie, że widziałem - i to więcej niż raz. rzecz o budowaniu utopii i rozmaitych socjologicznych eksperymentach. doskonały oręż na lewaków wszelkiej maści:)

Cytat:Peter Weir to geniusz.

fakt, jest dobry.

;)

Odpowiedz
Mental - A wiesz, ze Master and Commander był PG-13 :].

Swoją drogą dla mnie i tak najlepszym Weirem pozostanie na długo Piknik pod Wiszącą Skałą.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
wiem. tzn. wiedziałem jeszcze przed seansem. cuda w przyrodzie się zdarzają...

a 'Piknik pod Wiszącą Skałą' niestety, ale lekko mnie dobija - nigdy nie mogę go dokończyć, a już chyba ze trzy razy próbowałem.

Odpowiedz
Ja Piknik zaliczam do tych klasyków które doceniam, ale zupełnie do mnie nie trafiają. Jak czytam sobie różne mądre analizy to się zastanawiam czemu ten film jest taki dobry a tak źle się go ogląda.

Odpowiedz
Mental dzięki <ok> Za 'Master and Commander' zabieram się już od ok pół roku i jakoś zabrać się nie mogę;/ a skoro film jest faktycznie taki dobry to już dłużej go odkładać nie będę.

Gomorra - Bardzo dobre kino. Przede wszystkim prawdziwe, bez zbędnego pier******* pokazane jak działa mafia. Mimo, że ogląda się ciężko, naprawdę warto zobaczyć. Polecam 8/10
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10
Dla Niej wszystko 7/10
Zanim odejdą wody 6.5/10
Dochodzenie 7/10
Wyspa tajemnic 9/10
The Hurt Locker 7.5/10
Invictus 8/10
Droga 7/10

Odpowiedz
Master i Commander - znakomity film przygodowy, zgadzam się <ok>

Odpowiedz
simek napisał(a):Ja Piknik zaliczam do tych klasyków które doceniam, ale zupełnie do mnie nie trafiają. Jak czytam sobie różne mądre analizy to się zastanawiam czemu ten film jest taki dobry a tak źle się go ogląda.

Do pewnego stopnia mam podobnie, tj. dobrze mi się oglądało, musiałem sporo główkować w trakcie seansu...ale spodziewałem się czegoś więcej.

TylerD, upewniłeś mnie- przy pierwszej lepszej okazji odpalam Gomorrę :smile:

Odpowiedz
Payback - zajebisty bezprecedensowy Mel Gibson szukający swoich zaginionych 130 kawałków ups sorry 70ciu :D Chyba jego ostatnia dobra rola przed nieoficjalnym odejściem na emeryturę, aż trudno jest mi się wyrazićjak bardzo mi go brakowało. Mam tylko nadzieję że w swoim wielkim come backu - Edge of Darkness powtórzy to co lubimy najbardziej i cholera muszę w końcu kupić sobie ten film na dvd :D
9/10

Odpowiedz
Mad Max 2: The Road Warrior - co tu dużo pisać. Świetny film z niezłą fabułą, muzyką i popisami kaskaderskimi. Główny bohater (świetnie grany przez młodego Gibsona) wymawia chyba mniej słów niż Arrnie w Terminatorze, a mimo to jest niezwykle wyrazisty. Brak wątku miłosnego co jest zdecydowanie na plus, gdyż oszczędza nam ckliwych momentów. W ogóle w filmie mało kobiet.
Podobało mi się, że nawet w wydaniu dziecięcym pojawiła się przemoc. Młody rozwalający łeb metalowym bumerangiem ... takie coś było by nie do pomyślenia teraz ( czytaj. Terminator: Ocalenie).
Wstyd się przyznać, ale albo widziałem ten film pierwszy raz do końca, albo oglądałem tak dawno, że zapomniałem o co tam chodzi.
Wiem jednak, że jeszcze do niego wrócę.

8/10

Odpowiedz
Mortal Kombat - poziom kiczu w tym filmie mierzy się w megatonach, ale fakt, że dość mocno się postarzał... sprawia że da się go oglądać. Trudno brać na poważnie durną fabułę, jeśli nie ma ona perfekcyjnych efektów specjalnych - przez co MK można traktować jak produkcje z lat 80. W ogóle gdyby nie parę scen z CGI, przysiągłbym że to wyszło w okolicy 1985 r. Głupotka, ale zabawna. 5/10, ale wystawione z sympatią. Gdyby nie tragiczne aktorstwo Sonii i równie tragiczne niektóre CGI, byłoby więcej. Kupiły mnie takie ujęcia:

[Obrazek: mortal+kombat+movie.jpg]

[Obrazek: 2723322_e3845cb914.jpg]

I parę innych fajnych, których nie mogę znaleźć w necie.

Odpowiedz
Blind Dating- naiwna, głupiutka i strasznie przewidywalna komedyjka z Pinem oraz uroczą Anjali Jay. Ilekroć pojawiała się na ekranie aż miło było patrzeć. Aktorstwo średnie z lekkim wskazaniem na niewidomego Pine. Zagrał dość przekonująco by móc uwierzyć, że nie widzi naprawdę. Jak już macie oglądać to koniecznie przy piwie. Bez tego trunku nie przełkniecie paru scen(na przykład rzucanie do kosza)
5/10
Cassandra's Dream- łoł, bo tyle ciśnie mi się na usta. Świetna historia ze znakomitymi kreacjami McGregora, Farella a w szczególności Toma Wilkinsona który mimo krótkiego czasu ekranowego wprowadzał niezwykłą ilość charyzmy. Postać którą grał była niezwykle charakterystyczna co na pewno było zasługą aktora. Film ogląda się jednym tchem i seans mija bardzo szybko by na końcu pozostawić widza z japą w dole. Ja na przykład nie spodziewałem się takiego obrotu spraw. Polecam gorąco, ponieważ to moim zdaniem jeden z lepszych Allenów.
9/10
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon