Krótka piłka, czyli mini-recenzje
Jest przereklamowany. Wielkie miłości i przyjaźnie w ciągu paru godzin. Tłuczenie szyby krzykiem. Niepotrzebnie przedobrzony skrypt. Ogólny zamysł i przesłanie czy też myśl przewodnia na 6, ale parę takich drobnych motywów psuje mi całość. Jak robimy wiarygodny film to powinien być wiarygodny. :]

Dlatego wolę bajkowego Ferrisa śpiewającego na nowojorskiej paradzie.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Corn napisał(a):Wielkie miłości i przyjaźnie w ciągu paru godzin.

Chyba coś przegapiłem - kto mówi, że to wielkie przyjaźnie i miłości. Są dokładnie takie, na ile mogłyby zaistnieć.

Cytat:Tłuczenie szyby krzykiem.

No i? To była raczej przenośnia, niż "rzeczywista" scena. Zresztą ŻADEN film Hughesa nie jest 100% realistyczny.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Corn napisał(a):Jest przereklamowany. Wielkie miłości i przyjaźnie w ciągu paru godzin. Tłuczenie szyby krzykiem. Niepotrzebnie przedobrzony skrypt. Ogólny zamysł i przesłanie czy też myśl przewodnia na 6, ale parę takich drobnych motywów psuje mi całość. Jak robimy wiarygodny film to powinien być wiarygodny. :]

Dlatego wolę bajkowego Ferrisa śpiewającego na nowojorskiej paradzie.
Ale Breakfast Club jest wiarygodny, po prostu nie jest hiper-realistyczny. Wielkie miłości i przyjaźnie wcale w tym filmie się nie pojawiają - raz, że to liceum, a dwa że, nie wiemy jak rozwijają się relacje bohaterów po łikendzie. Wracając do wiarygodnościnierealistyczności: to bardzo filmowy film, to nie zapis z 'jednego dnia w kozie', a co jest wiarygodne to postacie, ktore zyja w wyraznie filmowej rzeczywistosci. Przede wszystkim chodzi o bohaterów i to, że są prawdziwi, a nie o to, czy któryś rozbił szybę krzykiem czy to tylko element komediowy.

Odpowiedz
"Fenomen" -> Pierwszy raz usłyszałem o tym filmie na festiwalu Cinemagic. Ile to się nasłuchałem jaki ten film przełomowy, że pierwszy raz skorzystano z tej arcy świetnej technologii w Polsce i co? Żałosny film. Jakieś żenujące sceny przeplatają się ze świetnie zrealizowanymi scenami "poważnymi". Fabuła chaotyczna. Bardzo chaotyczna! Jedynie pejzaże mistrzowskie - wiadomo: mój Płock. A obraz? Może i piękny kolorowy, ale zdjęcia są po prostu baaardzo średnie. Znajdzie się kilka ładnych ujęć, ale ja co chwila dostrzegałem jakieś śmieci w kadrze - zbędna ramka obrazku itp. 1/10

P.S. ten film chyba nie ma fabuły…

Odpowiedz
Princess Bride - Film doskonały w swoim gatunku. Uroczo naiwny, Cudowne Lata wymieszane z Colombo definiują minuta po minucie swashbucklerskie klimaty. Najlepszy pojedynek na szpady evah, doskonałe dialogi, postacie, zdjęcia, po prostu wszystko. 10/10

Odpowiedz
gigacz napisał(a):"Fenomen"
Znam co najmniej trzy filmy o tym tytule, dobrze by było opisać jakiś rok produkcji czy reżysera, bo i recenzja dość ogólna.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Ile z nich to polskie produkcje? :wink:

Odpowiedz
Zły porucznik (2009) - Nawet nieźle, w końcu dobra rola Nicolasa i jako taki film w porównaniu do Jego ostatnich 'dzieł'. Mocne kino, nie dla każdego, trochę męczące ale ogólnie nie takie złe. 6/10
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10
Dla Niej wszystko 7/10
Zanim odejdą wody 6.5/10
Dochodzenie 7/10
Pozdrowienia z Paryża 3/10
Wyspa tajemnic 9/10
The Hurt Locker 7.5/10
Invictus 8/10
Droga 7/10

Odpowiedz
Kingdom of Heaven (dir cut)

Ten film ma generalnie jedną wadę. Orlando Blooma. W którym ujęciu się nie pokaże, którego dialogu nie otworzy gęby, tam wieje miernością, tandetą i głupotą. Jakby wyciąć jego wątek, to byłby całkiem niezły film :) Z wzorową reżyserią, kostiumami, scenografią, epicka muzyką. Tylko trochę montaż mącił, nie kleiło się.

6/10 z Bloomem, 8/10 bez.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Cytat:Ten film ma generalnie jedną wadę.

generalnie ma dwie. pierdolenie o tolerancji i pojednaniu to druga wada.

EDIT

po namyśle stwierdzam jednak, że o tolerancji i pojednaniu pierdoli tylko Bloom, który się najwyraźniej z choinki urwał, więc film rzeczywiście ma jedną wadę:)

Odpowiedz
no widzisz, ja swojego posta napisałem już po namyśle, i dlatego ta jedna wada :)
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Bracia - Zabierałem się za ten film co najmniej pół roku, a szkoda, bo jest naprawdę dobry! Wciągająca fabuła, dobre zakończenie i największy plus filmu - mistrzowsko zagrany! Cała trójka głównych aktorów: Natalie, Jake i Tobey zagrali bardzo dobrze choć jak pewnie wiadomo dla tych, którzy oglądali, że to Tobey zagrał pierwsze skrzypce. Warto! 7/10
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10
Dla Niej wszystko 7/10
Zanim odejdą wody 6.5/10
Dochodzenie 7/10
Wyspa tajemnic 9/10
The Hurt Locker 7.5/10
Invictus 8/10
Droga 7/10

Odpowiedz
gigacz napisał(a):"Fenomen"

Nie mam bladego pojęcia co to w ogóle jest. Oglądałem na nocce z kumpelą i za cholerę nie wiem o czym to było, może dlatego, że jakoś specjalnie nie przyciągnął ten film mojej uwagi, no, ale z drugiej strony to czym miał przyciągnąć !? Jakaś laska stylizowana na Jolę Rutowicz (sic !?), jakaś jej bogata kumpela i film, który niby produkują ... kto dał na takie coś pieniądze ?

Totalne 0/10, dałbym nawet i -1. Żyg niesamowity, omijać z daleka.

Odpowiedz
13 - Zastanawiałem się którą wersje obejrzeć najpierw no i na moje nieszczęście wybrałem amerycką. Słaby to film jest. Główny bohater mnie strasznie irytował i wkur... ;/ co tam robił Statham i Rourke? nie mam pojęcia. Ogląda się go bez żadnych emocji, leciał bo leciał i tyle. Ostatnia scena Rurke z fiftym, WTF?! :| Teraz muszę obejrzeć oryginał żeby zobaczyć jak bardzo zje... film amerykanie. 3/10 tylko dlatego, że dotrwałem do końca i widziałem dużo gorszych.
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10
Dla Niej wszystko 7/10
Zanim odejdą wody 6.5/10
Dochodzenie 7/10
Wyspa tajemnic 9/10
The Hurt Locker 7.5/10
Invictus 8/10
Droga 7/10

Odpowiedz
O proszę, sto lat temu słyszałem, że ma być remake ale już dawno o tym zapomniałem. Nie wiedziałem, że w końcu to zrobili i do tego z taką obsadą. Szkoda, że najwyraźniej spieprzono(sądząc po średniej ocen na Filmwebie) ale z tego co pamiętam to i oryginał nie był pozbawiony wad. Jak usłyszałem o remaku to się nawet ucieszyłem. Liczyłem na to, że pod okiem amerykanów Babluani doszlifuje tę mającą w sobie duży potencjał historię(pierwsza połowa filmu była przeciętna ale za to druga łapała mocno za jaja i nie puszczała już do napisów końcowych).

Odpowiedz
No tutaj przynajmniej w moim przypadku nie łapie za jaja ani na początku, ani pośrodku ani na koniec filmu. Jakiś taki nijaki ten film.
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10
Dla Niej wszystko 7/10
Zanim odejdą wody 6.5/10
Dochodzenie 7/10
Wyspa tajemnic 9/10
The Hurt Locker 7.5/10
Invictus 8/10
Droga 7/10

Odpowiedz
Devil (2010)- Szkoda, że Shyamalan osobiście nie wziął się za ten film, bo mógł to być jego najlepszy obraz od czasów "Niezniszczalnego". Solidny thriller, choć mógłby być lepiej zagrany i trochę lepiej wyreżyserowany.

Z tegorocznych, klaustrofobicznych thrillerów podobał mi się chyba nawet bardziej niż "Buried" (żadna siła, nawet diabelska nie przekona mnie do aktorstwa Reynoldsa). 7/10 mogę dać, nie jest to nic wielkiego, aktorzy często zostawiają posmak Hallmarku, ale miło się to ogląda.

Odpowiedz
Diabeł - Sam nie wiem jak ocenić, na plus na pewno to, że w końcu coś nowego, świeżego i momentami naprawdę strasznego do tego okraszonego dobrą muzyką. Aktorstwo trochę drętwe i irytujące i ta końcówka średnio mi pod pasowała jakoś... ale niech będzie 7/10
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10
Dla Niej wszystko 7/10
Zanim odejdą wody 6.5/10
Dochodzenie 7/10
Wyspa tajemnic 9/10
The Hurt Locker 7.5/10
Invictus 8/10
Droga 7/10

Odpowiedz
Shanghai Noon - zdecydowanie jeden z moich ulubionych Chanów. Sporo fajnego humoru i akcji, film tak luzacki jak to tylko możliwe i dobry na każdą okazję. Chwilami trochę Owen za dużo pierdzieli, ale tak to gites.

8/10

Shanghai Knights - pomysł przeniesienia akcji był niezły, acz samo wykonanie trochę gorsze. Raz jeszcze rządzą sceny walki i związany z nimi humor sytuacyjny. Reszta trochę bardziej kuleje, a końcówka strasznie się dłuży. Niemniej wciaż dobra, satysfakcjonująca rozrywka.

7/10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
The Crow - Salvation - obejrzany po latach ( fragmenty )

Jakiż ten film jest zly. Straszny , groteskowy. Kur... postacie tluamczące co robią, doslownie przeniesione teksty / sceny z cz. 1 w niskobudzetowym wydaniu...

Nie moge o tym pisać nawet. I pomysleć, że kiedys nie uwazalem go za tak tragiczny.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon