Dexter
Meh, dzisiejszy odcinek mnie rozczarował w kilku miejscach :(

Odpowiedz
Szaman napisał(a):Nie wiem przy którym odcinku jesteś, ale właściwie tradycyjnie już ok 8 epizodu wszystkie misternie tkane wątki idealnie zaciskają się wokół szyi głównego bohatera.

Moze i sie zaciskaja, ale nie widac do tej pory, aby stanowily dla Dextera powazne zagrozenie. Podchody do Lee Millera przypominaja niezobowiazujaca zabawe w kotka i myszke. Tworcy za bardzo chyba skupili sie w tym sezonie na postaci Lumen, olewajac nieco czarne charaktery.

Odpowiedz
Dobrze powiedziane. Pomysły są, ale nie wykarmione wystarczająco.

Odpowiedz
W sumie zgadzam się z Philem, ale dałbym 8.

Odpowiedz
Nie chciałem juz nic pisać w tym wątku do finału, ale muszę. Scena z kotem sprawiła, że spadlem z krzesła. Jak już usiadłem z powrotem, spadłem drugi raz :)

Odpowiedz
wojtky napisał(a):Zachowanie Chase'a w ostatnim odcinku i jego nagły wkurw to dla mnie zagadka

Zagadką to Chase był właśnie wcześniej. Teraz się po prostu odkrył. ;)
22.04.2011

Odpowiedz
mam wrażenie, że ta seria była jakoś nieproporcjonalnie rozpisana. finał w zasadzie powinien mieć miejsce po 9 odcinku. zawiązały się wtedy świetnie wątki i aż prosiło się, żeby doszło do kulminacji. jednak potem wyszły jakieś pierdoły i w miare niezła historia kończy się odcinkiem finałowym, który jest w mojej opinii bardzo słaby.

zajawka po 5x11 oczywiście była ciekawa, ale już ten serial przyzwyczaił do tego, że w trailerach montuje się ujęcia kompletnie inaczej, niż w wersji emisyjnej, więc też nie liczyłem na jakieś cuda, ale no bez przesady. nie da się ukryć, że czekałem dość zaciekawiony na ostatni epizod. przypadkiem zauważyłem dziś nad ranem, że jest już w necie. troche się zajarałem i obejrzałem od razu.

w mojej opinii epizod słaby, jak nawet nie bardzo słaby. przypomina strasznie finał serii trzeciej. w sumie więcej pisać nie będę. poczekam na Wasze opinie i wtedy może powstanie jakaś dyskusja.

taki se post o 6 rano <ok>

Odpowiedz
WOW, co za żenujący sezon! Szczerze mówiąc to aż takiego dziadostwa się nie spodziewałem - wiadomo, serial wybitny nie jest i ma swoje wady, masę bzdur i naciąganych sytuacji, ale ta komedia, którą wszyscy bez wyjątku odstawiali w tym sezonie przeszła wszelkie możliwe normy. Ostatni ep to świetne podsumowanie całości - ocena nie może być inna jak :lol: /10. Scena na łodzi bezcenna - ujęcia, okoliczności przyrody i muzyczka, od razu skojarzenie wedruje wiadomo w jakie rejony:
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
no,.... ten sezon miałtrochę pocnych punktów ale generalnie po mocy w okolicaach ododcinkow 08-10 wyfffacil troche pod koniec. ALe łotr fajny, pomysł fajny, laska fajna... tylko scenarzystom jajec zabrakło, wszystko poszło za łątwo i za głądko.. Jedyna nadzieja tkwi w Quinnie w kolejnym sezonie.

Odpowiedz
Przepraszam, ale jedyna moja reakcja na to się stało w finałowym odcinku było to:
[Obrazek: DoubleFacePalm.jpg]
Nie wiem czy scenarzystom zabrakło jaj, czy to porostu kompletni idioci, lecz wiem, że to było najgorsze co mogli wymyślić. To nie było ani logiczne, ani mądre, nie było w tym konsekwencji fabularnej. Twórcy zrobili z nas debili, dosłownie! Straciłem kompletnie chęci do dalszego oglądania tego serialu.
Rzekłem
Finał 2/10
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Sezon 5 ogólnie mi się podobał, ale do odcinka 11. Muszę się zgodzić z przedmówcami, że epizod 5x12 jest beznadziejny. Na zakończenie sezonu miałem zamiar napisać nieco obszerniej podsumowanie serialu, ale mi się odechciało. Powiem tylko, że największym, pozytywnym zaskoczeniem tego sezonu była bardzo dobra, moim zdaniem, gra aktorska Julii Stiles, jeszcze jej nie widziałem w takiej, pełnej emocji roli jak właśnie kreacja Lumen, która z ofiary zmienia się w kata - przede wszystkim dzięki tej aktorce ta przemiana wypadła, moim zdaniem, wiarygodnie. A teraz krótko:
Sezon 1 - 10/10
Sezon 2 - 8/10
Sezon 3 - 6/10
Sezon 4 - 8/10
Sezon 5 - 7/10 [finał - 2/10]

Odpowiedz
Podpisuje się wszystkimi czterema kończynami pod tym co napisał mariusz.
I moje podsumowanie:
Sezon 1 - 10/10
Sezon 2 - 9/10
Sezon 3 - 5/10
Sezon 4 - 7-/10
Sezon 5 - 8/10

Odpowiedz
Jak serial przez wysokie wyniki oglądalności będzie w taki sposób ciągnięty na siłę czym dowiódł ten epizod to aż strach się bać co będzie potem. Bo może być nawet gorzej.
koronex1989

Odpowiedz
3 nominacje do Złotych Globów- Hall, Julia Stiles i najlepszy serial dramatyczny (czy jak to tam przetłumaczyć).

Odpowiedz
Julii Stiles się należało. W kategorii serial dramatyczny podmieniłbym Dextera chociażby na Breaking Bad, czy Fringe'a.

Odpowiedz
Nominacja na najlepszy serial dramatyczny jak najbardziej się należy Dexterowi, ba uważam, ze należy się nagroda. Bo to co dzieje się w finałowym odcinku to istny dramat.

Odpowiedz
:???:

Jedyny finał Dextera, który mi się nie podobał. Co boli tym bardziej, że końcówka sezonu zapowiadała się świetnie.
Motyw z autem, rozwiązanie wątku Quinna, odejście Lumen i akcja z Debrą (!!!) to jedno wielkie WTF :???:
Cóż, zawsze uważałem, że formuła tego genialnego niegdyś serialu nie starczy na zbyt długo jednocześnie trzymając się w ramach realizmu (którym bardzo sprawnie operował sezon 1, a z nielicznymi wyjątkami także drugi). Potwierdzeniem tego jest maksymalnie naciągane rozwiązanie piątej serii, a ponadto optymistyczne wręcz do przesady. Sytuacji nie ratuje ani trochę bardzo dobra ostatnia scena.
Jasne, są przebłyski i nadal ogląda się to bardzo dobrze, nadal Dexter to jeden z najciekawszych telewizyjnych bohaterów (a wciela się w niego wybitny aktor), ale… Chyba pora to skończyć, i to skończyć z klasą, zanim będzie za późno.
Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że piąty sezon faktycznie miał być finalnym, a końcowe odcinki przebudowano fabularnie w ostatniej chwili. Z opłakanym skutkiem.

A co do aktorskich nominacji do Złotych Globów dla Michaela C. Halla i Julie Stiles, to jak najbardziej zasłużone.

Odpowiedz
Również jestem fanem Dextera. W moich oczach poszczególne sezony wyglądają następująco:
Sezon 1 - 8/10 - bardzo dobry sezon ale pamietam ze ogladalem z nudow i dopiero po 6 odcinku wciagnal mnie na maxa
Sezon 2 - 9/10 - tak, ten mi się bardziej podobał od poprzedniego, od początku do końca śledziłem poczynania Dextera, poziom sezonu też oceniam wysoko
Sezon 3 - 5/10 - bardzo słabo i chyba nie muszę też nikogo o tym przekonywać
Sezon 4 - 9/10, zakończenie 10/10 - dla mnie po prostu miazga, w zakończeniu totalny szok, świetny klimat utrzymany od początku do końca
Sezon 5 - 7/10, zakończenie 2/10 - doskonale narastające napięcie wraz z każdym odcinkiem, jednak gdzieś tak w 10 ocinku emocje sięgają zenitu i nagle opadają. Konsekwencją jest bardzo słabe zakończenie.

Odpowiedz
Dexter w 2011 jest już passe, od dwóch lat tego nie śledzę i odczuwam podobne uczucie straty jak po przegapieniu kolejnej odsłony "Klanu" :)

Niebanalna rzecz w pierwszym sezonie; w drugim wyraźnie słabsza, ale nadal interesująca; później synonimem serialu stały się już wyłącznie niemoc twórcza, opowiadanie wciąż tego samego dowcipu i rączki wyciągane po dolary.

Problem tego serialu polega na tym, że nie jest przemyślaną z góry całością, tylko historią, do której ciągle dopisuje się kontynuację, a skoro nowych pomysłów nie ma, to otrzymujemy zazwyczaj przeróbkę starych.

Tak z ciekawości: dowiedziała się ta Debra chociaż o Dexterze czy dalej komuś z długopisem w ręce brakuje cojones?

Odpowiedz
Nie dowiedziała się. Komuś brak jaj. Szkoda, że Albertino nie widziałeś zakończenia piątej serii. Proponuje sobie zassać ostatni odcinek i obejrzeć ostatnie 15 minut. Zobaczysz jakie tam jaja są:P

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości