Krótka piłka, czyli mini-recenzje
Mefisto napisał(a):L.A. Confidential - dopiero po raz drugi, ale będę sukcesywnie nadrabiał stracone lata. Pieprzone arcydzieło, co tu dużo gadać. Oprócz małej skazy w finale nie jestem w stanie znaleźć jakiegokolwiek słabego punktu tego filmu (a nawet i ta skaza nie wpływa wielce na odbiór całości). Kapitalne, przefantastyczne, cudne, mocne kino, które niestety musiało trafić na rok Camerona. 10/10
To co wyżej. Ciężko ten film opisać nie sprowadzając sie do banałów, że to arcydzieło. To jest arcydzieło i tyle. Sam sie zabierałem długo żeby obejrzeć, bo byłem przekonany, że to do mnie nie trafi, a w końcu włączyłem i zniknąlem na czas emisji całkowicie. Absolutnie fantastycznie zagrane, czuć chemię między aktorami, trzyma w napieciu. 10/10.

A Crowe nic dziwnego, że dostał angaż w Cinderella Man :wink:
"Imagine that you could save a family by sacrificing a child... but that you had to explain it to the child. What would you say?"€ -€“ Black Bolt

Odpowiedz
najlepsza scena w LA Confidential (i tak, tez daje 10/10)? crowe wpada do chaty, gdzie jeden czarny gangsta-menel przetrzymuje kobietę, i zabija delikwenta na miejscu. bez czytania mu praw, jebania kotka za pomocą młotka i innych takich "humanitarnych" procedur. strzał w klatę i nara. potem zajeżdża karetka i nie ma gościa na tym świecie.

Odpowiedz
Też coś napiszę o L.A. Confidential, bo to jeden z moich ulubionych filmów.
Znakomity dramat policyjny osadzony w latach 50. z trójką ciekawych bohaterów, świetnie skonstruowaną intrygą, bardzo dobrymi dialogami i zaskakująco dużą ilością trupów. Wciąga i zapada w pamięć. Trudno się przyczepić do czegokolwiek, pod względem realizacji, scenariusza, warstwy wizualnej i gry aktorskiej film jest doskonały. Z całą pewnością bardziej zasługiwał na Oscara niż Titanic.

Odpowiedz
Postać którą gra Crowe jest zajebista, pozatym to jak dla mnie jego najlepsza rola(tuż po niej ta z Insidera). W ogóle w LAC jest cała masa zajebistych postaci. Genialny film.

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):L.A. Confidential - dopiero po raz drugi, ale będę sukcesywnie nadrabiał stracone lata. Pieprzone arcydzieło, co tu dużo gadać. Oprócz małej skazy w finale nie jestem w stanie znaleźć jakiegokolwiek słabego punktu tego filmu (a nawet i ta skaza nie wpływa wielce na odbiór całości). Kapitalne, przefantastyczne, cudne, mocne kino, które niestety musiało trafić na rok Camerona. 10/10
Czemu ja sobie kopii nie zrobiłem? <pluje_w_brodę> ;)
22.04.2011

Odpowiedz
Punch-drunk Love - Cóż za film. Kolejna "komedia romantyczna", która mi się niezmiernie podoba. Paul Thomas Anderson to chyba najbardziej pasujący mi współczesny reżyser(po Mannie). Jego poczucie humoru, sposób snucia fabuł, jego bohaterowie - to nie wymaga dodatkowego komentarza, ale takim skromnym filmem pokazał jakiż ma wspaniały warsztat. Mało jest filmów bez, nazwijmy to "widoczków", które mogę pochwalić za zdjęcia, jednak to co tutaj serwuje nam Anderson do spółki z Elswitem i odpowiedzialnym za montaż panem Jonesem to mistrzostwo świata - te jazdy kamery w sekwencjach w magazynie połączone z kapitalną muzyką to przepiękna sprawa, ujęcia z nieoświetlonymi postaciami - również mistrzostwo. Kręć Paul więcej! 9/10

Odpowiedz
Ludzkie dzieci reż. Alfonso Cuaron
Głośno było o filmie a okazał się rozczarowaniem, poza dobrymi zdjęciami (te długie ujęcia) to nic pozytywnego nie mogę powiedzieć, im dalej w film tym bardziej fabuła zaczyna kuleć...6/10

Malena reż. Giuseppe Tornatore
To niesamowite że Tornatore robi filmy w określony sposób o określonej treści i zawsze wychodzi to pięknie. "1900: Człowiek legenda", "Cinema Paradiso" a teraz "Malena" wszystkie te filmy mają ta magię za która kocha się kino. 9/10 nie dałem 10 bo jednak dwa pozostałe tytuły miały tej magii ciut więcej ;)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Obława (The Chase, 1966), reż. Arthur Penn
Dramat społeczny przedstawiający wiarygodne relacje pomiędzy bohaterami. Szeryf próbujący zapobiec zlinczowaniu niewinnego człowieka, kobiety zdradzające mężów, grupa mężczyzn-rasistów, którzy z nudów wszczynają awantury, pewien bogacz, który uważa że wszystko i wszystkich można kupić i wielu innych ciekawych bohaterów. Film o tym, jak ludzka głupota może doprowadzić do tragedii. To także film o nienawiści, miłości, zdradzie i jedynym sprawiedliwym człowieku, bezskutecznie walczącym o sprawiedliwość.
Dobry, mocny film, w którym pierwsze co zwraca uwagę to znakomita obsada z Marlonem Brando na czele, świetna jest praca reżysera, który zasłynie rok później filmem "Bonnie i Clyde". Gdyby jeszcze scenariusz i dialogi były bardziej dopracowane i przemyślane to film byłby arcydziełem.

Odpowiedz
SonnyCrockett napisał(a):Ludzkie dzieci reż. Alfonso Cuaron
Głośno było o filmie a okazał się rozczarowaniem, poza dobrymi zdjęciami (te długie ujęcia) to nic pozytywnego nie mogę powiedzieć, im dalej w film tym bardziej fabuła zaczyna kuleć...6/10

wyjaśnij to :shock:
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Będzie lincz 8)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Nic nie będzie, ponieważ ja się już na tym forum nie mam zamiaru tłumaczyć dlaczego coś mi się nie podoba, od nie podoba się i już. 8)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Ale jak nam nie napiszesz dlaczego ci się nie podoba, to nie będziemy mogli napisać ci dlaczego jesteś w błędzie, oprócz ogólnikowego "bo tak" :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
ja chciałem, co byś wyjaśnił dlaczego niby fabuła zaczyna kuleć
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Ja tam czekam aż za trzy lata Sonny oceni Avatara.

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Ja tam czekam aż za trzy lata Sonny oceni Avatara.
Ja tego filmu nie biorę w ogóle pod uwagę, nie istnieje dla mnie ten perfidny potwór komercji...film który zarabia miliardy i dostanie Oskary za to że ma zajebiście zrobione lasy i ludziki w komputerze nie zasługuje na mój czas.
Azgaroth napisał(a):Ale jak nam nie napiszesz dlaczego ci się nie podoba, to nie będziemy mogli napisać ci dlaczego jesteś w błędzie, oprócz ogólnikowego "bo tak" :)
Cokolwiek bym nie napisał to i tak będę w błędzie i pomimo argumentu zarzuci się pisanie "bo tak". Sorry przećwiczyłem to przy nieszczęsnym "Prestiżu", gdzie tłumaczenie iż jeden ze szczególnych elementów było argumentem bo tak, innym jakoś argumentacja że film jest zły bo np. morda kogoś mu przeszkadza przechodzi jako mocny argument a ja muszę napisać wypracowanie.

Odpowiedz
SonnyCrockett, to może zmień FORUM FILMOWE na lakoniczne dyskusje z mamą w kuchni na temat tego, co się ostatnio oglądało. Argumentacja "bo tak", nie przeczę, swój urok ma, ale nie współgra jakoś z tym tematem (ciągle mają to być mini-recenzje). A co do "Avatara" - zgadzam się z Tobą. Ten film jest godny dwóch, trzech wpisów w temacie, nie więcej.

Ja ostatnio widziałem:
Before Sunset - kocham "Before Sunrise", kocham każdy dialog, uśmiech aktorów i miejsca, które odwiedzają. W kontynuacji mamy naprawdę logiczne następstwa poprzedniej odsłony, dostajemy znowu świetne rozmowy oraz napięcie erotyczno-miłosne między postaciami. Wiem, że może narażę się niektórym, ale z filmów "gadanych" bije on na głowę to, co robi Jarmusch. Ethan Hawke - fenomenalny. 9/10

Stand By Me
- są filmy, które realizują w stu procentach założenia tzw. mitu dzieciństwa. Ten właśnie taki jest - podróż grupy dzieciaków w poszukiwaniu ciała potrąconego przez pociąg chłopaka w ich wieku jest swoistą inicjacją w świat dorosłych, ale zanim dotrą na miejsce, widz wielokrotnie westchnie, z myślą o swoim dzieciństwie. Nie wiem, co ma w sobie Corey Feldman, ale każda jego rola kojarzy mi się z najprzyjemniejszymi seansami młodości - pogromca wampirów w "The Lost Boys", Jadaczka z "The Goonies". Plus nieodżałowany River Phoenix, które daje niezły popis aktorstwa, a także Jerry O'Conell - zanim stał się gwiazdą "Sliders", był 11-letnim grubaskiem z piegami. Warto, tym bardziej, że to ekranizacja głównonurtowej powieści Kinga. 9/10.

Anger Managment - Sandler czasami bawi, Nicholson potrafi świetnie grać w komediach ("Lepiej być nie może"), a tutaj wyszło bzdurnie, bezpłciowo i zupełnie nieśmiesznie, mimo że John Torturro jak zwykle dobry. Komedia aspirująca do przezabawności, a nudzi. 5/10.
Dyskretny urok burżuazji, Ran, Terminator 2, Big Lebowski, Fanatyk, Cries and whispers, Annie Hall, Eraserhead, Mroczny przedmiot pożądania, Noc na Ziemi, Lot nad kukułczym gniazdem, Capote, Boogie Nights, Zed i dwa zera, Żywot Briana.

Odpowiedz
Cytat:SonnyCrockett, to może zmień FORUM FILMOWE na lakoniczne dyskusje z mamą w kuchni na temat tego, co się ostatnio oglądało.

Protestuję. Dlaczego nie z tatą? Tym bardziej, że lakoniczne. !

Widziałam, po raz nie pamiętam który, "KONOPIELKĘ" W. Leszczyńskiego. Jesli ktoś jeszcze nie widział, albo nie lubi Krzysztofa Majchrzaka, albo nie zna Anny Seniuk - musi to koniecznie zobaczyć. Dla niezdecydowanych na zachętę powiem, że są "momenty", także takie, które utrzymuję tę polską komedię sprzed lat około 30-tu na poziomie wspólczesnych amerykańskich komedii - mowa oczywiście o puszczaniu bąków. :) Super film, choć o zamierzchłych czasach elektryfikacji i edukacji polskiej wsi, bawi po pachy że aż! :)
"Ludzie biorą mnie za intelektualistę. Chyba dlatego, że noszę okulary" /Woody Allen/

http://www.babkafilmowa.blogspot.com/

Odpowiedz
Nie nazwałbym "Konopielki" komedią. To dramat obyczajowy z elementami komediowymi, które raczej skłaniają do refleksji nad kondycją wsi z tamtego okresu. To film o rozdarciu kulturowym i wkraczającej w świat prostych ludzi cywilizacji.
Śmieszność wszystkich sytuacji wynikała raczej z prostoty życia tych ludzi, pokazywała ich zaściankowość, zacofanie.
Komedia to na pewno nie jest, chociaż momentami można się uśmiechnąć. Nie mniej film wyborny. Chyba sobie dzisiaj powtórzę.

Odpowiedz
Boże! Jak pieknie napisane, i trafnie. Ale mimo wszsytko, pozostaję przy swoim - komedia obyczajowa.:)
"Ludzie biorą mnie za intelektualistę. Chyba dlatego, że noszę okulary" /Woody Allen/

http://www.babkafilmowa.blogspot.com/

Odpowiedz
EL-Kal napisał(a):Anger Managment - Sandler czasami bawi, Nicholson potrafi świetnie grać w komediach ("Lepiej być nie może"), a tutaj wyszło bzdurnie, bezpłciowo i zupełnie nieśmiesznie, mimo że John Torturro jak zwykle dobry. Komedia aspirująca do przezabawności, a nudzi. 5/10.

To rzeczywiście mega wypowiedz, dlaczego nieśmieszne, dlaczego bzdurnie? Bo tak? Uzasadnij, napisz, nie rób tak jak ja, bo to przecież lakoniczne rozmowy z mamą...czy z tatą.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon