Krótka piłka, czyli mini-recenzje
Crimson Tide - po raz nie wiem, 10 może. Klasa sama w sobie, w danej kategorii nie ma sobie równych, nawet Red October nie jest taki dobry. Film perfekcyjny. 9/10 Jeden punkt ujemny za fakt, że na takiej łodzi, z takimi zabezpieczeniami i w takiej sytuacji każdy człowiek może zrobić dosłownie wszystko, z kolei 2/3 załogi to tylko tępe tło, które nie robi dosłownie nic.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Cytat:Red October nie jest taki dobry.
Porównywanie do Red October to tak jak porównywanie Full Metal Jacket do Apocalypse Now. Obaj wiemy, ze miejsce akcji jest to samo, ale filmy w gruncie rzeczy są całkowicie o czym innym.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Be King Rewind - to już czwarty mój film Gondry'ego i muszę przyznać, że spodziewałem się troszkę czegoś innego, znając już inne jego filmy ( te które były w Polsce wydane, tj. Jak we śnie, Zakochany bez pamięci i Wojna plemników ). Bardzo podobały mi się momenty, w których chłopcy kręcili własne filmy, naprawdę niektóre pomysły były świetne ( szczególnie ładne te z Pogromców duchów ). Również postać Jerry'ego jest bardzo rozczulająca i dodatkowo bardzo irytująca, mnie się podoba. Chociaż spodziewałem się czegoś innego to film mi się bardzo podobał.

8/10

Odpowiedz
Niewolnica miłości (Raba ljubwi, 1976), reż. Nikita Michałkow
Komediodramat rozgrywający się na pograniczu dwóch światów, filmowego i rzeczywistego. Film pokazujący w oryginalny sposób, że prawdziwe życie może być bardziej ekscytujące i bardziej dramatyczne niż wymyślona filmowa rzeczywistość. Czasy wojny domowej w Rosji. Główną bohaterką jest aktorka, gwiazda kina niemego, która zakochuje się w rewolucjoniście, z początku nie rozumie o co toczy się walka, zachowuje się jak dziecko, kiedy mówi „jak to fajnie byłoby zrobić coś takiego za co mogliby wsadzić do więzienia”. Wkrótce przekonuje się, że to nie są żarty. Początek filmu nie jest zbyt obiecujący, trochę odstrasza ten specyficzny klimat i dziwne dialogi, ale im bliżej końca tym film jest coraz lepszy. Na największą uwagę zasługuje genialna rola Jeleny Sołowiej. Aktorka wystąpiła także w dwóch innych filmach Nikity Michałkowa: Niedokończony utwór na pianolę (1977), który nie zaciekawił mnie na tyle, by oglądać do końca oraz Kilka dni z życia Obłomowa (1979), który był nawet niezły, z dobrą rolą Olega Tabakowa w tytułowej roli, ale i tak najlepsze sceny filmu to te z udziałem Jeleny Sołowiej.

Daleka północ (North Country, 2005), reż. Niki Caro
Oparta na faktach opowieść o kobiecie walczącej o swoje prawa. Nie dość, że w okresie szkolnym została zgwałcona przez nauczyciela to w dorosłym życiu, jako pracowniczka kopalni, musi znosić zaczepki i upokorzenia ze strony mężczyzn. W końcu decyduje się złożyć pozew do sądu przeciwko kopalni. Film podejmuje ważne problemy społeczne, robi to w bardzo hollywoodzki, przewidywalny sposób. Mimo tematyki nie jest to film ciężki ani szokujący, scena gwałtu i sceny molestowania są pokazane "dość łagodnie", ale to lepiej, bo dzięki temu ogląda się bezboleśnie. Świetna jest Charlize Theron w roli doświadczonej przez życie silnej kobiety (jedna z jej najlepszych ról). Zaskakująco obsadzeni są Woody Harrelson w roli inteligentnego prawnika oraz Sean Bean w roli troskliwego męża. Po prostu dobry film ze znakomitym aktorstwem i bardzo dobrą reżyserią, dzięki której pozornie banalna historia wciąga i daje do myślenia.

Odpowiedz
Kawa i papierosy - Taka tam sobie ciekawostka, miło się ogląda, nawet jak niektóre epizody są słabe, to wiemy, że za 5 minut się skończy:P Najlepszy oczywiście z Murrayem. Reszta obejrzeć i zapomnieć(no i utwierdzić się w przekonaniu, że Cate Blanchett to najlepsza współczesna aktorka:-)) 6/10

Odpowiedz
Adam 2009 (reż. Max Mayer) - Film ogląda się bez bólu, nawet z przyjemnością, nie kłuje w oczy, ale trochę razi swoją naiwnością, przez co wylatuje z pamięci dość szybko. Jasne, że taka jest konwencja. W końcu film korzysta z dobrodziejstw inwentarza komedii romantycznej. Jednak można było go bardziej „odbrązowić”. Bo obawiam się, że po obejrzeniu filmu niektórzy faceci zaczną wierzyć, że choroba psychiczna bądź jakieś fizyczne upośledzenie, mogą być kluczem do serc fajnych/ładnych dziewczyn. Niech mają jednak świadomość, że liczba łóżek w szpitalu jest ograniczona. <reszta na blogu;> (3,5/6)
zapraszam na http://www.golden-slumbers-blog.blogspot.com - blog muzyczno - filmowy na czasy kryzysu

Odpowiedz
Funny Games [1997] - zdecydowanie mocniejszy od oglądanego wcześniej przeze mnie Benny's video. W czasie oglądania wielokrotnie miałem ochotę wyłączyć i przestać oglądać. "Źli" bohaterowie są tak odrażający i irytujący, że w niektórych momentach ciężko wytrzymać. Aktorzy są doskonali, szczególnie poruszyła mnie rola matki, absolutnie przejmująca i prawdziwa chciałoby się rzecz. Zdecydowanie polecam, ale tak samo jak Benny's video - zdecydowanie nie dla ludzi o słabych nerwach.

8/10

Odpowiedz
czy ja wiem? mnie sie wydaje, ze to nie jest konieczne kryterium do nie polecania haneke. swoja droga, coz za konsekwencja... ciekawe co powiesz jak dotrzesz do "pianistki" lub "ukryte" ;)
Don't rain on my parade

Odpowiedz
Utracona część Katarzyny Blum (1975, reż. Volker Schloendorff) - mimo, że powstał 35 lat temu, nie stracił na aktualności. Mimo lewicowego fermentu, problem tabloidyzacji mediów, kreowania opinii poprzez kłamstwa i tworzenia społeczeństwa spektaklu został ukazany w niezwykle sugestywny sposób.
zapraszam na http://www.golden-slumbers-blog.blogspot.com - blog muzyczno - filmowy na czasy kryzysu

Odpowiedz
vera, film oglądałem z mamą, która ledwo wytrzymywała, a do należy raczej do osób o mocnych nerwach. Nie napisałem, że NIE POLECAM, ale odradzam oglądanie bez odpowiedniego podejścia do sprawy - na przykład ktoś kto nie ma pojęcia o czym film traktuje i jakie filmy kręci Haneke może go bardzo źle odebrać.

Co do Pianistki i reszty to filmy znajdują się na mojej liście "do zobaczenia" i myślę, że skreślę je z niej już wkrótce :wink:

Pozdrawiam!
Kuba

Odpowiedz
"Pianistkę" jeśli chodzi o seans z mamą, raczej odradzam. Fuzja Jelinek i Haneke - to mieszanka zdecydowanie bardzo mocno rażąca. :)
"Ludzie biorą mnie za intelektualistę. Chyba dlatego, że noszę okulary" /Woody Allen/

http://www.babkafilmowa.blogspot.com/

Odpowiedz
Myślę, że już Funny games nie było dobrym pomysłem, ale zacząłem oglądać sam, mama się dołączyła bez namawiania ( zwykle, gdy ją namawiam nie chce jej się w ogóle oglądać, więc niespodzianka :wink: )

Odpowiedz
kubek napisał(a):ktoś kto nie ma pojęcia o czym film traktuje i jakie filmy kręci Haneke może go bardzo źle odebrać.

A czy nie o to dla Haneke chodziło? ;)

Odpowiedz
Total Recall - Verhoeven + Arnie + karlica + trójcyckowa dziwka + efekty + swiat przedstawiony = !!!/10

Hallow Man - Czyli niewidzialny ludzik miętosi cycki! Lubie ten film. Co prawda im dalej tym gorzej ale kit z tym. No i fantastyczne efekty! 7/10

Sedzia Dredd - Fajny film. Wartka akcja, przemoc, mega robot, smieszny Sly i jego teksty. 7/10

Anakonda - w HD!!! Najlepszy film o morderczym wezu. Co prawda gad nie wyglada do konca jak tytulowy waz i wydaje rozne dźwięki ale oglada sie to znakomicie. Nawet obsada daje rade, z Voightem na czele. 7/10

Tango i Kesz - No co za fajny i przezabawny film. Kurt biega w sukience, Sly drwi z Ramba. Zawsze dostarcza mi duzo beki dodatniej. 7/10

Odpowiedz
As w rękawie: Nie, nie, nie i jeszcze raz nie. Nie wierzę, że twórca Narc nakręcił to coś. Właściwie co to miało być? Najbliżej temu gniotowi chyba do filmów Guya Ritchie, z tym że film Carnahana nie dorasta do pięt takiemu Rock'n'Rolla. Intryga kiepska, postaci nijakie, teksty marne. Boję się pomyśleć, co morze być w sequelu, którego nawet do kin nie wypuścili.

3/10

Odpowiedz
kubek napisał(a):na przykład ktoś kto nie ma pojęcia o czym film traktuje i jakie filmy kręci Haneke może go bardzo źle odebrać.

i wlasnie to jest dla mnie kryterium najistotniejszym;) natomiast dzieki wrazliwosci lapiesz zamysl haneke w ogole. gdyby te sceny nie robily na tobie wrazenia, rozminalbys sie z ich prawdziwym przekazem. uwazaj na mame (jak ci juz donia agata wspominala), stworzenia te umieja sie zakradac w najmniej oczekiwanym momencie filmu ;)
Don't rain on my parade

Odpowiedz
wujo444 napisał(a):Apocalypto
Pierwsze pół filmu - kól, dziewczynka z zarazą miazga, drugie pół - biega od lewej do prawej, przemiana w superhiperduperhiroła, i zupełnie holiwoodzkie zakonczenie. Drugą połowę można by zresztą z Predatorem pomylić. Realność? Względna. Znajdzie się kilkanaście mniejszych lub większych błędów, które zwykły zjadacz popcornu przeoczy. Technicznie bdb, poza kotem - jeszcze się taki nie urodził, co udanie zanimizuje kocie ciało.
7/10

The Blind Side
Kolejny film o biedaku zostającym megagwiazdą. Generalnie nic ciekawego, poza tym, że historią bazuje na prawdziwych faktach. Sobie takie, ale nie nudzi.
6/10

Piszcie swoje *kontrowersyjne* posty tak by można było potem z tego łatwo zrobić nowy temat bez gimnastykowania się :)
Dżizas...
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Cube- bardzo ciekawy pomysł wyjściowy, ciekawi bohaterowie, dobrze poprowadzona akcja...
Ale film został zarżnięty przez końcówkę:
7/10-niewiele brakowało do miana "żelaznego klasyka"

Mechanik
Pierwsze: kapitalny klimat osaczenia, psychozy,
Drugie: genialny Bale, wychudzony w tym filmie jak więzień Sachsenhausen.
Trzecie: Ciekawy twist; takiego konkretnie obrotu spraw się nie spodziewałem chociaż, to że z głową Reznika jest coś nie halo, było jasne od początku;)
9/10 Zdecydowanie warto.

Pi- intrygujący film o tej cholernej macie :mrgreen: Czarno-białe zdjęcie na plus, soundtracku tego filmu słucham od jakiegoś czasu(well done, Clint!).
Rola Seana Gullette'a na plus- dziwię się, że gość nie zrobił kariery. Max Cohen w jego wykonaniu jest pozytywnie zryty i ta jego narracja...
Jedyne do czego można by się przyczepić, to wątek tych "tajniaków" i kuszenie Maxa. Poza tym film ze wszechmiar wart polecenia.
8-9/10

Odpowiedz
The Changeling (Zemsta po latach), reż. Peter Medak

Świetny, nastrojowy, nieco staroświecki horror. Akcja koncentruje się wokół wielkiego, starego domu z mroczną przeszłością i jego nowego lokatora - kompozytora, zmagającego się z rodzinna traumą. Jest to klasyczny horror budujący grozę na raczej subtelnych środkach wyrazu (ofiary Michaela Myersa czy Jasona czułyby się raczej nie usatysfakcjonowane :lol: ) Ale jest kilka patentów podnoszących ciśnienie ( w tym jeden, powtórzony później w Ringu)
Generalnie polecam, ja śpię dziś przy zapalonym świetle.
"I'm in a world of shit... yes. But I am alive. And I am not afraid"

Odpowiedz
Swingers - krótko: 15 lat od premiery wciąż świetny. Jasne, czasem rzuca się w oczy mały budżet, ale generalnie nie można się tu przyczepić do wielu rzeczy - o ile damy się wciągnąć w klimat imprez nocnego LA i Vegas. Dodatkowy bonus za końcową scenę :D
8/10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon