A View to a Kill - edycja III
Musiałem szybko przejrzeć listę zdobywców Grammy i dało radę ;). I wiedziałem, że gdzieś już faceta widziałem - przecież Oscara odbierał w tym roku.

EDIT - jednak podobnie jak Tyler spodziewałem się raczej trochę innych kadrów...
"That is not dead, which can eternal lie,
And with strange aeons even death may die."

Odpowiedz
I pół punktu dla mnie za odgadnięcie podkategorii tej kategorii. :smile:

Odpowiedz
Ciuniek napisał(a):Michael Giacchino?
Call of Duty przechodziłem chyba z 5 razy, ale nigdy na napisach końcowych do końca nie wytrzymywałem; teraz tego żałuję. ;)
22.04.2011

Odpowiedz
Tak właśnie przypuszczałem, że twoim zdaniem wszystko ok i nie ma żadnej różnicy względem poprzednich edycji. No nic, nie zamierzam ciebie przekonywać i namawiać do niczego, twoja gra, możesz sobie ją prowadzić jak chcesz i wywracać oczami na słowa niezadowolenia. Ja tylko próbowałem zwrócić ci uwagę, że zdaniem innych wcale nie jest ok.

Odpowiedz
Tyler Durden napisał(a):Tak właśnie przypuszczałem, że twoim zdaniem wszystko ok i nie ma żadnej różnicy względem poprzednich edycji.

to spójrz TU

i z ręką na sercu powiedz, że wszystkie te kadry są mega-zajebiście-łatwe (szczególnie ten nieodgadnięty) i w Twoim typie
Bo ja jak na razie dałem 6 kadrów, z czego - przyznaję - jeden był za trudny. Pozostałe zgadliście bez większych problemów. A tu nagle kompozytor i polowanie na czarownice. Więc sie nie dziw, że przewracam oczami.

EDIT:
inna sprawa, że graczy jest zdecydowanie mniej też
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Ja się niestety zgadzam z Tylerem i Ciuńkiem, że coś tu jest nie tak. Przecież dokładnie połowa z dotychczasowych kadrów okazała się niemal nieodgadywalna. "Near Dark" – zero. Panna Viper – massif dał radę za 3, ale reszta nie miała pojęcia, kto to. Giacchino – nikt go nie kojarzy. Trudno mi zdefiniować, na czym polega błąd w przygotowaniu tych kadrów. Na pewno przejdzie wiele rzeczy poza fotosami blockbusterów z pierwszych stron gazet, ale... no, nie wiem.

Mefisto napisał(a):powiedz, że wszystkie te kadry są mega-zajebiście-łatwe
Tak, sporo było trudnych, ale po odgadnięciu dominowały opinie "cholera, to on, bestia zupełnie niepodobna, a już miałem go dać", a nie "kurde, co to jest? kto to?".

Tak czy owak, ja wciąż będę się spinał o 21:00. :razz:

A "nieodgadniętego" mi się nie czepiać, bo to był eksperyment, jak daleko można się posunąć. :smile:

Odpowiedz
Kadry u Cass również często mi się nie podobały, bo generalnie uważam, że najrozsądniejsze i najfajniejsze zagadki były u Solo, ale u Cassa bardziej mi nie pasował dobór filmów jak samych kadrów, które jednak w większości były rozpoznawalne nawet gdy się danego filmu nie oglądało.

Odpowiedz
Cass napisał(a):Panna Viper – massif dał radę za 3, ale reszta nie miała pojęcia, kto to.

będę się bronił dalej - ten kadr to opus magnum tego filmu i już nie moja wina, że nie wiedziliście (szczególnie, że na forum jest temat, w którym całkiem sporo osób się wypowiadało)

Cytat:Giacchino – nikt go nie kojarzy.

co mnie bardzo zdziwiło, gdyż to kompozytor na topie, no dopiero co sam go widziałeś zapewne jak odbierał statuetkę :)

Tyler Durden napisał(a):Kadry u Cass również często mi się nie podobały, bo generalnie uważam, że najrozsądniejsze i najfajniejsze zagadki były u Solo

Takie jak Moria? Bez jaj - może się po prostu za bardzo przyzwyczaiłeś do Solo?

Cytat:ale u Cassa bardziej mi nie pasował dobór filmów jak samych kadrów, które jednak w większości były rozpoznawalne nawet gdy się danego filmu nie oglądało.

Czyli jednak blockbustery i filmy znane do bólu, bo tych u Solo najwięcej widzę... :P

PS. Przejrzałem jeszcze raz swoje kadry - poza kilkoma typami hard, to naprawdę nie widzę tam filmów nieznanych lub osób nieznanych, ale umówmy się, że jutro dam mega-łatwe

Odpowiedz
Cass napisał(a):Trudno mi zdefiniować, na czym polega błąd w przygotowaniu tych kadrów.
Mefisto ewidentnie brak wyczucia co może wrzucić do tej gry. Idealne kadry w tej grze to takie, w których po zobaczeniu pełnego obrazka od razu rozpoznajemy co widzimy. Twoje często były trudne gdy się źle wycelowało kratkę, ale patrząc teraz na pełne obrazki w mig wszystko rozpoznaję. Mam wrażenie, że jakby po zakończeniu tej gry ktoś zrobił podobne podsumowanie i powróciłoby się do tego dajmy na to po roku przerwy, to przy niejednej pozycji miałbym problem z szybkim rozpoznaniem (przy założeniu, że następne będą zbliżone poziomem do dotychczasowych).

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):Takie jak Moria? Bez jaj - może się po prostu za bardzo przyzwyczaiłeś do Solo?
Moria była jakoś na początku pierwszej edycji i była bodajże jedynym przypadkiem wykorzystania w grze jakiejś lokalizacji z filmu. Nie bez powodu.

Odpowiedz
Tyler Durden napisał(a):Mam wrażenie, że jakby po zakończeniu tej gry ktoś zrobił podobne podsumowanie i powróciłoby się do tego dajmy na to po roku przerwy, to przy niejednej pozycji miałbym problem z szybkim rozpoznaniem (przy założeniu, że następne będą zbliżone poziomem do dotychczasowych).

dodałem archiwum w pierwszym poście - sam oceń :)

a Moria nie była jedynym przypadkiem - przejrzałem od góry do dołu archiwalne AVTAKi, właśnie z zamiarem, ażeby nic się nie powtórzyło (nie tylko te same kadry, ale i twórcy na ten przykład, choć i tak mozliwe, że coś się zdubluje) i u Solo jest równie dużo kadrów naprawdę trudnych, z którymi mam problem z rozpoznaniem, nawet gdy widzę je w podsumowaniu. Więc naprawdę nie wiem, czemu oceniasz mnie tak nisko już po 3 kolejce, bo dałem 1 trudny kadr. Czy gdybym dał ten kadr za 10 kolejek też byś miał pretensje?

Pytam, bo naprawdę nie musimy się w to bawić, jeśli nie chcecie.

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):ten kadr to opus magnum tego filmu i już nie moja wina, że nie wiedzieliście
Ale wyszło, co wyszło. Kciuk w dół za tę panią. <ok> [Przepraszam, ale nie ma odpowiedniej ikonki.]

Mefisto napisał(a):to kompozytor na topie, no dopiero co sam go widziałeś zapewne jak odbierał statuetkę
To nie wystarczy (zresztą: patrz wyżej). Poza tym mam nadzieję, że pamiętasz, iż ta podkategoria to twój konik? A nie jest dobrze, kiedy ktoś swoim szczęściem i pasją usiłuje obdarować innych w nadmiarze. :smile:

Tak czy owak, nie chciałbym, żeby się tu zawiązała jakaś anty-Mefistowa koalicja. Parę słów trzeźwej, rzeczowej oceny na pewno dobrze zrobi, ale też może i Mef sam spojrzy na swój quiz bardziej krytycznym okiem. Wyrobi się, czego mu życzę i w co wierzę. Mam nadzieję, że od jutra piątki polecą seriami. :wink:

Tyler Durden napisał(a):uważam, że najrozsądniejsze i najfajniejsze zagadki były u Solo, ale u Cassa bardziej mi nie pasował dobór filmów
Zdrajco. Nie łaska było o tym dać znać? Przez dwa Avtaki trwałem w błogiej nieświadomości, sądząc, że fajnie jest i że daję zajebiste zagadki. :smile:

Odpowiedz
Cass napisał(a):Parę słów trzeźwej, rzeczowej oceny na pewno dobrze zrobi, ale też może i Mef sam spojrzy na swój quiz bardziej krytycznym okiem.
I oto też mi chodziło, żeby Mef w przyszłości zastanowił się dwa razy nad tym co wrzucić, zamiast potem się dziwić, że mało osób gra.

Cass napisał(a):Zdrajco. Nie łaska było o tym dać znać? Przez dwa Avtaki trwałem w błogiej nieświadomości, sądząc, że fajnie jest i że daję zajebiste zagadki.
Ale o czym tu było mówić? Ej, Cass, filmy, które dajesz niekoniecznie leżą w kręgu moich zainteresowań przez co mam mniejsze szanse coś ugrać? Bez sensu, zwłaszcza, że zazwyczaj ktoś tam (wiadomo kto:)) i tak w miarę szybko odgadywał. Nie zamierzałem więc jęczyć, że mi dobór filmów nie pasuje, bo to już mój problem (a i porcji tygodniowego marudzenia miałeś dosyć dzięki takiemu jednemu:))

Odpowiedz
No tak, ale może gdybyś takie podsumowanie walnął np. po pierwszym Avtaku, to kto wie, czy nie spojrzałbym na moją działalność nieco krytyczniejszym okiem, co zawsze się przydaje, a czego teraz wymagamy od Mefista. A tak były tylko narzekania na pojedyncze kadry. :smile:
Ale dobra, koniec na ten temat.

Odpowiedz
Cass napisał(a):[Przepraszam, ale nie ma odpowiedniej ikonki.]
Jest: [Obrazek: thumb_down.gif] ;)

Wy ty gadu gadu, a i tak najlepszym konkursem było MOTU i tam były najlepsze zagadki. :P

Jutro punktualnie o 21:00. :)
22.04.2011

Odpowiedz
Tyler Durden napisał(a):I oto też mi chodziło, żeby Mef w przyszłości zastanowił się dwa razy nad tym co wrzucić, zamiast potem się dziwić, że mało osób gra.

Wybacz, ale nie będę czytał Tobie w myślach i się zastanawiał, co też możesz znać, a czego nie i co też możesz uznać za proste, a czego nie (przykładowo w Solowym AVTAKu zgadłeś Highlandera, co dla mnie jest kuriozalne, bo to foto przypomina kleksa). Daję takie kadry, o których uważam, że:
a) są fajne i pasują do gry
b) są - za wyjątkami oczywiście - w miarę kojarzone, z tytułu, bądź nazwiska
c) a przy tym nie są jakąś oczywistością, którą ktoś wyplakatował całe miasto

A co do tego, że mało osób gra - przypuszczam, że sporo graczy z poprzednich gier nawet nie wie, że jest kolejny AVTAK i tyle, po prostu.

A co do obdarowywania innych pasją - przykro mi, że tak twierdzisz. Giacchino dałem dlatego, żeby było coś innego od wiecznie maltretowanych reżyserów, a że gość jest akurat na fali, to uznałem to za dobry typ. Jak widać pomyliłem się. Ja naprawdę nie mam przygotowanych 20 kompozytorów, tylko po to, żeby Was czegoś nauczyć (choć taka nauka nie byłaby głupia). Ba! Z niektórymi kadrami nawet wstrzymałem się z szaleństwem, bo planowałem dać np. Mauro Fiore (i już wiem, że nikt nie wie, jak on wygląda, a druga połowa - bywalców filmowego forum - zapewne nawet nie wie, kto to :D Bo jak Cass daje czeskiego aktora lat 70 albo i dalej, to jest git, a jak Mefi daje współczesnego kompozytora, który jest na ustach wszystkich, to jest be).

Patrzę na swój quiz krytycznie - i przykro mi, ale nawet obiektywnie oglądając wszystkie kadry nie widzę w nich powodu do tak nagłej nagonki, bo nie daję tu rumuńskich filmów klasy B z lat 50 ubiegłego wieku, tylko tytuły znane i kojarzone. Na osłodę powiem tylko, że właśnie kilka planowanych kadrów zamieniłem na jeszcze łatwiejsze, żeby nie było, że jestem mega zły i w ogóle. Tak więc do zobaczenia jutro. Mają być same strzały za 5, albo zacznę w Was wątpić :P

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):Wybacz, ale nie będę czytał Tobie w myślach i się zastanawiał, co też możesz znać, a czego nie i co też możesz uznać za proste, a
Mhm, bo o to tu przecież chodzi, żebyś wybierał kadry pode mnie. Dobra, żałosne to się robi, nie ciągnę dalej.

Mefisto napisał(a):(przykładowo w Solowym AVTAKu zgadłeś Highlandera, co dla mnie jest kuriozalne, bo to foto przypomina kleksa)
Cassowym jak już i zauważ, że to było trafienie za jeden punkt, bardzo wymęczone trafienie.

Mefisto napisał(a):bo planowałem dać np. Mauro Fiore
I jestem pewien, że byłby to kolejny kadr za zero punktów. O takim braku zrozumienia tej gry właśnie mówię przez cały czas. Coś czuję, że ten AVTAK będzie rekordowy pod względem ilości nierozpoznanych kadrów :)

Mefisto napisał(a):Bo jak Cass daje czeskiego aktora lat 70 albo i dalej, to jest git,
Nie, nie było git.

Odpowiedz
to jedziem dalej - oby już bez uprzedzeń :)

kat. FILM
[Obrazek: kadr07.jpg]

Odpowiedz
11
"That is not dead, which can eternal lie,
And with strange aeons even death may die."

Odpowiedz
06

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon