04-04-2010, 17:49
|
Krótka piłka, czyli mini-recenzje
|
|
To nie tak jak myślisz, kotku - nie tak złe jak można by się spodziewać, nawet zaskakująco ok w porównaniu z tragicznym zwiastunem. Kilkukrotnie film mnie autentycznie rozbawił, szkoda tylko że przez półtorej godziny jedzie na dokładnie JEDNYM żarcie. Trochę to mało jak na pełny metraż, ale grunt że bywa zabawnie i ogląda się bez bólu.
No dokładnie, całkiem to niezłe było, w porównaniu do innych rodzimych komedii romantycznych. Takie fajne, sympatyczne i zabawne i przynajmniej nie przesadzone.
Nie cytujemy postów, które są zaraz nad naszym, gdyż nie zawiera to za grosz logiki ;)
Remember depravity I give you the sun
Remember debauchery and the orgies of Rome 04-04-2010, 19:37
Co gryzie Gilberta Grape'a - powiem krótko...Najlepsza rola Leonarda DiCaprio. Gdybym nie znał go jako aktora, byłbym przekonany że naprawdę jest upośledzony. Zagrał genialnie, aż chce się zacytować jednego kolesia z filmwebu który napisał tak : "Leo pobił w tym filmie Macka z Klanu! Mysle, ze nawet Macius nie zagrałby tak doskonale roli upośledzonego chłopca, jak to uczynił DiCaprio. "
Podsumowując...bardzo dobra Depp, Genialny DiCaprio, świetna historia. <ok>
http://www.facebook.com/BLUVISIONPL
05-04-2010, 01:09
The Yes Men - ale bynajmniej nie "Yes Meni naprawiają świat", tylko wcześniejszy filmik z ich udziałem. Cóż, na kolana nie padam, ale przyznam im, że są zaangażowani, pomysłowi i potrafią zrobić w przysłowiowe jajo cały świat w danym zagadnieniu. Jest trochę do śmiechu, ale i do przemyśleń nad kondycją współczesnej gospodarki i polityki nad nią, tych największych państw (choć film mam już lat 7, to przypuszczam, że niewiele się zmieniło).
7/10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 05-04-2010, 01:13
Aviator
reż. Scorsese długo zwlekałem (powód: kategoria wiekowa + biografia, a ja za biografiami nie przepadam), ale wreszcie obejrzałem i stwierdzam, że to świetny film. Di Caprio Leonardo w najlepszej swojej roli. 9/10 05-04-2010, 18:19
A mnie ten film nie podszedł. Scenariusz mi się nie podoba, konkretnie rzecz biorąc. Wygląda to tak, jakby scenarzysta najpierw przeczytał biografię Hughesa, oznaczając tymi żółtymi samoprzylepnymi karteczkami co ciekawsze miejsca, a potem napisał skrypt tylko w oparciu o te oderwane od siebie epizody - nie troszcząc się specjalnie o wzajemne ich powiązanie. "Hołd dla epoki", poważniejsza wersja Eda Wooda Burtona, studium szaleństwa, opowieść o trudach związku dwojga ekscentrycznych indywidualistów - Aviator łapie zbyt wiele srok za ogon, w rezultacie każda mu się wymyka, zostawiając w garści kilka piór zaledwie. Dorzucenie taniego hollybiograficznego chwytu pod postacią traumy z dzieciństwa oddziałującej na życie bohatera jeszcze pogarsza sprawę. Pod względem technicznym, reżyserskim i aktorskim (Blanchett!!!) film jest znakomity, ale to w końcu Scorsese. Wszystko się rozbija o ten cholerny skrypt...
Why are you firing wallnuts at me?
05-04-2010, 20:34 jarod napisał(a):Scenariusz mi się nie podoba, konkretnie rzecz biorąc. Wygląda to tak, jakby scenarzysta najpierw przeczytał biografię Hughesa, oznaczając tymi żółtymi samoprzylepnymi karteczkami co ciekawsze miejsca, a potem napisał skrypt tylko w oparciu o te oderwane od siebie epizody - nie troszcząc się specjalnie o wzajemne ich powiązanie. Czy tak przypadkiem nie wygląda 99% biografii made in hollywood? 05-04-2010, 21:09
Yo, o to mi z grubsza chodzi :-) Ale ten film swoją fragmentarycznością i stopniem kompresji bije na głowę większość takowych. Życie Hughesa to materiał na miniserial co najmniej, a nie na trzygodzinny film...
Why are you firing wallnuts at me?
05-04-2010, 21:20
Conan barbarzyńca - zarąbisty film. Surowe mięso, jeśli mogę się tak wyrazić. Powalający realizm scenografii i kostiumów - jeśli ktoś jest brudny, to jest ujebany, a jeśli konstrukcja ma wyglądać na prostą, to jest tak prymitywna, że jeszcze słychać uderzenia kamieni, którymi ją zbijano. Zajebisty małomówny bohater, zajebisty czarny charakter, zajebista krwawa walka. I PRZEZAJEBISTY soundtrack. Film ma wady, ale one się nie liczą z prostego powodu: po obejrzeniu go miałem ochotę wziąć toporek i iść zabijać. 9/10
05-04-2010, 21:56 military napisał(a):Film ma wady, ale one się nie liczą z prostego powodu: po obejrzeniu go miałem ochotę wziąć toporek i iść zabijaćMoże to jest właśnie jedna z wad:) 05-04-2010, 22:02
to ja też o Arnim:
Pamięć absolutna Verhoevena wkład w SF jest niepodważalny. Dicka tak samo. Mieszanka nie mogła wyjść źle :) Arni po prawdzie szaleje nie mniej niż zwykle, ale nie możemy być pewni, czy aby na pewno dzieje się to w rzeczywistości. Szybka akcja, ładne efekty specjalne, nutka niepewności, gibająca się Stone... Tylko się zastanawiam, skąd pogląd, że na Marsie nie ma atmosfery :P to i zwykła grawitacja (także poza bazą) to takie niedopilnowane babole, które jednak nie wpływają zbyt mocno na fabułę. 10-/10 <ok>
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 05-04-2010, 23:28
no wybacz, nie pamiętam wszystkich tematów na forum :/
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 05-04-2010, 23:42
Jest opcja szukaj, nie musisz pamiętać!
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 05-04-2010, 23:43
musze pamiętać przeszukac forum :P
widzę, że zasada nietworzenia dyskusji w tym wątku poszła się... :roll:
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 05-04-2010, 23:54
Nawiązując do wypowiedzi dotyczących Aviatora dodam, że podobała mi się pierwsza część filmu - o samolotach i kulisach kręcenia Aniołów piekieł. Szczególnie zapamiętałem scenę jak Hughes siedzi przy stole z rodziną Katharine Hepburn, wydaje się, że nie ma nic do powiedzenia, a kiedy pada hasło "samoloty" od razu się ożywia i zaczyna gadać do momentu aż ktoś mu przerwie zmieniając temat. Świetnie przemyślana i zagrana scena, w której idealnie widać, co jest największą pasją głównego bohatera.
Niestety w drugiej części filmu, kiedy to pokazano chorobę psychiczną Hughesa, film już nie miał takich emocji, chociaż DiCaprio nadal podtrzymywał wysoki poziom, zawiódł moim zdaniem reżyser. 06-04-2010, 09:05 Jarod o Aviatorze napisał(a):A mnie ten film nie podszedł. Scenariusz mi się nie podoba, konkretnie rzecz biorąc. Wygląda to tak, jakby scenarzysta najpierw przeczytał biografię Hughesa, oznaczając tymi żółtymi samoprzylepnymi karteczkami co ciekawsze miejsca, a potem napisał skrypt tylko w oparciu o te oderwane od siebie epizody - nie troszcząc się specjalnie o wzajemne ich powiązanie. "Hołd dla epoki", poważniejsza wersja Eda Wooda Burtona, studium szaleństwa, opowieść o trudach związku dwojga ekscentrycznych indywidualistów - Aviator łapie zbyt wiele srok za ogon, w rezultacie każda mu się wymyka, zostawiając w garści kilka piór zaledwie. Dorzucenie taniego hollybiograficznego chwytu pod postacią traumy z dzieciństwa oddziałującej na życie bohatera jeszcze pogarsza sprawę. Pod względem technicznym, reżyserskim i aktorskim (Blanchett!!!) film jest znakomity, ale to w końcu Scorsese. Wszystko się rozbija o ten cholerny skrypt...<ok> Drugi raz go obejrzałem wczoraj i dominowało wrażenie, że Martin się zagalopował, próbował ogarnąć więcej niż mógł i musiał nadrabiać szaleńczym tempem, mniej ciekawymi epizodami, fragmentarycznością. Na poziomie poszczególnych scen Scorsese oczywiście daje radę, ale nie umiał tego do kupy poskładać, nie wiem, czy to wina reżysera, scenarzysty, reżysera. Pewnie każdy trochę zawalił. 06-04-2010, 10:27
Fearless Petera Weira - o cholera, dalej jestem pod wrażeniem. Piękny film, z taką rolą Bridgesa że klękajcie narody. Końcówka tak mocna że trudno łzy powstrzymać.
Piękna opowieść o życiu, o śmierci, o odpowiedzialności. Cholernie polecam.
06-04-2010, 10:37
Brzmi jakbyś opisywał Fisher Kinga. ; )
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie. Bodie: Thought you said it was getting warmer. Poot: The world goin' one way, people another yo'. 06-04-2010, 11:09
Noc i mgła ( 1955 )
Krótkometrażowy dokument Alana Resnaisa o Holocauście. Dobre uzupełnienie wcześniej obejrzanego "Shoah" tym razem z wykorzystaniem archiwalnych ( niekiedy drastycznych ) filmów i zdjęć. Tytuł odnosi się do pamięci, która by chciała zepchnąć te przeżycia w zapomnienie. Żyć ( 1994 ) Yimou Zhang opowiada o rodzinie żyjących pod systemem maoistycznym. Robotnikom dano władzę a intelektualistów wytrzebiono co znajduje odzwierciedlenie w osobistej tragedii bohaterów. Ładnie opowiedziana ta historyjka lecz do "...czerwonych latarni" to temu trochę brakuje.
L.A. Confidential - 8/10
He liu - 7/10 The Insider - 8/10 Dredd - 6/10 Total Recall ( 2012 ) - 5/10 G.I. Joe: The Rise of Cobra - 5/10 06-04-2010, 12:31 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| ALARM! NADCHODZI KOLEJNY REMAKE! czyli wszystko o remake'ach | Mierzwiak | 1,244 | 243,162 |
14-04-2026, 18:15 Ostatni post: shamar |
|
| Pętla czasowa czyli motyw dnia świstaka w filmach | Craven | 91 | 23,865 |
07-08-2025, 14:13 Ostatni post: shamar |
|
| Prekognicja, czyli oceń film, który zaraz obejrzysz | military | 77 | 28,251 |
04-03-2017, 00:43 Ostatni post: Juby |
|
| Dłuższa piłka, czyli coś dla kino maniaków od kino maniaków | wika | 3 | 4,452 |
02-12-2013, 19:10 Ostatni post: Bucho |
|
| Prawdziwy film, czyli istota kina | Bodzio | 22 | 8,751 |
07-08-2011, 20:23 Ostatni post: MauZ |
|
| Starocie filmowe, czyli trochę klasyki | Eorath | 44 | 17,414 |
20-12-2010, 19:03 Ostatni post: szopman |
|
| Krótka piłka, czyli mini-recenzje | military | 6,447 | 722,590 |
11-04-2009, 16:35 Ostatni post: Negrin |
|
| Parada banału, czyli wpływ formy filmu na odbiór fabuły;) | Mental | 167 | 31,270 |
26-03-2008, 09:55 Ostatni post: D'mooN |
|
| [oddzielony] Krótka piłka, czyli mini-recenzje | 0 | 326 |
Mniej niż 1 minutę temu Ostatni post: |
||
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 3 gości |