Krótka piłka, czyli mini-recenzje
Jak by nie było film jest do dupy. Czy to wina Smitha, Willisa czy Wróżki Zębuszki to już kwestia poseansowa, która ani trochę nie zmienia mej oceny, bo niby czemu? W sumie, nie obchodzi mnie, kto zawinił. Dostałem badziewiasty produkt i na to narzekam. Szkoda tylko potencjału.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Nie twierdzę, że jest inaczej. Film jest cieniutki. Najsympatyczniejszy z całej paczki był głupawy Sean William Scott, a reszta filmu nudna.

Odpowiedz
Dog Day Afternoon - czyli osnuta na faktach historia napadu na bank, która staje się pretekstem do ogólnospołecznych refleksji. Ironiczno-gorzki obraz ogłupiałego tłumu, relacji rodzinnych czy zachowań mediów był autentyczny i interesujący.

Film przede wszystkim należy jednak zobaczyć dla gry aktorskiej. Mamy tu dwa typy - eskpresyjnego Pacino i ponurego Cazale. Obie kreacje genialne.

Mimo, iż w drugiej połowie momentami tempo nieco siada zdecydowanie zacny film.

Na koniec rozczulająca rozmowa rodziców jednego z napastników, oglądających relację z napadu w telewizji:

Matka: Dlaczego nie powiedział mi, że potrzebuje pieniędzy?
Powinnien przyjść do mnie, jeśli potrzebował pieniędzy.

Ojciec: Po co napadać na bank, jeśli ma się matkę kretynkę?
"I'm in a world of shit... yes. But I am alive. And I am not afraid"

Odpowiedz
Tropa de Elite (Elitarni) - Nasze koszule nie są niebieskie, tylko... czarne, czyli rzecz o brazylijskiej jednostce specjalnej (BOPE) "czyszczącej" fawele z wszelakiej maści zgnilizny społecznej. Mimo, że motyw skorumpowanych, brutalnych i nie-tak-nieskazitelnych glin przewijał się już wiele razy, dzieło Padilhi ogląda się z prawdziwą przyjemnością. Warto zwrocic uwage na jezyk i dialogi, bo sa niesamowicie zywe i pelnokrwiste. (Jeden z Elitarnych strzelajać do obezwładnionego dilera: - Będzie na koszt papieża).
Mała ciekawostka, a nawet dwie: 1) z wiadomych wzgledow policja odmowila ochrony ekipie podczas zdjec w fawelach 2) szykuje się o budzecie 16 mln zielonych. Oby tego nie spieprzyli.

5/6
najlepsze, co można zrobić z dobrą radą, to podać ją dalej

Odpowiedz
Deadly Little Secrets (aka Na dopingu) - film z cyklu "tak złe, że aż dobre". Co prawda ten tytuł zły do cna być nie może, bo gra tam Dina Meyer <ok> niemniej na tym kończą się jego plusy. Na całe szczęście tego filmu nie da się brać na serio i dosłownie każda scena czy dialog jest rozpierdalająco śmieszna. No bo jak nie śmiać się z takiej np. sceny:

koleś stoi na ganku nie-swojego domu, podchodzi do niego kobieta, po czym ten mówi do niej: - Ładny widok.
I kamera pokazuje nam jakiś niewielki, średnio zadbany ogródek za domem, z jakimś plastikowym parasolem po środku i niewielką górką z kamienia :mrgreen:
Całości dopełnia piękny element techniczny - film jest z początku dekady i wszelkie komórki i tego typu rzeczy przypominają szafy :D
I właśnie dlatego ten film polecam - do piwka, na imprezę lub na polepszenie humoru - wtedy sprawdza się nawet więcej, niż dobrze i spokojnie dałbym 8/10. W innym przypadku 2/10 (z czego te 2 ze względu na Dinę).
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):Dina Meyer

Płaskocyca? Fuuuj. Z twarzy fajna, ale...

Odpowiedz
Zakazane Królestwo ( 2008 )

Ot, bajka do telewizji. Scenografia i walki spoko, Jet Li i Chan razem w jednym filmie też dobra rzecz, panienki spoko, efekty i muza też. Ale co z tego jak szybko o tym zapomnę. Nie pozostawiająca po sobie wiele zabawa na szybką konsumpcję.
L.A. Confidential - 8/10
He liu - 7/10
The Insider - 8/10
Dredd - 6/10
Total Recall ( 2012 ) - 5/10
G.I. Joe: The Rise of Cobra - 5/10

Odpowiedz
Karate Kid (2010): Rimejkozy ciąg dalszy. Daruję fakt kompletnie nieadekwatnego tytułu i zacznę od tego, że przeniesienie akcji do Chin do kompletna porażka. Nie służy to niczemu oprócz pokazania zabytków i płytkiego wątku różnic kulturowych. Drugim poważnym błędem twórców było odmłodzenie głównego bohatera. Same walki jakoś się ogląda, ale trening Jadena wygląda wręcz śmiesznie. W ogóle młodziak stara się jak może, ale widać nie może zbyt wiele. Jackie Chan jest ok. Czasem śmieszy, czasem mówi mądrze. Poza tym, że upadł tak nisko, że tłucze się z dzieciakami. Pan reżyser średnio się spisał. Rozwlekł film, dodał parę żenujących scen i patetyczną muzykę tu i tam. Całości dobija piosenka Justina Biebera w napisach końcowych. Widać do jakiej grupy wiekowej kierowany jest ten film.

Daję 3/10

Już "Never back down" było lepszym remakem "Karate Kid".

Odpowiedz
Don Vito napisał(a):Poza tym, że upadł tak nisko, że tłucze się z dzieciakami.
Dali mu chociaż jednego równego wzrostem przeciwnika?
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz

Odpowiedz
Don Vito napisał(a):Całości dobija piosenka Justina Biebera w napisach końcowych. Widać do jakiej grupy wiekowej kierowany jest ten film.

To chyba nie jest zaskakujace, jesli chodzi o Karate Kida? ;)

Hitch napisał(a):Dali mu chociaż jednego równego wzrostem przeciwnika?

Myslisz, ze Chan jest wyzszy od dzieciakow, z ktorymi walczy? :)

Odpowiedz
Właściwie nie. Widać przeceniam możliwości intelektualne dzisiejszych dzieci :) Czekam na remake 4 części z Hanną Montaną w roli głównej...

Odpowiedz
Wytwórnia już zapowiedziała sequel, więc może wkrótce się doczekamy :P

Odpowiedz
Zgrabny film dla dzieci, trochę o przyjaźni, trochę o tolerancji, mnóstwo pseudomądrości, a że ja się nie znam za bardzo na dziecięcym kinie (to "Karate Kid" w końcu, jak ktoś zauważył), więc ufam opinii młodszej siostry: "Fajny filmik". 6/10.

I nie, Jackie Chan wcale nie jest o wiele większy od tych dzieciaków. Moim zdaniem zgrabnie wyszło uczynienie z mentora ciapowato wyglądającego "pomocnika" hotelowego.
Dyskretny urok burżuazji, Ran, Terminator 2, Big Lebowski, Fanatyk, Cries and whispers, Annie Hall, Eraserhead, Mroczny przedmiot pożądania, Noc na Ziemi, Lot nad kukułczym gniazdem, Capote, Boogie Nights, Zed i dwa zera, Żywot Briana.

Odpowiedz
Aj tam ufasz młodszej siostrze. Pewnie "Zmierzch" też byś określił mianem "zgrabnego filmu". Wiadomo że dziecku które ma 10 lat spodoba się jego rówieśnik robiący akrobacje godne Jeta Li. Nie zmienia to faktu, że jest to głupota.

Problemem nowego Karate Kida, a raczej Kung Fu Kida jest zmiana sztuki walki. Byłem w stanie uwierzyć, że Daniel ze starej wersji nauczył się karate na tyle dobrze, żeby dać sobie radę z "tymi złymi". To nie był jakiś super masta poziom. W nowej wersji mamy Wu-Shu (nie wiem jak się to pisze), czyli dużo bardziej skomplikowana technikę walki, a Jaden po paru treningach jest już w stanie wykonać najbardziej skomplikowane ciosy i akrobacje. No bez jaj.

ps. Czy ktoś wie dlaczego w ogóle Parkerowie przenieśli się do Chin?

Odpowiedz
Don Vito napisał(a):ps. Czy ktoś wie dlaczego w ogóle Parkerowie przenieśli się do Chin?

Mysle, ze w takim wypadku wystarczy chęć zmiany klimatu chociażby.

Odpowiedz
Shark Attack 3: Megalodon - nie mogłem przegapić tej kultowej w niektórych kręgach szmiry. Bawiłem się przednio, do tego megafilozoficzna linijka dialogowa "I'm a little wired... what do you say I take you home and eat your pussy?", choć scena łóżkowa po niej następująca jest na maksa rozczarowująca (Jenny Mcshane nie chciała się chyba do końca rozebrać). Efekty słabiutkie (plastikowa płetwa!), no ale wiadomo, za wiele oczekiwać od filmu zrobionego za 10 kafli nie powinienem. To po prostu prześmieszny shark movie dla pijanych amatorów bazarowego kina -

0,1/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Ludzkie dzieci - czy ten film jest arcydziełem? Dziś nie jestem w stanie tego z całą pewnością stwierdzić. Wiem jedno: surowość królująca na ekranie poraża, jak mało co. Gdy z kolei ma być lirycznie, to magia kina aż się z ekranu wylewa.
Kiedyś będę musiał do tego filmu powrócić
9/10

Robocop - zdajecie sobie sprawę, że można przeżyć 18 lat i Robocopa nie widzieć? ;-)
Na szczęście zaległość nadrobiona. I nie żałuję seansu, bo tak wysokooktanowej, rasowej, wypełnionej ironią epy jak w filmie Holendra możecie szukać po całym świecie i nie znajdziecie.
Przemoc, na przemian wstrząsająca(egzekucja Murphy'ego) i wywołująca śmiech(prezentacja EDa), "telewizja kłamie", charakteryzacja Bottina, gra Wellera, kultowa muza Poledoriousa, a w dodatku niegłupie przesłanie- i czegóż chcieć więcej?
10/10 i kolejna pozycja z listy must see odchaczona.

Odpowiedz
Ziomek - Film - jeżeli ktoś nie jest w temacie to seria "Ziomek" (franc. Lascars) to świetny serial animowany produkcji francuskiej ukazujący życie i przygody tzw. ziomali ;)
Krótkie ( do 2 min) odcinki, świetny humor i zakręcone postacie sprawiały, że produkcja cieszyła się dużym zainteresowaniem. Musiał więc powstać film.

O co chodzi w filmie ? Dwaj kolesie chcą jechać na wakacje, niestety jeden w głupi sposób traci kasę i zmuszenie są pozostać w domu. Niby pierdoły, ale ogląda się znakomicie. Fajne dialogi, niezła kreska, bohaterowie (min. głos podkładają Vincent Cassel i Diane Kruger) oraz cała masa zakręconych sytuacji. Polecam bo to 90 minut niezłej rozrywki w ziomalskich klimatach (których nomen omen nie lubię).

7/10

Odpowiedz
Saga Zmierzch: Zaćmienie :mrgreen:

Lepiej niż poprzednie części. Dlaczego?
- błyskotliwy humor ("czy on nie ma koszuli")
- Krew, głowy latają, łapy odpadają
- mniej emo-rozważań w stosunku do poprzednich części
Minusy:
- połowa filmu to dialogi w stylu: "on cię kocha", "on go kocha", "ty jej nie kochasz", "ty mnie kochasz"...
- tylko dla fanów znających na pamięć poprzednie filmy - brak wyjaśnienia/przypomnienia kto jest kim, a przez cały film o tym kimś gadają jaki ten "zły bohater" jest.

4/10

Do tej pory nie wiem co w tym jest fajnego....

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon