Krótka piłka, czyli mini-recenzje
Brudny Harry - czasem filmik wydaje się mocno naciągany, ale dzięki dodatkom można powstać kontekst historyczny filmu, który wbrew pozorom ma duże znaczenie - i wtedy łykam wszystko bez problemu. Harry jako fenomen kulturowy - 10/10. Harry jako film - 9/10.

Odpowiedz
od jakiegoś czas próbuję zabrać się do Harry'ego i zachęciłeś mnie tym kontekstem historycznym (bo o to bym Harry'ego nie podejrzewał) 8) na czym on pokrótce polega?

Odpowiedz
Moze chodzi o sprawe Zodiaka?

Odpowiedz
Chodzi

a) o medialną modę na nagłaśnianie brutalności policji i bronienie praw oskarżonego - pierwszy Harry jest w zasadzie jedną wielką krytyką tego systemu, obnażającą jego absurdy (aczkolwiek - przynajmniej w moim przekonaniu - te absurdy są absurdalnie wyolbrzymione)

b) o zmianę postrzegania systemu sprawiedliwości - on przeszkadza w karaniu przestępców; to coś, czego nie spotykało się w filmach przed Harrym, bo i społeczeństwo inaczej reagowało na amerykański system sądownictwa

i parę innych rzeczy. W sumie dodatki zajmujące się tą problematyką są równie ciekawe jak film.:)

Odpowiedz
No to te trwające łącznie 3 godziny analizy z bonusów o dupę roztrzaskać...:)

EDIT:

Oczywiście Clint mówi to samo w wywiadzie na płycie, ale nie da się ukryć, że Harry jest dzieckiem swoich czasów - tego nikt nie zaprzecza. Mówią, że skupiali się przede wszystkim na zrobieniu fajnego filmu, ale cała otoczka nie wzięła się z powietrza. Równie dobrze można powiedzieć, że Hurt Locker jest przede wszystkim dobrym filmem o walniętym saperze, ale zapewne nie powstałby, gdyby nie było Afganistanu, Iraku itp.

Odpowiedz
A wiecie, że Harry był szykowany jako sequel Bullitta, ale koniec końców powstał osobny film? :]
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
ja również ostatnio obejrzałem brudnego harry'ego - jedynkę i dwójkę jeden po drugim.

dwójka podobała mi się nawet bardziej, ale jako że od lipca 2010 roku postanowiłem nie dawać ocen wyższych niż 10/10 - zmuszony jestem obydwu filmom dać 10/10.

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):Jeśli przeciętny Shaft otrzymuje 9/10
Napisałem dlaczego. A dlaczego nie- według Ciebie nie zasługuje?
Mefisto napisał(a):to co wystawić takiemu Collateral?
Ee, 10/10? :)
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Danus napisał(a):A dlaczego nie- według Ciebie nie zasługuje?

Bo to przeciętny nudnawy remake, który jest dużo gorszy od oryginału.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Nie widziałem oryginału. Shaft z Samuelem zwyczajnie mi się podobał. Nie przynudzał, trzymał w napięciu. Miał ciekawie rozpisaną intrygę i bardzo dobre postacie. Być może pod niektórych z was film został zrobiony o parę lat za późno.

Odpowiedz
Azgaroth napisał(a):Bo to przeciętny nudnawy remake, który jest dużo gorszy od oryginału.

Shaft z 2000 nie jest remakiem tylko sequelem. Odsyłam do działu sequele ;)

A sam film. Jest ok i nic więcej.

Odpowiedz
Danus napisał(a):Być może pod niektórych z was film został zrobiony o parę lat za późno.

Tego argumentu nie rozumiem.

Don Vito napisał(a):Shaft z 2000 nie jest remakiem tylko sequelem.

Bez różnicy, niepotrzebnie próbowali reanimować coś co reanimacji nie potrzebuje. To tak jakby teraz nakręcono sequel Bullitta.

Odpowiedz
Danus napisał(a):Napisałem dlaczego. A dlaczego nie- według Ciebie nie zasługuje?

Bo 9 i 10 to z reguly oceny wystawiane filmom wybitnym lub tak zajebistym, ze innych wystawic nie mozna. A Shaft to maks takie 6-7.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Azgaroth o filmie Shaft napisał(a):niepotrzebnie próbowali reanimować coś co reanimacji nie potrzebuje. To tak jakby teraz nakręcono sequel Bullitta.
To akurat nietrafione porównanie. "Bullitt" jest znakomitym filmem, który zmienił oblicze kina policyjnego, a "Shaft" z 1971 roku to film przeciętny, pozbawiony emocji i na pewno wymagał 'odświeżenia'. Jednak uważam, że wersja z Samuelem Jacksonem jest równie przeciętna co oryginał.

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):A Shaft to maks takie 6-7.
Prędzej 3/10. Wyłącznie jako ciekawostka żeby zobaczyć Bale'a zanim trafił do 1 ligi Holyłudu.

Odpowiedz
Czarna Błyskawica - Rosjanie też chcieli mieć swojego superbohatera, ale zamiast ubierać go w pedalskie ciuszki dali mu latającą Wołgę :). Fabularnie to taki Spider - Man przeniesiony w rosyjskie realia, niczym nie zaskakuje, ale ogląda się bardzo przyjemnie. Fajnie sobie popatrzeć jak czarna Wołga lata nad dachami Moskwy. Co prawda nie jest tak efektownie jak w amerykańskich produkcjach i parę dziur w scenariuszu można było uniknąć, ale i tak nie odbiera to dobrej zabawy w czasie seansu. Dodatkowy atut to piękna Ekaterina Vilkova :)

Odpowiedz
Cytat:Tego argumentu nie rozumiem.
Wiele się mówi o filmach które są zrobione na modłę klasyków kina na przykład lat 70', mają wszystko co potrzeba by być dobrym kinem, a mimo to ludzie piszą, że słaby, nudny- a to, że tamto! Mam czasem wrażenie, że niektóre filmy się po prostu spóźniły. Gdyby zrobione były w odpowiednich czasach, dziś być może byłyby klasykami kina- a przynajmniej nikt by nie powiedział, że to słaba produkcja.

Odpowiedz
Danus napisał(a):Gdyby zrobione były w odpowiednich czasach, dziś być może byłyby klasykami kina
Tekst tygodnia.

Nie, nie dlatego że dotyczy dennego Shafta, ale ogólnie. Skąd żeś wytrzasnął taką złotą myśl?

Odpowiedz
Phil napisał(a):zostałby zjechany, tak jest uwielbiany
Ciekawe przez kogo? To nie jest gówno pokroju IJ4, ale też żadne arcydzieło. 6/10
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Danus napisał(a):Gdyby zrobione były w odpowiednich czasach, dziś być może byłyby klasykami kina- a przynajmniej nikt by nie powiedział, że to słaba produkcja.
więc klasyki kina tak naprawdę nie zasługują na to miano, bo miały po prostu szczęście, że trafiły na swój czas? yyy?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon