TermiGifiernator
Liczba postów: 11,119
Liczba wątków: 57
Mierzwiak napisał(a):Ale wiesz, to działa na zasadzie prostych i przy tym prymitywnych skojarzeń
Ja wszystko zrozumiem - tu mech tam mech. Ale dlaczego Avatar jest przywoływany przy każdym prawie temacie?
Mierzwiak napisał(a):Po teaserze Incepcji ludziska też zaczęli bełkotać coś o Matriksie. Zabawne, nie? Zupełnie jakby w ich głowach było miejsce wyłącznie na kilka tytułów.
Nawet przy Niezniszczalnych gdzieś widziałem(nie pamiętam gdzie, i kto pisał), że film lepszy, fajniejszy niż przereklamowana Incepcja. :roll:
Moim zdanime wystarczy raz napisać, że mi się film nie podobał, a nie wpychać wszędzie to, że Avatar ma słabą finałową bitwę itp, itd.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
04-01-2011, 13:57
Captain Skullet
Liczba postów: 20,262
Liczba wątków: 128
Cytat:o Zion ma więcej wybuchów, całego tego łubudu, błysków i murzynów z dredami to Bitwa z Avatara jest w ciul lepiej wyreżyserowana, jest o wiele bardziej emocjonująca,
Oglądając bitwę o Zion w kinie miałem ciary na plecach i trzymałem się fotela żeby mnie sentinele nie porwały, oglądając bitwę w Avatarze myślałem - no , bardzo dobra bitwa. Nie ma o czym dyskutować.
Właśnie wczoraj zamówiłem 3BD extended edition Avatara, którego uważam za film o niebo lepszy od sequeli Matrixa (za które dałem po dwie dychy za DVD bo więcej dla mnie warte nie są) więc proszę mi tu nie insynuować jakichś związanyach z Avatarem frustracji :P Przywołałem go ni mniej ni więcej tylko dlatego że to było pierwsze co mi przyszło do głowy gdy zastanawiałem się jaka jest druga najlepsza futurystyczna bitwa jaką widziałem, więc Danus nie dorabiaj do tego znowu jakiejś z księżyca wziętej interpretacji. Jesli jakiemuś popularnemu filmowi próbuję dowalić przy każdej okazji to tym filmem jest Incepcja, nie Avatar :mrgreen: prztpominam również, że zdarza mi się dowalać swoim ulubionym filmom, szczegónie jeśli je nakręcił Cameron (T2, Aliens).
Ostatnio obejrzałem dokument Revisited znajdujący się na wydaniu BD Matrixa i muszę powiedzieć, że to zdecydowanie jeden z najlepszych dokumentów typu making of jaki miałem okazję oglądać, ogląda się go lepiej i przyjemniej niż obydwa sequele, szczególnie zapada w pamięć motyw ze skręceniem kostki, auć.
04-01-2011, 20:42
TermiGifiernator
Gieferg napisał(a):Właśnie wczoraj zamówiłem 3BD extended edition Avatara
Gdzie zamówiłeś ostatecznie?
Czy ktoś mi to wytłumaczy wreszcie? :P
Cytat:I powiedzcie mi jedną rzecz. Dlaczego Wachowscy praktycznie wszędzie musieli wciskać murzyna/murzynkę z dredami? Jakaś mania seksualna?
04-01-2011, 21:14
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Danus napisał(a):Dlaczego Wachowscy praktycznie wszędzie musieli wciskać murzyna/murzynkę z dredami? Jakaś mania seksualna?
Gdyby Zion zamieszkiwali sami biali z dredami zadałbyś to samo pytanie?
04-01-2011, 22:19
TermiGifiernator
Mierzwiak napisał(a):Gdyby Zion zamieszkiwali sami biali z dredami zadałbyś to samo pytanie?
I tak i nie:)
04-01-2011, 22:21
Captain Skullet
Biali z dredami też byli w Matrixie:
Do dzisiaj się zastanawiam czy wg Wachowskich oni giną, czy też nie. Jeden mój znajomy był święcie przekonany, że zobaczymy ich w Revolutions.
04-01-2011, 23:41
TermiGifiernator
Moim zdaniem nie giną, programu w Matrixie chyba nie da się zabić, co innego człowieka?
05-01-2011, 09:15
Captain Skullet
Cytat:programu w Matrixie chyba nie da się zabić
Powiedz to temu gostkowi którego załatwiła Persefona.
05-01-2011, 11:16
TermiGifiernator
Mi się wydaje, że Persefona ich nie zabiła, a jeśli zabiła, to pistoletem, który sam w sobie był specjalnie napisanym programem do likwidacji innych mobilnych programów.
05-01-2011, 11:26
Captain Skullet
Ok, to dlaczego Merowing tak zmiękł gdy mu Trinity przystawiła broń do twarzy?
Cytat:Mi się wydaje, że Persefona ich nie zabiła
Jak dla mnie to wyglądał na całkiem nieźle zabitego. Co do pistoletu była jedynie mowa o srebrnych kulach i sugestia że kolesie są wilkołakami.
05-01-2011, 12:15
^^
Liczba postów: 5,286
Liczba wątków: 73
Danus napisał(a):Moim zdaniem nie giną, programu w Matrixie chyba nie da się zabić, co innego człowieka?
Da się zniszczyć program. Smith mówi w Reaktywacji, że po śmierci powinien wrócić do źródła i narodzić się na nowo, więc z innymi programami pewnie też tak może być.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
05-01-2011, 19:10
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Przypomniałem sobie Reaktywację, i... dobry film. Po prostu dobry, sensowny (wbrew pozorom), ciekawy. Oglądałem z przyjemnością. Tym bardziej, że zrealizowany jest wprost fenomenalnie (nie licząc paru sekwencji z CGI-Keanu, choć tu głównie kiepuje żelkowata animacja, a nie model postaci).
Efekty kopnęły mnie nawet bardziej niż na premierze, a uderzyła mnie ich elegancja: kamera się nie trzęsie, montaż nie przyprawia o ból głowy. Można się wszystkiemu ładnie przyjrzeć, twórcy nie starają się upchnąć jak najwięcej gówna w jednym kadrze.
Dodajmy do tego sporo fajnych dialogów, dających się lubić bohaterów i ciekawy świat, a także mnóstwo możliwości, jakie daje cliffhanger na końcu, a dostaniemy film na 8/10.
Szkoda tylko, że wiem, że Rewolucje tych możliwości nie wykorzystały, idąc po linii najmniejszego oporu. Dlatego z przypominaniem sobie ich jeszcze poczekam.
20-12-2011, 19:22
Stały bywalec
Liczba postów: 13,258
Cytat:Dodajmy do tego sporo fajnych dialogów
Jakieś przykłady? Jak dla mnie 95% stuffu to same suchary w stylu "musimy to zrobić bo nikt tego nie zrobi, gdyż musimy zrobić to my" czy coś w ten deseń. No i każda "weryfikacja" postaci musi być poprzedzona walką (jak. np.z tym skośnookim strażnikiem).
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
20-12-2011, 19:44
Captain Skullet
Reaktywację ratowało to, że jako środkowa częśc trylogii, nawet jeśli przeładowana akcją i pozbawiona większego sensu, dawała nadzieję na mocarne zamknięcie całości i jako wstęp do niego nawet dawała radę. Problem w tym, że takowe nie nastąpiło, ale nawet pomimo tego zdecydowanie lepiej mi się ogląda ten film od Rewolucji, na które składa się w sumie tylko świetna bitwa o Zion, nudny końcowy pojedynek i pośpieszne i byle jakie domykanie wątków w międzyczasie.
20-12-2011, 19:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-12-2011, 20:00 przez Gieferg.)
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Cytat:Jakieś przykłady?
Wszystko ze Smithem, rozmowa z Merowingiem, mindfuckowanie Neo przez Wyrocznię, Architekt, gadka tego tam polityka o zależności od maszyn.
20-12-2011, 21:16
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
Banned
Liczba postów: 34,153
To tylko ja czy Lana Wachowski jest uroczo dziwaczna i ekscentryczna? :)
Fajnie gada o Matriksach, muszę je sobie niedługo znowu przypomnieć i boję się, bo z każdym kolejnym obejrzeniem coraz bardziej doceniam cz. 2 i 3 :)
17-10-2012, 00:57
Stały bywalec
Liczba postów: 10,227
Liczba wątków: 5
Zgadzam się z pierwszym zdaniem :) Kupiła mnie tym wywiadem.
Tylko, że Ameryki przede mną Lana nie odkryła, bo że pomysł na Matrixy był, to wiadomo od dawna. Nigdy nie uważałem tych filmów za płytkie, ich problem od zawsze leżał gdzie indziej - w wykonaniu. Najzwyczajniej zabrakło talentu reżyserskiego i scenopisarskiego, bo sequele Matrixa są opowiedziane w cholernie bałaganiarski i jednak, niestety, nie do końca przemyślany sposób. Do tego źle wyglądają (nie chcę sprawdzać dziś jakości tych efektów, które już wtedy straszyły po nocach) i, jakby tego było mało, mają tendencję do popadania w taniochę poprzez pójście w stronę coraz bardziej silących się na bycie cool tekstów, strojów, sekwencji akcji. Pierwszy Matrix też starał się być atrakcyjny, ale z umiarem. Tutaj już zupełnie zabrakło ograniczeń i chyba w tym kłopot. No i, z tego co pamiętam, w porównaniu z jedynką obsada była strasznie, ale to strasznie drewniana.
17-10-2012, 02:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-10-2012, 02:21 przez Albertino.)
I am the Guy with the Gun!
Liczba postów: 706
Liczba wątków: 1
Hail to the king, baby!
20-12-2012, 12:41
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,148
Liczba wątków: 67
jesus, dopiero dodali Anatomię i Tiffany'ego? <szok>
20-12-2012, 19:01
|